Hur länge håller veden utomhus?

Det har funnits tillfällen då jag tittade på min vedhög och tänkte att jag omöjligt kunde elda upp all ved. Av någon anledning verkar jag alltid gå igenom mer trä än jag tror. Det är därför det alltid är bättre att ha för mycket ved än för lite, men ruttna ved inte? Hur länge håller veden utomhus?

Ved håller minst 3-4 år om den står på ett ställ och från marken. Genom att täcka toppen av ditt trä och lämna sidorna exponerade kan du förlänga dess livslängd i årtionden. Trä ruttnar bara när det utsätts för vatten. Den kan ruttna på en vinter om den lämnas utan täckning på marken.

Så håll ditt virke från marken och torrt om du inte planerar att använda det under de kommande månaderna. Fortsätt läsa för att ta reda på det bästa sättet att stapla och lagra ved för att förlänga dess livslängd.

Hur länge håller veden utomhus?

Detta är en av de frågor som är omöjliga att besvara utan att känna till lite bakgrundsinformation. Hur länge ditt virke håller beror helt på hur väl det har kryddats och lagrats. Vedstaplar faller normalt i en av 5 kategorier.

  • Inloggningsformulär kvar: Trästockar torkar ut och ruttnar mycket långsammare än mindre vedbitar. Forskare har uppskattat att ett medelstort träd tar 57-124 år att bryta ner, beroende på dess diameter och art. Lövträ håller längre än barrträ. Med stora block tar det så lång tid för fukthalten att förändras att kryddningsprocessen inte börjar förrän blocken är kluven.
  • Delad och staplad: Trä som klyvs och lämnas i en hög har väldigt olika säsong/röta beroende på var det ligger i högen. Toppen av högen kommer att hålla i 3-4 år. Mitten och botten av högen kanske inte håller 1-2 vintrar. Ved behöver solljus för att torka ut och gå igenom kryddningsprocessen.
  • Staplad på golvet: Den här har aldrig varit vettig för mig. Varför ta sig tid att stapla ved om du inte är villig att få en gratis pall och presenning? Du kunde ha staplat/kryddat din ved på rätt sätt för mindre än $5 och 15 minuters tid. Du får inte stapla ved på marken. De nedre 6-12 inches av högen kommer att ruttna i slutet av den första vintern. Toppen av högen ska hålla i 3-4 år.
  • Staplad på ett ställ: Ved staplad på pallar eller vedhylla håller i 3-4 år i det optimala eldområdet och upp till 7 år innan det ruttnar helt. Det är aldrig för sent att kasta en presenning över din ved och stoppa nedbrytningsprocessen. Se till att hålla sidorna öppna för att förbättra luftflödet.
  • Staplade på ett galler och täckt: Ved staplat på en vedhylla och täckt kommer att hålla i årtionden. Det kanske aldrig ruttnar om du fortsätter att kontrollera fukt och uppmärksamma insekter/kryp. Fortsätt läsa för att lära dig ett säkert sätt att döda snickarmyror och termiter.
  Går Camp Fuel dåligt?

Det är helt klart en enorm skillnad mellan välkryddat/staplat virke och trä som ruttnar på marken. Vad är det snabbaste sättet att smaksätta ved?

Krydda ved så att den håller längre

Att krydda ved är förvånansvärt enkelt när du väl förstår några grundläggande fakta. För att smaksätta ditt trä måste du lyfta det från marken, täcka det, förbättra luftflödet och maximera solljuset. Om du följer alla dessa steg kommer ditt virke att hålla väldigt länge.

Det kanske överraskar dig, men trä blir aldrig för gammalt för att brännas. Tänk på några av de 100 år gamla ladorna som fortfarande står kvar. Bönder som lyckades bekämpa fukt stoppade den naturliga dämpningsprocessen. Ditt virke skulle förmodligen hålla längre om du hittade ett sätt att hålla det torrt och insektsfritt.

På tal om insekter rekommenderar jag att du använder en borsyrabaserad insekticid (Zap-A-Roach är min favorit) för att döda snickarmyror och termitangrepp. Det är giftfritt för människor/husdjur och helt säkert att bränna. Spraya det överallt där du ser insekter och de kommer att följa och infektera sin matförsörjning.

Så hur smaksätter du ved för att förlänga dess livslängd?

Ditt första steg är att hitta ett sätt att få veden från marken. Detta löser 90% av röta- och insektsproblemet, då de flesta är genom en vedhög inom 4 år. Se till att täcka över den om du har mycket ved eller tror att det tar lång tid att brinna.

1. Bygg/köp ett ställ

Att stapla ved på fria pallar eller tryckbehandlade plankor är det billigaste och enklaste sättet att få det från marken. Det fungerar tillräckligt bra, men jag rekommenderar att bygga/köpa en vedhylla. Det är inte så svårt att bygga och du behöver inte spendera mer än $50. Det är mindre än vad det kostar att ta med min fru/barn på film (gusch, det börjar bli löjligt).

  Kan du tillbringa natten på sjukhus?

Vedställ är inte så svårt att bygga från grunden, men jag rekommenderar att du skaffar en uppsättning vedställsfästen som du använder med tryckbehandlade 2×4:or. Jag köpte Mofez hängslen, men någon av dem kommer att fungera, så köp den som är billigast. Det tar mindre än 5 minuter att skruva ihop ditt rack och du kan byta ut brädorna om de ser ut som skit inom 5-10 år.

2. Täck träet

Du kommer också att vilja använda ett lock ovanpå ditt ställ för att förhindra poolning och vattenmättnad. De allra flesta människor täcker sitt virke med en billig plastpresenning (6×8 är perfekt). Det är vad jag har gjort under bättre hälften av ett decennium, men jag köpte nyligen en vedhylla.

Jag gillar verkligen REDCAMP vedskydd som jag plockade upp nyligen, men jag är säker på att alla billiga överdrag är av ungefär samma kvalitet. Du kan öppna dragkedjan på sidorna för enkel åtkomst till ved och du behöver inte släpa runt på presenningar. Jag har upptäckt att jag är mycket mer benägen att starta en eld när jag inte behöver bråka med en presenning.

3. Lämna sidorna öppna för att förbättra luftflödet

Detta kan låta kontraintuitivt, men du bör lämna sidorna av din vedhög fria. Den svala brisen torkar ut din ved snabbare än regnet/snön kan blöta ner den. Det kan ta 2-3 dagar för ändarna av ditt trä att torka på sommaren.

Titta på hur presenningen är placerad på bilden ovan. Toppen blockerar 90 % av snön och bara några meter trädstammar är utsatta för snön. Om du tänker efter blir bara ändarna på blocken blöta. Ändarna kan ruttna efter några år, men det mesta av stammen kommer att vara helt okej.

  Hur man hittar eller gör ett ultralätt glasögonfodral

4. Försök att maximera solljuset

Placera din vedhylla i ett område där det kommer att få mycket solljus. Det är en sorts balansgång mellan bekvämlighet och optimal rackplacering. Jag rekommenderar att du placerar ditt ställ på den soligaste platsen inom 20-30 fot från din huvudentré.

Det mesta av mitt ved är tillbaka där jag bygger lägereldar eftersom det är praktiskt på sommaren. På vintern flyttar jag en 1/2 sladd av kryddat trä åt gången in i garaget. Se till att kontrollera träet för insekter och använd en borsyrabaserad insekticid (Zap-A-Roach är min favorit) för att döda dem innan du tar in den. Det är giftfritt för människor/husdjur, så det är helt säkert att bränna.

Varför är det dåligt att elda vått och ruttet ved?

Att bränna ruttet ved är inte dåligt ur hälso- och säkerhetssynpunkt, men det är inte idealiskt. Den naturliga nedbrytningsprocessen utvann det mesta av energin och bränslet från veden. Jag skulle fortfarande bränna den ruttna veden, men bränderna blir inte stora.

Rutten ved brinner snabbt vid låg temperatur och ger mycket rök på grund av överskottet av fukt. Om det är värt att bränna är upp till dig. Jag lever efter en enkel regel! Trä brinner så länge jag kan ta upp det utan att det faller sönder i mina händer.

Du kan behöva kassera ved som är så ruttet att den smular sönder. Kolla in mitt inlägg som beskriver vad man kan göra med ruttet trä.