Hur lång tid tar det att vänja sig vid en ny madrass?

Så du har äntligen bestämt dig för att lösa in din gamla madrass för en ny. Uppgradering kan göra underverk för din rygg och din sömnkvalitet, men det tar lite tid att vänja sig vid nya madrasser.

Det tar mellan två veckor och två månader att vänja sig vid en ny madrass. Du måste vänja dig vid lukten, tjockleken och låta din kropp anpassa sig till fastheten. Du kan påskynda processen genom att lufta madrassen, använda värme eller tryck, kontrollera basen och anpassa avbrottsprocessen.

I den här guiden tar vi upp de olika typerna av madrasser och vilka faktorer du behöver vänja dig vid. Vi ger dig också enkla steg för att påskynda processen så att du kan sova bekvämt på nolltid.

Vad behöver du vänja dig vid i en ny madrass?

Lukt

Om du köper en ny madrass från butiken, är det troligt att den bär med sig lukten från plasthöljet.

Det kan också frigöra lukt från en process som kallas avgasning. Detta händer när madrassen är gjord av material som petroleumbaserade kemikalier och brandskyddsmedel.

Kemikalierna finns vanligtvis i höljet, vidhäftningen mellan de olika skikten, och används under tillverkningsprocessen. Dessa kemikalier inkluderar bensen, formaldehyd och naftalen.

Även om dessa kemikalier kan ha negativa effekter på din hälsa, finns de vanligtvis i så små mängder i madrasser att du bara störs av lukten.

Du kanske också gillar: Kan du sova på en ny madrass direkt?

Tjocklek

Om din nya madrass har en annan tjocklek än din gamla kommer du att märka skillnaden på din kropp.

Denna tabell visar de olika vanliga madrasstjocklekar och hur de kategoriseras.

Höjd i tum Klassificering
5-8 Smal
8-12 Standard
12-20 Medium/tjock
20+ Tjock

Ju tjockare madrassen är, desto bekvämare kommer den att kännas att sova på. Tjockare madrasser kan stödja ryggen samtidigt som de ger mer komfort.

Tunna madrasser är dock bättre för personer med rörelsehinder och kortare personer. De är mycket lättare att ta på och av.

Om din nya madrass är betydligt tunnare eller tjockare än din tidigare, kan det ta lite tid för dig att vänja dig vid den.

Fasthet

En madrass som är ny ur lådan kommer att kännas mycket fastare än din gamla.

Se även  Kan du lägga kartong i ugnen?

När du använder en madrass i flera år anpassar den sig efter din kroppsform. Även om detta inte är bra för ryggstöd, kan det kännas bekant och bekvämt.

När du byter till en ny madrass är den fast och platt, vilket kan göra ont i början. Du kan komma på att du vaknar med värk och smärta i några veckor medan din kropp anpassar sig till den fastare ytan.

Behöver vissa madrasser inbrytas mer än andra?

Memory Foam

Memory foam madrasser är designade för att sitta nära kroppen och ge ett unikt stöd genom att anpassa sig efter din form. Den återgår sedan till sin ursprungliga form, vilket innebär att den kan tillgodose dina individuella behov med varje natts sömn.

Memory foam madrasser har mjuka kuddar som vanligtvis avgas mer än andra typer. Kombinationen av polyuretanskum och ett elastiskt lager innehåller flera gaser som kan lukta och förvärra allergier. Detta innebär att du kommer att behöva lufta ut den här madrassen mer än andra typer.

Memory-skum är också otroligt tätt, vilket innebär att det tar längre tid att mjuka upp, sträcka sig och anpassa sig efter din kropps konturer. Varje lager måste brytas ner för att känna sig bekväm under din vikt.

Beroende på densiteten kan det ta två månader att bryta in en memory foam madrass.

Polyfoam

Polyfoam madrasser är en hybrid av memory foam och polyuretan.

Liksom memory foam madrasser är de gjorda med många gaser som kommer ut i avgasprocessen. Därför måste du se till att utsätta denna madrass för ventilation så snart som möjligt efter köpet.

Vanligtvis kan en polyfoam madrass ta upp till två månader att bryta sig in.

Innerspring

Innerspringmadrasser ha en spiralfjäderbas med en tunn skumtopp som du ligger på.

Det finns olika sorters innermadrasser. De med lager av memory foam kommer att avgas i samma takt som de madrasserna. Vissa tillverkare siktar dock på mer miljömässigt hållbara madrasser som använder sojabaserade produkter. Den här typen avgaser betydligt mindre.

Eftersom skummet på en innerresårmadrass är tunnare än en memoryskummadrass tar det inte särskilt lång tid att sträcka sig och bryta sig in. Fjädrarna tar också lätt upp förändringar i vikt.

Se även  De 9 typerna av skalare för grönsaker och frukt

En innermadrass tål en månad att bryta sig in.

Latex

Latexmadrasser är gjorda av antingen syntetiskt eller naturligt material. De innehåller mycket luft mellan sina lager.

Detta höga luftinnehåll gör att madrassen lätt mjuknar till din vikt och form på din kropp.

Latexmadrasser avgas vanligtvis mindre än sina motsvarigheter med minnesskum. Konstruktionen är mer naturlig, speciellt om latexen kommer från ett riktigt gummiträd. Det betyder att det finns färre kemikalier som producerar illaluktande gaser.

Du kan bryta in en latexmadrass inom två veckor.

Organisk

Ekologiska madrasser är vanligtvis gjorda av naturliga fibrer som ull och bomull. Eftersom materialen är naturliga finns det ingen sannolikhet för avgasning eller konstgjord lukt av något slag.

De har ett liknande avbrott i tid som naturliga latexmadrasser, och du bör sova bekvämt i mindre än 14 dagar.

Hur man bryter in en ny madrass

Ge det lite luft

Det är viktigt att lufta ut din nya madrass för att ta bort plastlukten som kommer från avgas.

Du kan följa dessa steg för att ge madrassen lite andrum:

 1. Ta genast av plastskyddet.
 2. Placera madrassen i ett ventilerat rum och öppna fönstren för att öka luftflödet.
 3. Slå på alla tak- eller golvstående fläktar och rikta dem mot madrassen.
 4. Fortsätt att vädra den i 10 timmar om dagen tills den inte längre luktar.

Använd tryck

Trycket på madrassen har ett dubbelt syfte: att hjälpa till att ta bort den kemiska lukten och mjuka upp den stela strukturen.

Om du vill använda tryck för att lindra avgasning, följ dessa steg:

 1. Ta på dig rena strumpor.
 2. Placera madrassen i ett välventilerat utrymme.
 3. Hoppa upp och ner på madrassen i några minuter.
 4. Ta en paus från gaserna i en timme.
 5. Upprepa hoppprocessen.

Om din prioritet är att mjuka upp och sträcka madrassen kan du använda tryck på olika sätt:

 • Gå eller hoppa på madrassen flera gånger om dagen
 • Vila böcker eller andra tunga föremål på madrassen när den inte används
 • Kryp på händer och knän över madrassen

Du bör upprepa dessa åtgärder flera gånger om dagen i minst en månad tills madrassen är mjukare och bekvämare.

Använd värme

Om du har en memory foam eller polyfoam madrass kan värme vara ett användbart verktyg för att mjuka upp madrassen.

Se även  Hur mycket vikt kan en skruv hålla?

Memory foam är värmekänsligt. Det gör att den expanderar när det är varmt och drar ihop sig när det är kallt. Därför kan du mjukna upp och bryta in madrassen genom att använda värme.

Du kan värma upp madrassen på olika sätt:

 • Använd en värmare för att höja temperaturen i rummet
 • Lägg en elektrisk filt över madrassen
 • Använd tjocka filtar för att täcka madrassen

Men om du gör rummet för varmt på natten kan det vara för obekvämt för dig att sova. Därför är det en avvägning mellan att bryta in din madrass och att kunna vila.

Kontrollera basen

Ibland känns din nya madrass extra obekväm eftersom den ligger på ett olämpligt underlag.

Om botten av din säng är skadad, faller isär eller hänger på ena sidan, kan madrassen börja absorbera samma brister i balans och position.

Du måste också se till att basen har rätt storlek för din nya madrass. Du kanske vill överväga att köpa ett set eller investera i en ny ram samtidigt.

Justera avbrottet för din madrass

Vissa av inbrottsmetoderna är mer lämpade för en sorts madrass än de andra.

Om du har en memory foam-madrass bör din högsta prioritet vara temperaturkontroll. Detta är det snabbaste sättet att minska styvheten i strukturen.

Har du en innermadrass går inbrottet snabbt. Detta kan dock leda till överdrivet slitage, så du bör se till att regelbundet rotera madrassen.

Med en naturlig latexmadrass är inbrott minimalt. Du bör dock se till att sova på båda sidor så att madrassen bryts in jämnt.

Du kanske också gillar: Hur mycket kostar det att skicka en madrass?

Sammanfattning

Nya madrasser kan ta allt från två veckor till två månader att bryta in, beroende på typ. Du måste anpassa dig till lukten, tjockleken och fastheten. Tack och lov kan du påskynda processen genom att använda flera inkörningsmetoder.

Processen att bryta in en ny madrass kan vara frustrerande, särskilt om det påverkar din sömnkvalitet. Det är dock viktigt att vara tålmodig och konsekvent.

Genom att fortsätta med ovanstående metoder under den rekommenderade tiden kommer du att sova bekvämt innan du vet ordet av.

Lämna en kommentar