Hur jag minimerar elektrisk användning i min stuga

Oftast tar vi el för given. Anslut din apparat till ett eluttag och du är iväg till tävlingarna.

Men ibland är el inte lika lätt att få tag på. Uppe vid stugan kan det vara en ganska begränsad resurs. Du kanske litar på en generator eller solsystem för att driva allt. Och när så är fallet kommer mer kraft ofta med mer kostnad. Kanske är det en större generator. Kanske fler paneler och ett större batteri.

Därför har jag satt ihop den här listan med tips för att minska din strömförbrukning i kabinen. Oavsett om du är utanför nätet eller om du bara vill hålla elanvändningen så låg som möjligt i din stuga, kommer dessa tips att vara användbara.

Använd icke-elektriska eller högeffektiva apparater när det är möjligt

Några av de största konsumenterna av el är stora köksmaskiner. Det är en stor del av varför stugor ofta har mindre apparater än de flesta hem. En annan anledning är att vi helt enkelt inte lagar så mycket mat i stugan som vi brukar göra hemma. Den tredje och förmodligen främsta anledningen är att våra stugor tenderar att vara mindre än våra hem, så utrymmet är begränsat.

Du behöver dock inte alltid gå ner i storlek och bekvämlighet för att dra ner på elanvändningen. För vissa apparater är det mycket meningsfullt att gå mindre. Men i vissa fall gillar jag att behålla den mer traditionella storleken.

Ugn och spis

För en ugn och spis, istället för att installera en liten ugn som inte kan passa en gryta, föredrar jag att installera en propanugn. Många traditionella gasugnar och spisar kan eftermonteras för propan med en enkel adapter.

Om du stänger av den elektriska ugnen och går över till gas kan du spara cirka 2 000 watt när du bakar vid 350 °F. Dessutom föredrar jag att laga mat på gasspis ändå.

Min rekommendation är att du installerar en stor propantank vid din stuga. Den kan fyllas vid behov, kanske en gång per år, och den kommer att driva din ugn såväl som en gasspis om du vill ha en. Lär dig allt om hur du säkert använder en propanspis och ugn inomhus genom att läsa min artikel om ämnet.

  Hur rullar man ihop en sovsäck? (6 enkla steg)

Kylskåp

Ja, de gör propan kylskåp. De är faktiskt riktigt vanliga i husbilar och husbilar. Och att använda en sådan skulle minska din elförbrukning.

Dock propan kylskåp och inte lika effektiva som vissa av de elektriska kylskåpen där ute. Som i, de använder mer energi för att kyla din mat. Jag vet att vi pratar om att minska elanvändningen här men hör av mig.

Kylskåp använder faktiskt inte så mycket ström i genomsnitt. Det verkliga problemet med elektriska kylskåp är starteffekten. Om du använder en generator kan ett traditionellt kylskåp göra att brytaren slår ut eller att motorn stängs av om något annat är igång när kylskåpets kompressor startar. Det beror på att ett traditionellt kylskåp kan använda 1200 watt vid uppstart trots att strömförbrukningen för samma kylskåp bara är 130. I genomsnitt använder kylskåp cirka 57-160 watt och går inte ens för det mesta. Och om du går med ett mindre, lägenhetsstort kylskåp vid stugan som den här på Amazon kommer du bara att använda under 70 watt när du springer och ingenting resten av tiden.

Ett mindre kylskåp som detta borde ha en topp på cirka 800 watt. Och om du använder en 3800 watts generator som den jag rekommenderade här, som har 4750 watt tillgängligt för start, bör du vara i bra form. Och om du använder solenergi kommer du att vara i bra form så länge som ditt batteri kan hantera den effekten eftersom den genomsnittliga effekten är så låg.

Mikrovågsugn

Jag är lite gammalmodig på vissa saker och jag skulle rekommendera att bara hoppa över mikrovågsugnen. De använder mycket ström när de körs (som 1400 watt) och jag föredrar att äta mat som tillagas i ugn, på en spis eller över eld. Om du måste ha en mikrovågsugn, gå med något ganska litet. En mikrovågsugn kan vara det bästa alternativet för att minimera strömförbrukningen.

Tro det eller ej, detsamma gäller för brödrostar och brödrostugnar. De använder faktiskt mycket ström medan de är på. Om du vill ha dessa mindre apparater, se bara till att du inte använder dem samtidigt som du använder din mikrovågsugn om du använder en generator. Om du använder solenergi är det okej att använda flera apparater samtidigt. Se bara till att ditt solsystem kan generera tillräckligt med ström, eller att ditt batteri är tillräckligt stort för att ge dig den kraft du behöver för din stugvistelse.

  10 tips för att spara pengar när du förvarar din husbil

Om du går flera dagar eller till och med veckor mellan vistelserna kan det fungera att investera i ett större batteri med färre paneler. Men om du använder kabinen ofta behöver du tillräckligt med paneler för att generera den kraft du behöver.

Belysning

Jag skulle hålla belysningen till ett minimum för att minska elförbrukningen. Om du bygger, se till att du har gott om fönster. Naturligt ljus är bättre för dig ändå, och det är riktigt skönt att ha mycket naturligt ljus uppe i stugan. Takfönster är också ett bra sätt att släppa in mycket naturligt ljus.

För belysningen som du installerar, och du borde ha en del, se till att du använder energieffektiva glödlampor som lysdioder. De kostar mer i förväg men de använder betydligt mindre ström. En 60-watts glödlampa sänder ut samma mängd ljus som en 8-watts LED.

Om du räknar lite kan du se att bara 10 glödlampor drar 600 watt elektricitet. Det är nästan 1/6 av all kraft som min generator kan avge. En glödlampa är nästan lika mycket som lägenhetskylskåpet jag nämnde tidigare. Samma 10 lampor med LED-lampor drar bara 80 watt.

Värme

För värme skippar jag gärna det elektriska helt och hållet och använder ved eller åtminstone propan.

Mitt favoritsätt att värma en stuga är med en braskamin. Du kan läsa allt om det här. Elvärme är dyrt. Även små elektriska rumsvärmare använder upp till 1 400 watt eller så. Att installera en ugn blir ännu dyrare både ur kostnadssynpunkt och ur elektricitetssynpunkt. Speciellt om du är helt elektrisk.

  Årliga underhållskostnader för basbåt: Hur mycket kommer det att kosta att hänga med?

Vedspisar tar visst underhåll, och du måste anstränga dig för att göra upp en eld varje gång du vill värma upp stugan. Men det kommer att hålla din elanvändning nere.

Och om du vill ha bekvämligheten med att kunna värma upp din stuga med en knapptryckning, installera en gasspis och anslut den till din propantank. Detta kommer också att spara massor av elektricitet men ger dig bekvämligheten att värma din stuga utan att anlägga eld varje gång.

Kyl

När det kommer till strömförbrukning, om det är något som är dyrare än uppvärmning, så är det kylning. Central luftkonditionering använder mycket ström. Det är faktiskt den överlägset största delen av min elräkning hemma. Även fönster luftkonditioneringsenheter använder mycket ström. Jag rekommenderar att om du verkligen vill ha AC till sommaren, använd en liten enhet. Fokusera sedan på att cirkulera luften.

Fläktar använder mycket mindre ström än de flesta andra elektriska apparater och enheter. Installera takfläktar för att hålla luften i rörelse och använd mellan cirka 55 och 100 watt. Den värsta av dem kan använda upp till cirka 120 watt.

Rörlig luft gör ett mycket bättre jobb med att kyla än stillastående luft.

En annan sak du kan göra är att använda träden runt din stuga för att skugga den på de sidor som får mest direkt solljus. På norra halvklotet kommer det vanligtvis att vara den södra sidan och den västra sidan av huset. Tro det eller ej, lite skugga på kabinen kommer att göra stor skillnad.

Om du inte har möjlighet till skugga eller om det fortfarande bara är för varmt, använd en AC-enhet för fönster. Det, i kombination med fläktar, kommer att hålla din hytt någorlunda sval. Och om din stuga är i ett torrt klimat, öppna några fönster på natten när den svalnar avsevärt.

Bekvämlighet vs strömförbrukning

Bekvämlighet och strömförbrukning behöver inte alltid stå i motsats. Jag älskar min energieffektiva stuga som drivs med lite solenergi. Jag kan hålla den off-grid och njuta av både naturen och bekvämligheten i stugan.