Hur länge håller timmerstugor?

När du köper en stuga vill du att den ska hålla länge. Oavsett om det används för ett halvårshem, en familjesemester eller en säsongsbetonad tillflyktsort vill du att den ska vara i gott skick när du än går för att stanna.

Att spendera dina pengar på något som bara kommer att hålla i några år är inte lika tilltalande som att hitta något som du kan lita på under lång tid. Timmerstugor är tänkta att vara robusta och säkra. De gjordes för att tåla extremt väder och nyfikna djur.

En välbyggd stuga kan hålla borta alla oönskade besökare eller väderförhållanden samtidigt som de åkande håller sig mysiga och säkra. Med dessa idéer i åtanke förväntar vi oss definitivt att en timmerstuga kommer att hålla länge.

Hur länge håller timmerstugor? Timmerstugor kan hålla var som helst mellan 20-50 år om de görs rätt. Timmerstugor kan till och med hålla i ett helt århundrade om de är ordentligt omhändertagna och byggda på ett bra läge som inte upplever extrema väderförändringar. Om en sådan är felbyggd kan den kräva extremt underhåll inom 5 år.

Stugornas livslängd är det som lockar så många människor till dem. De är en speciell struktur med mycket hållbarhet. De skapades för att placeras på platser med hårda vintrar och några ansträngande somrar.

Det är ingen hemlighet att frekventa friluftsmän flockas till stugor för värme och skydd på vintrarna. Det finns ingen anledning att köpa en timmerstuga som inte ger dig det mesta av ditt köp.

Vi vill ha en garanti för att våra investeringar kommer att ge oss! Det är definitivt fallet i en allmän timmerstuga.

En lång historia av framgång

Det fantastiska med traditionella timmerstugor är deras arv av att vara i årtionden. Timmerstugor är inte ett nytt fenomen som flöt in på en våg av modeflugor och trender som kommer att vara omodern inom de närmaste åren. De har byggts och använts över hela världen i århundraden.

Även om de kanske inte är helt sunda efter några decennier av försummelse, är en timmerstuga byggd för att hålla. De är kända för sin förmåga att isolera dig på vintern och låta dig förbli sval när du är omgiven av sommarvärmen. De är mångsidiga hem som möjliggör ett lyckligt liv var du än väljer.

  Vad är en Archery Release? (Enkel guide med bilder)

Timmerstugan är vanligtvis inte känd för sin överflöd och fanfar utan för sin hållbarhet, motståndskraft och komfort. Timmerstugor är vanligtvis enkla och effektiva. Det är därför vi gillar dem – de får jobbet gjort!

Strukturella bekymmer

Det sista du vill misslyckas med i ett hem är strukturen. En struktur är husets ben – själva buren som håller ihop saker och ger dem form. Det håller allt upprätt, starkt och tätt. En sak jag vet med säkerhet är att vi vill att vårt tak ska hålla sig högt över våra huvuden och inte någon annanstans.

En timmerstugas struktur kräver mycket uppmärksamhet från material som samlas in för att skapa den till 20 år på vägen när den behöver en nyp, tuck eller lapp någonstans.

Timmerstugor är kända för att vara robusta hem som är resistenta mot väder och temperatur. Detta betyder dock inte att de är ogenomträngliga för dessa förhållanden. Väder- och temperaturförändringar påverkar timmerstugors byggmaterial.

Extrema temperaturer kan spricka och bryta upp knas mellan stockar och kommer att kräva mycket underhåll. Kraftigt snöfall eller genomträngande värme kan göra samma sak på ytterväggar och orsaka långsam försämring.

Sättet att förebygga, undvika och åtgärda strukturella problem kommer från samma idé. Underhåll din timmerstuga! Det är viktigt att ge din stuga lite kärlek åtminstone varje år.

Om du kontrollerar din chinking för sprickor och hål samtidigt som du inspekterar för vattenskador eller andra problem kommer att öka livslängden på din timmerstuga avsevärt.

Om du tar hand om din timmerstuga bör du inte bry dig om att den inte skyddar dig som den borde.

Material

Att välja rätt byggmaterial när du bygger din stuga kan göra en lång väg för att öka dess livslängd. Från ditt virke till din plats är det viktigt att fatta de bästa besluten för dig.

  "Mush" i hundspann: vad det betyder och var det kom ifrån

Timmer måste väljas med omsorg eftersom olika träslag reagerar olika på väder och temperatur. Behandlingen av stockarna innan de används som byggmaterial är också en viktig faktor att ta hänsyn till.

Att torka dina stockar och behandla dem på rätt sätt kan ge dig avancerad vattenbeständighet och totalt sett skydda din stuga från tidig försämring.

Ibland vill människor ha utseendet av en timmerstuga utan krångel med att skörda, torka och behandla trä. Det finns stålalternativ som imiterar utseendet på en timmerstuga men som ger olika egenskaper, fördelar och nackdelar jämfört med en riktig, fullblåst timmerstuga.

Andra fördelar med att använda syntetiska material som ser ut som trä men som inte fungerar som trä är att det är väderbeständigt. Konsekvent underhåll krävs inte för underhåll. Det kan vanligtvis tvättas av och rengöras enkelt utan att behöva oroa sig för att mätta det.

Om du letar efter ett allmänt utseende istället för en känsla, kan syntetiska stockar vara ditt bästa alternativ.

Placeringen av din stuga kan, som jag tidigare nämnt, också ha betydelse för hur länge den håller. Om du bygger den på en plats som härjas av snöstormar eller imponerande sommarvärme kommer din stuga att behöva repareras oftare.

Dessa platser är vanliga för timmerstugor, så detta är inte en varning för att bygga där. Jag vill bara påpeka att om du byggt en timmerstuga på en plats med ett milt klimat året runt kommer den med största sannolikhet att hålla längre eftersom den inte utsätts för konstant övergrepp från väder och vind.

När du tar dig tid, och ibland extra kostnader, för att bygga den bästa timmerstuga du kan, desto längre håller din stuga.

Torrt trä

En vanlig praxis bland timmerstugaägare är att skapa ett tak eller täckning som skyddar dina stockar så mycket som möjligt. Om du kan hålla dina stockar så torra som de kan vara, desto längre håller hytten.

  Vad är skillnaden mellan en joggare och en löpare?

När trä är blött eller blött förlorar det sin strukturella integritet. Vi känner alla till detta från otäta tak eller golv. När vatten tränger in i träet måste allt bytas ut.

Det är därför det är så viktigt att torka och behandla sitt trä ordentligt innan byggandet. Ju mer förberedda dina stockar är för konstant regn eller snö, desto mer sannolikt är det att de håller länge. Torrt trä är ett av nyckelelementen i en strukturellt sund stuga.

Om du kan bygga ett tak eller en veranda som tål det mesta regn eller snö, desto större chans har du att hålla din stuga fräsch i decennier framöver.

Relaterade frågor

Är långa stugor välisolerade? Ja, timmerstugor byggs med isolering i åtanke! Knäppningen mellan stockarna säkerställer en tät försegling som inte tillåter varm luft att komma ut eller kall luft att tränga in. Deras isoleringsförmåga är en av de främsta anledningarna till att timmerstugor är så populära på kalla eller snöiga platser.

Är timmerhus billigare än vanliga hus? Vanligtvis är vanliga hus billigare att bygga än timmerhusen. En annan åsikt kan dyka upp när vanliga husbyggare lägger till prylar, landskapsarkitektur och andra vanliga tillägg som höjer priset.

Priserna varierar beroende på vad du letar efter i en timmerstuga. Å andra sidan kommer en timmerstuga vanligtvis att vara värd mer när det är dags att sälja. Kostnadsmöjligheterna och nedgångarna kommer att vara olika för dig beroende på dina förutsättningar och önskemål.

Hur lång tid tar det att bygga en timmerstuga? Hela processen med att bygga din timmerstuga kan ta 3-4 månader. Det är en hel del förberedelser som träet behöver gå igenom innan stockarna kan sättas ihop.

Själva byggandet av timmerstugan kan åstadkommas på så lite som 4 veckor, men det finns planerings- och förberedelseskeden som du måste gå igenom innan bygget kan påbörjas.