Hur kallt är för kallt för att vandra?

Det är inte ovanligt att höra att det aldrig är för kallt för vandring, men det måste finnas mer i historien. Hur är det med den genomsnittliga personen? Kan en genomsnittlig person vandra i minusgrader? Läs mer här!

För den genomsnittliga personen som inte har erfarenhet av vandring i kallt väder är det inte säkert att vandra under 40 grader. Att vandra under 40 grader kräver specialiserad kunskap om vildmarksöverlevnad, inklusive en förståelse för hur man håller sig varm och hur man undviker hypotermi och frostskador.

På grund av de kallare temperaturerna och risken för regn, snö och annan nederbörd kan vandringar under 40 grader vara farliga. Utan rätt kunskap kan det vara alltför lätt att sluta med hypotermi eller frostskador. Risken att gå vilse kan också bli mer av ett problem.

snöig-väg-med-två-personer-och-hund-trassel-genom-kallt

Frostskador och hypotermi är extremt verkliga. Min kusin gick vilse med sin dejt med en annan vän som vandrade i kalla (cirka 30 grader Fahrenheit) temperaturer för flera år sedan. Min kusins ​​tår var svärtade av köldskador och vi trodde att han skulle behöva tappa en tå. Han hade oerhört turen att få behålla den. Men jag lärde mig min läxa den dagen.

Läs vidare så kommer du lär dig precis vad som krävs för att vandra i 40 grader och lägre.

Finns det något sådant som att vara för kall för att vandra?

Att vandra i fint väder är fantastiskt. Du behöver inte oroa dig för mycket för vädret och du är fri att njuta av det naturliga utrymmet runt dig. Övergripande, det är lätt att ha det bra när vädret samarbetar.

En mindre andel av vandrare tycker om att vandra i nästan alla väder. Vissa gillar utmaningen att röra sig genom miljön även om det är det regnigt, blåsigt eller till och med snöigt utanför.

Linjen där det är för kallt att vandra är linjen där det inte är roligt längre, där du är olycklig och när du är i fara för att du inte har rätt kunskap och förberedelser.

Kalla haters

Tänk om du aldrig har vandrat i kallare väder förut? Hur vet du om du kommer att njuta av det eller inte?

Det är en utmärkt fråga att tänka på. I slutändan är det personliga preferenser. Vissa människor hatar verkligen bara kylan och de vill inte lära sig att klä sig på rätt sätt. Om du är en av dessa personer är chansen stor att du inte kommer att njuta av att vandra i kylan.

Utöver det kan kallt väder lätt bli obekvämt eller till och med farligt, så det är värt att veta vad olika temperaturer kan betyda för dig när du vandrar.

Att lägga tid på att lära sig att vandra i kylan

Om du är redo för utmaningen måste du studera och forska. Du kommer att tjäna på att veta exakt hur du förbereder dig för olika temperaturer. Att vandra i 60 eller 70 graders väder skiljer sig oerhört mycket från att försöka vandra i 32 grader eller lägre. Men med rätt utrustning och förberedelser är det fullt möjligt att vandra även under 0 grader.

  Är camping ensam konstigt?

Alla vill verkligen inte satsa på att lära sig att överleva under en kall vandring. Det är inget du bara ska gå och göra när ett gäng vänner bara frågar dig om du vill gå, det måste du vara beredd och det tar lite tid, forskning, och även pengar att investera i kläder som skyddar dig.

Efter att ha undersökt åsikterna från flera erfarna vandrare på populära vandringsforum upptäckte jag det gränsen för de flesta vandrare är runt 40 grader där den genomsnittliga personen tappar ut och inte njuter av upplevelsen.

Under 40 grader har vandrare mycket mer att lära sig och förbereda sig för. Om du är intresserad av att lära dig om vad som krävs för att vara säker och bekväm när du campar i kallare temperaturer, fortsätt läsa!

Vad sägs om camping?

Att vandra i kalla temperaturer är en sak, men hur är det med att campa i kalla temperaturer? Finns det något sådant som för kallt för camping? Läs mer i vår artikel om ämnet här.

Hur vanligt är hypotermi?

Hypotermi är mycket vanligare än vi tror. Enligt Cleveland Clinic, effekterna av hypotermi kan börja utvecklas när din kropp når under 95 grader. Det betyder att hypotermi kan inträda när din kropp bara är cirka 4 grader svalare än normalt.

Den stora majoriteten av tiden är den hypotermi som människor upplever mycket mild. Följaktligen, allt du vanligtvis behöver göra är att värma upp en stund för att få din kropp tillbaka till en normal temperatur. I huvudsak finns det många fall när lätt hypotermi kan uppstå, men det är inte svårt att behandla.

Allvarliga fall av hypotermi kan vara mycket sällsynta. I de flesta fall måste en person gå vilse eller skadas i ett kallt område för att det ska finnas tillräckligt med tid för att allvarlig hypotermi ska utvecklas. På årsbasis, drygt tusen människor i USA dödas av villkoret (CDC). Till exempel, under 2019 dog 1115 av hypotermi eller kalla väderrelaterade orsaker.

Faktum är att av antalet människor som dog på grund av den naturliga miljön 2019, dog över 50 % av människorna av hypotermi och andra exponeringsrelaterade problem i kallt väder.

Vad du bör ta ifrån detta är det det är inte svårt för hypotermi att komma igång, men det kommer inte att vara ett problem om du fångar den tidigt och blir uppvärmd. Det är därför förberedelser är nödvändiga om du ska vandra i kalla temperaturer.

Vad ska man ha på sig för 40 graders vandring?

När du vandrar i 40-gradersväder bör du åtminstone ha långbyxor och en långärmad skjorta eller varm jacka. Om du ska vara ute hela dagen kommer ett långärmat baslager (som termos), ett varmt mellanlager (som en fleece eller tröja) och sedan ett vattentätt ytterlager (som en regnjacka), att behålla du värmer och ger dig flexibiliteten att justera lager efter behov.

  Kan två personer sova i ett enpersonstält?

Jag personligen gillar att bära långa ullstrumpor även i dessa mildare temperaturer.

Även om 40 grader kanske inte är extremt kallt, är det ingen bra idé att prova på att vandra i shorts och linne. Du behöver åtminstone en varm jacka och långbyxor. Att lägga till ett svetttransporterande baslager till det är också en bra idé. På så sätt kan du hålla din temperatur reglerad.

Många vandrare rekommenderar att man håller sig borta från bomull i dessa situationer. Bomull kan ofta vara en bra idé för träning, men bomull absorberar och håller kvar svett. Ska du ut på en kort löprunda eller något liknande kan bomull fungera bra eftersom det andas. Dessutom kommer du att kunna byta ut den så fort du kommer hem.

Om du vanligtvis är ett fan av bomull och vill lära dig mer om hur det fungerar som ett baslagerta en titt på vår artikel om ämnet här.

Vandring tar dock ofta längre tid än en snabb löprunda. Bygger upp en svett när du bär bomull kan resultera i att bomullsblötläggningen håller på all din svett. Nu har du den kalla luften, och sedan har du din kallsvettning rakt upp mot huden. Detta fenomen orsakar evaporativ kylning.

Har du någonsin märkt hur kallt det är när du går ut ur duschen utan att torka av även om det är varmt i ditt hus? Detta beror på att fukten på din kropp omedelbart börjar avdunsta från din hud och den fasförändringen tar bort värmen direkt från din kropp. Det är evaporativ kylning.

Att vandra i bomullskläder som fastnar på din kropp gör dig mer mottaglig för hypotermi. Det är därför svetttransporterande material är så viktigt.

De skor du väljer kan också göra eller bryta upplevelsen, men det har mycket mindre att göra med temperaturen du vandrar i. Naturligtvis vill du bära strumpor och löparskor som ett minimum under torra förhållanden. Om du vandrar genom grund snö, måste du åtminstone ha ullstrumpor och skor som är lite kraftigare som vandringsskor. (se mer om vandringsskor i vår artikel, här)

Till sist, kom ihåg att använda solskyddsmedel. Särskilt om det är snö ute kommer du att bli förvånad över hur lätt det är att bli solbränd.

Vad ska man ha på sig för 32 graders vandring (och under)?

Om du ska vandra under 40 grader, och speciellt vid 32 grader eller lägre, kommer du att behöva lite mer förberedelser. Det är inte bara kallare ute, utan också det kan också vara regn, is, slask eller till och med snö. All denna nederbörd kan verkligen öka dina chanser att drabbas av hypotermi.

Till att börja med måste du se till att du är väldigt varmt klädd. Du behöver en varm, svetttransporterande baslager, ett isolerande mellanlager och ett ogenomträngligt yttre lager som håller din värme inne och skyddar dig från väder och vind. Även om det bara är en blåsig dag kan det sluta med att du känner dig kallare än du annars skulle göra.

  Vilka skåpbilar kan du stå upp i?

Som ett exempel på ett bra lagersystem:

  • Baslager av ull eller polyester: Ull är ett bra baslager eftersom det absorberar fukt och transporterar bort det men håller inte fukten mot huden. Polyester fungerar också bra.
  • Fleecejacka mellanlager: Fleece har utmärkta fukttransporterande egenskaper, andas mycket och ger bra isolering. (Läs mer om fleece här i vår artikel för att se om det är så bra som de säger)
  • Regn- eller snöjacka yttre lager: Nyckeln till detta lager är att det kan tas bort om det är för varmt. Det yttre skalet är ansvarigt för att hålla ute fukt. Den kommer tyvärr också att göra ett bra jobb med att hålla in fukt, men ofta har yttre skal ventileringsförmåga för att kontrollera fukten, något.

Om du vandrar i djup snö eller om du ska sitta eller stå ute under en längre tid (flera timmar) måste du uppgradera till isolerade vandringskängor.

Ska du ut på en längre vandring måste du också göra det ta med lite extra kläder. Klädseln du går ut i kan blöta igenom om du vandrar i ett område som är särskilt blött. För att skydda dig själv måste du kunna byta om till varmare kläder efter behov. Fler kläder kommer att öka vikten du måste bära, men det kan också rädda ditt liv.

En nyckelregel som är värd att komma ihåg i minusgrader är det varje bit av huden som lämnas öppen i luften riskerar förfrysning. På grund av det vill du täcka allt du kan. Bär tjocka ullstrumpor, varma handskar, vattentäta skor, en rejäl vintermössa och till och med slitstarka glasögon för att skydda dina ögon från vind och kyla.

Om du inte har haft den obehagliga upplevelsen av kall vind i ansiktet på flera timmar, saknar du inte mycket.

Förutom varma kläder finns det också några tillbehör du kommer att behöva. Om du går ut i extremt kallt väder, handvärmare kan vara en stor fördel. Du kan stoppa in några i dina handskar och till och med dina skor för att hålla dina extremiteter bekväma. Glöm inte att solen går ner ganska lite tidigare under de kallare månaderna, så en ficklampa eller pannlampa kan också vara ett praktiskt verktyg att ta med på en vandring.

Vad sägs om camping?

För dem som planerar att campa vid 32 grader eller lägre, ännu mer förberedelser kommer att behövas. Men du kan absolut njuta av det när du väl har förberett dig. Kolla in vår artikel här för att lära dig mer om camping i temperaturer under fryspunkten.