Hur länge ska vattnet koka för att döda bakterier?

När vi åker på camping (eller någon annan utomhusaktivitet) är det vanligt att få ont om vatten – inte bara är det svårt att bära för mycket av det, vi räknar ofta fel på mängden som behövs och inser misstaget först när det är för sent. Om du har läst den här artikeln vet du förmodligen att ett sätt att rena vatten är att få det till rätt temperatur under rätt tid. Men det väcker den oundvikliga frågan: hur länge ska vattnet koka för att döda bakterier, virus och protozoer, som är farliga för människors hälsa?

För att döda bakterier, koka vattnet (212°F/100°C) i minst 10 minuter – det skulle eliminera det mesta, tillsammans med virus och protozoer.

Den exakta mängden tid och temperatur beror främst på patogenens egenskaper som varierar beroende på art – jag visar dig en sammanfattningstabell senare i den här artikeln.

Hur dödar kokt vatten bakterier och virus?

För att förstå hur lång tid det tar för kokt vatten att döda bakterier, tror jag att det är viktigt att veta vad processen faktiskt gör med patogenerna.

En vanlig missuppfattning är att den höga temperaturen leder till en helt steril miljö; det är dock delvis sant. Sterilisering innebär att alla skadliga föroreningar dödas, även om den mer korrekta termen för processen är pastörisering, vilket innebär att endast de patogener som kan skada människor tas bort.

Kokt vatten dödar bakterier, virus och protozoer genom att ändra deras proteinkonfiguration, vilket leder till denaturering. Genom att förstöra deras membran och enzymer neutraliserar du deras förmåga att orsaka sjukdomar och vara dödlig.

Ändå beror effektiviteten av pastörisering på när vattnet kokade. Till exempel måste mjölk nå 149°F/65°C i 30 sekunder så att du kan dricka det säkert.

Hur länge ska jag koka vattnet?

Som en etablerad datakälla har jag börjat granska resemedicinsk litteratur så att jag kan ge dig den mest korrekta informationen. En intressant studie jag stötte på genomfördes 2002 och publicerades i den officiella tidskriften ’Clinical Infectious Diseases’.

Artikeln samlade in data från tio olika och listade den tid och temperatur det tar att döda olika typer av bakterier och virus:

Charles D. Ericsson, Robert Steffen, Howard Backer; Vattendesinfektion för internationella resenärer och vildmarksresenärer, Clinical Infectious Diseases, volym 34, nummer 3, 1 februari 2002, sidorna 355-364, https://doi.org/10.1086/324747

Som du kan utläsa från tabellen ovan måste du koka vattnet i minst 10 minuter för att döda de vanliga bakterierna och virusen som kan skada människor (förutsatt att kokt vatten når 212°F/100°C).

Senare kommer jag att beskriva några andra sätt att desinficera vatten, även om jag anser att uppvärmning av vatten har några fördelar som du bör överväga.

För det första kräver tillagningsprocessen inga pulver eller kemikalier och anses därför vara säker och behåller den naturliga vattensmaken. Dessutom är uppvärmning av vatten en enda process som kan göras ganska snabbt och nästan var som helst – inga överdrivna förberedelser krävs.

Hur vet jag om temperaturen är tillräckligt hög?

Förutsatt att ovanstående detaljer är korrekta, bör man koka vattnet i minst 10 minuter för att han ska dricka det säkert. Men hur kan du veta om vattnet kokar? Den exakta punkten är svår att urskilja om du åker på camping och inte använder elektriska produkter som en vattenkokare.

  Genomsnittligt antal förbrända kalorier under 1 timmes pulka

Det första som kommer att hända när du värmer vatten är bildandet av små bubblor i botten och ett viskande ljud som kommer från din veke – vid det här laget kokar vattnet INTE.

Dessa bubblor innehåller syre som redan har lösts upp i vattnet. När temperaturen börjar stiga kan syret inte längre stanna mellan vattenmolekylerna och förenas till bubblor.

Det brusande ljudet beror på kollapsande bubblor som bildades på den varma botten, även om de inte kunde nå den kallare toppen. Först när ljudet minskar och vattnet visar det välbekanta mjuka stänket kan du vara säker på att vattnet kokar.

Hur många procent av bakterierna dör när vattnet kokar?

Så du värmde vattnet till kokpunkten och väntade ca 10 minuter. Nu uppstår frågan om hur effektiv den processen faktiskt var.

Bra, enligt Världshälsoorganisationen (WHO)uppvärmning av vatten dödar bakterier, virus och protozoer i olika procentsatser och temperaturer.

Bakterierna verkar vara de mest känsliga och dör relativt snabbt – en minskning på 90 % kan uppnås på 1 minut vid 65°C. Virus är lite svårare att döda och de flesta dör mellan 60°C och 65°C. Även om forskarna värmde upp vattnet ännu mer till 70°C, var det en 99,999 % minskning av poliovirus och hepatit A-virus.

Protozoer var svårast att döda och slutade fungera när temperaturen nådde 70°C och över. Är det möjligt att helt rena vattnet genom att koka det? Tja, förmodligen inte.

Men när vattnet når 100°C, vilket är dess kokpunkt, kommer det med största sannolikhet att gå under pastörisering och eliminera alla patogener som kan skada dig.

Kommer matlagning att räcka för att sanera patogener och gifter?

Som jag nämnde tidigare, skulle kokning av vattnet inte eliminera alla befintliga patogener – annars hade processen kallats sterilisering snarare än pastörisering.

Ändå kan vattnet fortfarande vara säkert att dricka om de patogener det innehåller inte är vattenburna tarmpatogener. Med andra ord, om vattnet innehåller bakterier, virus eller protozoer som inte skadar matsmältningssystemet, är det okej att dricka det.

Till exempel kan Clostridium-sporer överleva kokt vatten (100°C); de interagerar dock inte med dina tarmceller och är ofarliga.

Därför är svaret på den frågan ja – kokning av vattnet skulle vara tillräckligt för sanering – så länge de når rätt temperatur (som diskuterats ovan).

Hur kan jag annars rena vatten?

Låt oss säga att du letar efter ett annat sätt att rena vatten än att koka – du kanske inte har rätt utrustning eller inte räcker till. Det är därför jag bestämde mig för att inkludera ett separat avsnitt i den här artikeln som diskuterar andra metoder för att rengöra ditt dricksvatten.

Filtrering

Mitt favoritsätt för vattenfiltrering är att använda en vattenflaska med den specifika mekanismen för att ta bort bakterier och virus den här från Amazon (affiliate länk).

Fördelen med detta är att du inte behöver oroa dig för att lägga till tillskott till din dryck, bygga en lägereld eller slösa gas på spisar.

  De 10 bästa kolpilarna för jakt – Köpguide

Ändå skulle jag välja dricksvatten från vattenkällor som är någorlunda säkra, till exempel vattenkranar längs vägen. Jag skulle inte fylla det från källor som innehåller stillastående vatten, som paddlar eller sjöar – man vet aldrig om filtret skulle rensa bort alla befintliga patogener.

Reningen faller

Om du inte har något emot att lägga till tillskott till din dryck kan du använda reningstabletter som löser upp och dödar patogener. En av de mest populära skulle förmodligen vara Aquatabs som, enligt deras tillverkning; ”döda mikroorganismer i vatten för att förhindra kolera, tyfus, dysenteri och andra vattenburna sjukdomar.”

Ärligt talat har jag aldrig använt dessa förut, även om Världshälsoorganisationen har godkänt tabletterna för akut och kontinuerlig hushållsanvändning – det låter som att det inte är någon fara att ha dessa i ryggsäcken.

För mer information om vattenreningstekniker, se följande video av Dr. Anja Whittington – hon berättar om dessa två metoder och erbjuder några till. Hon berättar också kort om riskerna med att dricka obehandlat vatten och vilka effekter det kan ha på din kropp.

Hur ska jag kyla vattnet?

Så du har bestämt dig för att koka vattnet för att döda bakterier, väntat cirka 10 minuter och nu äntligen redo att använda det för att laga mat eller dricka. För att göra det effektivt föreslår jag att du inte använder resurser för att påskynda nedkylningsprocessen.

Detta beror på att ju längre patogenerna utsätts för värme, desto mer sannolikt är det att de denaturerar. Jag föreslår att du lämnar det som det är och låter den kallare miljön ta sin gång.

Om du bestämmer dig för att övervinna den långa processen genom att tillsätta is, bör du också tänka på att själva kuberna kan vara kontaminerade. Som jag kommer att förklara senare har låg temperatur inte samma inverkan på bakterier som hög, och i det här fallet är det bättre att ha tålamod.

Kommer samma sak att hända i fruset vatten?

Låt oss säga att du campar med en kylbox för att hålla dina drinkar svala en varm sommardag. Det är naturligt att tro att en organism inte skulle kunna överleva i så låga temperaturer eftersom de inte tolereras av människor.

Ändå kunde bakterierna överleva i is – den skulle inte aktiveras, även om de låga temperaturerna inte skulle döda den. Jag täckte det ämnet i min artikel om frågan – är det bättre att tömma vatten från en kylbox?

Om du inte har läst den än så rekommenderar jag starkt att du gör det; Jag har ägnat timmar åt att gå igenom dess för- och nackdelar och ge min personliga bedömning.

Kort sagt, en av nackdelarna med att hålla vattnet inne är att det blir förorenat ju längre vi stoppar händerna i det för att få en drink.

När det gäller att eliminera bakterier, virus och protozoer finns det inget alternativ till att koka när du försöker ta itu med problemet från en temperaturvinkel.

  Landar du i vatten medan du paraseglar?

Vad sägs om att bada i sjön?

Att simma i en sjö kan vara frestande när du åker på camping och har det trevligt med dina vänner och familj. I allmänhet slutar de flesta fall bra och du blir inte sjuk – även om vissa patogener kan skada dig och ibland döda dig.

Schistosomiasis

Schistosomiasis uppstår när du simmar i vatten som utsätts för sötvattensniglar som bär på just den parasiten.

Om namnet inte ringer en klocka, låt mig informera dig om att sjukdomen drabbar cirka 200 miljoner människor världen över varje år. Parasiten kommer in i ditt system genom huden och orsakar vanligtvis utslag, feber och muskelvärk som kan pågå i flera år om den inte behandlas.

Hjärnätande Ameba

Om namnet Naegleria fowleri inte avskräcker dig så slår jag vad om att titeln kommer att göra det. Om du simmar i vatten som innehåller amöban kan den passera genom din näsa och luktnerven in i hjärnan.

Till skillnad från den föregående är den hjärnätande amöban ett mycket sällsyntare fenomen, och endast 34 fall har registrerats under de senaste tio åren. Men av de attackerade överlevde bara en.

Legionella

Om du har stött på en dåligt underhållen badtunna är chansen stor att du har blivit utsatt för legionella. Medan de flesta människor stöter på det och inte utvecklar någon reaktion, kan det i vissa fall orsaka atypisk lunginflammation med hosta, andnöd, hög feber, smärta och mer.

Bakterierna skulle med största sannolikhet finnas i behållare med medelvarmt vatten och kan ibland finnas i dricksvatten och kräver pastörisering.

Dessa exempel är bara några, även om de kastar ett annat ljus över simning i obehandlade sjöar. Jag skulle inte säga att du ska undvika att bada i sjön helt och hållet – trots allt ska camping vara kul. Ändå, om du känner några symtom efter det, kontakta din läkare omedelbart, för säkerhets skull.

Slutsatser

Att koka vattnet är en av de vanligaste teknikerna för att döda bakterier och andra patogener och för att få bästa effektivitet bör du hålla det varmt i minst 10 minuter.

Om du gör detta kommer sannolikt att döda över 90 % av bakterierna och cirka 100 % av skadliga virus. Den processen är inte sterilisering – vissa patogener kommer fortfarande att överleva, även om de inte orsakar vattenburna sjukdomar (vilket betyder att de inte kommer att göra någon skada när du dricker dem).

Man ska inte underskatta förorenat vatten – som jag visade ovan kan det ibland innehålla farliga bakterier och amöbor. Om du inte har rätt utrustning för att koka ditt vatten (eller kanske har du slut på vatten) kan du använda kranvatten när du är på språng och rena det med filtrerade flaskor eller reningstabletter.

Jag hoppas att min artikel besvarade din fråga och gav dig några ytterligare synpunkter. Om du har några väntande frågor, eller kanske nya insikter, låt mig veta allt om dem genom att lämna en kommentar nedan!