Hur lång tid tar det att lufttorka kläder?

Lufttorkning är den ursprungliga metoden för att torka kläder. Och många använder det än idag! Oavsett om du föredrar att lufttorka, eller om du inte har tillgång till en torktumlare, så är en av de största frågorna…

Hur lång tid tar det att lufttorka kläder? Att lufttorka kläder kan ta allt från 45 minuter till 24 timmar, beroende på flera faktorer, inklusive materialen, och om det hänger inomhus eller utomhus. Till exempel kommer ett par jeans jeans att ta cirka 3 timmar att torka ute vid bra väder.

Utöver materialet, och var dina plagg hänger, påverkas också hur lång tid det tar att torka av storleken på varje plagg, om dina kläder har blivit utspända med mera. Nedan har vi täckt alla detaljer du behöver för att bli en mästare lufttorkare!

Olika tyger Lufttorka olika

Den typ av kläder som du lufttorkar kan antingen öka eller minska tiden det tar att lufttorka dina kläder. Nedan har vi satt ihop en tabell med tygtyper och deras typiska torktider för inomhus- och utomhustorkning.

Utomhustorktiderna nedan förutsätter bra väder (t.ex. torr, solig dag med bris). De faktiska torktiderna inomhus och utomhus varierar beroende på luftfuktighet, luftflöde, hur du har hängt dem osv.

Typ av tyg Torkning inomhus Utomhustorkning
Denim Upp till 24 timmar Upp till 4 timmar
Syntetmaterial Upp till 5 timmar Upp till 4 timmar
Silke Upp till 45 minuter Undvik direkt solljus
Bomullskläder Upp till 8 timmar Upp till 3 timmar
Underkläder Upp till 2 timmar Cirka 30 minuter
Ull 24 timmar eller mer (vänd ut och in halvvägs) Undvik direkt solljus
Atletisk/fuktavledande Upp till 2 timmar Cirka 30 minuter
Täcken Upp till 24 timmar Mellan 4-12 timmar
Handdukar Upp till 24 timmar Mellan 3-6 timmar

Notera: Vissa föremål kommer att säga, ”undvik direkt solljus.” Detta beror på den naturliga blekningseffekt som UV-strålar har på kläder.

Det borde ge dig en ungefärlig uppfattning om vad du kan förvänta dig när du lufttorkar dina kläder. Nu ska vi gå in mer i detalj för torkning inomhus (och sedan utomhus).

Tips för lufttorkning inomhus

Du kan definitivt torka kläder inuti (vi gör det hela tiden), men det finns flera steg som hjälper dig att se till att kläderna torkar ordentligt:

Se även  Blender vs Mixer (skillnader och 9 vanliga användningsområden)

1. Häng upp kläderna omedelbart

Den minsta tid dina kläder tillbringar sittande efter att de har tvättats, desto större chans har du att ta bort rynkor med torkning. Efter att ha separerat blöta kläder kan du antingen hänga upp dem eller lägga de tyngre plaggen, som ull, på ett torkställ.

2. Få luften att flöda!

Genom att rikta en fläkt mot dina kläder, eller använda en takfläkt, kan du simulera en bris för att underlätta torkningsprocessen. God ventilation är nyckeln när man torkar kläder inomhus för att hålla borta mögel, mögel och för att påskynda torktiden.

3. Öppna ett fönster

Genom att ställa in dina kläder i ett rum som är välventilerat kan fukt lämna plaggen och dina kläder torkar snabbare och mer fullständigt. Detta är också viktigt för att förhindra mögel, mögel och dålig lukt.

4. Använd generöst mellanrum

Packa inte ihop dina kläder för hårt när du hänger dem. Ge kläderna utrymme att andas! Detta är särskilt viktigt inuti och hjälper dina kläder att torka bättre och snabbare.

Tips för lufttorkning utomhus

Om du har bestämt dig för att hänga dina kläder utomhus, så här är några tips som är särskilt viktiga utomhus:

1. Kontrollera luftfuktigheten

Vilken typ av väder du lufttorkar dina kläder i kan göra stor skillnad för den tid det tar för dina kläder att torka. Fuktigt väder tenderar att hålla kläderna fuktiga och saktar ner torkningsprocessen. Och kom ihåg, det kan vara fuktigt även när det är soligt ute.

2. Om det är kallt, ha tålamod

Kläder kan torka i kallt väder, men det tar längre tid. Om du bor i ett område med kallt klimat, är det bäst att lufttorka kläder på en solig dag som har en naturlig bris för att påskynda torktiden.

3. Placera dina kläder strategiskt

Vissa kläder, som jeans, tar längre tid att torka och bör placeras på en solig plats för att minska den totala torktiden. Andra kläder, inklusive siden och ull, bör inte försättas i direkt solljus eftersom det kommer att göra att färgen bleknar och skadar kläderna snabbare.

Se även  Hur mycket väger en ugn? Genomsnitt och exempel

4. Använd generöst mellanrum

Japp – det här är en stor för inomhus och utomhus. Du måste se till att det finns tillräckligt med utrymme mellan dina kläder. Om de överlappar varandra eller för nära varandra kommer det att sakta ner torktiden.

Nu, om du har bråttom, här är några tips du kan använda för att få dina kläder att torka snabbare.

Tips för att lufttorka kläder snabbare

Förutom inomhus- och utomhustipsen ovan kommer här några extra tips som kan hjälpa dig att påskynda torkningen av dina kläder om du verkligen har bråttom:

1. Prioritera plaggen för torkning

Om du har några saker som du behöver för att torka ASAP, men andra saker som är mindre brådskande, överväg att ge de saker du behöver torkade snabbt extra utrymme och ett utmärkt läge (t.ex. i solen/brisen).

Sedan kan dina andra plagg hängas tätare tills dina prioriterade plagg är färdigtorkade. Var lite försiktig med detta tillvägagångssätt, eftersom du inte av misstag vill låta dina oprioriterade kläder attrahera mögel.

2. Tvätta i mindre satser

I likhet med punkt 1, om du har förtanke att planera din torkning före tvätt (om du gör det är jag imponerad) så kan du avsiktligt tvätta mindre partier för att ge mer utrymme och luftflöde för dina mindre partier kläder.

3. Använd en avfuktare (endast inomhus)

Detta gäller endast inomhustorkning. Om dina kläder torkar långsamt på grund av fukt, överväg att använda en avfuktare för att minska den totala luftfuktigheten i rummet. Om du behöver skaffa en så har jag hört den här från Amazon är riktigt bra (*notera: vi får provision på Amazon-försäljning).

Ett annat vanligt problem som är värt att nämna är hur man undviker den fruktade klädstyvheten som kan hända med lufttorkning. Vi tar upp det härnäst.

Hur man undviker stela kläder

Kläder kan bli stela efter torkning på grund av tvättmedel som inte har sköljts av helt. Flera tips för att ta bort överblivet tvättmedel inkluderar:

  • Lägger till en extra sköljcykel
  • Använder tvättmedel som är fria från tillsatta dofter och färgämnen
  • Ring kläderna i god tid innan de hängs på tork
  • Tvätt av mindre lass
Se även  Hur smakar Escargot? 5 hälsosamma skäl att prova

Du kanske inte har det här problemet, så försök gärna torka dina kläder utan stegen ovan.

Men om du slutar med stela kläder, prova ovanstående tips för att göra din nästa sats bättre.

Fördelar med lufttorkning

Slutligen, om du är inne på staketet om lufttorkning, låt mig då påpeka några av de fördelar som lufttorkning kan ge.

1. Förhindrar statisk vidhäftning

Statisk cling skapas när kläderna gnuggar mot varandra i torktumlaren. Detta kan stoppas helt genom att lufttorka din tvätt, detta gör också användningen av torktumlare onödig.

2. Kan ge dig en fräsch doft

Beroende på var du befinner dig är en fräsch bergsdoft eller en doft av vintergröna träd en extra bonus för att lufttorka dina kläder. Detta gäller särskilt utanför, men om du har en skön bris som kommer genom fönstret, kan du få det inomhus också.

3. Minskar slitage

Varje gång kläderna placeras i en torktumlare finns det en risk att tyget skadas. Hög värme gör att kläderna går sönder med tiden, vilket kan göra att färger bleknar, hål uppstår och tyget känns tunnare.

Lufttorkning minskar både värmen och friktionen som kläderna måste tåla i torktumlaren.

Dricks: Ett sätt att se om dina kläder är slitna i torktumlaren är att kontrollera mängden ludd efter varje laddning. En stor mängd ludd kommer från fibrerna som har separerat från kläderna.

4. Lufttorkning använder mindre energi

En av de bästa delarna med att lufttorka dina kläder är att de inte behöver förbruka någon el. Spara el anger att du kan spara över 100 USD per år genom att radtorka dina kläder om du tvättar fyra lass i veckan.

Jag vet, det är inte en massa pengar, men det är något. Mer viktigt, dessa energibesparingar gör din veckovisa tvättrutin bättre för miljön.

5. Kan fungera som naturligt blekmedel (endast utomhus)

UV-strålarna från solen kan ha en naturlig blekande effekt på kläder. Detta fungerar som ett naturligt blekmedel för vita och andra ljusa kläder.

Om du använder solen för att bleka dina kläder är det viktigt att lägga kläderna plant där varje del träffas lika mycket av solljuset. Att vända på föremålet halvvägs genom torkningsprocessen kan hjälpa till att undvika ojämn blekning.

Sammanfatta

När du bestämmer dig för att lufttorka dina kläder finns det flera faktorer som kan påskynda eller sakta ner processen. Men generellt sett bör du kunna få dina kläder torkade på en dag eller snabbare med rätt förhållanden.

Lämna en kommentar