Hur länge kan fiskar hålla sig vid liv i en livewell?

En av de fina sakerna med att ha en båt med en bobrunn är att du kan hålla ditt drag vid liv. Vissa av dessa fisketurer kan pågå ganska länge, speciellt när sportfiskaren är med i en turnering. Det är viktigt för dem att hålla sin fisk vid liv fram till invägning. Men för både turneringsfiskaren och den lediga sportfiskaren är det viktigt att veta hur länge fisken kan hålla sig vid liv i bobrunnarna och hur de kan öka den tiden på ett säkert sätt.

Fisk kommer att hålla sig vid liv i bobrunnar var som helst från 5 till 8 timmar. Detta beror på flera omständigheter såsom bobrunnsstorlek, fiskantal, syreantal och mer. Dessa saker är lätta för sportfiskare att fixa och observera för att hålla sin fisk frisk under längre perioder.

Det finns tricks, tips och saker som sportfiskare måste hålla utkik efter i sina bovar för att hålla sin fisk vid liv. Dessa saker hjälper till att se till att fisken förblir frisk. Dessa saker hjälper till att se till att fisken förblir frisk, vilket är en av de viktigaste sakerna att tänka på när man fiskar för sport.

Hur Livewells fungerar

Innan fisketurneringar populariserades, fångade folk mest fisk för mat. Men när turneringarna blev mer kända, blev livewells mer och mer förbättrade. Dessa turneringar stödde fångst och släpp och så döda fiskar började räknas som en straff i dessa turneringar. Denna nya regel fick människor att hastigt förbättra levnadsbrunnarnas förmåga att hålla fisken glad och frisk.

Folk brukade använda stringers bredvid sin båt för att bära sin fångst hem. Det bästa alternativet de hade var en stor kylare med massor av is. Nu finns det bobrunnar, tillsatser, luftare och pumpar som alla hjälper till att hålla fiskinnehållet medan de är i ägo av sportfiskaren.

Saker att veta om din Livewell

På webbplatsen, Bass Resource, har Ed Telders många kloka saker att säga om underhåll av Livewell.

 • Känna till vattenvolymen i din bobrunn. Ju mer vatten den har, desto friskare är fisken du fångar. Mer vatten ger utrymme för fler fiskar, mer utrymme och mer utrymme för gifter att spridas.
 • Har ett dubbelt pumpsystem. En pump ska vara en påfyllningspump för färskvatten och en ska recirkulera eller lufta. Luftningspumpar är pumpar som pumpar både vatten och luft. Detta är bättre än de som bara pumpar vatten eftersom fiskar behöver syre.

”Det finns alltid en risk för haveri och en reservpump kan göra skillnaden mellan döda fiskar och levande.”

Ed Telders

 • Kontrollera att rör och VVS är i nivå. Om de är för små blir de lätt igensatta vilket kan döda din fångst. Bär en slang eller handpump för att vara beredd att täppa igen rören. Ett fisknät i en liten djuraffär kan enkelt dra ut saker som kan täppa till VVS.
 • Bli av med vassa hörn eller splittrade väggar. Detta kan orsaka extrema skador eller obehag för fisken.
  Flugfiske i regnet: Kan du fortfarande fånga fisk?

VARNING: Rengör livewell varje gång efter användning och låt den torka helt. Stäng inte locket medan det fortfarande är fuktigt inuti eftersom det kan förvandlas till en smittsam behållare med bakterier och svamp. Kom ihåg att endast använda giftfritt rengöringsmedel för insidan av bobrunnen. Undvik tvättmedel som har en stark lukt och hög kemikaliehalt. Båtsoppa erbjuder en bra steg-för-steg-rutin för att få en bra rengöring. Detta behöver förstås inte vara något att använda, men bobrunnen måste åtminstone sköljas ur och torkas efter varje användning.

 1. Ta bort filtersilarna och intaget från borrhålet.
 2. Spraya ner dem med en slang och befria dem från träskor och ansamlingar.
 3. Ta ett par matskedar bakpulver, varmt vatten och en skurborste.
 4. Med bakpulverpasta och borste börja skrubba i botten och flytta sedan ut på sidorna.
 5. Upprepa ett par gånger.
 6. Spola ur brunnen flera gånger för att avlägsna rester, lösning och smuts.

”Din bobrunn är inte bara en hink med vatten för att hålla fisk som är avsedd för stekpannan. Ta ditt liv till nästa nivå. Den kunniga sportfiskaren vill se till att catch and release verkligen fungerar. Ta hand om din bobrunn så tar den hand om både din fisk och dig.”

Ed Telders

Hur man förlänger fiskens livslängd

Bor utomhus fångar perfekt meteandan när de skriver: ”En orubblig respekt för naturen är en viktig egenskap för alla sportfiskare.” Som sportfiskare är det viktigt att ta hand om fiskarna medan de är i din vård under den tiden, du ansvarar för dem.

Enligt John Henry med Wired2Fish har han en specifik rutin för att hålla sin fisk frisk. I hans youtube-video, ”Hur man håller basen vid liv i en båts livbrunn när man fiskar”. Han säger att han lägger i en påse is först. Efter att ha låtit det smälta en minut lägger han i en tillsats. Han säger att han har använt varumärket Rejuivenade längst men han är också van Snälla frigör mig och G-juice. Han säger att han inte ser så stor skillnad mellan märkena och de fungerar alla. Låt sedan sjövattnet fyllas i bobrunnen tills cirka 2 tum nedanför bräddavloppshålet.

Med livewells kan du antingen recirkulera eller använda pumpar. Pumpar drar in vatten från sjön medan återcirkulering tar vatten från botten av bobrunnen och för det tillbaka till toppen. Detta gör att vattnet kan röra sig naturligt som sjön gör. Det föreslås att en sportfiskare återcirkulerar vattnet om sjövattnet är över 75 grader. Om vattnet är under 65 grader är det bäst att använda pumparna.

I en turneringsguide med titeln, Att hålla basen vid liv Gene Gilliland och Hal Schramm delar med sig av sina erfarenheter, kunskaper och regler för vattnet.

”Piskare måste ta en aktiv roll för att upprätthålla hälsan hos sin fångst. Anta inte att båtens borrhålssystem automatiskt kommer att göra allt som behövs. Du måste ha bra utrustning och du måste också veta hur du använder den under alla omständigheter.”

Gilliland och Schramm

Följande fyra rubriker förklarar i korthet vad Gilliland och Schramm lägger upp i sin turneringsguide. Tipsen som de ger är bra för varje sportfiskare, och om du vill läsa hela den detaljerade broschyren skulle jag starkt rekommendera det.

  Kajakpaddling i Spring State Park – Ocala, FL

Minska mekanisk skada

Det är viktigt att din bobrunn är inrättad så att den enkelt kan underhålla fisken och hålla dem bekväma. Detta inkluderar att se till att kapaciteten i din borrbrunn aldrig överstiger en ranson på mer än 1 pund bas per gallon vatten. Om du har mer än en bobrunn, se till att fördela fisken jämnt mellan dem för att undvika trängsel som kan orsaka stress.

Livewell Basics

Syrenivån i vattnet måste alltid vara över 5 ppm. Varje båt måste ha ett recirkulationssystem, så om din båt inte har ett måste det läggas till ett. När du först tittar på din båt, var noga med att lära känna dina inställningar för borrhål, eftersom varje märke och varje båt skiljer sig något.

En livewells pump bör ha en kapacitet att flytta minst 500 liter vatten per timme. Denna hastighet möjliggör optimal maximal luftning. Bär en reservmotor om någon av pumparna skulle sluta fungera. Utan en ordentlig pump kommer fisken säkert att dö.

Livewell Timers

De flesta båtmärken har timers som styr pumparna i borrhålet, men var och en är olika. Ta dig tid att lära känna din timer. Dessa timers kan ställas in för att cykla var som helst under 3 till 15 minuter, men det beror verkligen på båten. Ofta rekommenderar folk att gå för den minsta tiden.

”Kontinuerlig pumpdrift är ett absolut måste för korrekt luftning när du har mer än ett fåtal grunder av bas i livewell.”

Ventilation

Luftare behöver frisk luft för att blandas med vattnet. Se till att öppna locket då och då så att ammoniaken kan rinna ut och den friska luften kommer in i bobrunnen.

Verktyg att använda

Det finns vissa saker som är bra att ha till hands när man fiskar, och de är följande.

 • Is
 • Temperaturmätare
 • Tillsatser (Rejuivenade, Please Release Me, G-Juice)
  • Det är viktigt att tillsätta tillsatser i vattnet, eftersom det bekämpar kloret från isen och ammoniaken från fisken.

Livewell-problem att undvika

Ibland finns det problem som sportfiskare måste se upp med med borrhål. Även när VVS är tillräcklig kan det fortfarande finnas klumpar och träskor i vattnet. Ibland kan stress få fiskar att blåsa upp innehållet i magen. Inte nog med det, utan det finns otaliga saker i vattnet från sediment till alger som potentiellt kan täppa till rören.

När vädret blir varmare (ofta efter maj) är vattnet som du fångar fisken från vanligtvis mycket djupare (och mycket kallare) än vattnet som pumpas in i Livewell. Detta kan undvikas på flera sätt. Ett sätt är att hålla is i bobrunnen. Ett annat sätt är att recirkulera vattnet när vattnet är över 75 grader. Detta håller kylan inne och håller det varma vattnet utanför båten.

  Hur man stoppar kondens i mitt tält

Råd från andra sportfiskare om Livewell Care

Ibland är det bästa sättet att lära sig från andra sportfiskare. Det finns många sportfiskare där ute som har ett stort utbud av erfarenheter som har så mycket att erbjuda visdomsmässigt.

 1. Ett råd är att fylla bobrunnen först på morgonen innan du går ut. Speciellt om du har en lång varm dag med fiske framför dig. Detta gör att det svala vattnet som inte har värmts upp av solen kan rinna in i bobrunnen. Detta blir bättre för både fisken och dig.
 2. Ed Telders varnar för att alltid se till att vattnet aldrig är för grunt. Han varnar för att grunda bobrunnar är otroligt farliga. Grunt vatten tvingar fiskarna att vända sig på sidan, vilket inte är en naturlig position för dem att vara i. Utöver detta, med mindre vatten i bobrunnen, är det mer sannolikt att de traskar runt när båten traskar runt, vilket kan orsaka dem skada.
 3. Terry Brown har en unik och kreativ idé för att hålla fisken i en bobrunn glad. Hon skriver att hon upptäckte det efter att hon hittat en gammal vattenflaska i sin bobrunn efter att hon hade lastat in flera fiskar i bobrunnen. Hon upptäckte att de tyckte om att ha vattenflaskan där, eftersom de använde den för att täcka och lät dem känna sig säkrare. De var lugna hela resan. Men hon valde då en svamp snarare än en vattenflaska, eftersom den hade potentialen att skada fisken. Tillsammans med detta kan svampen (eller två beroende på storlek) frysas eller förbehandlas med tillsatser. På så sätt har svampen flera användningsområden.
 4. Mt. Dew stoppar blödning av fisk eftersom citrus får kapillärerna att sluta sig.

Råd för helgfiske

Detta råd kommer från Aaron Martens. Den är lämplig för alla sportfiskare, men en del av dem kan inte användas i turneringar, varför denna sektion är speciellt för de sportfiskare som inte deltar i turneringar.

 1. En sak som kan göras är att använda ett landningsnät av gummi. Även om detta är dyrare är det lättare för fisken jämfört med en nylon. Dessa nät fungerar som extra skydd för fisken. Även om nät inte är tillåtna i turneringar är de definitivt fördelaktiga för fiske på helgen.
 2. När en fisk väl är fångad är det viktigt att hålla den borta från mattan på din båt. Fiskar har ett skyddande lager av ”slem” som mattan lätt tar bort. När detta skyddslager väl är borta kan infektioner och parasiter lätt infektera fisken. Många fiskar blir sjuka och dör på grund av denna mattkontakt.
 3. Martens föreslår också att sportfiskare uppdaterar sina krokar. Han uppmanar sportfiskare att skaffa krokar som har en mindre hulling så att den bara lämnar efter sig ett litet hål snarare än en jättereva i fiskens käke. Ett sådant sår kan orsaka många problem för fisken när den väl släpps ut.