Hur lång tid tar det för en Memory Foam-madrass att expandera?

Om du någonsin har köpt en ny madrass vet du vilken spänning du känner när den äntligen är där och redo att sova i. Äntligen får du ta på dig dina rena lakan, ordna kuddarna till perfektion och dyka direkt in i .

Med de flesta madrasser behöver du inte riktigt vänta med att lägga dig ner och sola dig i känslan av ditt nya paradis. Men om du väljer en modell med memory foam är saker och ting lite annorlunda. De tar nämligen lite tid att expandera och vara klara att användas, vilket innebär att du inte bara kan använda dem så fort du köper dem.

Men hur lång tid tar det egentligen för en memory foam-madrass att expandera? Kan du sova på den innan den är helt klar? Och kan du hjälpa till att påskynda expansionsprocessen på något sätt? Håll ögonen öppna för att ta reda på det i vår kompletta guide för memory foam madrasser.

Vad är Memory Foam-madrasser?

En memory foam madrass är också känd som en säng i en låda, vilket är ett namn som kan berätta mycket om dess definition. Enkelt uttryckt, dessa typer av madrasser komprimeras först och packas sedan i snygga lådor som enkelt kan fraktas hem till dig.

Otroligt nog tar komprimeringen ingenting från kvaliteten på minnesskummet. Det är ett mycket flexibelt material och dess främsta egenskap är att det kan tömmas och expandera hur många gånger som helst.

Således, när du öppnar lådan och tar ut madrassen börjar den sakta expandera. Skummet börjar förändras och växa precis framför dina ögon och madrassen börjar snart ta form.

Madrasser av memory foam är ganska populära just på grund av deras förmåga att ändra form. När du lägger dig på en sådan här madrass formar sig cellerna långsamt efter din kropps form.

Således stödjer madrassen dina lemmar och bål perfekt, vilket gör att varje del av din kropp kan få den vila den behöver. Ännu bättre, cellerna poppar långsamt tillbaka på plats när du reser dig. Så madrassen hamnar helt ny igen när du lägger dig senare.

De flesta som köper memory foam-madrasser vill förbättra sin sömnkvalitet. Vissa behöver också mer stöd för ryggen eller benen, och memory foam är den perfekta lösningen. Att sova på dessa madrasser är dock att rekommendera för alla, även om de är helt friska.

Se även  Standard mikrovågseffekt (det bästa watttalet för ditt hem)

Hur lång tid tar expansionen?

De flesta memory foam-madrasser tar mellan 6 och 10 timmar att expandera helt. Alla tillverkare rekommenderar dock att det bästa alternativet är att vänta minst 24 timmar innan du använder din skummadrass.

Under dessa 24 timmar har minnesskummet mer än tillräckligt med tid för att expandera helt, vilket gör att din madrass når sin fulla potential. Madrassen i sig kommer att vara fast och bekväm, och du kommer att kunna njuta av alla dess fördelar.

Säkerhetsmässigt är det också smart att vänta ut den föreslagna tidsperioden. Först när skummet expanderar helt kan man se om det finns några sprickor eller sprickor i materialet. Därför är det absolut nödvändigt att ge skummet lite tid för att se till att du får en felfri produkt för pengarna du har spenderat.

Vissa företag rekommenderar att du väntar ännu längre, upp till 48 timmar efter att du tagit ut madrassen ur fodralet. I de flesta fall väljer dessa tillverkare helt enkelt att vara försiktiga. Så länge du väntar 24 timmar bör din madrass vara mer än klar.

Vilka faktorer avgör hur snabbt en Memory Foam-madrass expanderar?

Det finns 3 faktorer som kan påverka en madrass med memory foam expansionshastighet. Dessa faktorer är giltiga för varje produkt, oavsett vilken tillverkare som tillverkat den.

Temperatur

Generellt sett är memory foam-celler extremt temperaturkänsliga. Med andra ord, de krymper i kallare miljöer och expanderar i varmare, precis som cellerna i våra kroppar.

Så allt gjort av memory foam kommer att ha svårare att expandera i kylrum. Med det sagt blir det inte omöjligt att expandera. Det kommer helt enkelt att ta lite mer tid. Omvänt kan varmare miljöer ha motsatt effekt.

Densitet

När du handlar memory foam madrasser eller kuddar kan du oftast välja mellan modeller av olika fasthet. Ditt beslut bör bero på dina allmänna preferenser eller eventuella råd du fått från din läkare.

Det är dock viktigt att nämna att detta beslut också påverkar hur snabbt produkten kommer att expandera. Nämligen, ju fastare madrass, desto tätare minnesceller.

När en madrass är gjord av tätare lager av celler tar det vanligtvis lite extra tid att expandera. Det är lätt att förstå varför, eftersom ett större antal celler logiskt kräver mer tid för att växa och nå den avsedda formen.

Se även  Hur man hittar en tyst lägenhet: 5 steg att inte hoppa över

Så om du behöver en madrass som kommer att expandera så snart som möjligt, försök att välja mindre täta modeller. Ändå kan det vara värt att vänta lite längre, eftersom fastare madrasser vanligtvis har längre hållbarhet.

Tjocklek

Om du jämför kuddar och memory foam övermadrasser kommer du att märka att det finns en betydande skillnad mellan hur snabbt de kan expandera. Kuddar tar nämligen ofta några timmar mer än toppers, helt enkelt för att de är tjockare.

Således kommer din madrass att bete sig likadant. Ju tjockare den är, desto mer tid kommer den att behöva för att expandera helt. Till exempel kommer en madrass som är 2 tum tjock att expandera på cirka 6 timmar. Å andra sidan kan en modell som är 4 tum tjock behöva 4 timmar mer.

Det är viktigt att notera att tjockare madrasser inte automatiskt innehåller fler memory foam-celler. Med andra ord är densiteten inte lika med tjockleken. Var därför försiktig när du handlar och överväg dessa två faktorer separat.

Finns det något du kan göra för att få din madrass att expandera snabbare?

Som nämnts ovan är memory foam-celler känsliga för temperaturförändringar. Lyckligtvis ger denna egenskap dig en möjlighet att påskynda expansionsprocessen av din madrass.

Därför, om du vill att din madrass ska bli klar tidigare kan du prova att justera din termostat. Se till att ditt rum är några grader varmare än vanligt och se hur magin utspelar sig.

Förutom att använda detta knep kan du också värma upp din madrass på gammaldags sätt. Lägg helt enkelt på den och låt din kroppsvärme överföras till de expanderande cellerna.

Vad händer om du inte väntar på att expansionen ska göras?

Om det helt enkelt är oacceptabelt att vänta 24 timmar för dig, oroa dig inte. I allmänhet kan du prova din madrass så fort den har fått sin form och är fast vid beröring. Viktigast av allt, att lägga sig på den kommer inte att stoppa eller störa expansionsprocessen på något sätt.

Din madrass blir med andra ord helt fin även om du använder den innan 24 timmarna är slut. Dessutom kan din kroppsvärme till och med hjälpa till att påskynda processen, vilket är en win-win.

Se även  Riskockaren kokar över? Så här stoppar du det.

Med det sagt, använd inte madrassen direkt efter att du tagit den ur kartongen. Ge det minst en timme eller två. Annars blir den inte alls mjuk, så du kommer inte att kunna vara bekväm och faktiskt få vila.

Vad händer om Memory Foam inte expanderar?

Som nämnts ovan kommer din madrass att behöva minst några timmar för att börja ta form. Först då kommer den att få sin vanliga mjukhet och fasthet. Så oroa dig inte om det du kan se under den första timmen eller två inte riktigt liknar en mysig fristad du skulle älska att dyka in i.

Men om din madrass fortfarande är knölig och livlös efter några timmar har du definitivt ett problem. Oavsett hur stor madrassen är måste den börja expandera och ta form inom en 2-timmarsperiod.

Om du tror att det kan vara något fel på madrassen bör du omedelbart ringa tillverkaren eller butiken du köpte den från. Det gäller både små defekter i skummet och madrasser som inte expanderar alls.

I de flesta fall uppstår sådana situationer eftersom minnesskummet är felaktigt. Det kan vara fyllt med luft, eller så kan det finnas sprickor mellan minnescellerna. Sprickorna kan hindra madrassen från att ta sin avsedda form.

Oavsett vad problemet kan vara bör du kontakta madrassens moderbolag. Efter att du har förklarat problemet för dem kommer du med största sannolikhet få en ny madrass inom några dagar och problemet ligger bakom dig.

För att sammanfatta

Memory foam madrasser är ganska praktiska. Förutom deras förmåga att få plats i små lådor är de också otroliga för din rygg och kan hjälpa dig att sova bättre. Men just det som gör dem så fördelaktiga hindrar dig också från att använda dem så fort de kommer. Minnescellerna inuti madrassen tar nämligen en viss tid på sig att expandera helt.

För att kunna använda madrassen och njuta av dess fulla potential måste du vänta någonstans mellan 6 och 10 timmar. Om du vill vara extra försiktig är att ge madrassen en hel dag det säkraste alternativet. På så sätt är du säker på att det inte finns några defekter och att madrassen verkligen är redo för dig.

Lämna en kommentar