Hur länge håller en 1 punds propantank?

Du kan snabbt köra igenom en 1 punds propantank med en campingspis eller bärbar värmare. Jag kan använda 2-3 flaskor i slutet av en helg när jag lagar mat för en stor grupp, eller en flaska per natt med min uppvärmning. Så hur länge håller en 1 punds propantank?

En liten 1 pund engångspropantank rymmer 0,236 liter bränsle, så den kommer inte att hålla länge. Din tank räcker i 1 timme på en grill med dubbla brännare med värmen uppskruvad hela vägen, men du lagar sällan mat på hög nivå, så det bör ta cirka 2 timmar. Med en liten campingvärmare får du mellan 3-4,5 timmar på en enda propantank.

Kom ihåg att varje campingspis/spis har olika brännhastighet, så det är uppskattningar. Allt beror på vad du använder och hur snabbt det brinner genom propan. Jag ska gå över några verkliga exempel för att ge dig en bättre uppfattning om hur länge din engångspropantank kommer att hålla.

Hur länge håller en 1 punds engångspropantank?

16,4 oz propantankar är en vanlig strömkälla för campingkaminer och små bärbara spisar. De är lätta, behändiga och lätta att använda, men du kan snabbt bränna ut en tank om du inte är försiktig. Det är verkligen frustrerande när du får slut på en tank tidigt på dagen eftersom det kan vara svårt att säga hur mycket bränsle som finns kvar i tanken.

Det kan vara svårt att säga hur mycket propan som finns i en engångstank eftersom de mäts som 16,4 oz, medan varannan propantank mäts i pounds. De flesta hänvisar till engångsflaskorna som 1lb-flaskor även om de är något större än 1lb.

En full 20 lb propantank har 4,6 liter gas. Så för att ta reda på hur mycket gas som finns i en liten engångsflaska måste du ta 4,6 gallon och dividera den med 20, vilket ger dig 0,23 gallon (1,84 pints) gas i en engångspropanflaska.

Coleman kaminer med dubbla brännare kan brinna cirka 1,25 liter per timme med båda brännarna på hög nivå, vilket ger dig cirka 1 timme och 40 minuters total brinntid. I en verklig värld skulle du aldrig få det eftersom du måste hantera fukt, vind, igensatta rör etc. till max.

Propankaminer som Mr Heater håller längre än en campingkamin. Du bör kunna få ut 3-6 timmar från din bärbara värmare beroende på temperaturinställningen. Jag rekommenderar att du höjer din uppvärmning till medelinställningen så att du kan släppa kylan utan att snabbt brännas av propan.

Ta reda på hur mycket propan som finns kvar i en tank

Väg engångspropantank

Att försöka ta reda på hur mycket bränsle som finns kvar i en tank kan vara frustrerande. Du kan jämföra vikten med en ny tank som du vet är full, eller så kan du skaka flaskan och försöka gissa hur mycket som är kvar. Uppenbarligen är satsningsmetoden inte bra, men den ger dig en ungefärlig uppfattning om hur mycket som finns kvar i tanken. Det finns några sätt att berätta exakt hur mycket propan som finns kvar i tanken, men du behöver en våg eller en stor behållare med vatten.

  • Skalningsmetod: Att mäta din propantank på en våg är det enda korrekta sättet att ta reda på hur full din tank är. Du måste veta hur mycket en full tank väger (32 oz) och en tom tank (16 oz). Så du kan väga ditt akvarium och räkna ut hur många oz det är över 1 pund. Det finns 16 oz i ett pund så det borde ge dig en god uppfattning om hur mycket propan som finns kvar i din tank.
  • Ögonglobstest: Du kan vanligtvis se hur mycket propan som finns kvar i en flaska genom att ta upp den och skaka den. En halvfull flaska känns märkbart lättare och propanen skvalpar runt. Propantankarna är bara 80% fulla så det kommer alltid att vara lite rörelse men du kan känna när dina tankar börjar ta slut.
  • Vattenmetod: Vattenmetoden är det enklaste sättet att avgöra hur mycket propan som finns i en tank. Fyll bara en skål med vatten och placera din propantank i den. Propan är en vätska, så vattenledningen kommer att ge dig en bra indikation på hur full propantanken är. Propan är något lättare än vatten, så den faktiska linjen blir något högre, men det kommer att ge dig en bra riktlinje att arbeta utifrån.
  Hur många lumen ska en pannlampa ha? Strålkastarens ljusstyrka förklaras

Följande video går över var och en av dessa metoder och förklarar ytterligare hur du tar reda på hur mycket propangas som finns kvar i din kapsel.

Hur länge håller min 1 punds propantank i en campingkök? Hur mycket propan är det i en 1 punds tank?

Hur länge håller propan i en campingkamin

Att ta reda på hur länge din 1-kilos tank kommer att hålla i en spis kan vara en utmaning. Det beror på vilken typ av spis du har och vid vilken temperatur du lagar. Kaminer med dubbla brännare brinner dubbelt så mycket propan som en enkel brännare, och en höjning av temperaturen kommer att påskynda förbränningshastigheten.

En 1 lb. propantank bör ge dig cirka 1 timme och 30 minuters brinntid på den högsta inställningen med en spis med dubbla brännare som t.ex. klassisk Coleman 2-brännare. Det låter inte så mycket, men folk lagar sällan mat vid maximal temperatur. Vid normal användning vid lägre temperaturer kan du räkna med dubbelbrännaren i cirka 2 timmar och 30 minuter.

Jag tar mig lätt igenom 3-4 måltider innan bränslet tar slut. Det är därför jag brukar ta med mig 3 propantankar på helgcampingturer med min familj. Frukost och lunch lagas på spisen och middagen brukar stå över lägerelden. Du kommer förmodligen inte att gå igenom din andra flaska, men det är alltid trevligt att ha en reserv för säkerhets skull.

De flesta kommer inte att använda båda brännarna samtidigt varje gång de använder sin kamin. Att falla tillbaka till en enkel brännare fördubblar nästan din brinntid. Vid normala tillagningstemperaturer når du lätt 3-4 timmars tillagningstid. Blåser du brännaren på höga skär den tiden på hälften och du kanske bara får cirka 2 timmar.

  Varför har vandringskängor röda snören? Vandringsstövlar med röda snören förklaras

Hur länge håller en engångstank i en propanvärmare?

Propanladdning i campingvärmare

Du bör få liknande tider med en propan campingvärmare som kan använda 1-pund engångspropanflaskor. jag använder min Mr Heating att värma upp min inhägnade veranda på vintern. En 1lb propantank håller vanligtvis upp till 6 timmar på låg, 3-4 timmar på medium och 2-3 timmar på hög.

Jag brukar sätta på värmen högt i 20-30 minuter för att värma upp rummet snabbt och sedan sänka den för att hålla igång i några timmar. Det ger mig tillräckligt med tid att röka en cigarr på kvällen och läsa min bok i 1-2 timmar. Det brukar vara ca 1/3 av en tank kvar när jag flyttar in efter att ha suttit på verandan i 3 timmar.

Hur länge håller en engångspropantank i lager? Vad är hållbarheten?

Propan är ett av få långsiktiga bränslealternativ. Bensin har en hållbarhet på 3 månader, diesel håller 6-12 månader och propan kan hålla i årtionden. Du bör inte ha några problem att lagra din 1 pund propantank i 10-20 år om din propanflaska och ventil är i gott skick.

Tyvärr har engångspropanflaskor ofta felaktiga ventiler, så vem vet hur länge tankarna faktiskt håller. Jag köpte helt nya tankar som började läcka inom några månader. Flaskorna är billigt tillverkade och det finns inget sätt att veta om de håller.

Du kanske också vill kolla in mitt andra inlägg som förklarar hur man fyller på engångspropanflaskor. Du kan spara mycket pengar genom att fylla på dina engångsflaskor och allt du behöver är en billig refill adapter och stor propantank. En engångstank kan fyllas på mer än 10 gånger om du inte bråkar med övertrycksventilen.

Se till att du väljer en påfyllningsadapter med automatisk avstängningsfunktion. Adaptrar utan den funktionen beror på tryckavlastningsventilen på din tank. Varje gång den tryckventilen hoppar är du ett steg närmare att kasta ut tanken.

Du kan använda en större tank med en adapter

Du kan alltid använda en större propantank om du är orolig för att få slut på propan på längre campingturer. Allt du behöver är en 1lb propantank på en standard Type-1 adapter för att ansluta en 5lb eller vanlig 20lb tank. Köp en adapter från en friluftsbutik, järnaffär, eller så kan du köpa en från Amazon.

  Kan björnar lukta genom doftpåsar?

Var försiktig när du köper en adapter online eftersom vissa är skräp (de läcker). Jag rekommenderar Rostfritt stål GasOne 5ft 1lb till 20lb adapterslang. Jag hämtade min på Home Depot och jag har använt den i över 10 år. Längden på 5 fot är perfekt för de flesta applikationer. Det är den perfekta höjden för att sitta upprätt på ett bord och sträcker sig ner från min lastbilsflak för bakluckefester.

Skruva på hanänden där engångsflaskan normalt skulle gå och honänden går till din tank. Alla campingkaminer/kaminer har inbyggda tryckregulatorer. Du behöver alltså inte lägga till en tryckregulator till adapterslangen. Vissa tror att det högre trycket på en vanlig tank kan skada den interna regulatorn, men jag har inte funnit att det är något problem.

Hur kan jag få min propan att hålla längre?

  • Matlagning över elden: De flesta campare tycker om att tända en brasa vid middagstid och låta den gå in på natten. Du kan spara på propan genom att laga mat över elden. Laga korv över elden, använd gjutjärnspannor och kolla in recept på matlagning med folie för att få ut det mesta av din lägereld.
  • Förbered dina måltider i förväg: Rengör spisen i förväg och se till att dina måltider är klara innan du slår på spisen. Detta minimerar tiden du har brännarna på och minskar propananvändningen.
  • Använd frystorkade måltider: Frystorkade måltider kräver en liten mängd färskvatten. Du kan ta med några färska flaskor med vatten hemifrån när du campar nära din bil eller använd filtrerat vatten för att undvika kokande vatten. Det är fortfarande trevligt att värma upp frystorkade måltider, så släng dem i en kastrull på låg värme för att värma upp dem samtidigt som du bevarar propanen.
  • Undvik att koka vatten: Kokande vatten kommer snabbt att brinna igenom din propan eftersom brännaren måste slås på nästan högt. Att koka en kastrull med pasta till middag kommer inte att döda dig, men du bör inte förlita dig på en propanspis för att filtrera/sanera ditt dricksvatten. Om du behöver koka vatten, ställ in brännarna på 85 % kapacitet så att du går igenom mindre bränsle. Välj en alternativ reningsmetod som ett backpackingvattenfilter eller ett UV-filter som t.ex Steripen (om det finns virus). A placering av gravitationsfiltret är det bästa valet om du campar med en stor grupp utan tillgång till rent dricksvatten.
  • Undvik varma drycker: De flesta vill ha en varm kopp kaffe på morgonen, men förstår att det kommer att förbruka cirka 15 % av din propanflaska. Försök att planera när du brygger en kanna kaffe på morgonen så att alla kan få lite. På så sätt gör du inte flera krukor medan alla sakta filtrerar ur sängen.