Att måla ditt hus ger liv åt dina väggar och ger ljus till dina nära och kära. För att få jobbet väl gjort måste du dock applicera en grundfärg innan själva målningen för att undvika klibbiga problem. Att veta hur lång tid primern tar att torka är en fråga som många ställer sig innan man målar.
Primern bör ta mellan 1-24 timmar att torka helt, under idealiska förhållanden med standardtemperatur och luftfuktighet, och även beroende på andra faktorer såsom typen av primer. Den idealiska temperaturen är cirka 77°F (25°C), och den relativa luftfuktigheten som förbättrar torkning av primern är 50 procent.
Det är viktigt att låta primern torka eftersom det först bevarar färgens integritet och håller dina väggar ljusa och glänsande under lång tid. Den här artikeln hjälper dig att avslöja varför primern tar för lång tid att torka, hur många lager du behöver applicera för att undvika kostsamma problem och hur du får primern att torka snabbare för att spara tid i dina målningsprojekt.
Hur många grundfärger ska du applicera?
I de flesta fall bör 1-2 lager primer ge tillräckligt täckning för färgen. Antalet skikt bestäms också av väggens primära komponentmaterial (trä-, metall- och torrbetongvägg visar olika absorptionsförmåga), primertillverkaren och färgen.
I vissa situationer kan fler rockar krävas, till exempel:
- att byta från ljusare färger till mörkare kan kräva mer än ett primerskikt
- döljer fläckar eller mörkare fläckar (mer om bästa primers för att täcka mörk färg)
- ojämna eller dåligt möblerade väggar
Primer är inte avsedd att användas som originalfärg. Dess primära syfte är att ge en neutral grund för bättre vidhäftning av färg på väggarna. De ökar också färgens hållbarhet och fungerar som ytterligare skydd för de målade materialen. Att applicera för mycket kan orsaka problem som att skala av eller spricka snabbare än förväntat.
Den överflödiga grundfärgen kommer också att minska kvaliteten på lackeringen och försena tidsfristen för dina projekt. Det kommer att ta för lång tid att torka och du kommer inte att kunna fortsätta med ditt projekt som planerat.
Vanligtvis ska färg fästa på väggarna utan primer. De flesta högkvalitativa färger har en självgrundande förmåga som fungerar bäst på välbehandlade ytor. Men om du inte har en bra finish kommer målning utan primer inte att ge det bästa resultatet.
Färgen kan börja lossna och lämna fula sprickor på dina väggar. Det är därför experter börjar med en primerbeläggning och fortsätter sedan till själva färgen. Det förbättrar färgens förmåga att fästa på alla typer av väggar tack vare dess kemisk sammansättning. Primer har rätt mängd fyllnads- och bindningsegenskaper som begränsar färgerna som kan absorberas av ytorna.
Du behöver applicera ett lager när du använder en vattenbaserad eller oljeprimer och två lager när du använder en tonad primer. Kom ihåg att primern huvudsakligen är utformad för att jämna ut ytan för en jämn, professionell övergång mellan färgerna.
Hur får man Primer att torka snabbare
Processen gör att primer torkar snabbare liknar färgens. Båda ämnena har liknande egenskaper. Till exempel är luftfuktighet och temperatur kritiska faktorer som avgör hur lång tid primers tar att torka.
Antal lager och typ av primer påverkar också torktiden. Om du ansöker om en bindningsprimer, kan det ta 1 till 24 timmar att torka. Några primers för gipsskivor ta cirka 30 minuter till 24 timmar.
Att få primern att torka snabbare kan hjälpa dig att hålla dina projektdeadlines. Här är stegen för att hjälpa till att torka snabbare:
Sänk luftfuktigheten
Enligt experter påverkar flera faktorer kvaliteten på målningen, inklusive temperatur och luftfuktighet. Du bör undvika att måla i hög luftfuktighet. Detsamma gäller för grundning. Vid låg luftfuktighet tenderar primer att torka snabbare, speciellt om den är vattenbaserad.
Om du har en avfuktare kan du använda den. Genom att sänka luftfuktigheten kan vatten och andra vätskor i primern avdunsta och torka snabbare.
Applicera tunna lager av primer
Logiskt sett kommer en tunn primerbeläggning att torka mycket snabbare än en tjock. De flesta primers kräver max två lager, men vissa kan känna att det inte räcker. Att applicera fler lager kommer bara att göra saken värre. Det kan orsaka andra kostsamma defekter.
Kom ihåg att primern bara ska användas för att färgen ska fästa bättre. Applicera inte för mycket eftersom det tar för lång tid att torka.
Förbättra luftcirkulationen
Många förbiser detta steg, men det kan hjälpa till att torka primern snabbare. Förutom att minska luftfuktigheten, kommer förbättrad luftcirkulation att minimera fukt och uppmuntra snabbare avdunstning av primerns flytande komponenter.
Öppna dörrar och fönster för att släppa in luften. Du kan också använda fläktar för att blåsa direkt mot väggen eller aktivera ditt ventilationssystem för att hjälpa till med cirkulationen.
Värm upp rummet
Högre temperatur tenderar att torka primern mycket snabbare än lägre temperaturer. Om du är villig att gå den extra milen för att få jobbet gjort på några timmar, skulle användningen av en värmare ge en snabbare lösning.
Var dock beredd att betala en högre elräkning eftersom att ta med värmen drar mycket ström. Placera din värmare direkt framför väggen eller aktivera ditt hems värmesystem en stund och stäng av. Du kan också prova att använda en fön för att blåsa varm luft över primern.
Slutsats
Att bestämma den bästa tiden att vänta på att primers torkar har varit kontroversiellt bland experter under lång tid. Om du letar efter en verklig siffra finns det ingen eftersom experter delar olika åsikter.
Grundfärger påverkas dock av samma förhållanden, såsom temperatur och luftfuktighet, som kan ändras för att minska torktiden. När de kombineras kan dessa faktorer avsevärt påverka kvaliteten på målningen i alla dina projekt.
Alla primers måste få gott om tid att torka innan den riktiga målningen. Om du vill uppnå en glansig finish och en touch av kvalitet, bör grundning vara ditt första steg.
Lyckligtvis kostar primers ungefär halva priset för färg, och att köpa några burkar kommer att göra susen. Gör det rätt, och ditt arbete kommer att leva länge.
