Hur lång tid tar det för skor att torka? (Torka dem snabbt)

Det finns inget värre än att smutsa ner skorna. Tja, kanske måste rengöra dem. Du måste undersöka om dina skor är tvättvänliga, vilket material de är gjorda av, vilka typer av rengöringsmedel du kan använda, etc. Och sedan är det den eviga frågan: hur lång tid tar det för skor att torka?

Du är förmodligen bekant med detta scenario. Du vaknade sent till jobbet och var redo att rusa ut genom dörren, bara för att inse att dina favoritskor inte är torra än. Då har du med största sannolikhet vänt dig till internet för att googla ”hur lång tid tar det för skor att torka?” Kanske har du till och med undrat hur du kan påskynda den processen?

Tja, leta inte längre. Nedan ger vi dig några viktiga skovårdstips för att hålla dina skor i toppform. Vi börjar från tvätt till hur man torkar skor snabbt, vi visar dig vikten av att underhålla dina skor. Om du följer vår guide kan du vara säker på att du aldrig kommer behöva vänta evigheter på att dina favoritskor ska torka.

Varför det är viktigt att tvätta och torka skor

Med tanke på hur hektiskt livet kan vara, är skovård förmodligen det sista du tänker på. Eftersom trender kommer och går kan det verka lättare att bara köpa ett par nya skor istället för att lägga tid på att ta hand om dina gamla. Detta behöver inte vara fallet.

Skor är inte bara enkla modeaccessoarer. De spelar en avgörande roll för att upprätthålla din livskvalitet såväl som din hälsa. För att inte tala om att korrekt underhåll av dina skor kan hjälpa dig att spara pengar också. Här är några anledningar till varför du bör börja regelbundet tvätta och torka dina skor.

Rena skor håller dina fötter friska

Kvalitetsskor är avgörande när det kommer till skydda dina fötter. De hjälper också dina fötter att hålla sig friska och svampfria. Även om du kanske tror att armhålorna är den svettigaste delen av din kropp, går den titeln till dina fötter. Varje fot har ca 125 000 svettkörtlaroch producerar över en halv liter svett om dagen!

Se även  Hur man rengör en vattenkokare i rostfritt stål (kalk- och brännfläckar)

Eftersom du spenderar större delen av din dag med skor, släpps den svetten vanligtvis där. Tack vare de förhöjda temperaturerna är insidan av dina skor en grogrund för bakterier och svampar. Det är därför det är viktigt att rengöra dina skor. Att tvätta dem dödar skadliga organismer, medan torkning säkerställer att de inte reproducerar sig så snabbt igen.

Torra skor kan bevara ditt golv

Bortsett från hälsa hjälper torra skor till att bevara golvet i ditt hus. Även om laminatgolv är hållbara, är det fortfarande inte helt vattentät. Av denna anledning kan gå runt i blöta skor göra mer än att bara smutsa ner ditt hus. Fukten kan lätt äventyra det yttre lagret av laminatet, speciellt om du inte torkar av de våta spåren direkt. Att hålla dina skor torra kan därför räcka långt in bevara ditt golv.

Torra skor hjälper dig att spara pengar

Efter en lång dag av att vara ute i regnet kan du bli frestad att bara slänga dina fuktiga skor på sidan. Detta är en dålig idé av flera anledningar:

 • Våta material är lättare att skada
 • Vatten kan göra att skolim löser sig
 • Som vi nämnde är blöta skor en grogrund för bakterier

Även om det kan vara jobbigt, om du vill bevara dina skor, då ska du alltid försöka hålla dem torra. Detta gäller särskilt för billigare skor. Snabbmode är redan gjort för att falla isär så snabbt som möjligt. Det finns ingen anledning att påskynda denna process genom att ta på sig våta skor. Så, om du vill ha din skor för att hålla längrese till att hålla dem torra.

Rena skor ser ut och känns bäst

Skor kan vara användbara för att skydda dina fötter, men låt oss inse det – deras primära syfte är att få dig att se bra ut. Och ingenting sätter en dämpare i din stil mer än några smutsiga skor. Därför är det alltid ett måste att hålla dem rena och torra.

Se även  Är sophantering universell?

Dessutom kan ett par bra skor göra allt du gör 10 gånger enklare. Varje erfaren friluftsmänniska kommer att berätta hur viktigt ett par rejäla vandringskängor är. Några snygga, bekväma loafers kan vara precis vad du behöver på en lång terrängresa. Oavsett vilken aktivitet du ägnar dig åt, rena och torra skor får dig att se och må som bäst.

Hur du torkar dina skor snabbt: 4 skotorkningshack

Med allt detta i åtanke har du förmodligen sprungit iväg för att tvätta dina skor ordentligt. Efter att ha kollat ​​upp ”hur lång tid tar det för skor att torka”, är du förmodligen besviken över den långa väntetiden. Det finns dock sätt att få dina skor att torka snabbare:

1. Använd en tidning

Den första metoden kan vara gammaldags, men den har bara några enkla steg. För att inte tala om att det är otroligt effektivt.

 1. Fyll dina skor med några skrynkliga pappersbitar
 2. Förvara papperet där i ungefär en timme
 3. När timmen är slut, ta lite färsk tidning och stoppa in den i skorna igen
 4. Låt skorna vila i 7+ timmar
 5. Ta sedan ut papperet och låt skorna torka över natten

Även om den här metoden är användbar för dem som inte har en torktumlare till hands, är det värt att notera att det är mycket tidskrävande. Därför, om du är fastspänd för tid, kan något lite snabbare fungera bättre.

2. Lägg dem i torktumlaren

Det här alternativet verkar vara det mest logiska. Men innan du stänger den dörren, se till att kontrollera skoetiketten. Vissa skor är gjorda av djurbaserade material som i allmänhet inte är torkvänliga. Så om det står x på etiketten, kanske du vill hålla dina skor borta från torktumlaren. Men om dina skor är torkvänliga, så här maskintorkar du dem:

 • Placera skorna sida vid sida och knyt snören med en tät knut
 • Se till att stänga snören i torktumlarens lucka
 • Ställ in torktumlaren på antingen lufttorka eller ställ in den på lägsta temperatur
 • Torka dem i högst 25 minuter
Se även  Kan du använda Windex på rostfritt stål?

3. Ta ur hårtorken

Även om en torktumlare kan vara det snabbaste sättet att torka dina skor, har inte alla tillgång till en. I det här fallet, a hårtork kan fungera lika bra. Om du väljer den här metoden, se till att:

 • Håll hårtorken på avstånd
 • Håll värmen låg eller växla mellan värmeinställningarna
 • Lämna inte rummet medan skorna torkar eftersom det kan leda till brand

4. Använd en fläkt

Detta är ännu en vanlig hushållsapparat som du kan använda för att torka dina skor snabbt. Men precis som med torkmetoden bör du först kontrollera vad dina skor är gjorda av. Till exempel är mockaskor alldeles för ömtåliga för att torka med en fläkt. Men om du har idrottsskor i läder eller gelsulor får du gärna:

 • Placera fläkten på golvet eller en stadig bordsfläkt
 • Se till att fläkten är högre än skorna
 • Använd en gammal trådhängare för att skapa små krokar som du kan fästa på fläkten
 • Lossa skorna och häng dem på dessa krokar
 • Håll fläkten igång på medium
 • Ta av skorna efter 1‒2h

Slutgiltiga tankar

Skor är utan tvekan en mycket viktig del av din garderob. De får dig inte bara att se och må bra, utan de håller dig också frisk och skyddar ditt hem. För att få ut så mycket som möjligt av dina skor är det viktigt att ta hand om dem. Det kan tyckas vara jobbigt att tvätta och torka dina skor. Detta gäller särskilt när sökresultat för ”hur lång tid tar det för skor att torka”, visar att processen kan pågå i flera dagar. Men alla steg är väl värda det. Speciellt om du använder våra hacks för att hjälpa dina skor torka snabbt.

Lämna en kommentar