Hur länge ska målade skåp härda?

Om någon gjorde en omröstning om sysslor som folk älskar att skjuta upp, skulle måla skåp säkert vara nära toppen av listan. Uppgiften i sig är inte obehaglig – långt ifrån. Fortfarande, att vänta på att färgen ska torka och härda suger verkligen allt det roliga ur det. Men hur lång tid tar det för målade skåp att härda?

Det är väl det som är problemet – det är skillnad mellan torkning och härdning. Innan vi pratar om det, låt oss dock bryta ner processen med att måla skåp.

Skåpmålning 101

Om dina skåp är längesen för ett nytt lager färg, är det första du bör göra att skaffa dina förnödenheter. Beroende på vilket material skåpen är gjorda av behöver du olika typer av färg och tillhörande tillbehör.

Trä är ganska lätt att målaliksom allt annat material du kan gå över med sandpapper. Dock, laminera skåp behöver en speciell primer, och själva laminatet måste vara i ett ganska bra skick. Annars måste du helt byta ut delar av skåpet.

Nästa steg måste du få högkvalitativ färg som kommer att hålla i ett par decennier. De flesta föredrar akrylfärg till vinyl, åtminstone när man målar sina skåp. Slutligen kan du också behöva en ytbeläggning – men det är inget krav.

I vilket fall som helst, när du väl kommit igång, kommer du att upptäcka att processen går ganska snabbt:

  • Först vill du täcka ditt målarområde med plast. Förbered skåpen genom att tömma och plocka isär dem om möjligt.
  • Fäst eventuella bucklor du ser med träspackel och slipa ner allt. Om vanligt gammalt sandpapper inte tar bort all gammal färg, finns det kemiska strippningsprodukter du kan använda med en skrapa.
  • Efter ta bort den gamla färgendu borde dammsug upp dammet och rengör skåpen med en avfettningsmedel.
  • För att säkerställa ett jämnt resultat bör du grundmåla dina skåp. Vissa färgtillverkare hävdar att detta steg är valfritt när du använder deras produkter, men du bör göra det, bara för att vara säker.
Se även  Är duschmunstycken universella? Och hur man kontrollerar passformen

Äntligen är det dags att måla. Du måste låt varje lager torka innan nästa appliceras. Och innan du sätter tillbaka skåpen i ditt hem måste de härda helt. Med denna allmänna översikt i åtanke, låt oss prata om skillnaden mellan torkning och härdning.

Vad är skillnaden mellan färgtorkning och härdning?

Innan du ens börjar måla dina skåp bör du veta det hela processen kommer att ta minst några dagar Från början till slut. Det mesta av den tiden går åt till att vänta på att lagren av primer och färg ska torka, så du har inte så mycket att göra under tiden.

Mest primers måste torka en hel dag innan du får slänga på färgen. Dessutom, när primern torkar, måste du göra hela ”sand och ren” dansen en gång till, för att se till att din yta är platt. Faktiskt, Du bör helst slipa varje lager färg med ett mycket fint papper med kornstorlek 220.

När allt är klart, börja med att måla baksidan först, slå sedan på alla sidor. Återigen är det bäst att låt det första lagret färg torka i minst en hel dag — och inte ens då kommer det att få en chans att bota helt. Så vad är skillnaden mellan dessa två processer?

Väl, de flesta färgetiketter säger att produkten kommer att torka på en timme eller två. Men det betyder inte att färgen inte kommer att skifta eller slita lätt. Snarare innebär ”torkning” att lösningsmedel har avdunstat från färgenvilket gör det relativt svårt att vidröra. Härdning är en process som tar mycket längre tidberoende på vilken typ av färg du använder.

Se även  Måste du lägga en klarlack över fläcken?

Hur länge ska målade skåp härda?

Om torkning innebär att de flytande delarna av färgen för det mesta har avdunstat, betyder härdning fullbordandet av den processen. Det betyder att färgen är helt härdad och att den inte viker sig alls. Men som vi har konstaterat, olika typer av färg har olika tork- och härdningstider.

Förvirrande nog, de flesta färgetiketter anger endast torktiden, vilket inte säger dig så mycket om när dina skåp kommer att vara helt härdade. Till exempel:

  • Vattenbaserad latexfärg etiketter kommer att berätta att deras torktiden är bara en timme eller tvåmen kommer att ta tre eller fyra veckor för att helt bota
  • Oljebaserad färg kommer att vara torr vid beröring inuti sex till åtta timmarmen det kommer de att bli botade inom en vecka
  • Kritfärger lovar ofta en otroligt kort torktid på upp till en timmemen de ta ungefär en månad att bota helt – och detsamma gäller mjölkfärg

Om du jobbar med latexfärgkommer du att kunna applicera ytterligare ett lager färg efter cirka fyra timmar. Men om du är det återapplicering av oljebaserad färgdu borde låt föregående päls sitta i minst ett dygn — om du inte använder produkter som Japan Torkare.

Naturligtvis finns det faktorer som kan påverka tork- och härdningstiderna av alla dessa färger. Så låt oss nämna några!

Tips för att påskynda härdningsprocessen

Några beprövade tips som kan hjälpa dig att ta dig igenom hela processen snabbare kan verka kontraintuitiva. Till exempel kommer de flesta att säga att det är så bäst att applicera flera tunna lager färg än gå för ett tjockt lager.

Se även  Hur man rengör en toalett med WD-40: 4-stegsguiden

Att stryka på ett tjockt lager färg kan tyckas vara bekvämare just numen det kommer bara att lämna dig med en strimmig röra som inte torkar ordentligt på flera veckor. Så det är bäst att gå för jämna och tunna lager. Och kom ihåg att försiktigt slipa och torka av skåpen innan du applicerar varje ytterligare lager.

Om möjligt, låt dina målade skåp torka i ett varmt men välventilerat rum. A rumsvärmare och avfuktare hjälper dig att uppnå de optimala förhållandena för torkning av färg. Alternativt, om du slutar göra det här projektet på en varm, torr dagdu kan också bara lämna skåpen utanför. Vinden och värmen hjälper lösningsmedlen att avdunsta snabbare.

Å andra sidan, om du arbetar inomhus kan du det applicera lokal värme med en hårtork eller en liknande enhet. Den snabbrörliga luften hjälper också färgen att torka och härda snabbare.

Som att se Paint Dry…

Om du behöver måla dina skåp bör du göra klart dina förnödenheter så snart som möjligt. När allt kommer omkring, ju tidigare du börjar, desto snabbare kommer färgen att härda. Men kom ihåg, bara för att det inte är klibbigt när du rör det betyder inte att det är helt härdat.

Skynda dig att sätta tillbaka dina saker i skåpen innan färgen sätter är en säkert sätt att skada färgen. Och eftersom att måla dina skåp inte är något du gör vartannat år, de där mark kommer att stanna där i minst ett decennium eller två! Så innan du återställer allt på sin plats, tryck in nageln i färgen på ett oansenligt område. Om det inte lämnar en buckla, bör du vara bra att gå.

Lämna en kommentar