Hur kan jag skydda min mat från björnar?

Precis som du bör skydda dig mot ormar genom att bära damasker när du vandrar i vissa områden, bör du också skydda dig själv och din mat från björnar på vissa campingområden. Men hur kan du hålla dina förnödenheter borta från ett djur på fyra hundra pund med vassa klor och tänder?

Det finns flera alternativ för att skydda din mat från björnar.

Björnpåsar, jerryburkar och stavar är alla populära metoder. I kombination med säkra och hygieniska metoder kommer din mat att vara säker från nyfikna djur, inklusive björnar. Alla matförvaringsalternativ är inte skapade lika. Ibland behöver du en kombination av föremål.

Bear Bags, det mest populära alternativet

Björnpåsar är ofta den mest använda matförvaringen när man campar och försöker undvika möten med björnar. Även om björnattacker är ovanliga, kan att inte lagra maten på rätt sätt locka en björn, vilket gör en attack mer sannolikt.

Björnpåsar gör matförvaringen enkel och håller dig och dina medcampare säkra. En björnpåse brukade vara vilken påse som helst som kunde hålla din mat utom räckhåll för en björn, nuförtiden är det en specifik produkt. De är fortfarande upphängda, som den stadiga soppåsen eller tygpåsen brukade vara, men de har ytterligare funktioner.

Dessa avancerade björnväskor kan vara vattentäta torrväskor, luktbeständiga kolfiberväskor och till och med Kevlar-väskor.

Torra påsar fungerar ofta bra som björnpåsar oavsett om de marknadsförs som sådana eller inte. De används ofta för att hålla vatten ute och dina tillhörigheter torra när du paddlar kajak eller båt, men de är också effektiva för att fånga upp lukter.

Den kraftiga stängningen av en torrpåse gör dem nästan helt vattentäta, detta är användbart vid förvaring av mat eftersom det håller saker torrt och hjälper till att fånga upp lukter. Dessa väskor är perfekta för camping då de kan komprimeras och vikas för att bära eller förvara.

Luktsäkra påsar liknar kraftiga soppåsar, men har extra skydd mot lukt. Tyvärr, till skillnad från torra påsar, är de flesta engångspåsar. Deras stängning med dragkedja eller dragkedja gör dem vanligtvis vattentäta, fuktbeständiga och sand-/dammsäkra.

Torra påsar och luktbeständiga påsar kommer att fånga lukter, men det kommer att vara för intet om utsidan av påsen vidrör mat eller doftande föremål. Som ett resultat är björnpåsen inte längre luktfri. Även om du använder en torrpåse eller speciell björnpåse, kan det fortfarande vara bra att använda dessa luktbeständiga påsar som foder för ökad säkerhet.

Slutligen är björnsäkra påsar, speciellt framtagna och marknadsförda som sådana, den mest specialiserade formen av björnpåsar. Dessa påsar strävar efter att vara både tand- och klorresistenta. De är ofta gjorda av skottsäkert material som Kevlar.

Var du än vill hänga en drybag eller luktsäker påse, hävdar björnpåsar att de inte behöver hängas från ett träd. Istället kan de helt enkelt knytas till ett träd på säkert avstånd från din campingplats. Andra typer av björnpåsar rekommenderar fortfarande att de hängs från ett träd eller en stolpe, så se till att läsa instruktionerna.

De Ursack Major Black Bear väska är gjord av skottsäkert material och har en dragsko med en sex fot lång, 2500 pund dragsko. De Bear Outdoor Dry Sack/flytande vattentät väska är tekniskt sett en torrpåse, men lämnar en bra björn hängande. Den inkluderar en rullstängning med tryckknappar. slutligen BearVault BV500 Björnsäker matbehållare är tydlig, lätt och hållbar. De FRONTIERSMAN Bear Canister för backpacking och vandring är inte transparent, utan ergonomiskt formad och har ett påskruvat björntåligt lock.

Här är en annan artikel vi har skrivit som kommer att vara till hjälp – Mat och lukter som lockar björnar (information för att hålla dig säker)

Andra alternativ för matförvaring

Vissa campingplatser i områden med hög björntrafik kan ge dig förvaringsmöjligheter så att du inte behöver ta med din egen. Detta kan vara ett björnskåp, vilket är en björnsäker metalllåda som placeras på marken på säkert avstånd från campingplatserna. Vissa campare föredrar dessa lådor framför väskor eller galgar eftersom de är lättare att använda.

  10 bästa flugfiskedestinationer för nybörjare

Björnbussar är ett annat alternativ. I själva verket är jerryburkar vanligtvis så björntåliga att vissa skogsområden eller nationalmarker kräver jerryburkar och inte tillåter björnpåsar. En jerrycan är en robust och tålig behållare med låsbart lock. Till skillnad från formbara björnpåsar är styvhet en nackdel med björnburkar. De kan inte vikas eller krossas för resor, och de kan inte bildas eller expandera till den mängd mat du har.

Även om jerryburkar är tand- och klorresistenta, precis som björnpåsar, bör de förvaras utanför din campingplats. Nio gånger av 10 kan björnar inte bita eller klora sig igenom behållare, men en björn kan fortfarande få av den. Därför kanske du fortfarande vill hänga den eller åtminstone binda den till ett träd.

Häng upp maten

Bortsett från att ha en bra förvaringsbehållare, är ett annat måste när du skyddar dina matförråd från björnar att hänga dem. Det finns några olika sätt du kan hänga din björnväska eller jerryburk på. Att hänga en björnpåse innebär vanligtvis lite mer än att bara kasta ett rep över en trädgren. En väsentlig faktor är att hänga väskan i motvind och på säkert avstånd från din campingplats.

Du behöver ett rep för att hänga väskan. Det betyder att du bör packa cirka tjugo till femton fot lätt men robust rep. Repet ska slita och vara tillräckligt starkt för att gnugga mot trädets bark samtidigt som det bär upp vikten av din björnväska. Ännu bättre är ett reflekterande rep så att det syns tydligt i mörkret.

Den här CactusBloom rep och låskarbin – 20 meter är ett bra alternativ eftersom det är UV-beständigt, nötningsbeständigt och inkluderar en låsande karbinhake.

Beroende på typ av förvaringslåda kan det vara användbart att hänga björnväskan upp och ner. Vissa väskor kommer till och med med dragsko eller rem längst ner speciellt för detta ändamål. Om du hänger väskan upp och ner har du mindre chans att vatten eller regn sipprar in i väskan.

Att hänga mat för att avskräcka björnar följer några grundläggande riktlinjer. Först ska det färdiga hänget vara minst tio fot från marken, fem fot om du vill vara extra försiktig. Björnar kan nå ganska höga höjder när de står på bakbenen.

Då ska hänget vara minst två meter bort från trädstammen. Du kanske kan komma undan med fyra, men sex är optimalt. Tio fot, ett annat antal som ibland föreskrivs, är förmodligen mer än tillräckligt och det kan vara svårt att hitta en trädgren som är tillräckligt robust för att stödja hänget på detta avstånd. Anledningen till att hålla påsen borta från stammen är att förhindra att en björn klättrar upp till repet, vilket kan gnaga behållaren.

Leta upp ett träd 200 meter bort och medvind från ditt tält och matlagningsområde. En triangeluppsättning är att föredra, med väskan 200 fot nedåt i tältet och 200 fot från matlagningsområdet.

Det enklaste sättet att hänga är att använda repet för att binda av påsen och hissa upp den i ett träd. Däremot kan björnar klättra och är ibland smarta nog att ta reda på hur man klipper repet genom att tugga eller klora igenom det.

Om du vill ta en chans och bara hänga upp behållaren snabbt, hitta ett träd med en gren tre till femton fot över marken som är robust nog att bära vikten av behållaren. Kasta ena änden av repet över trädet, cirka sex fot från stammen.

Bind din mat ordentligt i ena änden av repet. Lyft påsen så högt som möjligt från marken upp i luften och knyt repet till trädstammen. Denna metod är en snabb men riskabel hängning eftersom en björn potentiellt kan tugga eller klora sig igenom den diagonala delen av repet för att släppa ut mat.

PCT-metoden eller Pacific Crest Trail hang anses vara det optimala björnhänget. För denna metod behöver du ett träd och ett rep, liknande det enkla hänget, men du behöver också en karbinhake och en pinne.

  Finns det bergslejon på Pacific Crest Trail? +Säkerhetstips

Hitta först ett träd med en gren som är cirka sex fot hög. Kasta ditt rep, eller använd en annan utskjutningsmetod, över lemmen på en punkt sex fot från bålen. Fäst en karbinhake i änden av repet som har fallit över lemmen och fäst sedan maten på karbinhaken.

Trä den andra änden av repet genom karbinhaken och lyft påsen upp i luften så högt som möjligt. Med påsen upphöjd, knyt en pinne som är minst 1 tum tjock och 6 till 7 tum lång till slutet av snöret med hjälp av en tånagel. Denna dragkrok hjälper till att ta bort din väska från hänget.

Släpp sedan upp repet långsamt. Pinnen går upp och matsäcken kommer ner tills pinnen slutligen träffar karbinhaken. Pinnen passar inte genom karbinhaken och din björnväska kommer att hänga utan någon repstängning för en björn eller ett djur att komma till.

För att släppa hänget, dra i det dinglande repet för att sänka din käpp och lösa upp klyftan. Då kan du sänka din mat.

Om du befinner dig i hjärtat av björnens territorium kan många campingplatser eller områden ha björnstänger eller björnkablar. Kablar är vanligtvis linjer knutna till andra ledningar som är upphängda mellan träd eller stolpar. Allt du behöver göra är att haka av kabeln vid stolpen och dra i den tills kroken eller karbinhaken faller ner; Fäst sedan din väska, lyft upp den i luften och spänn fast den.

Björnpinnar är höga vertikala pinnar med mindre pinnar upptill för att hänga upp din väska. Fäst helt enkelt din matbehållare i änden av stången och lyft sedan för att hänga den från en tillgänglig krok i toppen.

Kom ihåg att björnar kan attraheras av allt som luktar. Detta inkluderar förutom mat, lotioner, sprayer, hundmat med mera. Allt du tror kan locka en björn bör packas i en björnväska, jerryburk eller skåp och säkras i motvind och bort från din campingplats.

Säkra matrutiner

  • Släng det

De flesta björnar kommer till campingplatser bara för en sak, doften av mat. Människomat, husdjursmat och sopor kan alla locka in dem. Och om de luktar mat kommer de flesta björnar att tugga eller slita igenom nästan vad som helst för att komma till det. Som campare är det ditt ansvar att förhindra att vilda djur frestas av dina matvaror för din och deras säkerhet.

Mat kan få björnar att bli brutala och aggressiva under deras sökande. De kan riva isär tält, ryggsäckar, väskor och till och med skada fordon. Följ några regler och seder för att undvika detta farliga och kostsamma öde.

För det första, lämna aldrig din mat utan tillsyn, vare sig under dagen eller på natten. Om du lämnar din camping av någon anledning, se till att inte lämna någon mat efter dig. Om du lämnar kvar dina förnödenheter, se till att de förvaras säkert.

Om du hänger på campingen, förvara din mat i en kylare eller i bilen om du inte aktivt lagar mat eller äter. En bra tumregel är dock att aldrig ta in maten i ditt tält; inte för att lagra eller äta. Resterna och lukten kan locka till sig björnar, särskilt på natten, vilket resulterar i en farlig situation för dem som sover inomhus.

Om du åker under dagen kanske du kan komma undan med att förvara din mat i en bil eller kylare. Men använd alltid en björntålig behållare på natten, till exempel en björnväska, förvaringsskåp eller jerrycan.

Håll saker rena

Matvaror är inte det enda som kan locka djur. Men matlagningsdofter och rester kan också vara lockande. Själva maten, men också allt som kommer i kontakt med dina förnödenheter, ska helst förvaras efter rengöring.

När du är klar med att laga mat och äta, städa upp ordentligt. Varje redskap och kastrull eller panna bör rengöras i en vattenkälla eller en naturlig vattenkälla på ett säkert avstånd från din campingplats.

  Side-Sleepers och Mummy Bags: Lär dig att inte lida

När din björn hänger, bör där du lagar mat vara minst 60 meter medvind från ditt tält. Men laga inte mat på nedervåningen där du hänger din björnväska, matlagningsplatsen ska vara sextio fot därifrån också. Detta arrangemang är känt som ”Bear-muda”-triangeln.

När du är klar med att laga mat, äta och städa, byt kläder. Att bära matluktande kläder, särskilt i ditt tält, är ett recept för att ta in djuren. Det är en bra idé att försegla och förvara matlagningskläder tillsammans med maten.

En annan praxis som går hand i hand med städning är sophantering. Lämna inte avfall som omslag, peeling eller använda pappershanddukar i det fria. Plocka upp all mat eller sopor som faller på golvet och kassera det på rätt sätt.

Du kan gräva ner eller bränna biologiskt nedbrytbart matrester, men du bör försegla allt icke biologiskt nedbrytbart avfall tills du kan kassera det. Var noggrann när du samlar in varje bit av mat och/eller sopor.

Stoppa dofterna

Vinden kan bära mycket mer än matlukt. Björnar kan lockas till doftande insektssprayer, lotioner, parfymer och kroppssprayer. Oparfymerade eller oparfymerade produkter är idealiska när du campar i björnland.

Till och med citronellaljus, som ofta används för insekter vid camping, har varit kända för att locka björnar. Allt doftande bör förvaras tillsammans med maten i en björnpåse, jerryburk eller skåp. Ta inte med doftande föremål in i ditt tält.

Några sista tips

Välj en campingplats som ligger i motvind från ditt matlagningsområde och förvaringsutrymme. Om du slår läger utspridda, välj ett säkert område, inte ett i en hallonfläck eller ett område som kan vara av intresse för en björn.

Håll utkik efter alla tecken som låter dig veta att du kan vara på en populär plats för björnar. Det innebär att leta efter djurspår, spår eller trasiga grenar.

Vissa studier visar att björnar verkar attraheras av ljusa färger. Tänk på detta när du packar kläder, förvaringsbehållare och till och med ditt tält. Målet är att göra dig själv och din camping så ointressant för björnar som möjligt.

Husdjur kan också locka vilda djur. Försök att hålla skällande eller annat ljud från djur till ett minimum och lämna dem aldrig utan uppsikt. När du går eller sitter på campingen ska du alltid ha dem i koppel, även om de brukar vara väldigt nöjda med det.

Förvara ditt husdjursfoder på samma sätt som du förvarar ditt foder. Lämna inga matrester och rengör alla deras tallrikar.

Att städa efter ditt husdjur är en annan del av att hålla en ren campingplats. Björnar kan lukta bajs, så du bör lägga den i en påse (biologiskt nedbrytbara påsar som kan grävas ner är bäst), spola den eller kasta den på ett säkert sätt med ditt övriga avfall.

Vissa vandrare och campare väljer att fästa en björnklocka på sitt husdjurs halsband. Detta kommer att varna björnar om att du och ditt husdjur är i närheten och ge dem en chans att lämna området innan en interaktion inträffar.

De Coghlans björnklocka med magnetisk ljuddämpare innehåller en praktisk rem så att den kan fästas på vad som helst och när den inte används har den en magnet som kan stänga av den.

För att bedöma bör du undvika lukt, utöva god campinghygien och förvara alla dina och ditt husdjurs tillhörigheter ordentligt. Var uppmärksam på björnens livsmiljöer och sätt upp dem utanför attraktiva områden. Var medveten om ditt husdjurs mat, avfall och var du befinner dig. Dessa saker är lika bra för din säkerhet som björnarna.

Fler artiklar du kommer att älska

Vilka dofter eller föremål stöter björnar bort? (hur man avskräcker och inte lockar till sig björnar)

Björnar attraheras av mänsklig avföring och urin (så här stoppar du det)

Var säker – Använd dessa tips för att hålla björnar borta från din campingplats