Hur lång tid tar det att krydda trä?

Efter veckor av att hugga, klyva och stapla ved är det sista du vill göra att vänta på att veden ska torka. Tyvärr innehåller nyklyvt/klyvt grönt trä för mycket fukt för att brinna ordentligt. Det är svårt att få igång elden och när den väl brinner får du ta itu med alltför kraftig rökutveckling. Du måste gå igenom kryddningsprocessen för att säkerställa att din ved är tillräckligt torr för att brinna.

Hur lång tid tar det att krydda ved tills den är torr? Det tar minst 6 månader för kluvet ved att vara helt torr och tillräckligt torr för att brinna. Om vädret är kallt/regnigt kan det ta nästan ett år för din ved att torka. Du behöver faktiskt en hel sommar av solsken för att slutföra kryddningsprocessen. Jag rekommenderar att bygga eller köpa en täckt vedhylla för att påskynda kryddningsprocessen.

Under idealiska förhållanden tar det 6-12 månader för ved att vara tillräckligt torr för att brinna. Lägg märke till att jag sa i idealiska förhållanden. Ditt virke kan aldrig torka om det inte är ordentligt staplat och täckt. Allt du har kvar är en rutten röra att städa upp. Läs vidare för att ta reda på hur jag påskyndar kryddningsprocessen och ta reda på när min ved är redo att brinna.

Hur lång tid tar det att krydda ved?

Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till när man avgör hur länge man ska krydda ved. Hur staplas och täcks virket? Vad är det för träslag? Hur är vädret ute? Vilket klimat lever du i?

Det är verkligen svårt för mig att säga exakt hur lång tid det tar att torka trä i din situation. Under idealiska förhållanden tar våtklyven ved minst 6 månader att torka. Anledningen till att det är minst 6 månader är för att det helt beror på vilken tid på året veden klyvas.

Att kapa/klyva ved på våren ger vanligtvis mogen ved på vintern. Du kan inte räkna vintermånaderna för att avgöra hur lång tid det tar att torka träet. Vintrarna är kalla och blöta, så din ved har ingen chans att torka ut. Det kan till och med absorbera mer vatten och börja ruttna (du kan bränna ruttet ved).

Planera att ge täckt ved minst 6 månaders sommarsol så att det är fullt kryddat. Det kan ta mindre än 4 månader för trä att torka på varma, torra platser som Arizona, Nevada, Texas, etc.

  Kan björnar lukta genom doftpåsar?

Kan jag påskynda torkningen och kryddningen?

Ja, det finns sätt att påskynda kryddningsprocessen. Det finns fyra huvudfaktorer att tänka på när man försöker påskynda kryddningsprocessen. Tänk på hur du skulle torka ett annat föremål. Att torka ved kan ta längre tid, men det är samma grundläggande process.

  • Plocka upp ved från marken: Hitta ett sätt att lyfta din ved från marken. Det kan vara så enkelt som att stapla på tryckbehandlade 2×4 eller pallar. Eller så kan du bygga eller köpa ett vedförvaringsställ. Jag rekommenderar starkt att bygga ett litet vedställ med hjälp av billiga fästen och några tryckbehandlade 2×4:or. De Mofez vedställsfästen är billiga och mycket robustare än andra hängslen jag har beställt. Ett ställ tar cirka 5 minuter att sätta ihop och de är robustare än andra kommersiella alternativ.
  • Täck över det: Hitta ett sätt att täcka ditt trä. Du kan täcka trä med en liten presenning, så länge sidorna lämnas öppna. Jag spenderade de extra pengarna billigt REDCAMP lock som jag hämtade från Amazon. Det är mycket lättare att använda än en presenning och du kan inte slå priset. Jag tycker om att lämna sidorna öppna under kryddningsprocessen.
  • Förbättra luftflödet/ventilationen (öppna sidorna): Det spelar ingen roll hur du täcker toppen av ditt trä så länge sidorna lämnas öppna. Man vill att träet ska få så mycket luftflöde som möjligt. Det kan betyda skillnaden mellan en torktid på 4-6 månader och ved som ruttnar bort. Den lilla mängden regn som blåser på sidorna torkar upp efter 2-3 dagars solljus.
  • Öka solljuset: Mängden solljus du kan ge begränsas av utformningen av din trädgård, men mer solljus är alltid bättre.

Det snabbaste sättet att torka ved

Det finns verkligen inget ultrasnabbt sätt att torka ved. Om du följer tipsen ovan och täcker träet, får bort det från marken och låter sidorna vara öppna, bör det torka inom rimlig tid. Du behöver inte ens ett snyggt ställ och lock. Allt som krävs är några pallar och en presenning knuten över toppen med sidorna öppna. Bilden ovan är ett bra exempel på vältäckt ved.

Planera att låta din ved torka i minst 6 månader innan du behöver den. Jag gillar att kapa och klyva mitt virke väldigt tidigt på våren. Årets första 50 graders dag hugger/klyver ved. Det gör att träet torkar hela sommaren.

  Vad används en ficklampa med blått ljus till?

Du kan elda ved som inte är helt torr, men det är inte idealiskt. Träet blir svårt att tända, det kommer att glöda och avge mycket rök/kreosot. Ditt vardagsrum kommer att vara fullt av rök om din skorsten inte är ordentligt ventilerad. I nästa avsnitt kommer jag att diskutera hur man identifierar torrt trä.

Känn igen torr ved

köp fuktmätare (förvånansvärt billigt) är det enklaste sättet att se om ditt trä är torrt, men det finns sätt att identifiera torrt trä bara genom att titta på det.

  • Loggar börjar blekna: När trä åldras och torkar ut kommer det att förlora sin friska grönaktiga färg. Det kommer långsamt att övergå till grått och så småningom bli brunt efter några år. När träet ser grått ut bör det vara färdigt att brinna.
  • Bark lossnar och det bildas sprickor: Ved tappar långsamt sin bark när den går igenom processen av död och förfall. Barken faller av och sprickor bildas längs med veden. Sprickorna bildas när det tappar fukt och långsamt börjar släppa vatten vilket gör att träet krymper i storlek.
  • Låter ihåligt: Slå din ved mot en annan bit. Om träet låter ihåligt är det bra att gå. Vått/grönt trä ger ett fuktigt poppande ljud. Nästan som att slå i leran.
  • Lättare vikt: När vattnet släpps ut i luften kommer träet sakta att kännas ljusare. Tänk på hur tung en liter vatten är. När vattnet är borta kommer ett träblock att minska i vikt med cirka 40 %.
  • Svårare att dela: Trä börjar krympa och bli tätare när vattnet börjar torka ut. Detta resulterar i trä som är svårare att kapa och klyva. Klyv ved medan den är grön för att avlasta din vedklyver eller kropp.
  • Mer brandfarligt: Alla som har försökt elda med grönt ved vet hur knepigt det är. När trä torkar ut blir det långsamt mer brännbart. Den går från en fukthalt på ca 40% grönt till 10-15% när det är kryddat.

Använd en fuktmätare för att upptäcka kryddat trä

Jag tog upp en fuktmätare för några år sedan och såg mig aldrig tillbaka. Min kom från Home Depot och kostade cirka 40 USD då. Eftersom noggrannheten inte är så viktig, köp den billigaste mätaren du kan hitta på Amazon (Kolla på dem).

  För- och nackdelar med ryggsäckar med rulltopp

Med min pekar jag bara änden av mätaren mot skogen. Det är bra för gipsskivor eftersom du inte vill göra någon skada. Billigare mätare har stift som du måste sätta in i träet.

Rätt kryddat trä kommer att ligga inom 10-15 % fuktighetsintervall. När du först kapar virket blir det nästan 40 % eller mer. Det är därför det tar så lång tid för träet att torka helt. Trä blir aldrig för torrt för att brännas eller för gammalt, men det brinner mycket snabbare eftersom det innehåller så lite vatten.

Stora stockar tar längre tid att torka

Bry dig inte ens om att stapla kala stockar ovanpå varandra så att de torkar ut av sig själva. Utsidan kan torka något, men mitten kommer aldrig att krydda helt. Du kommer att få ruttet ved som du måste städa upp.

Det är bäst att klyva stockarna så snart du har tillgång till en vedklyver. Ärligt talat så väntar jag alltid en vecka efter att ha huggit ner ett träd för att klyva/stapla det. Det finns ingen praktisk anledning! Min 30-åriga rumpa gör mycket snabbare ont än när jag var tonåring. Jag skulle vara borta i en vecka om jag högg och klyvde allt ved i rad.

Vad händer om mitt trä aldrig torkar helt?

Trä som inte är ordentligt staplat och täckt kan aldrig torka helt. Du kommer att sluta med en rutten, mögel- och mögeltäckt röra som måste slängas ut. Det är i allmänhet säkert att bränna mögel och mögeltäckt trä, men det kan orsaka problem om du är allergisk. Alla dessa sporer blir luftburna och skapar förödelse på dina bihålor.

Kan jag torka ved inomhus?

Jag rekommenderar inte att ta med ved in i huset. Det håller faktiskt mycket längre än att lämna det täckt utanför. Ingenting torkar trä snabbare än sommarsolen och en sval bris.

Plus vem som vill rulla in de djur som sannolikt kommer att hänga i skogen. När experter rekommenderar att hålla trä borta från ett hem, vill de definitivt inte att det kommer in. Myror och termiter kanske inte lämnar sitt bo på några timmar, men de kommer definitivt att flytta ut efter 2-3 dagar.