Hur lång tid tar det för en sovsäck att torka?

Våta dukar och campingutrustning på repet i huset

Ingen gillar att sova i en fuktig eller ens lätt fuktig sovsäck, men sovsäckar blir alltid blöta när man campar. Oavsett om det är ett oväntat skyfall eller till och med kraftig dimma, kan din sovsäck bli obehagligt fuktig i de värsta tiderna. Så, hur länge ska du låta sovsäcken torka innan du kan gå vidare med resten av dina planer?

Det tar cirka 3 till 5 timmar för sovsäckar att lufttorka. Dra upp väskan helt och håll den någonstans i dagens hetta för att påskynda processen. Sovsäckar kan också torktumlas så länge som en låg temperatur används, men processen tar fortfarande cirka 3 till 5 timmar.

Sovsäckar är inte alltid billiga, så det är viktigt att veta hur man tar väl hand om dem. Det finns några saker att tänka på när du torkar din sovsäck.

Lufttorka en sovsäck

De flesta sovsäckar är gjorda av polyester och någon variant av dunfyllning. Polyester torkar ganska snabbt, men det är dunet du behöver oroa dig för. Att sova i en sovsäck med blött eller till och med lätt fuktigt dun kan orsaka sjukdom och mögel, så det är viktigt att ge din sovsäck gott om tid att torka efter att den blivit blöt eller tvättad.

För att lufttorka en sovsäck, häng ett snöre mellan två träd, dra upp dragkedjan helt och håll den över snöret för att torka. Denna inställning möjliggör optimalt luftflöde medan sovsäcken torkar, men andra improvisationer fungerar också. Att torka din väska på detta sätt kan ta allt från 3 timmar till en hel dag att torka.

  Vad är en husbilsdumpstation och hur man använder en

Vissa människor rapporterar att det tog deras sovsäck mer än 20 timmar att torka helt, men hur lång tid det i slutändan tar beror på klimatet i området du campar i och kvaliteten på dunet i din sovsäck. Om du campar i en kall eller fuktig miljö tar det betydligt längre tid för påsen att torka. Dessutom tar äkta dun mycket längre tid att torka än syntetdun. Kontrollera märka på din sovsäck för en översikt över material och ytterligare skötselråd.

I områden där det är varmt och torrt, 3 till 5 timmars torktid om detta är mycket vanligare. Se i alla fall till att din sovsäck är helt torr innan du drar ihop den och lägger undan den eller använder den igen. Du bör också fylla påsen då och då för att se till att dunet inte torkar upp i klumpar. Detta håller din sovsäck luftig och torkar så snabbt som möjligt.

Kan du torka sovsäckar snabbare?

Sovsäck, termos och stövlar ute en solig dag

Om du inte vill hänga din sovsäck på tork eller om du har tillgång till tvätt- och torkmaskiner så finns det ett lite snabbare sätt att torka sovsäckar. Efter tvätt, lägg sovsäcken i en torktumlare för frontlastare. Centrifugeringen av en frontlastartork hjälper påsen att torka jämnare utan att klumpa sig.

Lägg till några tennis bollar till lasten; när de studsar runt hjälper de till att fluffa upp dunet och hålla det jämnt fördelat. Viktigast av allt, se till att torktumlaren är på lägsta möjliga värmeinställning. Det kan innebära att processen tar flera timmar, men hög värme skadar sovsäcksmaterialet och kan till och med orsaka brand. Ta dig tid att torka sovsäcken ordentligt – du kommer tacka dig själv senare.

  Är antifogglasögon verkligen värt det när jag skoter?

Även om det tar längre tid att lufttorka din sovsäck, är det ett bättre sätt att säkerställa att du inte skadar det yttre lagret eller överhettar isoleringen. Om du har tid och resurser att hänga upp sovsäcken och låta den lufttorka är det alltid ett bättre alternativ.

För en visuell översikt över tvätt- och torkprocessen, här är en video från REI som förklarar bästa praxis för vård av sovsäck.

Hur man tvättar en sovsäck

De flesta sovsäckar kan tvättas i maskin så länge de är inställda på låg temperatur. Ladda sovsäcken i en frontmatad tvättmaskin. Använd aldrig en topplastare eller tvättmaskin med en omrörare; en omrörare är plaststången i mitten av torktumlaren med fenor som är utformade för att hjälpa till att snurra lasten. Dessa typer av ringar kommer med största sannolikhet att skada väskans skal.

Tillsätt en dunvänlig tvål till tvätten, som t.ex Nikwax® duntvätt, Grangers Down Wash, eller flytande tvålflingor. Använd endast den mängd som anges på flaskan; för mycket tvål tar en evighet att helt skölja ur sovsäcken.

Ställ in tvätten på en varm eller sval cykel. När det är klart, kör en extra sköljcykel för att få bort all tvål ur dunet. Du är då redo att låta sovsäcken torka i luften eller i maskinen.

Om du föredrar att tvätta sovsäcken manuell, fyll ditt badkar med kallt till ljummet vatten. Tillsätt lite dunvänlig tvål och blanda ner den i vattnet innan du lägger din sovsäck i badet. Skaka blandningen lite, snurra påsen försiktigt så att den är nedsänkt och tvålen kan sippra in i varje skrymsle. Låt påsen dra i en timme.

  När är den bästa tiden att vandra?

Efter en timme, töm vattnet från badet och fyll på det med färskt vatten. Flytta försiktigt runt påsen för att skölja ur tvålen och upprepa processen tills inga fler tvålrester kommer upp till ytan. När påsen är ren, töm ut allt vatten och krama försiktigt på påsen för att pressa ut så mycket av den återstående fukten som möjligt. Vrid inte eller kläm den inte; som kommer att skada isoleringen.

Därifrån låter du sovsäcken lufttorka eller maskintorka, och du är redo! Som en tumregel, försök att tvätta din sovsäck ungefär en gång om året, eller en gång varje säsong du brukar använda den.