Hur länge lever vägglöss på kläder?

Även om du inte är lättskrämd av insekter, kommer du förmodligen fortfarande att vara livrädd för att hitta vägglöss i ditt hem. Dessa insekter lever i förpackningar och kan snabbt ta över ett helt sovrum. Och även om din säng är en fantastisk plats för vägglöss att leva på, så är dina kläder det också. Faktum är att en garderob full av kläder är ett paradis för dessa små djur.

Det är därför vi idag kommer att dyka djupt in i vägglöss och lära oss mer om deras beteende och hur de interagerar med dina kläder. Dessutom ger vi dig några praktiska tips som du kan använda för att bli av med alla vägglössangrepp på nolltid!

Vad är vägglöss?

Generellt sett är vägglöss insekter som livnär sig på djur- och människoblod. De är små, liknar storleken på ett äppelfrö, och har en brunaktig kropp. Det som gör vägglössen så skrämmande är att de bara attackerar när du sover. Lyckligtvis, till skillnad från myggor, sprider vägglöss ingen sjukdom och bör inte orsaka några allvarliga hälsoproblem.

Även om vägglöss vanligtvis påträffas på människors sängar, är de faktiskt resande insekter. Faktum är att de använder plånböcker, bagage och ryggsäckar för att flytta från en plats till en annan. De kan till och med migrera mellan lägenheter beroende på storleken på deras koloni.

Hur ser vägglössbett ut?

Även om vägglöss inte är farligt kan deras bett orsaka allergiska symtom. De mest drabbade områdena är vanligtvis din nacke, ben, ansikte, händer och armar. Oftare än inte kommer ett vägglössbett att vara:

 • Kliande
 • Svullen och röd med en mörk fläck i mitten
 • Fodrade eller grupperade i ett sicksackmönster
 • Liknar ett myggbett

Hur vet jag om jag har att göra med ett angrepp?

Det finns många tecken som kan peka på ett vägglössangrepp förutom att hitta bett på din kropp. När du inspekterar ditt sovrum, försök att hålla utkik efter:

 • Blodfläckar på ditt örngott eller lakan
 • Äggskal, fekala fläckar eller utgjutna skinn
 • En unken, störande lukt nära din säng
 • Rostiga eller mörka fläckar på din madrass, lakan, väggar och kläder
Se även  Hur man får bort tuggummi ur kläder som gick genom torktumlaren

Om du misstänker att vägglöss är bor i ditt rum, är det bäst att ta bort alla sängkläder och försöka lokalisera insektens hem. Kontrollera också området runt din säng, inuti dina böcker och även i eluttag. Och slutligen, vägglöss kan fästa på dina kläder, så glöm inte att inspektera din garderob också.

Kan vägglöss sitta kvar på dina kläder hela dagen?

Vägglöss kan leva och frodas på kläder som packas undan eller förvaras i din garderob i dagar, veckor och ibland månader. Även om de inte har tillgång till blod kan dessa parasiter leva i upp till tre månader. Och i kallt klimat kan vägglöss överleva i ett år utan mat på grund av deras långsamma ämnesomsättning.

När det kommer till kläderna du bär är situationen lite mer komplicerad. Till att börja med måste du förstå att vägglöss är kallblodiga insekter. Med andra ord, de hatar värmen, så de festar bara på din kropp i ett par minuter innan de drar sig tillbaka till sin gömställe. Men även om de kommer att undvika att komma i kontakt med din hud, kan de fortfarande angripa isolerade delar av dina kläder, såsom fickor och veck.

Tänk på att även en enda vägglöss kan häcka. Därför måste du regelbundet inspektera varje hörn av dina kläder. Visst, vägglöss kanske inte attackerar dig under dagen, tack vare din kroppstemperatur, men angrepp kan vara grova och svåra att hantera senare.

Kan vägglöss resa på kläder du har på dig?

Som nämnts tidigare är vägglöss resande insekter. Vanligtvis kommer de att migrera kilometervis med dina kläder utan att ens bli märkta, ta en tur till nästa rum, hus eller buss och ta över alla möbler och kläder längs vägen. Kom ihåg att vägglöss aldrig kommer att missa en chans att resa runt vart du än går.

Men eftersom dina kläder också kan hålla värmen från din kropp, kan vägglöss välja ett bekvämare alternativ. Det är alltså mer troligt att du kommer att stöta på dem i resväskor, väskor och ryggsäckar än på dina plagg.

Se även  7 sätt att gömma tvättkorgar i en tvättstuga

Behöver jag slänga mina kläder?

Tack och lov, om inte angreppet har gått ur hand, behöver du inte kasta dina kläder. Egentligen borde det räcka att tvätta och torka dem för att döda alla vägglöss och deras ägg. Ändå måste du fortfarande kontrollera resten av din garderob och sovrum för andra tecken på vägglöss.

Ta bort vägglöss från kläder

Även om det är effektivt att kasta dina kläder i tvättmaskinen, bör du ändå vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att undvika att angripa andra delar av ditt hem. Allt du behöver är tvättsprit, en tvättmaskin och en torktumlare!

1. Spraya med tvättsprit

Först och främst bör du kolla och ta reda på om dina kläder är färgäkta. Om etiketten rekommenderar att tvätta dem med liknande färger eller separat, bör du hoppa över detta steg. Om inte kan du spraya dina kläder med rengöringssprit att döda alla levande vägglöss. Var dock försiktig, eftersom tvättsprit är mycket brandfarligt. Så försök att göra detta borta från alla öppna lågor, som eldstäder, ljus eller cigaretter.

2. Sortera dina plagg

Det är viktigt att du sorterar dina kläder efter deras etiketter. Håll till exempel saker som klarar varmtvätt tillsammans. Lägg dem sedan i en soppåse tills du kan slänga dem i tvättmaskinen. Det bör förhindra vägglöss från att hoppa av dina kläder och angripa andra rum. Men om du vill vara extra försiktig och undvika att förorena ditt hem, bör du göra sorteringen i ett område som redan är angripet.

3. Tvätta dina kläder

När du tvättar dina kläder, välj den varmaste temperaturen som de klarar av. På så sätt kommer du att förstöra alla vägglöss och deras ägg direkt.

Kom ihåg att ta ut dina kläder direkt ur väskan och lägg dem försiktigt i din tvättmaskin. När de är tömda ska soppåsarna läggas i en annan ren påse och kasseras. Annars riskerar du att sprida vägglöss på golvet, varifrån de kommer att kunna resa till andra platser.

Se även  Hur man organiserar en badrumsgarderob med djupa hyllor

Dör vägglöss i torktumlaren?

Torktumlare kan ofta nå temperaturer på upp till 135 grader Fahrenheit, vilket är mer än tillräckligt för att döda alla vägglöss. Därför bör du torka dina kläder i den varmaste temperaturen som rekommenderas av deras tillverkare i minst 30 minuter.

Vad sägs om Kemtvätt endast kläder?

Är dina kläder endast kemtvättade? Lägg dem sedan i en soppåse och ta dem till en lokal kemtvätt. Observera bara att vissa kemtvättar inte tar in angripna kläder. Trots det bör du fortfarande vara ärlig mot dem angående ditt vägglössproblem, så att de kan fatta ett välgrundat beslut.

Förhindra vägglöss från att komma på kläder

När du väl har blivit av med vägglöss vill du göra ditt bästa för att undvika ytterligare angrepp genom att använda dessa praktiska tips:

 • Frekvent maskintvätt och torkning: Att regelbundet tvätta och torka dina kläder kommer att hålla vägglössen borta. Se bara till att använda varmt vatten och torka dina plagg helt innan du lägger dem i din garderob.
 • Korrekt förvaring: Att placera dina kläder i en garderob räcker inte för att förhindra vägglöss från att flytta runt i ditt hem. Istället bör du förvara dem i en förseglad plastbehållare eller en plast klädväska.
 • Ånga och vakuum: Höga temperaturer är det bästa sättet att döda vägglöss. Som ett resultat bör du ånga din garderob och kläder ofta. Det är också en bra idé att dammsuga din garderob då och då för att bli av med eventuella ägg.

Slutgiltiga tankar

Att hantera vägglöss kan kännas som en förlorad kamp, ​​speciellt när du inser att de också kan ta över dina kläder. Men även om själva tanken på att ha vägglöss på din outfit är skrämmande, behöver det inte förstöra din dag. Med lite tålamod, kunskap och rätt verktyg kan vem som helst säga adjö till vägglöss för alltid!

Lämna en kommentar