Hur högt man hänger en spegel över en byrå: Vad man bör tänka på

Placeringen av din spegel kan avgöra hur funktionell den kommer att vara och vad den kan tillföra din inredning. Till exempel, hur högt ska du hänga en spegel över din byrå?

Häng en spegel 8 till 12 tum ovanför en liten byrå, 6 till 8 tum om din byrå är medelstor och 3 till 5 tum för höga byråer. Om en spegel är liten, placera den mellan 65 och 75 tum från golvet.

I den här artikeln kommer jag att prata om att hitta den perfekta spegelhöjden och dela med mig av andra tips om spegelplacering så att du kan skapa en vacker accent i ditt rum utan att kompromissa med användbarheten.

Bestäm din ideala spegelhöjd

Det finns inget definitivt svar på frågan om hur högt din spegel ska hänga. Många faktorer avgör den perfekta spegelhöjden som kommer att vara optimal för dig och din familj samtidigt som den passar in i resten av möblerna.

Storlek på byrån

Det första att tänka på är hur spegeln kommer att placeras i förhållande till möblerna i rummet. När du hänger en spegel ovanför en byrå gör höjden på den senare stor skillnad.

Det nödvändiga gapet mellan byrån och spegeln kommer att variera beroende på om byrån är stor eller liten, hur hög den är och hur massiv den ser ut jämfört med resten av möblerna.

I grund och botten vill du att spegeln ska passa in i resten av interiören samtidigt som du ser till att det finns tillräckligt med ledigt utrymme runt den för att göra den till en ljus och synlig accent.

Här är några allmänna tips om hur hög din spegel ska vara beroende på storleken på möbeln du vill placera den ovanför:

  • Byrå som är kortare än 90 cm i höjd: Lämna åtta till 12 tum (20 till 30 cm) mellan den och spegeln.
  • Kommod 35 till 40 tum (90 till 100 cm) i höjd: Häng en spegel sex till åtta tum (15 till 20 cm) ovanpå din byrå.
  • Byrå som är högre än 40 tum (100 cm) i höjd: Välj ett mindre mellanrum som är cirka 7,5 till 12,5 cm.

Spegelns storlek

Nästa sak att tänka på är hur stor din spegel är. Du vill balansera det med resten av rummets inredning och se till att det förblir funktionellt.

Jag föreslår att du prioriterar den funktionella aspekten först. Du kan inte ändra måtten på själva spegeln eller golvet, men du kan alltid göra justeringar beroende på vilken spegelplacering som ser mest estetiskt tilltalande ut för dig.

För stora speglar kan du följa måtten som ges i föregående avsnitt, eftersom de fungerar utmärkt i de flesta fall. För små speglar kan du dock behöva avvika lite från de rekommendationerna.

För att få en bättre uppfattning om vilken höjd du bör gå för, mät avståndet från din spegel till golvet. Det bör vara 65 till 75 tum (165 till 190 cm) mellan golvet och toppen av spegeln.

När du har räknat ut den ungefärliga placeringen, flytta gärna spegeln inom det angivna intervallet för att få det utseende du gillar bäst.

Ögonnivå

Sist men inte minst måste du tänka på den optimala höjden för spegeln. Om du inte bara vill ha spegeln för väggdekoration, är det viktigt att se till att den sitter på en bekväm höjd för dig och dina familjemedlemmar.

De rekommenderade måtten ovan fungerar vanligtvis tillräckligt bra för att placera en spegel i ögonhöjd. Du måste dock se till att de är tillräckligt bekväma för dig och göra justeringar vid behov.

För vissa utrymmen, t.ex. matsalar, rekommenderas det att hänga spegeln något lägre eftersom folk oftast sitter där, så att ögonhöjden blir annorlunda.

Tips för att placera din spegel perfekt

Nu när du vet vad som avgör den idealiska höjden för din spegel, låt oss diskutera några ytterligare faktorer som du kanske vill överväga när du väljer den perfekta placeringen.

Mät bredden

Även om det är viktigt att ta reda på den ideala spegelhöjden, måste du också överväga hur bred din spegel är för att uppnå den bästa estetiska balansen.

För små byråer är det bäst att välja mindre speglar. Ungefär två tredjedelar av byråns bredd skulle vara idealiskt. Samma bredd kan också se bra ut så länge den är balanserad och inte verkar överväldigande.

Stora speglar bör paras ihop med stora möbler eller ett par möbler på båda sidor. Å andra sidan, om spegeln verkar för liten och inte sticker ut som en ljus accent, kan du komplettera den med konstverk och skapa en komposition för en mer spännande look.

Välj en plats nära ett fönster

Du kan dra full nytta av din spegel genom att placera den på en plats där den kan reflektera solljus och lysa upp ditt rum. Detta är ganska enkelt att göra: Välj en motsatt eller intilliggande vägg så att ljuset kan nå din spegel och sprida sig i utrymmet. Men du bör vara försiktig att det inte orsakar en bländande bländning när människor tittar direkt i spegeln.

Undvik att sätta speglar på samma vägg där fönstret är. Annars kommer den inte att kunna dra fördel av naturligt ljus.

Titta på reflektionen

Det är också viktigt att tänka på hur spegeln reflekterar ditt rum. Titta på väggen mitt emot din byrå och fundera på om du är nöjd med den reflektionen. Du kan lägga till konstverk, bokhyllor eller blommor på den motsatta väggen, så att det skapar en mer visuellt tilltalande bild.

Slutgiltiga tankar

Den perfekta höjden för att hänga en spegel över en byrå beror på byråns och spegelns mått. Den allmänna regeln är att det ska finnas större luckor för små möbler och bara några centimeter för större delar.

Se dock till att kontrollera att de föreslagna måtten fungerar för dig och dina familjemedlemmar och att spegeln sitter på en bekväm höjd så att alla kan använda den.

Lämna en kommentar