Hur högt ska man stapla ved?

Efter timmar/dagar av att kapa och klyva ved har du en vedhög redo att staplas. Du vet vart allt är på väg, men hur högt kan du stapla det? Korta staplar tar mycket plats och höga staplar riskerar att falla. Det kan vara svårt att hitta den där söta platsen. Så det väcker frågan, hur högt ska du stapla ved?

Ved staplas vanligtvis mellan 4ft och 6ft högt. Att hålla dina travar korta är säkrare och gör det mycket lättare att stapla/samla ved. Du kan gå högre om du har mycket ved att lagra, men jag skulle inte gå högre än 8 fot. Högre travar kan välta och orsaka skador och är svårare att arbeta bort.

Så jag har mycket ved som ska staplas. Vilka är fördelarna med att arbeta med kortare eller högre stackar? Läs vidare nedan för att hitta svaret på den frågan och mycket mer.

Hur högt ska man stapla ved?

Man kan få mycket ved efter att ha huggit ner några stora träd. Jag var tvungen att fälla 3 träd förra året som var över fyra fot breda. Endast ett av dessa träd producerade mer än 8 fulla sladdar av ved. Varje sladd är 4’x8′ och 4′ lång. Det är mycket utrymme jag behövde komma på.

Som tur är kan jag använda mycket ved för att värma upp mitt hus, bod och verkstad! Med all den veden blev jag frestad att öka höjden på mina högar så att de inte skulle ta lika mycket plats. Det slutade med att jag staplade några rader på 8 fot när min fru märkte ett stort problem. Hon var inte tillräckligt lång för att nå toppen av högarna!

Vi fann att sweet spot var cirka 2 meter hög för att maximera utrymmet. Det är fortfarande högre än jag skulle rekommendera, men höjden är hanterbar. Mina hemmagjorda ställ är gjorda av 2×4 så de är 8 fot långa och det finns lite utrymme på toppen.

  Hur snabbt kan du bränna ved efter sågning?

6ft vedställ är bäst för de flesta

En sex fot hög vedhylla kommer att vara den idealiska platsen för de allra flesta människor. Den är tillräckligt hög för att spara lite utrymme och tillräckligt kort för att vara lätt att arbeta med. Dessutom behöver du inte oroa dig för att stapeln ska falla på någon. De flesta kan ta ett steg tillbaka och komma ur vägen innan en 6 fot hög hög välter.

Bilden ovan visar ett 6 fot högt ställ delvis fyllt med ved. Om det var helt fyllt skulle det handla om en och en halv sladd av trä. Det räcker med ved för de flesta som använder ved för att komplettera sin normala värme.

Det finns några scenarier där det skulle vara bättre att använda kortare vedhögar. När mina barn var yngre brukade jag hålla mig till fyra fot höga trästolpar. De tyckte om att hjälpa pappa att stapla och samla ved och det är mycket säkrare att hålla dina högar korta. Dessutom är små barn inte bäst på att stapla ved, så större högar riskerar att ramla.

Du vill också hålla dina travar korta om du inte använder ett vedställ eller staplar ved på pallar. Pallar är bra för att få ved från marken, men de behöver lite stöd för att klara vikten av högre travar.

Hur lång och djup är din vedhylla?

Du får bara stapla ved så högt som ditt vedställ tillåter. Djupare och bredare ställ klarar högre staplar än korta, smala ställ. Jag rekommenderar att bygga speciella vedställ om du går igenom mycket ved. En välbyggd träbod är ett annat bra alternativ om du bara går igenom 1-2 sladdar om året.

Jag tillbringade flera år med att pilla med pallar och tillverka mina egna ställ, men nyligen bytte jag till att använda vedställsfästen (Det här är den jag använder). De är så mycket enklare än att bygga ditt eget rack och i slutändan sparar jag tid/pengar i det långa loppet.

  Torkar ved på vintern?

Istället för att göra helt nya vedställ vart 5-10:e år kan jag byta ut några 2×4:or och kalla det en dag. Den enda nackdelen med dessa är att de är ganska smala. Du kan alltid bygga ytterligare en rad bakom om du verkligen behöver det extra utrymmet.

Jag brukar bygga mina ställ 8 fot höga för att undvika skärbrädor, men det är högre än jag gillar att stapla mitt ved. Det extra utrymmet på toppen stör mig inte, men du kanske vill skära ner brädorna till 6 fot långa. Du kommer antagligen att spara lite pengar på hyllor eftersom du kan använda snitten för insida/topstöd.

Du borde inte behöva en stege för ved (Håll högar under 8 fot)

Jag gick nyligen till min väns hus för att hjälpa honom att klyva och stapla sin ved för vintern. Han byggde nyligen en liten tillbyggnad vid sidan av sin ladugård som han planerade att fylla med ved. Så efter att vi var klara med att klyva veden började vi stapla den mot brännan.

Han bestämde sig för att skaffa en stege eftersom han ville få ut det mesta av sitt utrymme under Lean-To. Det var mitt jobb att lämna över virket och han staplade det långsamt i fina högar på 10 fot höga. Högarna var höga och robusta tack vare de fina hyllorna han hade byggt, men det var inte problemet.

När vintern väl var över, hade han en fantastisk tid att få ner sin ved och in i huset. Hans barn/hustru kunde inte klättra på stegen och säkert kasta ned ved. En månad efter vinterns början ramlade hans fru av stegen och drog ner flera meter ved. Det slutade med att hon bröt ett ben, men det kunde ha varit så mycket värre.

  Hur stark är paracord? Paracord viktgränser och viktklasser förklaras

Det är därför jag rekommenderar att du håller dina vedhögar under 8 fot höga så att det är lätt att få bort veden. Du vill inte dra ner trä från toppen av stapeln och sluta dra det hela mot dig. Det är bättre att ta upp mer plats genom att spela det säkert än att riskera skada.

Håll pallstaplar upp till 4 fot

Pallar är ett väldigt billigt och bekvämt sätt att få ved från marken. Jag brukade gå till min lokala gårdsbutik och hämta en lastbil med gratis lastpallar varje helg. Några av dem gick till min veckobrasa och andra användes runt gården.

I flera år var allt mitt virke staplat på pallar och det gick bra. Enda nackdelen är att du måste hålla staplarna lägre än med ett traditionellt ställ. Jag gillar att hålla pallstaplar under 4 fot höga eftersom att gå högre kan få pallen att kollapsa. Du kan gå högre om du förstärker dem, men då kan du lika gärna bygga ett snyggt ställ från grunden.

Barn ska kunna komma åt ved på ett säkert sätt

Jag nämnde detta kort ovan, men det är extremt viktigt, så det behövde en egen titel. Stapla inte ved högre än 4 fot om du har små barn. Högre pålar riskerar att falla och skada barn allvarligt.

Du kan förbjuda dina barn att leka runt vedhögarna allt du vill, men det hjälper inte mycket. Jag vet hur jag betedde mig när jag var yngre. Femårige Justin klättrade på allt jag kunde hitta. Om mina föräldrar sa åt mig att hålla mig borta skulle jag vilja göra det mer.

Håll dina vedhögar korta för att skydda dina barn! Det är inte värt att riskera allvarlig skada för att spara lite utrymme.