Hur långt kan en sammansatt båge skjuta?

Sammansatta bågar har gjort förbättringar på många av den traditionella bågens kapacitet: hastighet, noggrannhet och avstånd. Det är vanligt att bågskyttar blir upptagna av en specifik förmåga, och för de som är intresserade av distans gör inte sammansatta bågar besvikna.

En sammansatt båge kan skjuta en pil över 1 000 fot, men det längsta inspelade skottet som faktiskt träffade ett mål är 930,04 fot. De flesta bågskyttar håller sig inom det som kallas det ”effektiva intervallet”, som vanligtvis är mellan 30 och 60 yards.

Även om många sammansatta bågar har ett mycket stort räckvidd, särskilt jämfört med traditionella bågar, är räckvidden inom vilken ett mål faktiskt kan träffas exakt i allmänhet mycket mindre.

Den effektiva räckvidden för en sammansatt båge

Den effektiva räckvidden heter så eftersom det är det avstånd inom vilket de flesta bojägare kan hoppas på att göra ett dödsskott.

Dödszonen på en typisk whitetail-hjort är vanligtvis mindre än tio tum i diameter.

Det ger dig inte ett stort mål att sikta på, så de flesta bojägare väljer att inte ta risken, och de kommer in så nära de kan.

Den effektiva räckvidden för de flesta sammansatta bågsvängande jägare är mellan 30 och 60 yards, där majoriteten stannar i intervallet 30 till 40 yards.

En jägare som kan ta ner alla slags vilt på ens 60 yards är antingen mycket skicklig eller mycket lyckligt lottad.

Det finns berättelser om 100-yards dödar, men de är lika svåra att tro som de är få och långt emellan.

Svårigheten är vanligtvis inte att driva pilen så långt. Svårigheten är att sänka ner pilen i vad du än siktade på.

Ju längre avståndet är, desto mer energi kommer din pil att förlora naturligt.

Utöver det kommer det sannolikt att finnas krafter som arbetar mot din pil som vind, fukt och kanske regn eller snö.

Ju längre din pil utsätts för dessa krafter, desto mer ur kurs blir den, och en jägare kan bara göra så mycket för att förutse och bekämpa dessa krafter.

  Kajakpaddling i Spring State Park – Ocala, FL

Hur en sammansatt bågs räckvidd beräknas

Det finns två huvudfaktorer som verkar för att driva en pil över långa avstånd: pilens hastighet och dess kinetiska energi.

Pilhastighet

Låt oss först diskutera de komponenter som är nödvändiga för att göra en pils flygning snabbare.

De viktigaste komponenterna är bågens dragvikt och draglängd samt pilens vikt.

Några av de snabbaste bågarna på marknaden annonseras för att kunna driva pilar i hastigheter upp till 360 fot per sekund.

Hur bestämde tillverkarna den hastigheten?

Auktoriteten för båghastighet är International Bowhunting Organisation (IBO).

De flesta, om inte alla, stora bågtillverkare hänvisar till IBO:s hastighetstestningsstandarder för att bestämma bågens hastighet och säkerställa att betygen mellan företagen förblir konsekventa.

Enligt deras specifikationer är de flesta bågar testade med:

  • 70-pund dra vikt
  • 30-tums draglängd
  • 350-korn pilar

Dessutom är hastighetsklassificeringen som du ser kopplad till en viss båge den hastighet som pilen kör på ett fritt håll, inte hastigheten den har när den träffar målet.

Sannolikheten att din båge skjuter med den exakta hastigheten den ska nå är ganska låg.

De flesta pilbågar skjuter faktiskt nära 50 fot per sekund mindre än den annonserade hastigheten med tanke på olika dragvikter, draglängder, pilvikter, väderförhållanden, mänskliga fel och andra faktorer.

Detta är inte att säga att sammansatta bågar inte skjuter pilar i hög hastighet.

En båge som realistiskt sett skjuter i 300 fot per sekund går fortfarande i cirka 200 miles per timme.

Det är otroligt snabbt, och det är en del av anledningen till att sammansatta bågar kan skjuta pil så långt.

Rörelseenergi

Kinetisk energi spelar också en stor faktor i det avstånd som en pil kan täcka.

I fysikens värld beskrivs kinetisk energi som den energi som lagras i en kropp i rörelse.

I det här fallet är den kropp i rörelse som lagrar energin pilen, och när vi hänvisar till dess kinetiska energi, hänvisar vi till den kraft med vilken den kommer att träffa målet.

Om du någonsin har kämpat för att dra ut en pil från ett mål, så beror det på att den hade mycket kinetisk energi. Antingen det eller så behöver du bara gå till gymmet.

  Hur bred är en luftballong?

En pils kinetiska energi är direkt relaterad till dess hastighet. Ju snabbare den flyger, desto mer energi kommer den att lagra.

Vettigt, eller hur?

För att beräkna den kinetiska energin exakt måste vi räkna in pilens vikt tillsammans med dess hastighet.

Formeln är (pilvikt) x (pilhastighet) x (pilhastighet) / 450 240.

Så om du har en pil som är 350 korn som färdas med en hastighet av 300 fot per sekund (delad med 450 240), har den en kinetisk energinivå på ungefär 70 ft-lb.

Kom dock ihåg att den kinetiska energin vi just beräknade är pilens kinetiska energi omedelbart efter att den har släppts från strängen när den har som mest fart.

Den kommer inte ha samma kinetiska energi när den träffar målet.

Överraskande nog är det inte alltid bäst att ha maximal kinetisk energi i din pil.

Även om en tyngre pilvikt ökar din kinetiska energi, kommer den också att interagera negativt med gravitationen, vilket tvingar ner din pil snabbare när den färdas.

Det är därför de flesta bågjägare håller sig inom en räckvidd på 30 yards, särskilt de som investerar i tunga broadheads för att ta ner sitt spel.

Räkna inte med att vikten på din pil är exakt som paketet sa när du köpte den heller.

När du beräknar vikten av din pil för att ta hänsyn till dess kinetiska energi, måste du ta hänsyn till alla tillägg eller ändringar du har gjort på din pil.

Detta kan inkludera:

  • Axel
  • Vanes
  • Nock
  • Föra in
  • Dricks

För att exakt beräkna kinetisk energi måste du inkludera vikten av vart och ett av dessa element för att bestämma din pils totala vikt.

Du kanske upptäcker att du vill minska din pils vikt så att den kan korsa större avstånd.

Hur du förbättrar din skottavstånd

Bortsett från att helt enkelt skära ner på din pils vikt, finns det några andra saker du kan göra om du vill utöka din sammansatta båges effektiva räckvidd.

  Kan du spela hockey efter att ha tatuerat dig?

Öva

Det finns många mänskliga faktorer som kommer att bidra till huruvida du kan driva dina pilar så långt du vill eller inte.

Om du inte är säker på om du använder rätt hållning, be en vän att observera att du skjuter din sammansatta båge eller hitta en lokal bågskyttebana som erbjuder lektioner.

Dessutom kommer du att vilja ta det långsamt.

Hoppa inte till ett avstånd på 60 yard från ditt mål om du inte slår 100 % av dina skott på 50 yards.

Börja på rimliga 30 yards och öka sedan långsamt avståndet med fem eller tio yards, ta ett steg inte tillbaka förrän du kan träffa målet med varje pil du skjuter.

Tillbehör

Det finns många tillbehör som är gjorda speciellt för sammansatta bågar för att hjälpa till med siktning och noggrannhet.

Sevärdheter är ett användbart tillägg till alla inställningar, särskilt nålsikter om du vill fotografera långt.

Det har också sagts att tunnare grepp minskar handtröttheten, vilket kan hjälpa dig att hålla uppe din uthållighet att skjuta långa avstånd.

Kommer du ihåg det där 930 fots världsrekordet för det längsta skottet som tog sig till ett mål?

Det skottet gjordes av en paralympisk idrottare som föddes utan händer eller armar.

Matt Stutzman kunde slå det tidigare rekordet som sattes av en arbetsför person som bara använde sina fötter och axlar 2015.

Om du hoppas kunna skjuta över otroliga avstånd, vet bara att det kan (och har) gjorts.

Men även om det låter frestande att bli en världsrekordsbrytare, finns det inte mycket nytta för långdistansfotografering utanför det.

De flesta bågjägare och till och med målskyttar är mer angelägna om precision och precision, och det är den skickligheten som sannolikt kommer att ta dig längst i bågskyttesporten.

Det finns vissa tillfällen där förmågan att skjuta över långa avstånd kan hjälpa dig på jakt, men sannolikheten för att du gör ett korrekt skott är så liten att möjligheten sällan dyker upp.