Hur kan jag isolera min sovsäck (9 metoder som fungerar)

Varje gång du åker på tältcamping eller backpacker är en sovsäck nödvändig för både komfort och värme. När temperaturen sjunker kan det vara det enda föremålet i din utrustning förutom skydd som kan rädda ditt liv.

Inte nog med det, det kan också se till att du får en god natts sömn så att du kan fortsätta gå eller njuta av andra aktiviteter nästa dag. Om du inte är tillräckligt varm kommer din sömn att avbrytas eller du kan ha svårt att somna.

Även om du kanske har en sovsäck, kanske du vill isolera den ytterligare för att maximera värmen. Så hur kan du isolera din sovsäck?

Ett av de bästa sätten att få ut mesta möjliga isolering ur väskan är att börja med en väldigt varm, dunfylld väska och koppla ihop den med ett liggunderlag av hög kvalitet.

Vilka sovsäcksfyllningar ger mest isolering?

De flesta sovsäckar har en naturlig eller syntetisk fyllning för isolering. Naturliga fyllningar inkluderar dun som kan komma från gäss, ankor eller andra typer av sjöfåglar. Syntet betyder konstgjord isolering som ofta är polyester, Thermolite, Hollofil, Quallofil eller PolarGuard.

Dunfyllning anses ofta vara överlägsen syntetisk eftersom den är naturlig och kommer från djurdun. Detta material består faktiskt inte av fjädrar.

Istället är det fjäderdräkten som finns under fjädrarna som arbetar för att isolera deras kroppar och hålla dem varma. Den är lätt, vilket gör den perfekt för backpackers och mycket komprimerbar, så den tar inte mycket plats i din ryggsäck.

Gåsdun är också ganska varmt och används ofta för att fylla helårssovsäckar som tål minusgrader. Enda nackdelen är att gåsdun inte isolerar när det är blött.

Men om du vill ha mest värme och isolering, leta efter en dunfylld sovsäck. Fyllnadsnivån talar om hur mycket dun som finns i påsen och en högre siffra betyder mer isolering.


Lägg till extra dun för mer isolering till din sovsäck

Även om det kan vara svårt att lägga till dunfyllning i en befintlig sovsäck, kan detta vara ett alternativ om du tycker att din sovsäck inte är tillräckligt varm. Beroende på designen av påsen och om den har en baffel på insidan för att skingra dunet, kanske du kan lägga till mer isolering.

  Vilken temperatur är för varm för camping?

Eftersom dun lätt kan skifta eller klumpas ihop i en påse, sys vanligtvis små fack in i påsen för att säkerställa att isoleringen är balanserad. Detta kan göra påsen svår att fylla med extra dun.

Om du vill lägga till mer ner är det bäst att kontakta tillverkaren och se om de kan göra justeringar. Du kan också kontakta ett företag som är specialiserat på campingutrustning som kan öppna bafflarna åt dig och lägga till mer ner.

Hur du lägger till mer dun i din sovsäck

Om du väljer att lägga till fler ner själv finns det några steg att följa. Först måste du köpa gåsdunfyllningen som finns på nätet.

Leta efter dun av hög kvalitet som kommer från europeiska länder där gässen kan mogna innan dunet skördas. Detta skapar stora dunklumpar som har mycket stoppning och är mycket isolerande.

Du kan även använda dun från gamla sovsäckar som inte längre är tillräckligt varma. Om du har några liggande runt huset, knyt upp dem och få dunet från insidan. Vänd sedan sovsäcken ut och in så att du kan se sömmarna på insidan. Detta säkerställer också att eventuell omsömnad inte kommer att synas om den inte görs perfekt.

Om det finns bafflar, leta reda på sömmen där varje rör sys ihop. Använd sedan en sömborttagning för att försiktigt lyfta bort stygnen. Gör en öppning som är tillräckligt stor för att passa in din hand och dra långsamt upp röret. Börja sedan fylla den med dun.

Överfyll inte heller skottet utan se till att det finns tillräckligt med utrymme för att du kan luda ner det och få in mer loft. Sy sedan försiktigt om tuberna och se till att sömmarna sitter ordentligt så att dunet inte kan läcka ut när sovsäcken används igen.

Att fylla på din sovsäck med dun kan vara en tidskrävande och rörig process. Dun är lätt och kan lätt rinna av och flyta iväg. För att göra uppgiften lite lättare, dela dunet innan du fyller påsen. Lägg en bestämd mängd i en påse eller kuvert och, när bafflarna är öppna, häll i dunet så att det inte blir en stor röra.

Hur man använder ett liggunderlag på rätt sätt och håller värmen

Om din sovsäck redan är fylld med extra dun eller om den är helt ny och fortfarande har mycket loft finns det andra sätt att lägga till mer isolering. Det vanligaste sättet att isolera en sovsäck är att lägga till ett liggunderlag.

  Är vandringsstrumpor verkligen nödvändiga? Eller är de en bluff?

Liggunderlaget läggs under påsen och fungerar som en barriär mellan påsen och den kalla marken. Liggunderlag kan fyllas med luft eller tillverkas av skum med slutna celler. För mest isolering, välj ett självuppblåsande liggunderlag eftersom de har en kombination av både luft och skum. När du öppnar ventilen fylls kamrarna med luft.

Eftersom de även innehåller skum med öppna celler ger de mycket isolering. Vissa liggunderlag har även dunisolering och är designade för att sova på mycket kalla platser. Liksom sovsäckar är många liggunderlag också klassade med ett specifikt R-värde. Leta efter ett R-värde på 4 för mest isolering.

Genom att lägga en liggunderlag under väskan har du ett lager värme så att markens kalla temperatur inte kommer igenom och kyler din rygg. Luften i liggunderlaget leder inte energi så bra, så värmeförlusten bromsas avsevärt genom att omge kroppen med luft.

Andra tekniker för att lägga till isolering till din sovsäck

Att köpa en högkvalitativ sovsäck och rätt liggunderlag kommer långt för att ge bästa möjliga isolering. Men vill du ha ännu mer finns det några sätt att lägga till värme.

  • Ludd ner

Tvätta din påse och låt den torka ordentligt så att dunet blir rent. Lossa sedan alla delar som sitter ihop och skaka påsen. Detta kommer att återställa loftet och isolera det ännu bättre.

  • Lägg till filtar i toppen och botten

Ta med några extra filtar om du åker och campar med bil och kan enkelt transportera den. Vik en filt flera gånger och lägg den på liggunderlaget. Lägg sedan några filtar ovanpå din sovsäck när du väl är inne för ännu mer värme.

  • Dubbel

Använd två sovsäckar samtidigt genom att klättra i den ena och använda den andra som en filt över toppen, eller placera den första påsen i den andra. Du kan också dubbla upp på liggunderlag genom att lägga till en skumdyna med slutna celler under din självuppblåsande dyna.

  • Se till att din väska passar

Om det finns mycket utrymme mellan dig och sovsäcken kommer din kroppsvärme att strömma ut och fylla det området. En av anledningarna till att sovsäckar fungerar är att de fångar den varma luften nära din kropp.

  Är det någonsin OK att köra i Converse?

Men om din sovsäck är för stor kommer du inte att dra nytta av värmen. Så se till att du får en väska som passar din kropp och är tillräckligt ombonad för att fånga in luft utan att vara för sammandragande.

  • Köp en mammaväska

En av de varmaste formerna för en sovsäck är mumiestilen. Den är designad för att passa din kropps konturer och är smal genom benen. Den sitter också tätt över huvudet, så det finns inga luckor för kall luft att komma in.

  • Klä dig lämpligt

Förvänta dig inte att din sovsäck ska göra allt arbete åt dig. Du kan se till att den håller dig varm genom att lägga på lager och se till att du bär långa ärmar och långbyxor. Lägg på strumpor och se även till att kläderna är torra innan du lägger i väskan.

  • Lägg till en liner

Få ännu mer isolering genom att lägga till en sovsäcksliner till din sovsäck. Leta efter en gjord av fleece eller Thermolite och du kan lägga till upp till 30 graders värme. Detta ger en extra säsong till din sovsäck och kan även användas på egen hand.

  • Värm upp först

Gör din kropp så varm som möjligt innan du sätter dig i sovsäcken. Om du börjar med en varm kropp, om en del av värmen har gått förlorad, är du fortfarande varm. Spendera tid vid lägerelden med att dricka en varm dryck eller äta en varm måltid för att värma upp.

Lägg till några kemiska varmare eller sätt på en mössa och handskar för att hålla dig varm och skön. Kryp sedan ner i sovsäcken och om du blir för varm kan du ta av dig några lager allteftersom natten fortskrider.

Fler artiklar du kommer att älska.

Hur man håller sig varm i en sovsäck (enkel guide och diagram)

Hur dunsovsäckar tappar värme (och hur man förhindrar det)

Förvarings- och tvättpåsar eller syntetiska sovsäckar (låt dem hålla)

Vad betyder ett GSM-betyg för sovsäckar – vi har ditt svar

Hur man väljer en sovsäck