Hur länge kan varmluftsballong hålla sig uppe i luften?

På grund av sin skönhet har luftballonger fångat fantasin hos målare, fotografer och lekmän. Men de är mycket mer än vackra; de är också imponerande flygmaskiner som kan flyga jorden runt och nå astronomiska höjder.

En luftballong kan hålla sig uppe i luften så länge den har bränsle och goda förutsättningar att hålla dem där. Genomsnittliga luftballongturer varar normalt mellan en och två timmar. Vissa luftballonger som har designats för mer extrema mål än bara en fritidstur har hållit sig i luften i upp till tjugo dagar!

Det finns mycket du kan göra för att manipulera hur länge en luftballong stannar i luften. Med tillräckligt med beslutsamhet, tur och en del utmärkt ingenjörskonst, kan du bara stanna där uppe på obestämd tid!

Hur luftballonger håller sig högt

Att luftballonger överhuvudtaget kan flyga är verkligen imponerande. Allt utöver det (pun intended) är häpnadsväckande! Du kanske blev förvånad över att höra att vissa ballonger har hållit sig uppe i tjugo dagar!

Hur är det möjligt för en luftballong att stanna uppe så länge? Hur är det möjligt för en luftballong att överhuvudtaget hålla sig i luften?

Här är det korta svaret: en luftballong kan stanna i luften så länge den har varmluft och den springer inte in i någonting. Det fullständiga svaret är lite mer komplext.

För att till fullo förstå hur luftballonger håller sig högt, kommer vi att titta på det från två olika perspektiv: teoretiskt och praktiskt.

Teoretisk

I teorin stannar luftballonger i luften på grund av lagen om flytkraft. Denna lag kallas också för Arkimedes princip, namn efter killen som upptäckte den.

Denna lag säger att varje föremål som är delvis eller helt nedsänkt i en vätska (en vätska eller en gas) kommer att påverkas av en uppåtriktad kraft lika med mängden vätska som förskjuts av föremålet.

Om den meningen är svår att omsluta ditt sinne (tro mig, jag har varit där), så borde den här enkla illustrationen hjälpa.

Tennisbollar flyter i vatten, men varför? Tja, när du lägger en tennisboll i vatten är den uppåtgående kraften på tennisbollen (flytkraften) lika med den nedåtriktade kraften som skapas av gravitationen.

Den flytkraften finns på grund av vattnet som förskjuts av tennisbollen och är lika med mängden vatten som förskjuts av tennisbollen.

Föreställ dig för ett ögonblick att du tog den där tennisbollen och krympte ner den väldigt liten, men ändå höll vikten exakt densamma. När du satte den i vattnet skulle den sjunka!

Det beror på att den nedåtgående kraften är densamma, men den uppåtriktade kraften är mycket mindre eftersom den lilla tennisbollen tränger undan mindre vatten!

Det är lagen om flytkraft, och det är därför luftballonger stannar i luften!

När luften inuti en ballongs hölje värms upp, börjar den väga mindre än luften utanför höljet. Den luften börjar stiga, och eftersom den är instängd i kuvertet, drar den hela ballongen med sig!

Så länge luftballongen är lika eller positivt flytande kommer luftballongen att stanna i luften. Och det är teorin bakom hur en luftballong håller sig i luften!

Praktisk

I praktiken betyder det att du i princip behöver två saker: en mycket hållbar luftballong och mycket bränsle. Att ha mindre vikt kunde inte skada heller!

För att hålla luften inuti kuvertet uppvärmd, skjuter en brännare en låga in i kuvertet. Den brännaren är ansluten till tankar med flytande propan som faktiskt skapar lågan.

  7 bästa kombinationer av flugfiskespö och rulle för nybörjare

Vill du gå upp värmer du luften inuti kuvertet tills lyftet är större än vikten. Om du vill gå ner, gör tvärtom. Om du vill förbli densamma, håll lyftet och vikten lika.

Naturligtvis är det praktiskt taget omöjligt att hålla lyftet och vikten exakt samma, så luftballonger tenderar att ”guppa” lite i luften.

Det finns ett par saker som du vill och inte vill ha för att hålla dig i luften. Du vill ha mycket bränsle för att hålla brännarna igång och så lite vikt som möjligt.

Du vill inte att en brännare ska fungera eller råka ut för dåligt väder. Båda dessa saker kommer att sänka dig riktigt snabbt.

Så så länge du kan behålla bränsletillförseln och inget går fel, är du redo. Det är den praktiska sidan av att hålla sig i luften!

Vad du kan förvänta dig för nybörjare

Du kanske blir lite nervös när du läser detta. Fram till denna punkt har vi pratat om hur länge du skulle kunna stanna i luften, men vad händer om du inte vill vara där uppe så länge?

Tja, du behöver inte oroa dig. De flesta luftballongturer varar mellan en och två timmar. Om du vill kan de vara ännu kortare än så!

I det här avsnittet tar vi upp vad du kan förvänta dig om du bara ska ut på en fritidstur. Tro mig, ditt sinne kommer att vara lugnt om du överhuvudtaget har varit orolig under läsningen.

Tid i luften

Det här är den delen du verkligen undrar över: hur länge ska vi vara i luften? Tja, som jag har nämnt borde det vara ungefär en timme eller två. Det finns några faktorer som kan ändra det.

Först och främst kan oväntat dåligt väder säkert begränsa din resa en aning. Det är inte säkert eller roligt att flyga i dåligt väder, så piloter kommer att landa vid första tecken på dåligt väder.

Dåligt väder inkluderar regn, kraftiga vindar eller dålig sikt. Naturligtvis är allt allvarligare än det en absolut no go. Normalt kommer dessa saker att hämtas i förväg och flyget kan bli lite försenat.

En annan sak som kan förkorta din resa är mekaniska fel. Dessa är sällsynta, men de kan hända då och då.

Var dock inte alltför orolig. Det finns säkerhetsrutiner på plats som säkerställer en säker landning. Det är mycket ovanligt att det inträffar en ballongolycka.

Det finns också något som kan hålla dig i luften längre, och det är pengar. Så många resor du vill betala för kan du ha!

Naturligtvis finns det öppettider, bränslestopp och det där med sömn, men dina pengar kan verkligen ta dig så långt du vill!

Vem sa att pengar inte kan köpa lycka?

Hur man är förberedd

Det finns inte så mycket att förbereda sig för när du gör dig redo för en luftballongfärd, men du bör verkligen inte glömma de få saker du behöver vara beredd på.

Först och främst, glöm inte att använda badrummet. En timme eller två är inte för lång tid, men du verkligen vill inte fastna 2 000 fot i luften. Om du vet att du har en liten blåsa, gör alla en tjänst och gå i förväg.

  Är Side-by-Sides Street lagligt i Texas?

För det andra, ta med solglasögon. En timme med fantastiska vyer är fantastiskt, men det är också en timme av större solexponering. Att ta med solglasögon kan hjälpa dig att njuta av utsikten utan att bränna ögonen.

För det tredje, ta med en hatt. Gör detta speciellt om du är lång. Brännaren som skjuter in lågor i kuvertet är precis över ditt huvud. Det är inte så illa förrän du är 6’4″ och fastnat direkt under brännaren.

Kort sagt, vet bara att du kommer att vara där uppe i en timme eller så, och det finns inget snabbt (och säkert) sätt att ta sig ner. Förbered dig därefter.

Ökad sändningstid

Om du är en spänningssökare eller en entusiast kan det vara precis på väg att stanna längre i luften. Om det är fallet för dig, då är det här avsnittet för dig!

Hur kunde du öka din sändningstid? Det här kommer inte att vara en guide för ”bästa delarna att köpa”, men den kommer att täcka grunderna för hur man håller sig i luften längre. Resten är upp till dig!

Bränsle och vikt

För att öka din tid i luften har du två grundläggande mål att fokusera på: öka ditt bränsle och minska din vikt. Det finns ett par sätt du kan gå för att uppnå dessa mål.

När det gäller att öka ditt bränsle kan du hitta mer kreativa sätt att lagra ditt bränsle. Många luftballonger lagrar sitt bränsle på insidan av korgen, och det är ingen dålig idé alls.

Men vad händer om du lägger lite bränsle på utsidan? Det är inte så svårt att sätta upp ett remsystem som låter dig göra detta. Naturligtvis måste du vara försiktig, men det finns redan ballonger som gör detta.

Du kan också öppna upp mer utrymme i korgen för bränsletankar. Det här är lättare om det bara är du där uppe.

Ju lättare din ballong är, desto mindre bränsle behöver den för att hålla sig uppe. Detta leder oss till det andra målet: att minska i vikt.

Du kan lättast gå ner i vikt genom att köpa en mindre luftballong. En luftballong för en eller två personer är perfekt för detta.

Man vill också ha så få personer i korgen som möjligt. Om du tänker på distans är det perfekt att ha bara en person.

Bli också av med all onödig utrustning. En reservbrännare är gott, du behöver inte vadderingen på dina stolpar eller korg avsedd för komfort, och du behöver definitivt inte ett överdimensionerat, färgglatt kuvert.

Motsägelser och gåtor

Du kanske har märkt några motsägelser i avsnittet ovan. Förhoppningsvis gjorde du det för de finns säkert där. Målen att öka bränslet och minska vikten står i motsats till varandra.

Det större korgen du har, desto mer bränsle kan du ha. Tyvärr har du också mer vikt. Dessutom betyder mer bränsle i sig själv mer vikt!

Så hur balanserar du dessa motstridiga mål? Tja, det är den svåra delen av att hålla ut en lång flygning. Det har det alltid varit, och det kommer det förmodligen alltid att vara.

För längre flygningar blir matematiken riktigt knepig när man försöker balansera dessa två prioriteringar. Prioriterar du vikt eller bränsle? Jag tenderar att tro att du ska hitta en balans.

  Ska jag springa utan strumpor?

I takt med att teknik och vetenskap har utvecklats har det funnits många lösningar på detta problem. Lättare och mer hållbara bränslen, smartare sätt att dämpa bränsleanvändningen och så vidare.

Det kommer att fortsätta att göras framsteg inom detta område. Det är ett fascinerande pussel som ber att lösas!

Anmärkningsvärd flyglängd

Det har funnits några piloter som har vågat gå högre, längre och längre än någon annan. Dessa individer är pionjärer inom möjligheternas rike.

Det har varit flera flyg som pågått i dagar i sträck utan att landa. Det är resor som dessa som ställer frågan: hur länge burk håller luftballonger i luften?

Dessa piloter och deras otroliga flygningar är värda att nämna. De kan ge oss en känsla för hur länge en luftballong verkligen kan stanna i luften.

Bertrand Piccard och Brian Jones

Bertrand Piccard och Brian Jones var de första människorna som någonsin reste hela världen runt i en luftballong utan att stanna. Deras bedrift slog flera världsrekord.

Faktum är att även denna dag är det fortfarande en av de största ballongprestationerna någonsin. Det slog inte bara sönder vad man trodde var möjligt vid den tiden, utan det är fortfarande en bedrift som få har replikerat.

På sin historiska resa var Piccard och Jones i luften under hisnande 20 dagar!

Jag hoppas verkligen att de gillade varandra!

Steve Fossett

Steve Fossett kan lika gärna kallas Mr. Balloon. Hans lista över prestationer är nästan lika lång som den här artikeln. Faktum är att det kan vara längre!

Av alla hans prestationer kan hans mest imponerande vara hans soloflygning runt om i världen. Vid den tiden var han den första personen att åstadkomma denna bedrift. Få har följt i hans fotspår!

Mr. Fossett var i luften i 14 dagar under sin flygning! Tror du att han tog med sig en tidning?

Fedor Konyukhov

En av de få personer som har replikerat Mr Fossetts otroliga flygning är Fedor Konyukhov. Konyukhov är kanske vår tids största äventyrare. Helt klart en av de största äventyrarna någonsin.

Förutom sina prestationer inom båtliv, utforskande och ballongflygning är han också en hyllad konstnär, präst i den ukrainsk-ortodoxa katolska kyrkan, och han tjänstgjorde i den sovjetiska flottan i tre år!

Under sin soloflygning runt världen satte Konyukhov rekordet för den snabbaste världsomseglingen i en ballong.

Han var i luften i lite över 11 dagar. Han kanske målade något medan han var där uppe!

Finns det en gräns?

Människan har alltid drömt om att sväva upp i himlen. Från bröderna Wright till Neil Armstrong, vi har alltid velat tänja på möjligheternas gränser.

Luftballongfarare delar den passionen. De saker som luftballonger har gjort under det senaste halvseklet är otroliga! De är definitivt långt ifrån vad tidiga ballongfarare trodde var möjligt.

Så när det kommer till hur länge en luftballong kan stanna i luften, finns det en gräns?

Om det finns så vet jag inte vad det är. Det finns verkligen utmaningar som vi redan har diskuterat.

Men, som vi också har diskuterat, har utmaningar inte hindrat människor från att uppnå det omöjliga tidigare! Varje utmaning är faktiskt en möjlighet till storhet.

Så, hur länge kan en luftballong stanna på himlen? Svaret kommer med tiden.