Hur lång tid tar det för ved att torka efter regn?

Efter månader av kryddning är det sista du vill se att din ved blir blöt. Du sparkar säkert dig själv i huvudet och undrar varför jag inte tog mig tid att lägga ett lock på mitt virke. Allt vatten som tränger in i den borde förlänga kryddningstiden, men hur illa är det med lite regn? Hur lång tid tar det för ved att torka efter en regnskur?

Kryddad ved bör hållas borta från regnet, men lite regn skadar inte om det inte är täckt. Om det regnar på din ved bör den torka i 2-3 dagar med solsken. Den varma sommarsolen och en sval bris torkar snabbt ut lite regn. Om ditt virke är helt genomblött efter en längre regnperiod kan det ta flera veckor att torka vid bra väder. Täck din ved så att du inte behöver spela väntandet med Moder Natur.

Fortsätt läsa för att lära dig hur regn påverkar gammal ved och vad du kan göra för att påskynda torkningsprocessen. Du behöver inte ens spendera pengar för att få ditt virke från marken och skydda det från regnet. Allt som krävs är lite arbete/tid för att bygga eller köpa ett täckt ställ.

Hur lång tid tar det för trä att torka efter regn?

Tänk på något. Det är många faktorer som påverkar torktiden. Hur många dagar har det regnat? Hur är vädret, är det soligt, fuktigt osv? Försöker du torka hårt eller mjukt trä? Hur länge har ditt trä varit torkat? Hur stora är träbitarna? Är virket från marken, täckt och väl ventilerat?

Alla dessa saker påverkar torktiden för din ved, men det finns sätt att påskynda den. Genom att dela upp ditt virke i vanliga bitar, stapla det på ett ställ och täcka det kommer du 90% av vägen dit. Du tänker säkert, men det svarar inte på min fråga. Hur lång tid brukar det ta för trä att torka efter en regnskur?

I allmänhet kan det ta upp till en vecka för ditt virke att torka efter en typisk regnskur. Det kan finnas lite vatten kvar efter 2-3 dagar, men det kommer till stor del att ta dig dit. Jag tvivlar på att du ens skulle märka den svaga ökningen av fuktnivåer efter tre dagar, men i slutet av veckan bör fuktnivåerna vara tillbaka till det normala.

  Hur man späder sömtätare för professionella sömmar

Det är tydligt att det finns ett antal antaganden i ovanstående uttalande. Jag antar att ditt virke är staplat i små bitar, väl täckt och lyft från marken. Om skogen ligger i en pöl eller bombarderas med extra regn kommer den inte att torka upp.

Så hur vet jag om mitt ved är redo att brinna och finns det något sätt att påskynda torkningsprocessen? Att stapla och täcka ved ordentligt på ett ställ bör påskynda torktiden, men först ska jag lära dig hur du avgör om din ved är tillräckligt torr för att brinna. Fortsätt läsa till botten av det här inlägget för att ta reda på hur du snabbar upp torktiden.

Hur vet jag om min ved är torr efter en regnskur?

Lite regn skadar inte ditt virke, men du bör bygga ett ställ och täcka ditt virke. Det påskyndar torktiden och förlänger användbarheten av din ved. Vått trä kommer att vara svårare att bränna, pyrande vid låg temperatur, gå ut konstant, mycket rök. Så hur vet du om veden är tillräckligt torr för att brinna?

Att använda en vedfuktighetsmätare är det överlägset enklaste sättet att avgöra om din ved är tillräckligt torr för att brinna. Du behöver inte ens spendera mycket pengar på en mätare eftersom vi inte har att göra med en situation på liv eller död här. Ta en billig fuktmätare du kan hitta. Jag ska gräva i några gratis sätt att kontrollera ditt virke härnäst.

Jag köpte en för cirka $10 vid hamnfrakt, men de har ett gäng av dem digitala fuktmätare på Amazon. Plocka upp den mätare som passar din budget. De arbetar alla på samma grundprincip och noggrannhet är inte så viktigt för denna applikation.

Placera din mätare mot träet och mät fukthalten. Det optimala brännområdet är någonstans mellan 10-15 procent fukt, men allt under 20 brinner bra. Grön nyhuggen ved blir mellan 35 och 45 procent.

Om din ved är väl kryddad kommer det yttre lagret att vara i mitten av 20-årsåldern efter att ha blivit blött av regn. Det bör ta 3-7 dagar att komma tillbaka till mitten av tonåren. Mitten av blocket ska fortfarande vara torrt, så du behöver inte gå igenom 6-12 månaders kryddningsprocessen igen. Så vad händer om du inte har en fuktmätare?

  Kan man tvätta ull med vanligt tvättmedel?

Kontrollera fukthalten i din skog utan mätare

Med lite grundläggande intuition bör du kunna gissa om veden är tillräckligt torr för att brinna. Även i värsta fall får du en svårstartad och mycket rökig eld. När bränderna är heta kommer det mesta av vattnet att brinna snabbt eftersom det är fångat i det yttre lagret. Hur vet jag om min ved är torr?

Ser och känns träet torrt? Om det senaste regnet var för några dagar sedan går det nog bra att bränna. Det här är inte en situation på liv eller död som vi talar om. Kasta en ved på elden och se om det är svårt att tända. Jag köpte en propanfackla för några år sedan och det gör att tända vått trä så mycket lättare.

En propanfackla är så mycket säkrare än att kasta gas på en eld och den är ganska rolig att använda. Det är som din egen personliga miniflamekastare som tänder allt på en minut eller två. Du behöver inte ens bråka med tinder och tända. Kasta stora stockar på elden och låt lågan brinna i 2-3 minuter. Jag har hamnfraktfacklan på $30, men jag måste gå till Flame kung fackla som kommer med en detonator (behöver ingen tändare).

Påskynda torrtiden efter regn

Att torka träet efter några regnskurar bör inte ta lång tid. Jag bryr mig inte om hur länge det regnar eller hur många dagar. Det bör torka på en vecka om ditt trä var ordentligt kryddat. Du kan påskynda torktiden genom att förvara ditt virke på rätt sätt. Som en extra fördel behöver du aldrig oroa dig för att ditt trä ska bli blött igen.

Innan jag kommer in på den korrekta staplings-/lagringsmetoden, låt oss prata om något. Ställ dina stockar vid elden om du är blöt och inte har tillräckligt med tid att torka dem. De första stockarna kommer att brinna som hett sopor och vara svåra att tända, men resten kommer att torka ut. Efter ungefär en timme ska det yttre lagret vara tillräckligt torrt för att resten av veden ska brinna.

  Hur mycket väger ett lättviktstält?

Så vad är det snabbaste sättet att torka din ved? Se till att ditt ved delas i lagom stora bitar och följ de 4 viktigaste stegen för korrekt torkning och smaksättning. Lyft ditt virke från marken genom att placera det på ett ställ, täck toppen, lämna sidorna öppna för att främja luftflödet och försök att maximera solljuset. Om du följer alla dessa steg bör din ved vara torr på 2-3 dagar, oavsett väder.

  • Lyft virke från marken: Få din ved från marken för att öka luftflödet och hålla den borta från vattnet. De nedersta 2-3 raderna med ved ruttnar snabbt om du inte får upp den från marken. Du kan stapla din ved på pallar, men jag rekommenderar att du bygger ett riktigt vedställ. Vedställsfästen (min favorit) som du använder med tryckbehandlade 2×4:or gör det så mycket enklare att bygga ställningar. Skruva ihop ditt rack på mindre än 5 minuter och du kan snabbt byta brädor så fort de börjar se ut som skräp.
  • Täck över det: Täck toppen av din ved på alla sätt du kan. Det spelar ingen roll hur du täcker det, så länge som sidorna lämnas öppna för att främja luftflödet. De flesta använder en billig 6×8 presenning, men en vedhylla är så mycket lättare att använda. Jag köpte billigt REDCAMP vedskydd för några år sedan och jag gillar det verkligen. Jag har upptäckt att jag gör mycket mer eld nu när jag inte behöver bråka med en presenning.
  • Främjar luftflöde: Täck aldrig sidorna av vått trä. Lite regn på ändarna av ditt trä kommer inte att skada. Att låta vinden blåsa genom träet är mycket viktigare än att hålla ändarna torra.
  • Maximera solljus: Placera din vedhylla på den soligaste platsen i din trädgård. Solen är den starkaste värmekällan på jorden, så använd den klokt. Några dagars solljus och en skön bris torkar ut din ved snabbt.