Hur länge håller ett husbilstak? (Tabell över olika takstilar)

När du köpte din husbil använde du den för mycket. Då var den redan ganska många år gammal, och du har sedan lagt till flera år till den. På senare tid har du börjat undra om det är en bra idé att börja budgetera för ett nytt tak. Hur länge ska du förvänta dig att taket på din husbil håller?

I genomsnitt bör ett husbilstak hålla i 10 till 20 år. Om fem till tio år senare kan du uppleva problem med läckor, men det betyder inte alltid att du behöver ett nytt tak, bara reparationer. Felaktig användning eller försummelse av taket kommer att minska dess totala livslängd.

I den här artikeln kommer vi att prata mer om husbilstakmaterial, inklusive en praktisk tabell över de olika takstilarna. Vi kommer också att diskutera tecken på att du behöver ett nytt tak och delar med oss ​​av några tips för att förlänga livslängden på ditt tak. Du vill inte missa det!

Vad är husbilstak gjorda av? (Med en RV Roof Styles-tabell)

Låt oss börja med att diskutera takstilar eller material. Du har fyra alternativ här, varav två är gummi. Dessa är gummi TPO och gummi EPDM. De två andra materialen är glasfiber och aluminium.

Du kommer inte att få välja material på taket om du inte köper husbilen helt ny, men det betyder inte att det inte är värt att klättra upp på en stege för att ta reda på din husbilstakstil.

Här är en förklaring av alla fyra stilar eller material samt en tabell som enkelt sammanfattar detta avsnitt.

Aluminium

Äldre husbilar har sannolikt ett aluminiumtak, vilket ger husbilens exteriör en blank finish. Om det är sånt du gillar, får du mer kraft, men aluminium kan visserligen se föråldrat ut.

Utöver dess utseende tenderar aluminiumsömmar att gå sönder snabbare än andra takmaterial. Om du bestämmer dig för att reparera sömmarna själv eller gå till en professionell, måste de fästa sömmarna istället för att limma dem. Varför? Tja, lim fastnar inte på aluminium. Att fästa sömmarna skapar hållbarhet, men det är också dyrare.

Om du någonsin kör genom ett överhäng av träd som är lägre än du trodde, bör grenarna inte tränga igenom ditt aluminiumtak. Det är inte en garanti du får med varje husbilstakstil.

Värmebeständighet är inte en stark färg av aluminium, vilket är problematiskt. Som sagt, hålen som ett husbilstak ibland kan utveckla från år av rörelseinducerad friktion påverkar aluminium mycket mindre. Det borde ge dig den maximala livslängden för ett aluminiumtak eller nära det.

Den största och mest skadliga nackdelen med aluminium är hur det krävs mycket för att en takläcka i aluminium ska bli uppenbar. Du skulle behöva trycka direkt på taket för att se vatten spruta från ditt tak, och då är skadorna som vattnet har orsakat ofta mycket betydande.

Glasfiber

Den andra takstilen är glasfiber. Glasfibrerna och syntetiska material som går in i glasfiber produceras i skivor och paneler. Ditt husbilstak kan då vara en enda bit eller flera bitar av glasfiber limmade ihop.

  Landar luftballonger på rätt plats?

En husbil med glasfibertak är sannolikt dyrare än en med aluminium. Det betyder att det är bäst att ta hand om ditt glasfibertak väl, eftersom det inte blir särskilt lätt för din plånbok att betala för att byta ut det. Det är dubbelt sant om ditt glasfibertak är ett stycke.

Om du hellre vill ha ett skräddarsytt husbilstak, behöver du ett av glasfiber. Du kan dekorera din glasfiber med olika mönster eller färger. Glasfiber rostar inte heller. Liksom aluminium kommer inte ett glasfibertak att spricka eller punktera om du kör under låg trädtäcke heller.

Men trots att det har ett visst mått av brandmotstånd saknar glasfiber värmebeständighet. Så visst, även om det inte brinner direkt, kommer det att dela sig termiskt till en punkt där du inte kan använda taket.

Gummi TPO

Låt oss nu komma in på de två typerna av gummi, den första är gummi TPO. Du undrar säkert, vad är TPO? Förkortningen står för termoplastisk polyolefin, vilket syftar på hur många lager gummit har. I det här fallet är det bara en.

En del gummi-TPO är tunnare och andra tak tjockare, vilket skapar skillnader mellan produkterna. Oavsett hur tjockt, bör ditt husbilstak med gummi-TPO vara försett med ett lager laminat. Utan laminatet kommer gummit att börja spricka, och det går snabbt. Detta beror på den korta bredden på sömmarna, eftersom ditt tak behöver mer av dem. Ju fler sömmar, desto fler svagheter över taket.

Du har några alternativ för att installera ny gummi TPO-tak. Vissa husbilsägare limmar gummit direkt medan andra använder svetsning och fler kommer fortfarande att fästa gummit. Oavsett hur du gör det, förblir gummi TPO en av de billigare husbilstakstilarna.

Tyvärr måste du byta ut det ofta, eftersom gummit börjar bryta ner snabbt. Medan du har ditt TPO-gummitak, eftersom det ofta är vitt, är det värmereflekterande. Detta kan hålla dig svalare i din husbil, vilket alltid är trevligt.

Gummi EPDM

Den sista husbilstakstilen vi vill diskutera är gummi EPDM. Hela namnet för detta material är etylen propylen dien monomer gummi, som är en munfull.

Gummi EPDM är ganska resistent mot repor, repor och bucklor. Om ditt tak behöver repareras kan du lägga till lim, latextejp eller gummibältros för att lappa ihop det.

Av alla husbilstakstilar är gummi EPDM den mest benägna att punktera, så du måste se upp var du kör. Även om det inte är svårt eller dyrt att ersätta gummi EPDM, är det fortfarande jobbigt att göra.

Den lätta kvaliteten på detta gummi är en enastående kvalitet. Som sagt, till skillnad från gummi TPO, kommer gummi EPDM att fånga in värme. Dessutom – och det måste sägas – är det lite fult.

RV Takmaterial Fördelar Nackdelar
Aluminium Svår att tränga igenom, mindre rörelserelaterade friktionsskador Ser föråldrad ut, sömmar kan delas, brist på värmebeständighet, döljer läckor
Glasfiber Mycket anpassningsbar, hållbar mot brand (till viss del) och punkteringar Dyr, benägen för värmeskador
Gummi TPO Installationsmångsidighet, ganska billig, reflekterar värme Kan vara tunnare eller tjockare beroende på var du köper den, måste ha laminatyta, slits ner snabbt
Gummi EPDM Slitstarkt, lätt reparerat, lättare material Punkterar lätt, snabb värmeupptagning, ful

Hur länge håller ett husbilstak?

Nu när vi har undersökt husbilstakstilar, låt oss gå tillbaka till vår huvudfråga om takets livslängd.

  Maine Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med allt du behöver veta

Om ditt tak är tillverkat av gummi TPO eller gummi EPDM, då kan du förvänta dig att det håller i uppemot 10 år, kanske 12 år. Det är bara en baslinje, förresten, eftersom många noggranna husbilsägare har sträckt ut den tiden till 20 år med ordentlig skötsel av taket.

Även om ditt husbilstak av gummi bara är bra i cirka 10 år, med tanke på det låga priset på gummi, kommer det inte att skada din plånbok att byta ut det.

Husbilstak i aluminium, även om det inte alls är det mest tilltalande alternativet, är kända för sin långa livslängd. Ditt aluminiumtak kan vara bra i 20 år, ibland lite längre. Glasfibertak håller också regelbundet 20 år.

Som vi diskuterade tidigare i den här guiden kan om du inte tar hand om ditt husbilstak göra att du måste byta ut det tidigare. Vi kommer att ge tips längre fram i den här artikeln för hur du får ditt tak att hålla längre, så se till att kolla upp det.

Vilka är tecknen på att du behöver ett nytt husbilstak?

Det är lätt att missa sitt husbilstak när man gör regelbundet underhåll eftersom det är så högt uppe. Du kan förmodligen inte ens se toppen av ditt tak om du inte klättrar på en stege, vilket är obekvämt, så du begränsar hur ofta du är där uppe.

Ja, det är irriterande att behöva klättra upp på ditt husbilstak, men ju mer sällan du gör det, desto mer av en skräckshow kommer du att se när du äntligen kommer upp dit. Om du upptäcker något av följande tecken, behöver ditt husbilstak betydande reparationer om inte en direkt ersättning.

Det finns vatten under taksömmarna

Aluminiumtak har detta problem, särskilt där vatten kan fastna under sömmarna och ser osynliga ut tills du börjar trycka på taket.

Prova att trycka lite på taket nära sömmarna. Om du ser vatten komma ut är det ett riktigt dåligt tecken. Som vi diskuterade tidigare, beroende på hur allvarlig vattenskadan är, kan du titta på allvarligt dyra reparations- eller utbyteskostnader.

Ditt gummitak har utbuktningar

Ditt gummi TPO eller gummi EPDM tak kanske inte håller vatten som aluminium, men gummi kan ha sina problem. Har ditt gummitak till exempel börjat svälla på sistone? Du tror inte att det såg ut så den här gången förra året, eftersom det är väldigt skrymmande i vissa områden och hängande i andra.

Detta är återigen ett tecken på vattenskada. Vattnet har fastnat under gummit, vilket försämrar dess kvalitet. Eftersom de flesta husbilstak av gummi kan gå sönder ganska snabbt på egen hand, innebär det att ge dem extra hjälp som detta att du måste byta ut gummit nästan ASAP.

Taket och/eller skåpen på din husbilstak är missfärgade

Nästa gång du är i din husbil, ta en titt på taken. Har de samma färg jämnt? Hur är det med dina köksskåp, speciellt de som ligger närmast taket? Om du svarade nej på en eller båda av dessa frågor, har du ett problem. Överskottsfukt har byggts upp och gjort att materialet blivit missfärgat. Taket läcker förmodligen någonstans.

  Öppen spis vs braskamin för en stuga

Mindre läckor går att reparera, men större kommer att kräva ett helt nytt husbilstak, förlåt!

Din RV Siding är inte rak

Din begagnade husbil var inte i perfekt skick när du köpte den, men du minns tydligt att det inte var något fel på sidospåren. Nu verkar sidospåren kurvig eller vågig. Det är inte supermärkbart, men ändå väldigt konstigt ändå.

Om denna vågighet åtföljs av bubblor under sidospåren, har vattenskadan slagit till igen. Den här gången har vattnet kommit till sidospår från taket, vilket är felaktigt.

Ditt husbilsgolv har blivit mjukt

Här är ett mycket talande tecken på att du behöver få din husbil reparerad som igår. Om golvet under dig är mjukt har läckan gått från taket eller taket till golvet. Förutom bara ett nytt tak behöver du också nytt husbilsgolv. Vi skulle också föreslå att du inte använder din husbil för närvarande, eftersom dess strukturella integritet är tveksam.

Vad kan du göra för att få ditt husbilstak att hålla längre?

Okej okej. Du kommer definitivt att börja kontrollera ditt husbilstak oftare efter att ha fått betala en astronomisk avgift för ett nytt tak och kanske även nya golv eller skåp. Hur sköter du ditt tak så att det håller längre? Här är några förslag.

Täck din husbil när den inte används

Det här är ett väldigt enkelt tips och förhoppningsvis ett du redan följer. Eftersom ditt tak är den högsta punkten på din husbil, är det den som absorberar mest miljöskador, vare sig det är solbristen, ösregn eller ansamling av snö.

Genom att täcka din husbil under lågsäsong skyddar du taket från skador. Visst, snö kan fortfarande lägga sig ovanpå skyddet, så det är ingen dålig idé att damma av ditt skydd om du måste lämna din husbil utomhus.

Håll det rent

Att rengöra ditt husbilstak är ett bra tillfälle att inspektera det för skador. Att ge taket ett bad kan också bibehålla kvaliteten på tätningen eller beläggningen på taket. Denna tätning förlänger takets livslängd, speciellt med gummitak.

Lägg till din egen takbeläggning

Eftersom husbilstaktätningar inte varar för evigt, genom att använda en produkt som Proguard Liquid Roof, kan du göra ditt tak mer hållbart. Detta EPDM-gummi ska hålla i fem år enligt tillverkaren. Om temperaturen sjunker så lågt som -60 grader Fahrenheit eller når ogudaktiga höjder på 300 grader, kommer Liquid Roof inte att gå sönder.

Använd ett skyddsmedel

Har du husbilstak i glasfiber skadar det inte att lägga på ett skyddsmedel som t.ex 303. Detta rymdskydd för fritids- och marinbruk är även tillämpbart på färdigt läder, plast, gummi, kolfiber, plexiglas och vinyl.

Du spritsar på det och torkar sedan bort det tills ditt tak är torrt. 303:an kommer att torka matt. Med UV-blockerare i formeln åldras inte ditt tak tidigt, och det kan vara mindre benägna att spricka också.

Slutgiltiga tankar

Ditt husbilstak kan hålla i cirka 10 år, men du kan fördubbla den tiden med rätt skötsel. Oavsett om ditt tak är av gummi, glasfiber eller aluminium, kommer rengöring och inspektion av taket regelbundet att hjälpa dig att behålla dess kvalitet. Lycka till!