Hur lång tid tar det att kanot 10 mil?

Funderar du på att tävla med en kompis över sjön i en kanot? Tja, det finns ingen anledning att få panik! Så länge du förstår hur hastigheten påverkar en kanot är det ingen tvekan om att du kommer att vinna.

Den genomsnittliga tiden det tar att åka kanot 10 miles är 3,5 timmar att resa 10 timmar. Detta beror på att den genomsnittliga kanoten går cirka 3 mph. Faktorer som utrustning, antal kanoter och väder kan påverka den tid det tar.

Hastigheten på en kanot beror på många faktorer men vanligtvis kan en kanot kontrollera de flesta av dem. I själva verket är den verkliga hastigheten för en kanot upp till kanoten(arna).

Medelhastighet för kanoter

Den genomsnittliga hastigheten som kanot färdas med är 3 mph. Denna hastighet är baserad på att paddla en kanot i rakt, stilla vatten. I den här situationen är det lite eller ingen vind och två paddlare.

Med det i åtanke, när du planerar att paddla kanot tio miles, kan du planera på din kanottur som tar cirka 3,5 timmar.

Denna tid kan öka eller minska beroende på antalet kanoter samt vind och strömmar. Tänk på att räkna in några av dessa yttre element när du planerar.

En bra sak att göra när du försöker beräkna tiden en 10 mils resa kommer att ta är att titta på själva kanoten.

Ofta kan kanoter som säljs online från företag, eller kanoter som säljs på webbplatser som Amazon och eBay, berätta hur snabbt kanoten är baserat på saker som vikt, hållbarhet och material.

Kom dock ihåg att denna hastighet de ger dig inte tar hänsyn till grovt vatten, strömmar eller grunt och djupt vatten.

Kanoters bidrag till hastigheten

Trots vad många tenderar att tro, är kanotare vanligtvis mer ansvarig för hastigheten än någon annan faktor som kan spela in när man paddlar.

Kanotare har hand om att kontrollera kanoten, paddlingshastigheten och kanoter väljer till och med vilken typ av kanot de vill ha, vilket ofta kan påverka hastigheten.

Kanotare kan styra och vända båten så mycket de vill, de väljer de vatten de vill paddla på och de kontrollerar ansträngningen att paddla.

  En guide till sovsäcksklaustrofobi

Nu kanske du tänker, det finns naturligtvis alltid faktorer som påverkar hastigheten som folk inte kan kontrollera, som vädret. Detta är sant; kanoters har dock möjligheten att kolla framåt och planera det bästa vädret för dem att ge sig ut på vattnet.

Naturligtvis kunde den soliga prognosen alltid bli molnig, och vinden kunde alltid övergå i en kraftig vind. Oftare än inte, om kanoters ger sig ut på en solig dag, kommer de att få vad de förväntar sig. Lika ofta, när kanotpaddlare ger sig ut en stormig dag, skulle de vara förberedda på allt som kan hända och hur snabbt de kommer att kunna åka.

Hursomhelst, den viktigaste faktorn är människorna som driver kanoten. Snabbare paddling och korrekt styrning minskar tiden det tar att nå mållinjen.

Faktor: Amatörer kontra proffs

Låt oss jämföra kanotpaddling med något som att spela piano. Naturligtvis kommer en pianospelare som har spelat och övat i flera år att göra det bättre än någon som precis har börjat.

Säkert, kanotare som har paddlat i flera år kommer att kunna åka mycket snabbare än någon som precis har börjat med sporten.

Professionella kanoters kommer att veta hur man styr, hur man kontrollerar kanoten och kommer att kunna paddla snabbare än de flesta med sin erfarenhet.

Amatörkanoter kan ha problem med att styra rakt eller svänga. De kanske inte kan hantera en förändring av ström eller väder med lätthet och expertis. Amatörkanoter kan också ha problem att komma dit de vill om de inte är bekanta med området de paddlar i.

De brukar också vara mer lediga i sin paddling och bryr sig inte så mycket om sin hastighet.

Amatörkanotörer kommer att gå ut i vattnet för att öva på att paddla och svänga mer, medan en professionell kanotare kanske letar efter ett lopp eller för att slå ett personligt rekord.

Det är de professionella kanoter som kan få sina kanoter upp till 5 eller 6 mph, medan amatörer vanligtvis paddlar i cirka 1 till 2 mph.

Ha detta i åtanke för tid. Om du är nybörjare kommer en lång resa att ta längre tid. Om du har övning kan du avsluta dessa 10 mil på mindre än 3 timmar.

  Hur landar man en luftballong?

Faktor: Kanoters ansträngning och form

Paddlingshastigheten beror också på den ansträngning paddlare lägger på kanotpaddlingen och hur fysiskt de är i form.

Att paddla en kanot, särskilt för en lång sträcka, som 10 miles, är utmattande. Det krävs en hel del överkroppsstyrka för att paddla. Om en kanotare inte är i bra form fysiskt kan den lätt slita ut dem.

Tänk på det så här, om två personer skulle springa ett maraton. En av dem hade varit på andra maraton och tränat ofta, medan den andra inte försökte särskilt hårt och kanske inte tränat sin kropp, det är lätt att veta vilken person som med största sannolikhet kommer att lyckas.

Den mer tränade och i form löpare kommer längre än löparen som inte har tränat hårt. Detsamma gäller kanotpaddling.

Om en person blir utplånad från att paddla en mil jämfört med en annan som fortfarande går starkt på mil 5, är det lätt att säga vilken som kommer att vara snabbare.

Mängden ansträngning som läggs på att paddla en kanot är direkt kopplad till hur snabbt den kommer att gå.

Jag minns att min farfar den fjärde juli bad mig att paddla kanot med honom på en sjö. Han var en stark man och hade paddlat kanot hela sitt liv. När vi båda kom ut på vattnet och började gå rakt fram märker jag att många passerar oss.

Jag var väldigt förvirrad över varför min farfar, som jag visste var stark, skulle sakta ner jämfört med andra.

Sen såg jag senare när min kusin gick ut med honom. Min kusin var äldre än mig, starkare än mig och hade paddlat kanot i många år. Min farfar och kusin gick så mycket snabbare och passerade människor med lätthet.

Även när en person på kanoten inte är lika van vid den konstanta rörelsen och styrkan att paddla tar, tar resan längre tid.

  Kan jag klättra i jeans?

Övning kanske inte ger färdighet men det gör framsteg.

Andra beroende faktorer

Faktorer som påverkar hastigheten:
Skicklighet
Väder
Ansträngning
Vatten (grovt eller slätt)
Strömmar
Kanot form
Kanotmaterial
Vattenhöjd
Fysisk begåvning

Även om faktorer som ansträngning, övning och paddlingsförmåga enbart förlitar sig på kanoten, finns det många andra faktorer som kan påverka själva kanotens hastighet.

Vi pratade kort om vädret och hur kanotare kan planera efter det väder de önskar. Det är dock viktigt att komma ihåg att vädret påverkar mer än bara kanoten.

En blåsig dag kommer att ha stor effekt på vattnet, och därmed påverka strömmarna i vattnet.

Om en kanotare paddlar med strömmen, tenderar de att gå snabbare än i stilla vatten. Men om en kanotare går mot strömmen kan den gå mycket långsammare.

Kanotens vikt har också stor effekt på hastigheten. De flesta kanoter kan hålla mycket vikt från saker som utrustning, människor, utrustning, mat och så vidare. Om kanoten är lastad med mycket vikt blir det svårare att paddla vilket gör att det går långsammare.

Om en kanotare packar lätt kan de verkligen driva kanoten framåt eftersom det tar mindre ansträngning att paddla och skapar en högre fart.

En kanots material och form påverkar också hastigheten. Vanligtvis går kanoter med fyrkantig akter och kanoter som bildar av i botten snabbare än andra. V-formen längst ner skär genom vattnet lättare.

Den fyrkantiga aktern gör att du kan montera en trollingmotor på kanoten vilket i hög grad kommer att påverka hastigheten.

Material som trä, aluminium och plast gör kanoter långsammare eftersom de har en högre vikt och de har högre hållbarhet. Material som glasfiberkompositer och kevlarkompositer är mycket snabbare eftersom de väger mindre.

Så innan du säger ja till ett lopp på en stor sjö, se till att alla dessa faktorer beaktas. Träna mycket, precis som du skulle göra för ett maraton eller någon annan tävling.

Om du känner dig säker, gör en liten satsning med din kompis och säg att du definitivt kan åka 10 miles på mindre än 3 och en halv timme!