Hur landar parasails?

Du blev glad över att höra att parasailing inte är som att åka berg-och-dalbana. Det inspirerade dig nästan att boka en resa … tills du tänkte på en sak. Du måste gå ner i fallskärmen någon gång, så hur är det? Hur landar man?

Kaptenen kommer nästan alltid att guida dig till flygdäcket eller båtplattformen för din parasailinglandning, förutom i nödsituationer. Båtens vinsch kommer att dra in parasailinglinan gradvis och ta dig ner. Båten kommer också att gå långsammare. När du når land, distansera benen och kliva ner.

Har du fortfarande fler frågor om hur parasails landar, som skillnaden mellan en vanlig landning och en nödlandning? Då har du tur. I dagens inlägg kommer vi att ta upp typerna av landningar samt din landningshastighet och om du blir blöt. Du kommer inte att vilja missa det!

Hur parasails landar i vardagliga scenarier

Vi har nämnt det tidigare på den här bloggen, det där gamla ordspråket att det som går upp måste komma ner. Beroende på om du har bokat 45 minuter eller till och med två timmar i himlen, kommer du att spendera din nödvändiga tid med att doppa, flyta och strosa genom molnen med vattnet under dig. Det här är den del av upplevelsen som är bäst, så vi råder dig alltid att njuta av den hur du än kan, oavsett om det är genom att ta bilder eller bara vara i ögonblicket.

När det är dags för båtföraren att ta dig ner till jorden igen – bokstavligen, i det här fallet – kommer de att sikta på en av två platser. Den första av dessa är båtplattformen, som ska vara tillräckligt stor för att rymma minst en parasailer, kanske till och med två.

Om du paraseglar med en större grupp, till exempel tre personer, kommer båtoperatören att rikta din landning mot cockpit. Det här däcket är där du och din grupp stod runt innan ni blev utrustade för er utrustning och fördes ombord på kaptenens båt för att få er upp i luften.

Du bör ha en bra uppfattning om vart kaptenen siktar på. Om du inte gör det rekommenderar vi att du frågar dem innan du och din grupp ger dig av för en dag av parasailing. Kom ihåg att när du väl är uppe i luften kan du sällan tala verbalt. Kaptenen kan ha en mikrofon för enkelriktad kommunikation, men mer än troligt kommer han eller hon att använda handsignaler. Vi kommer att prata om detta lite senare i artikeln.

Nu när du har denna information, låt oss gå igenom stegen för en perfekt parasaillandning.

Steg 1: Lätta ner

Du tittar förmodligen inte på din telefon för att kontrollera tiden, inte när du är hundratals meter upp i luften och omgiven av det vackra blå havet. Du kan lätt tappa koll på tiden när du parasailar, men din båtoperatör kan det inte. Han eller hon vet när han eller hon ska få dig och din grupp ner.

  Varför fortsätter min snöskoter att svämma över?

För att göra det använder de vad som kallas en hydraulisk vinsch. Om du inte är bekant är en vinsch en typ av draganordning med en horisontell trumma. Trumman kan motoriseras eller vevas för hand, varav den förra är vanligare vid parasailing. Fäst till den horisontella trumman är bogserlinan, som är samma rep som är knuten till din sele eller sits.

När kaptenen aktiverar den hydrauliska vinschen börjar den dra in parasailinglinan så smått. Nedstigningen då är en gradvis sak. Som vi diskuterade i det blogginlägget om parasailing kontra känslan av att åka berg-och dalbana, kommer din kapten aldrig att rycka upp dig ur luften. Faktum är att du kanske inte ens inser att nedstigningen har börjat förrän du kommer närmare havet.

Steg 2: Förbli avslappnad

Medan vinschen gör sitt, finns det inget utöver det vanliga som du och din grupp borde göra. Vissa parasailers liknar detta ögonblick vid att vara en drake som har flugit genom luften. Det är inte ofta du är draken snarare än den som håller i snöret, så försök hitta något bra av den här delen av resan också.

Det är lätt att få lite panik när du närmar dig havet, men din kapten är ett mycket erfaret proffs. De har landat hundratals om inte tusentals parasails tidigare. De vet vart de ska gå och hur de får dig tillbaka till land, så lita på deras expertis. Så mycket du kan, förbli helt avslappnad.

Steg 3: Gå in på land

Du är på väg att nå antingen båtens plattform eller flygplanet. När dina fötter är så nära land som du känner dig bekväm, ta ett lätt, försiktigt steg på marken. Vissa mer erfarna parasailers kommer att böja lite på knäna, vilket gör att din landning ser smidig ut. Detta är dock inte obligatoriskt, så oroa dig inte om det är första gången du parasailar.

Steg 4: Gå tillbaka till stranden

Nu när du är på torra land igen är det dags att återvända till där din åktur började, stranden. Om du är på flygdäcket kan du gå tillbaka, men om du är på kaptenens båtplattform tar han eller hon dig till din ursprungliga destination.

Steg 5: Ta bort utrustning

Ta av dig all utrustning du använde för parasailing, inklusive din flytväst. Om den här utrustningen inte är din, lämna tillbaka den till parasailingföretaget, eftersom du troligen har lånat den från dem. När du väl är fri från din parasailing-resa är du fri att göra vad du vill resten av dagen.

  Vilka typer och märken av toalettpapper är säkra för min husbil?

Eftersom du ändå redan är på stranden, kanske du väljer att stanna där och koppla av. Du kan också gå hem, det är upp till dig!

Vad en nödlandning med parasail innebär

Ovanstående steg förutsätter att din parasaillandning går bra. I de flesta fall kommer det att göra det. Som sagt, i vissa fall kan din båtoperatör behöva göra en nödlandning, vilket går lite annorlunda än normalt.

Detta är känt som en vattenlandning, så – som vi säkert kan föreställa dig – kommer du att bli blöt. En båtoperatör kommer att kalla på vattenlandning om de av någon anledning inte säkert kan nå flygdäcket eller om de inte kan ta dig till båtplattformen. Även i dåligt väder är en vattenlandning vanligare.

Med en vattenlandning sker fortfarande ovanstående steg, åtminstone de första. Du kan gå ner något snabbare eftersom du är i en nödsituation och det finns ingen tid över. Som sagt, du kommer inte att känna att du glider genom himlen som rasar rakt mot havet.

När du närmar dig vattnet bör din nedstigningshastighet vara nästan noll så att du kan landa ovanpå havet. Eftersom du inte kan stå på vattnet går du in. Oroa dig dock inte, din flytväst kommer att hålla dig flytande.

Vad som händer härnäst varierar beroende på nödsituationen. Om det är säkert att få dig till land, så är det vad som kommer att följa. Om du behöver bli räddad – vilket skulle vara en extremt sällsynt händelse men ändå en du bör vara beredd på – så skulle du vänta tills en myndighet kan komma ut och hjälpa dig tillbaka till land.

Kaptenen bör prata om hur man hanterar nödsituationer innan du lyfter i ditt parasail.

Hur vet du när det är dags för en parasaillandning? Vikten av handsignaler

Okej, vi sa att vi skulle återkomma till det, så låt oss prata om hur din kapten kommunicerar med dig från sin båt medan du är hundratals fot upp. I de flesta fall kommer de att använda handsignaler. Vi rekommenderar att du lär dig dessa grundläggande handsignaler innan ditt flyg så att du vet vad din kapten försöker säga till dig.

Startmotor

Innan kaptenen varvar motorn på sin båt bör de ge en signal. De kommer att höja ena armen, sina fingrar tillsammans och handflatan bort från ansiktet. Sedan kommer de att rotera den handen några gånger. Det är så här du vet att ditt parasailingäventyr snart börjar, så håll dig på!

Rensa för att starta

Om det är klart att stiga kommer kaptenen att höja båda armarna som vingar. Deras tummar kommer att vara upp.

  Dra tält till sig blixtar?

Kapa motor

Speciellt i en situation som en nödlandning kan kaptenen säga till dig att de måste stänga av motorn. För att göra detta lägger de båda armarna över huvudet och korsar händerna över varandra. Deras fingrar kommer att vara platta och pressade ihop.

Landa här

Detta är en av de viktigaste handsignalerna, så var uppmärksam. Din kapten kommer att indikera var de ska landa – som cockpit eller båtplattformen – med händerna. En hand kommer att höjas till något under hakan, fingrarna ut och platt. Deras andra arm kommer att riktas mot där din landning kommer att vara, deras pekfinger ut för att peka.

Hur ska du hålla dig när du landar ett parasail?

Är en parasailing-landning en passiv upplevelse eller finns det något du kan göra för att göra det bättre för dig själv eller kaptenen? Ja, det finns. Som vi sa tidigare är det viktigt att vara avslappnad. Om du börjar gunga eller på annat sätt flytta din parasailrigg, kan du slå dig själv ur kurs så att du inte gör den exakta landningen kaptenen siktade på.

Annars, när avståndet mellan dig själv och havet krymper, kan du hålla isär benen något så att landningen blir snabb och enkel. Sitt dock inte på ett onaturligt eller obekvämt sätt. Som vi nämnde tidigare kan du också böja på knäna när du närmar dig landningspunkten för att få din landning att se cool ut.

Blir du någonsin blöt när du landar?

Vissa parasailers kanske föredrar att bevittna havet men inte känna dess kyla. Om du räknar dig själv bland dem, måste du bli blöt när du närmar dig vattnet? Inte om du ber din kapten att göra det, nej!

Tiden för att doppa fötterna i vattnet kommer under nedstigningen. Om du föredrar att plaskas runt lite så är det också då det händer. Som vi alltid säger, dessa saker inträffar inte som standard, så prata med din kapten innan du startar om du vill bli blöt!

Självklart, om din kapten av någon anledning måste göra en nödlandning, ja, du kommer att bli blöt oavsett dina önskemål. En sådan landning gjordes sannolikt för att rädda ditt liv, så även om du kommer att vara kall och blöt, är du i ett stycke, och det är viktigast.

Slutgiltiga tankar

Parasailers landar genom ett hydrauliskt vinschsystem som gradvis drar in bogserlinan tills parasailers kommer nära havet. Sedan är det bara att landa på kaptenens båtplattform eller återvända till flygdäcket.

Att landa behöver inte vara skrämmande. Nu när du vet hur processen går, förhoppningsvis känner du dig mer redo än någonsin att boka en parasailingresa!