Hur länge håller toalettstolarna och när ska du byta ut dina

Toalettsitsar kommer inte med utgångsdatum, och det är verkligen svårt att hitta tydlig information om när de ska bytas ut. Men oroa dig inte, om du vill veta hur länge toalettstolarna håller, så här är det korta svaret:

Toalettsitsar håller i allmänhet i 5 år eller mer. Exakt hur länge en specifik toalettsits kommer att hålla beror på ett antal faktorer, inklusive materialet som toalettsitsen är gjord av, kvaliteten på hårdvaran och hur mycket den används.

Den här tumregeln bör ge dig en bra utgångspunkt, och sedan kan du bli mer specifik genom att överväga de ytterligare faktorerna nedan.

Hur länge håller toalettstolarna?

Som jag nämnde ovan kan du vanligtvis förvänta dig att en toalettstol håller i 5 år eller mer. Det finns dock flera faktorer som kan göra att den håller längre (eller inte lika länge).

I synnerhet kommer följande 5 punkter att ha stor inverkan på livslängden på din toalettstol:

  1. Material
  2. Hårdvara
  3. Användningsmängd
  4. Miljö
  5. Olyckor

Låt oss gräva in i var och en av dessa mer i detalj, med början med material.

1. Material

Hur länge en toalettsits kommer att hålla beror mycket på materialet den är gjord av. Det finns MÅNGA olika typer av material som används för att tillverka toaletter, men vi kan dela upp dem i tre grova kategorier:

1.1 Plast

Plast är förmodligen det vanligaste materialet som används för att tillverka toalettstolar idag. Du kanske vet det, men du vet förmodligen inte att det finns flera olika typer av plast som används för att tillverka toalettsitsar.

Jag kommer att nämna några av plasttyperna nedan men först är det viktigt att nämna att toalettstolar i plast vanligtvis håller längre än trä eller något av de andra alternativen. Med det sagt, det finns några intressanta varianter inom plastkategorin.

Till exempel är de tunna tunna toalettstolarna du kan hitta i en billig lägenhet när du flyttar in, förmodligen gjorda av polypropen. Toalettstolar i polypropen är ganska hållbara, men de är kända för att gulna med tiden.

Jag hade en lägenhet för några år sedan som hade en toalettsits i plast med en enorm orange/gul fläck på. Det såg ut som att något eldigt hade smält en divet rakt in i plasten!

Se även  Hur man tar bort silikon från plast

Det finns också toalettsitsar gjorda av Duroplast, vilket är ett riktigt slitstarkt material. De dåliga nyheterna med Duroplast är att det är riktigt svårt att bryta ner, så det är inte särskilt bra för miljön.

Slutligen ska jag också nämna toalettsitsar i harts. Om du någonsin har sett en toalettsits som är genomskinlig eller har design inbäddad på insidan, då har du sett en toalettsits i harts. Låt oss nu gå vidare till toalettstolar i trä.

1.2 Trä

Toalettsitsar i trä håller vanligtvis inte lika länge som toalettstolar i plast, eftersom de är mer benägna att spricka, ruttna och slitna finish. Med det sagt är vissa typer av toalettstolar mer hållbara än andra.

De flesta toalettstolar i trä som säljs idag är faktiskt gjorda av komprimerade trämaterial. Denna typ av toalettsits är ofta vitmålad, så det kan vara svårt att skilja från toalettstolar i plast. Träsätena tenderar dock att vara tyngre, så du kanske kan se skillnaden genom att jämföra vikten.

Dessa komprimerade trästolar är mindre benägna att spricka än traditionella toalettsitsar i massivt trä. Och om det komprimerade träet är målat (istället för belagt med lack), så kommer finishen förmodligen också att hålla längre.

Med det sagt tycker jag att det är värt att upprepa att någon typ av träsits vanligtvis inte håller lika länge som en bra plastsits. Det finns dock två stora anledningar till varför vissa människor föredrar att använda träsitsar för sina toaletter:

För det första blir trämaterial inte så kalla som plast. Så om du bor någonstans som får riktigt kalla vintrar (som jag gör), så kanske du kan njuta av en toalettsits i trä. För det andra kan toalettsitsar med en naturlig träfinish ha ett mycket snyggare utseende jämfört med det intetsägande vita på din typiska toalettstol i plast.

1.3 Vadderat (t.ex. skum)

Sist ville jag kort täcka vadderade (även kallade vadderade) toalettsitsar. Vadderade toalettsitsar håller vanligtvis inte lika länge som plast- eller trästolar.

Se även  Kan du fläcka träspackel?

Anledningen till detta är att den yttre plasten tenderar att spricka. När detta händer på en vadderad toalettsits måste den bytas ut. Annars kommer det att börja orsaka problem för dig.

Till exempel har vadderade toalettsitsar med sprickor i plasten varit kända för att nypa människor i rumpan. Ingen vill det!

Dessutom är sprickorna i en vadderad toalettsits svåra (läs: omöjliga) att rengöra och så blir det också ett gömställe för otäcka bakterier.

Nu när vi har täckt material, låt oss hoppa in i hårdvara.

2. Hårdvara

Den här är mycket enklare än material, så vi ska hålla det kort.

När vi talar om hårdvara för toalettsitsar talar vi i grunden om två saker:

  1. Gångjärnen och bultarna som fäster sätet skålen
  2. Eventuella tillbehör eller specialfunktioner

Om du köper en riktigt billig toalettstol kommer du förmodligen att få riktigt billiga plastgångjärn/bultar att fästa på din toalett. Lågkvalitativt gångjärnshårdvara är ofta det första som behöver bytas ut på en toalettsits och kan minska dess totala livslängd.

Det finns också en mängd specialfunktioner och tillägg som en toalettstol kan ha. Till exempel kan du få en ”soft close” toalettstol, eller en ”småbarn” toalettstol som kommer med en mindre sekundär sits.

Generellt sett gäller att ju fler specialfunktioner du lägger till, desto mer minskar det toalettsitsens totala livslängd. Detta kommer inte att vara sant i alla fall, men fler rörliga pjäser betyder vanligtvis att det inte kommer att hålla lika länge.

3. Användningsmängd

Föreställ dig att du har 2 identiska toalettstolar. En av dem används regelbundet av en familj på 5, och den andra används bara varannan månad av besökare. Vilken av dessa platser tror du kommer att hålla längst?

Du förstår idén. Ju mer en viss toalettsits används, desto snabbare kommer den att slitas ut.

4. Miljö

Detta kan spela mer eller mindre roll beroende på var denna toalett är placerad. Men låt oss ta upp ett par exempel på hur miljöförhållanden kan orsaka snabbare slitage på en toalettstol.

Se även  Hur man använder silikontätningsmedel utan tätningspistol

Extrema temperaturer har potential att skada alla typer av toalettstolar. Och översvämningar eller mycket fuktigt väder kan skada en toalettsits, speciellt trä.

Slutligen tror jag att det också är viktigt att överväga risken för olyckor.

5. Olyckor

När jag säger olyckor, menar jag något plötsligt som kommer att gå sönder eller skada din toalettstol.

Till exempel, om du tappar något tungt och det landar på din toalettsits, kan det spricka på mitten. Eller om din toalettsits fortsätter att falla ner kan det också potentiellt orsaka problem.

Den här är nog en självklarhet, men jag tyckte det var värt att nämna eftersom något sådant här skulle kunna ta en helt ok toalettsits och minska dess livslängd till noll.

När ska du byta ut din toalettsits

Nu när vi har täckt de olika faktorerna som påverkar en toalettstols livslängd, låt oss kort ta upp när du bör byta ut din.

Här är 7 fall när du kanske vill byta ut din toalettstol:

  1. Toalettsitsen är trasig/sprucken
  2. Toalettsitsen är fläckig
  3. Färgen eller finishen är sliten
  4. Hårdvaran eller gångjärnen är trasiga
  5. Färgen eller designen är föråldrad/ful
  6. Toalettsitsen är obekväm
  7. Du gillar det bara inte!

I slutändan är toalettstolar billiga och lätta att byta ut. Om din gamla går dig på nerverna av någon anledning, bör du nog bara gå vidare och byta ut den.

Relaterade frågor

Hur ofta behöver du byta ut en toalett?

En vanlig porslinstoalett håller i 15-30 år, och om den är välskött kan toaletter hålla upp till 50 år. Den genomsnittliga livslängden för en toalett varierar beroende på faktorer som kvaliteten på toaletten och dess delar, toalettanvändning och vattenkvalitet.

Varför ska du hålla ner toalettlocket?

Du bör hålla ner toalettlocket när du spolar eftersom det förhindrar att bakterier släpps ut i luften. Öppna toaletter kan också utgöra säkerhetsrisker för barn och husdjur. Dessutom anses det generellt vara mer artigt att lämna locket nere, speciellt när man besöker någon annans hem.

Lämna en kommentar