För vissa ömtåliga plagg är tvättmaskinen den värsta fienden, vilket gör att de bleknar, krymper eller till och med går sönder. Därför, när det kommer till behåar, spetsunderkläder och kläder gjorda av siden eller ull, är handtvätt ditt bästa och enda alternativ.
Ändå spelar det också roll hur du handtvättar dem. Att till exempel lämna kläderna i tvättmedel för länge kan också få dem att skeva eller ändra färg. Men vad är rätt tid för att blötlägga kläderna vid handtvätt? Fortsätt läsa för att få reda på svaret.
Hur länge ska man blötlägga kläder?
När du har tagit bort alla fläckar som plaggen kan ha haft med hjälp av ett fläckborttagningsmedel som är säkert för ömtåliga tyger (som detta från Renhet), kan du börja blötlägga dem.
Innan du gör det, se till att separera mörker, ljus och färger. Varje grupp bör ha sin egen bassäng. På så sätt säkerställer du att inget av plaggen tappar sin livlighet och får en oönskad färg.
För att tvätta kläderna, fyll bassängen/faten med ljummet vatten, runt 30°C eller 85°F, och tillsätt tvättmedlet. Sänk ned kläderna och rör om vattnet lätt för att säkerställa jämn fördelning av tvättmedlet.
Låt oss nu svara på den brännande frågan – hur länge ska de ligga i blöt? Det beror på tyget och mängden smuts du behöver ta bort. Spets behöver bara runt 2 till 3 minuters blötläggninginte längre än 5. Å andra sidan får siden och ull ligga i blöt något längre, men ändå inte mer än 30 minuter.
Om du handtvättar kläder gjorda av bomull eller andra mindre ömtåliga material kan du lämna dem i max 60 minuter, även om mindre rekommenderas.
Enligt Steve Boorstein, en expert på ämnet, cirka 98% av smutsen kommer ut under de första 5 minuterna av handtvätt/blötläggning. Som sagt, det finns ingen anledning att blötlägga kläderna mycket längre än så.
Vad händer när du blötlägger kläderna för länge?
Även om vattnet är kallt kan plaggen fortfarande bli förstörda om du låter dem ligga i blöt under en längre tid. De kan lätt förlora sin färg, form och kvalitet.
Om du låter dem dra för länge, kommer materialfibrerna oundvikligen att förlora sin styrka, färgen kommer att blöda och mönstret kommer att blekna. Dessutom kommer plaggen med största sannolikhet inte att passa dig på samma sätt, de blir vanligtvis ”draperiga” efter torkning.
Med andra ord, den där ursnygga blommiga sidenskjortan du älskar så mycket kommer aldrig att få samma glädje. Dessutom kan den där ylletröjan mormor gav dig se ännu mindre smickrande ut på dig än den gjorde tidigare.
Andra saker att tänka på vid handtvätt
- Sköljning. Efter att du har blötlagt kläderna kan du gå vidare och skölja ur dem. Upprepa tills vattnet börjar komma ut rent istället för tvål.
- Avlägsnande av överflödigt vatten. Vrid inte ömtåliga kläder, eftersom det också kan skada dem permanent. Försök att pressa ut vattnet försiktigt, utan att skapa för många rynkor. Du kan också plocka upp överflödigt vatten med en handduk eller trasa.
- Torkning. Lägg inte delikatesser i en torktumlare. Lägg dem horisontellt för att torka, gärna på en handduk eller trasa. Eftersom de oundvikligen kommer att krympa, bör du sträcka ut ullkläder innan du torkar dem för att återställa sin ursprungliga storlek och form.
- Lagring. Om du vill se till att dina kläder luktar fräscht även efter månader av sittande i garderoben kan du alltid använda torkdukar, kolluktabsorberande påsar, eteriska oljor och andra knep i boken.
Slutsats
Lång historia kort – om du vill bevara dina ömtåliga varor, var noga med att inte låta kläderna ligga i blöt för länge när du tvättar dem för hand. Medan silke och ull tar cirka 15–30 minuter i blötläggning, kräver spetskläder bara 2 till 3 minuter. Att inte följa dessa riktlinjer kan säkert skada sådana värdefulla plagg som inte kan repareras.