Hur länge håller en sammansatt båge?

De flesta sammansatta bågar idag kan kosta allt från några hundra dollar till nästan två tusen dollar. För det priset skulle många överväga att köpa en sammansatt båge som en investering, och det är det. Om du betalar så mycket för det vill du vara säker på att det håller.

De flesta moderna sammansatta bågar, beroende på hur ofta de skjuts och om de servas regelbundet, kan hålla i upp till 50 år. De flesta behåller dock inte sina bågar så länge som tillverkarna ständigt kommer ut med bättre och mer avancerade modeller.

Men sammansatta bågar är komplexa instrument som består av många delar, och det är egentligen inte en fråga om hur länge själva bågen kommer att hålla, utan hur länge dess delar kommer att hålla.

Hållbarheten hos sammansatta bågekomponenter

Den sammansatta bågen är ett mekaniskt avancerat vapen som är beroende av en kombination av delar och processer för att fungera.

Om någon av dessa delar eller processer börjar misslyckas, kommer hela bågens förmåga att fungera som avsett är förstörd.

Så, istället för att bara fråga hur länge en sammansatt båge kommer att hålla, du borde fråga hur lång är den delar förväntas hålla så att du kan förutse att du byter och servar dessa delar för att hålla din båge i toppform.

Bågsträngen

Bågsträngen är utan tvekan den minst hållbara komponent i någon sammansatt båge och den kan gå sönder.

Tja, det kan vara orättvist att säga.

Moderna sammansatta bågar är vanligtvis gjorda av en blandning av starka syntetiska materialoch detta inkluderar strängen.

Så det är inte nödvändigtvis att snöret inte är hållbart, utan att det är det mycket engagerad håller på att släppa en pil.

I själva verket är det huvudledare energi från båge till pil.

A massa energi krävs för att kasta en pil i 330 fot per sekund, vilket är en vanlig hastighet för sammansatta bågar att nå.

Och all den energin, i kombination med knackningen och av-nockningen av hundratals pilar i samma plats resulterar i mycket skada över tid.

Att behålla fransning i schack, många bågskyttar använder speciella bågsträngsvax för att hålla ihop strängens fibrer.

Även om de kan tyckas vara gjorda av en enda sträng av hållbar fiber, är de flesta bågsträngar skapade av vridning flera fibersträngar tillsammans.

  Varför är luftballongturer så dyra?

Bågskyttar måste vara försiktiga för att inte helt lossa deras bågsträngar, speciellt när man ökar eller minskar staghöjden, vilket görs genom att lägga till och ta bort vridningar på strängen.

Även med konstant vård och frekvent vaxning kommer bågen så småningom att behöva vara det spärrad med ett helt nytt snöre.

Även om du kan vila en långbåge eller recurvebåge på egen hand med specialverktyg, så är det det mycket svårt och rekommenderas inte att du själv försöker vila din sammansatta båge.

Bågproffsen hos din lokala pro shop kommer att ha specialdesignade maskiner och processer för att säkert göra detta.

Dessa pro shop-anställda borde också kunna utvärdera din bågens sträng och berätta när du ska byta ut den om du inte är säker.

Generellt sett är tumregeln för att ersätta bågsträngar att byta ut dem en gång om året.

Lemmer

Bortom bågens sträng finns det inte många delar av en sammansatt båge som är det risk att gå söndermen det finns några konstiga saker som bågtillverkare ser gå fel med bågar över tiden.

En av de sakerna är brott eller splittring av lemmar.

Bågens lemmar, som är de långa delarna på toppen och botten som böjer sig mot bågskytten när de drar snöret bakåt, tål förmodligen mest stress efter strängen.

Många av de moderna flaggskeppsbågarnas lemmar är gjorda med lager av slitstark glasfibersom är mycket mindre benägna att gå sönder än trälemmar.

Men om de blir överstressade eller inte gjordes bra, kommer lemmarna att bli det bland de första sakerna som gick sönder på en sammansatt båge.

De är också några av de mest farlig bågens komponenter att gå sönder eller slitas ner, eftersom extremiteterna innehåller mycket av den spänning som håller snöret på plats och bågens ram i sitt böjda läge.

Cams

Kammar är ännu mindre benägna att gå sönder än lemmar, men det händer.

Om du inte är bekant med bågens anatomi, är det kammarna metallskivor i vardera änden av fören.

De finns i flera former och storlekar, men deras allmänna syfte är att dra runt snöret och öka spänningen i den när bågskytten drar sig tillbaka.

  Bästa rappellande Descender

Om det finns ett problem med dina kammar är det mest troligt att de har varit det böjd på sin plats eller att strängen har spårat ur från spåren på kammen.

Beroende på typen av båge kan denna typ av funktionsfel vara en enkel fix eller en ansträngande uppgift som kommer att ta mycket av tid och pengar Att lösa.

Skruvar

Eftersom det finns så många delar till en sammansatt båge, följer det att det också finns många skruvar som håller ihop allt.

Skruvar bär också mycket av bördan av en båges explosiva släppning av spänning, även om det kanske inte verkar som det.

Detta är en fråga som bågskyttar måste betala uppmärksamma eftersom det kan vara svårt att upptäcka förrän det är för sent.

Med varje skott upplever din båge extrema vibrationer som du förmodligen kan känna i dina händer och armar.

Nåväl, oavsett hur hårt tillverkaren skruvade i din bågens hårdvara, kommer dessa vibrationer att få skruvarna i din båge att lossna med tiden.

Om du skjuter en båge som har bitar som går isär på grund av lösa skruvar, kommer du att ha mycket större problem på händerna än att hitta en skruvmejsel.

Håll din sammansatta båge i nyskick

Det finns många enkla förebyggande åtgärder du kan ta för att hålla din båge fungerande på högsta nivå så länge som möjligt.

Först, köp lite vax till din bågsträng.

Det är en enkel och billig lösning på strängfransning som ska hålla din båge avfyra rena skott för hela året.

Om den inte redan har några, skaffa några serveringar för din bågesträng.

Serveringar är delar av panerad tråd som kan fästas på vissa delar av bågsträngen som upplever mest använda.

När det gäller att hålla dina lemmar i perfekt skick, det finns egentligen ingenting du kan göra förutom bevaka dem noga.

Det är en bra idé att inspektera varje del av din båge onormalt slitage efter varje skjutpass.

Om du ser någon spricka eller splitter i bågens lemmar, fortsätt inte att avfyra den.

Det blir enklare och billigare att fixa en lätt komprometterad lem än att byta ut en så exploderade helt.

  Kan jag gå runt i min husbil medan jag kör?

Samma försiktiga inspektion gäller kammar och skruvar.

Det är troligt att du blir medveten om något är fel med dina kameror omedelbartmen du kan fortfarande förhindra några större böjningar eller brott genom att kontrollera dem regelbundet.

När det gäller skruvar är det viktigt att åtminstone ta en skruvmejsel till dem en gång i månadenom du skjuter din båge regelbundet.

Att ge dina skruvar en liten vridning kan hindra dem från att vibrera direkt ur fören, men var noga med att inte dra åt dem för mycket, vilket kan orsaka fler problem.

Många av dessa problem kan undvikas genom att också förvara din båge på en torr, sval plats och transportera den i ett vadderat fodral.

Om bågen lever i en kontrollerad miljö när du inte använder den, kan du minska risken för att något ska gå fel.

Längst hållbara sammansatta bågar på marknaden

Om du är ute efter en långvarig båge, kommer du att vilja söka igenom lagret hos några välrenommerade varumärken.

Även om jag är en stark förespråkare för sparsam shopping, sammansatta bågar är inte rätt ställe att gå på jakt efter en enorm rabatt.

Det finns inget sätt att komma runt det. Bågar av bästa kvalitet som kommer att hålla dig länge kommer att bli dyrt.

Eftersom bågjakt tenderar att vara mer oländig än målskytte är många av de mest hållbara sammansatta bågarna jaktbågar.


En sådan båge är Hoyt Carbon Defianttillgänglig på Amazon, som har hyllats som en av de bästa totala jaktbågarna på marknaden, i enlighet med Hoyts långa historia av kvalitetstillverkning.

För att få en lista över några av de bästa sammansatta bågarna på marknaden med specifika för- och nackdelar relaterade till deras kvalitet, kolla in min andra artikel ”Bowtech vs. PSE: 11 Pros and Cons to Help You Decide” eller ”Bowtech vs. Hoyt Bows: 11 för- och nackdelar som hjälper dig att bestämma.”

Varje sammansatt båge är olika, men med de framsteg inom teknik som görs är det säkert att anta att en välskött båge kan hålla länge hela livet av bågskytte.