Hur länge håller en sovsäck?

Försöker du ta reda på hur länge du kommer att kunna använda din sovsäck? Du är på rätt ställe för att upptäcka hur länge en sovsäck kan hålla och vad du kan göra för att hålla den i bra form så länge som möjligt.

En sovsäck kan hålla i 30 år, 40 år, eller i vissa fall en hel livstid. Att välja en sovsäck noggrant och ta hand om den väl kan säkerställa dess livslängd.

Sovsäck

Om du vill att din sovsäck ska hålla i decennier är det viktigt att veta vad du kan göra för att hjälpa. En bra sovsäck är värt mödan, speciellt om du får använda den resten av livet!

Hur länge håller en sovsäck?

Det finns två variabler som kan spela in hur länge din sovsäck kommer att hålla. Den första är kvaliteten på sovsäcken när du köper den. En väska av hög kvalitet kan hålla i 40 år eller mer enligt erfarenheterna från vissa campare.

För det andra, hur du tar hand om väskan spelar en stor roll för hur länge det kommer att pågå. Om du är försiktig med din väska och håller den i gott skick, kanske du bara behöver byta ut väskan högst en gång i livet.

Om du däremot väljer en väldigt billig sovsäck med dåliga sömmar och material så kanske du planerar några somrar med den innan du börjar få problem.

11 tips för att förvara din sovsäck så att den kan hålla länge

Att ta väl hand om din sovsäck kan mycket väl innebära att du aldrig behöver köpa mer än en – såvida du inte gillar att byta upp den när vädret växlar.

Vissa årstider, du kanske undrar om du ens behöver använda en sovsäck överhuvudtaget. Det är bara rimligt att du kanske vill packa lättare under de varmare månaderna. För att ta reda på om du verkligen behöver en sovsäck på sommaren, ta en titt på vår artikel om ämnet här!

Därför är det viktigt att veta vilka steg du behöver ta för att hålla din väska i bra form. Följ dessa steg noggrant, och du är säker på att kunna njuta av din sovsäck under lång tid framöver.

  Behöver du en regulator till en campingspis?

Börja med en kvalitetsväska

Det bästa första steget du kan ta är att se till att du köp en sovsäck som är gjord enligt hög kvalitetsstandard. Det är inte bara mer sannolikt att en kvalitetsväska håller, den är också ofta ett bättre val för att hålla dig varm.

Om du campar i vinterväder, du kan behöva mer än bara en sovsäck för att hålla dig bekväm! För att ta reda på hur du kan ha det mysigt när det är 40 grader eller mindre ute, ta en titt på vår artikel om ämnet här.

Även om en sovsäck av hög kvalitet kan komma med en högre prislapp, kom ihåg det du behöver inte heller byta ut den lika ofta om du tar väl hand om den.

Det är möjligt att hitta en sovsäck i intervallet $25-$40 som kommer att fungera bra under några år. Det kanske dock inte är lämpligt för kallare temperaturer. Dessutom, lägre kvalitet kan innebära problem som hål eller tillplattad fyllning. Å andra sidan, något i stil med Kelty Cosmic (REI) kan ha ett högre utgångspris men kommer att hålla längre.

Använd försiktig förvaring

Sovsäckar kan vara knepigt när det kommer till förvaring. De flesta sovsäckar har en inbyggd förmåga att rulla ihop till en mer kompakt form. Vad många av oss kanske inte inser är att att förvara sovsäcken ihoprullad faktiskt inte är bra för att hålla påsen i bra form.

När du tar med dig din sovsäck på språng är det att rulla ihop den en kort stund vad sovsäcken är designad för och kommer inte att orsaka några problem. I alla fall, när du ska förvara den i veckor eller månader bör du lämna den så lös som möjligt. Vissa campare gillar att helt enkelt hänga upp den. Att ge din sovsäck utrymme att andas hjälper till att hålla materialet från att bli för komprimerat.

Investera i en liner

Varför slits sovsäckar ut? Tja, det är mest en fråga om friktion – ju mer kontakt och vridmoment du lägger på din sovsäck från att vrida och vända kommer att slita ut den. Ett sätt att kompensera detta är att använda en liner.

  Kan du lägga ägg i en kylare för bilcamping?

En sovsäcksfoder som REI:s Cocoon kan hjälpa till att skydda din sovsäck. Även om du har sett till att städa upp dig innan du lägger dig så att du inte lägger allt smuts från dagen i väskan, det är fortfarande möjligt att svett sugs upp av din sovsäck. Att investera i en enkel sovsäcksfoder kan hjälpa till att det inte händer. Det är inte en perfekt lösning men allt hjälper.

Liners är designade för att gå mellan dig och din sovsäck. Följaktligen, alla svett- eller insektsavvisande medel eller vad som helst som kan hamna i din säng måste gå igenom fodret innan det går in i väskan. Ovanpå det är liners mycket lättare att rengöra än en hel sovsäck och kan bytas ut till en mycket lägre kostnad.

Håll det rent

En liner är bara ett sätt att hålla din väska ren, men du måste veta vilka andra alternativ du har också. Det inkluderar att veta hur du ska rengöra din väska, vilket förmodligen är det du behöver oftast. För det andra, att ha en förståelse för hur du djuprengör din sovsäck kommer att vara mycket fördelaktigt. Vi pratar om hur du rengör din sovsäck här ifall du vill veta mer.

Om du är försiktig så ska du inte behöva ge din sovsäck en fullständig rengöring för ofta. Ju mer ansträngning du lägger på att hålla din väska ren från början, desto mindre sannolikt är det att den behöver repareras, dunbyten (eller annan fyllning) eller djuprengöring.

Håll dig ren

Smuts på utsidan är en fråga, men smuts och svett på insidan av väskan kan vara ett mycket mer irriterande problem. Om för mycket fukt lyckas ta sig in i din sovsäck kan det göra att påsen luktar väldigt obehagligt – och att få bort den lukten kan vara ganska krångligt (igen, se vårt inlägg här om du vill se vad du kan göra för att rengöra en sovsäck)

Du kan hjälpa till att undvika detta problem genom att se till att du är ren innan du går och lägger dig. Ta en dusch om du kan, eller använd våtservetter om du inte har några andra alternativ. När den kombineras med en liner, kan denna praxis verkligen hjälpa till att hålla din sovsäck i bästa möjliga form.

  Varför är campingljusen röda?

Undvik fukt

Om det är en sak att komma ihåg när det gäller att ta hand om sin sovsäck, så är det att vätskan är fienden. Vatten som kommer in i din sovsäck kan resultera i otäcka lukter och skador på påsens fyllning. Som ett resultat är det viktigt att hålla din sovsäck torr så gott du kan.

Som sagt, olyckor kan hända. Att veta hur du får din sovsäck torr på ett säkert och effektivt sätt är nyckeln om du inte vill behöva byta ut den. Beroende på fuktnivån kan du kanske hänga din sovsäck ute i solen, eller så kan du behöva lägga lite tid på att torka den på låg värme i din torktumlare.

Förmodligen den mest troliga boven till en fuktig sovsäck förutom regnet är svett och din egen andetag. Att spendera en natt i en sovsäck kommer sannolikt inte att orsaka några riktiga problem, men flera nätter på en resa – all den fukten kommer att samlas.

De lättast sak att göra är att se till att du har ordentlig ventilation i din sovsäck och i ditt tält. Om du är för varm, dra upp dragkedjan lite i sovsäcken eller ta av dig ett lager.

Lär dig hur du reparerar den

Även om du är extremt försiktig med din väska, det kan fortfarande ta skada av misstag eller genom regelbundet slitage. Det här är inget att skämmas över – och det är troligt att det är något du kan fixa!

Att lära sig att göra enkla reparationer som fixa dragkedjan, lappa hål och byta dun kan vara otroligt användbart. Ofta kommer du sannolikt att upptäcka att du kan fixa din sovsäck till en mycket lägre kostnad än vad det skulle ta för att köpa en ny. I vissa fall kanske du till och med kan fixa det gratis!

Den här videon är ett exempel på ett vanligt problem du kan se med en sovsäcksdragkedja:

Fixa en sovsäcksdragkedja [Long Version]

Kolla på denna videon på Youtube.

Det krävs definitivt lite finess och arbete. Det är ingen smärtfri process. Ännu bättre än att veta hur du fixar din dragkedja är hur du förhindrar att den går sönder.

Var försiktig med att använda dragkedjan

Dragkedjan på en sovsäck kan vara en av de lättaste delarna att skada. Följaktligen är det värt att sakta ner när du använder den. De extra några sekunder det tar att försiktigt flytta dragkedjan i valfri riktning kan spara dig en hel del huvudvärk.

Det sista du vill är att dragkedjan för din sovsäck ska vara öppen medan du campar i kallt väder. Att vara extra försiktig kan minska risken för att det händer.

Jag har varit helt där. När du är kall, eller trött, är det sista du vill tjafsa med en dragkedja. Men om du skyndar dig kan du slita sönder ditt tyg. En av de farligaste sakerna på din sovsäck är själva dragkedjan.

Se till att tyget är fritt från dragkedjan. Om tyget fastnar i dragkedjan, dra försiktigt i tyget och flytta tillbaka dragkedjan för att undvika att slita sönder tyget.

Prova vattentätning

Om du är orolig för risken att din sovsäck blir blöt, investera i något liknande Nikwax’s TX.Direct (Amazon) kan vara ett klokt val. Denna spray sitter på utsidan av din sovsäck och kan även användas på sovsäckar som är fyllda med dun.

Detta extra skydd kommer hjälpa till att säkerställa att allt vatten som kommer på din väska kommer att kunna glida av utan att orsaka problem.

Som du gör med alla kemikalier på vilket tyg som helst (se till att kontrollera tillverkarens instruktioner om det finns specifika begränsningar), placera den på en plats som inte påverkar påsens användbarhet så att du inte skadar någonting.

En hydrofob spray räcker inte för att skapa en ogenomtränglig barriär, så du bör kunna göra detta utan att påverka sovsäckens andningsförmåga.

Använd den på rätt sätt

Det bästa sättet att använda din sovsäck är i ett vältäckt tält, bort från marken. Ta inte din sovsäck utanför tältet eller ställ den nära elden. Utelivet kan vara tufft på din väska, och att använda den nära elden kan resultera i hål eller andra problem.

Vi blir alla kalla ute, men det är mycket bättre att använda en kappa eller en lätt filt utomhus om du behöver, snarare än din sovsäck. På så sätt orsakar du inte onödiga skador på väskan och du kan hålla dig skön och varm.

Minimera kemikalieanvändning

Vissa kemikalier kan vara för grova på din sovsäck. Detta gäller särskilt om du använder en sovsäck som är fylld med dun. Följaktligen bör du vara uppmärksam på alla kemikalier du använder på den.

Om du behöver tvätta din sovsäck, se till att göra det använd något dunvänligt tycka om Down Proof (Amazon). För städuppgifter som är mindre allvarliga, en liten mängd vinäger kan också göra susen. Späd alltid först vid rengöring för att undvika att skada något.

Jag försökte undersöka kemtvätt som ett alternativ och även om alla och deras hundar sa att de inte skulle ta din sovsäck till kemtvättarna, kunde jag inte hitta någon som hade provat det. Så det är nog bäst att inte prova. Du kan kolla in Wikipedia här om du vill se vilka kemikalier som används.