Hur länge stannar gipsdamm i dina lungor?

Gips är varje byggnadsarbetares bästa vän. Denna otroliga substans utgör det mesta av väggar, stålbalkar och valv i offentliga och bostadsområden. Det är otroligt billigt, lätt att arbeta med och brandsäkert, vilket är ett stort plus för säkerheten.

Det har dock en stor brist. Att arbeta med det kan lämna en enorm röra. Slipning eller borrning av gipsskivor genererar ett vitt, kritigt ämne som kallas gipsdamm. Pulvret kan komma överallt, på dina väggar och mattor, och till och med färga dina träbänkskivor. Ännu värre, gips kan komma i lungorna.

Även om det inte är dödligt giftigt, kan ämnet fortfarande påverka din hälsa negativt. Detta gäller särskilt om du redan lider av allergier eller redan har ett andningsproblem. Därför bör du alltid bära skyddsutrustning när du hanterar den. Och om du har andats in några, kanske du undrar: hur länge stannar gipsdamm i dina lungor?

Fortsätt läsa för att upptäcka en fullständig uppdelning av alla biverkningar av att andas in gips.

Vad är gipsskivor

För att förstå gipsdamm måste du först förstå materialet som genererar det. Gips är en typ av material som används i konstruktion. Den består av tjockt papper och en gipskärna. Gips är ett naturligt mineral som i utseende och struktur liknar sand.

Efter att de utvunnit det från naturreservat, blandar tillverkare det med kalcium, pappersmassa, stärkelse och ett emulgeringsmedel. Slutligen tillsätter de vatten till blandningen för att bilda en sorts tjock, klumpig pasta, som sedan går ovanpå Manila-papper för att stelna.

Förutom dessa grundläggande ingredienser lägger tillverkare också till andra tillsatser om de gör specialiserade gipsskivor. Till exempel innehåller brandhämmande gips fibersträngar. De stödjer gipsskivans strukturella integritet och gör att den håller längre i händelse av brand. Ljudisolerade gipsskivor, å andra sidan, har viskosyntetiska polymerer för att hjälpa till att dämpa alla ljud som kommer in.

Se även  Hur man håller sofföverdrag på plats: Bästa metoderna

Men oavsett typ är alla gipsskivor hållbara och mycket motståndskraftiga till elementen. Följaktligen är det det valda materialet för områden som badrum, källare eller kök.

Varför du bör undvika damm från gipsväggar

När du arbetar med gipsskivor kommer du oundvikligen att bli täckt av damm. Gipsmineralet innehåller stora mängder vattenkristaller. Så när gipspasta är i sitt härdade tillstånd har den en mycket torr, kritaktig konsistens. Därför kommer all form av borrning eller slipning att få den att flagna.

I sig är dammet inte så stort problem om du inte är känslig för gipsen i sig. Men tillsatserna kan orsaka flera hälsokomplikationer, särskilt om du andas in en hög koncentration av materialet.

Irritation av ögon, hud och hals

Den mildaste bieffekten av att andas in gipsskivor är viss kortvarig irritation. Du kommer sannolikt att få rinnande näsa, röda och svullna ögon och en hostanfall. Symptomen varar bara några minuter, bara tills din kropp naturligt rensar ut dammet.

Allergisk reaktion

Om du har astma eller någon befintlig allergi kan den milda irritationen förvandlas till något mycket allvarligare. Symtomen kommer att vara mycket lika – rinnande näsa, rinnande ögon och hostanfall.

Symtomen kommer dock att kvarstå längre än tio minuter. Om du lider av astma kan detta potentiellt utlösa en attack. Se i så fall till att ha en inhalator till hands för att ge omedelbar lindring.

Fibros

Sammantaget undviker de flesta gipstillverkare att använda skadliga ämnen när de tillverkar detta material. Vissa gipsskivor av lägre kvalitet kan dock innehålla spår av glimmer. Glimmer är ett pulveriserat mineralämne som har en fin glittrande glans.

Se även  Varför låter min propantank? 6 möjliga orsaker

Vanligtvis är glimmer ganska ofarligt när det är i fast form. Men att andas in det kan ha några otäcka biverkningar, som väsande andning, andnöd och okontrollerbara hostanfall. Om du andas in damm upprepade gånger under långa perioder, kan du till och med uppleva fibros eller lungärrbildning. Detta resulterar i att dina lungor arbetar med minskad kapacitet, vilket gör dem sårbara för otäcka patogener som pneumokonios.

Silikos

Den kanske allvarligaste bieffekten av damm från gipsskivor är silikos. Kiseldioxid är en giftig förening som finns i många byggmaterial, som betong. Men du kan också hitta den i gipsskivor. Vid inandning orsakar föreningen allvarliga andningsproblem, inklusive andningssvårigheter och permanenta lungärr.

Men den goda nyheten är att tillståndet kommer först efter cirka 15–20 dagars kontinuerlig exponering. Om du bara har andats in lite kiseldioxid under din tredagars renovering av huset, borde det gå bra. Ändå är det bäst att vara försiktig. Ta omedelbart ut dammet ur lungorna och kontakta din primärvårdare.

Hur länge stannar gipsdamm i dina lungor?

Sammantaget kommer gipsdamm att lämna dina lungor så snart du andas in det. Din kropp har naturliga mekanismer som är tänkta att bli av med främmande ämnen innan de kan göra någon allvarlig skada. När dammpartiklar kommer in i dina näsborrar, reser de ner till bronkerna, där de utlöser slem.

Slem är en trögflytande, klibbig vätska som kroppen släpper ut för att fånga partiklarna och driva ut dem omedelbart. Men så bra som detta system är, är det inte fullständigt bevis. Om du har andats in en betydande mängd gipsdamm, kan partiklarna resa långt förbi dina bronkier och bädda in sig i lungvävnaden.

Se även  Varför fryser maten i baksidan av mitt kylskåp? 6 möjliga orsaker

Kroppen är inte lika effektiv på att rensa ut saker när de redan har nått lungorna. Därför kan partiklarna fastna där i dagar, och till och med veckor, vilket orsakar permanent ärrbildning.

För att undvika detta bör du alltid använda skyddsutrustning. En N95-mask är acceptabel, men du vill helst ha en andningsskydd för gipsslipning på hand. Detta är en speciell typ av mask som ger skydd mot damm från gipsväggar vid koncentrationer på upp till 10 gånger den tillåtna exponeringsgränsen.

Men om du redan har andats in lite damm från gips, få inte panik. Här är några steg du kan ta för att hjälpa din kropp att få bort dammet:

  • Gurgla saltvatten: salt är ett irriterande ämne som får din kropp att producera mer slem.
  • Kräkas: spy utlöser också produktionen av slem samt stimulerar hosta.
  • Använd en luftfuktare: fukt kan hjälpa till att lossa partiklar som fastnat i dina lungor.

Viktiga takeaways

Så, hur länge stannar gipsskivor i dina lungor? Svaret är att det beror på. Sammantaget bör inandning av gipsdamm inte orsaka stora problem. De torra partiklarna kan irritera din näsa och ögon lite, men din kropp bör inte ha några problem med att rensa ut det naturligt.

Men om du upprepade gånger har utsatts för mycket damm från gipsskivor, kan du möta allvarligare problem. Rådgör i så fall med din läkare omedelbart för att undvika långvariga skador på dina lungor.

Lämna en kommentar