Hur länge håller SteriPEN-laddningen?

UV-ljusvattenrenare som Steripen fungerar riktigt bra, men de är beroende av ett batteri för att fungera. Du är i princip skruvad om batteriet dör, så förhoppningsvis tog du med dig en bärbar laddare eller extra batterier. Oroa dig inte! SteriPEN har en förvånansvärt lång batteritid, så du borde inte ha några problem att använda den på en ryggsäckstur.

Hur länge håller SteriPen-laddningen? Det finns flera Steripen-modeller med olika batteritid. Steripen Ultra, Aqua och Adventurer med 50 liter på laddning och den klassiska 3:an som går på AA-batterier har en kapacitet på upp till 150 liter. Jag har upptäckt att du bara kan få 35-40 liter och cirka 120 liter med den klassiska 3:an. En batteritid på 40 liter ger mig cirka 4-5 dagars vattenförsörjning eller 3 dagar med min fru. Du kan alltid ladda Ultra med en bärbar powerbank eller byta ut batterierna i resten av sortimentet.

Det tog mig alldeles för lång tid att äntligen trycka på avtryckaren på en Steripen när den först kom ut. Jag kunde inte tro att en UV-lampa skulle vara tillräckligt kraftfull för att rena vatten och jag hade fel. Det är så mycket lättare att använda med min Nalgene vattenflaska. Jag använder fortfarande ett förfilter (den här) fäst vid min Nalgene för att ta bort sediment, men det gjorde vattenrening så mycket lättare. Dessutom finns det ingen risk för matförgiftning från förorenade vattenkällor.

SteriPEN var bra på korta resor, men jag var alltid orolig att det inte skulle fungera. Efter att ha använt flera modeller under de senaste 5 åren kan jag lugnt säga att SteriPEN är en spelförändring. Jag valde SteriPEN Ultra, men de fungerar alla lika bra. Så hur länge fungerar SteriPEN och behöver den laddas (eller bytas ut batterier) under en backpackerresa?

  Hur mycket bränsle använder en Coleman-spis? Flytande bränsle och propan

Steripen batteritid: förbli laddad

CR123 och AA Batterier för steripen

Jag har vuxit till att älska SteriPEN under åren. Jag föredrar Steripen Ultra eftersom den har uppladdningsbara batterier och jag har redan bärbara powerbanks till min mobiltelefon. De allra flesta människor använder SteriPEN med 32oz bred mun Nalgene vattenflaskor.

De säljer till och med ett förfilter (På Amazon) som skruvas på locket på en Nalgene-flaska för att filtrera bort sediment. Den är designad för att fungera med en liter vatten, så en 32 oz Nalgene är nästan perfekt. Se till att du köper flaskan med bred mun så att du lätt kan falla i den.

Jag kan ta mig igenom en tredagars weekendresa med min fru på en enda laddning, men vanligtvis sätter jag den på powerbanken varje morgon och den är full på någon timme. Jag kan gå ungefär 5 dagar på en laddning när jag backpackar ensam. Laddningen kan ta 3 till 4 timmar om du låter batterierna bli helt urladdade, eller ungefär en timme om du laddar varje morgon.

Du bör definitivt packa ersättningsbatterier på modeller som är beroende av batterier. De Steripen Aqua (50 liter) och Klassisk 3 (150 liter) båda drivs med vanliga AA-batterier. Classic 3 kostar bara 10-15 USD mer, så det är värt att uppgradera till den bättre modellen.

SteriPEN äventyraren fungerar på CR123-batterier och har en batteritid på 50 liter. Den är cirka 2 oz lättare än SteriPEN ultra, så du kan spara vikt, men det är inte så stor skillnad. Tidiga Adventurer-modeller hade sensorproblem (som har åtgärdats), så köp inte en begagnad modell.

CR123s har ingen verklig fördel förutom en liten viktminskning. Den enda anledningen till att du skulle vilja överväga Adventurer-modellen är om du bär andra föremål (som strålkastare) som använder samma batterier. Du kan hitta CR123s på Walmart och de flesta järnaffärer, men de kan vara svåra att hitta på de flesta avlägsna platser. Se till att köpa några förpackningar med ersättningsbatterier innan du ger dig ut.

  Vilken storlek liggunderlag behöver jag? Längd och bredd liggunderlag förklaras

Batteritiden för SteriPEN är överdriven

Jag har inte kunnat närma mig den beräknade batteritiden på 50 liter med någon av Steripen-modellerna. Det spelar ingen roll hur nya batterierna är eller vilken sort jag använder. Jag har aldrig kunnat rena mer än 40 liter vatten (vanligtvis ca 35 liter). SteriPen Classic har en kapacitet på 150 liter och du kan få cirka 120 liter när du laddar den.

Det är mer än tillräckligt för att få 2 personer genom en ryggsäckstur på helgen, men du bör fortfarande ha med dig reservbatterier. Jag har också med mig vattenreningstabletter (Aquatab-paket) i mitt första hjälpen-kit om SteriPen slutar fungera.

Jag har använt SteriPEN i över 5 år utan problem, men vem vet vad som kan hända med en elektronisk vara. Den enda gången jag stötte på ett problem var när jag glömde att ladda min bärbara powerbank. Jag var på en 10-dagars ryggsäckstur med min fru och den dog på dag 5. Som tur var hade jag ett Sawyer Squeeze-filter undanstoppat i min ryggsäck så det var ingen stor grej.

Varför blinkar min SteriPEN rött?

Steripen har en LED-indikatorlampa som låter dig veta aktuell status för din Steripen. Efter påslagning blinkar lampan grönt när den är redo att användas. Doppa den i vattnet och UV-ljuset ska tändas så snart sensorn upptäcker vatten. När rensningsprocessen är över bör LED-indikatorn börja blinka grönt igen.

En grön lampa betyder att SteriPEN fungerar normalt och rött indikerar att det finns ett problem. När lampan blinkar med ett alternerande rött, grönt, rött och grönt mönster betyder det att batteriet är lågt (fortfarande säkert att dricka). En blinkande röd lampa (utan grönt) betyder att rensningsprocessen har misslyckats och att du måste ladda/byta ut batterierna. Använd inte vattnet eftersom det inte har slutfört reningsprocessen.

  Är det en myt att använda rött ljus för att bevara mörkerseende?

Ett fast rött ljus indikerar att det finns ett problem med sensorn och inget vatten har upptäckts. Försök igen och se om vattnet upptäcks. Om det inte fungerar kan enheten behöva bytas ut. Jag har hört historier om vatten med en hög mineralhalt som korroderar sensorn, men jag har aldrig personligen upplevt det.