Hur högt går varmluftsballonger (lagliga gränser och genomsnittlig höjd)

Luftballonger är majestätiska, färgglada, klumpar som svävar långt över marken till stor förvåning och nöje. Men exakt hur högt går dessa flygsäckar?

Varmluftsballonger flyger normalt mellan 1 000 och 3 000 fot i luften. När ballonger flyger över befolkade områden måste de lagligt flyga över 1 000 fot i luften. På grund av de svåra förhållandena på högre höjder överstiger luftballonger normalt inte 3 000 fot. Det högsta en ballong någonsin flugit är 68 986 fot.

Luftballonger är definitivt avsedda för fritid men kan förvandlas till fantastiska, rekordstora enheter. Nedan kommer vi att diskutera hur ballonger flyger så högt som de gör, varför det finns gränser och hur dessa gränser har överskridits!

Medellängd

I genomsnitt flyger luftballonger mellan 1 000 och 3 000 fot i luften. Detta är sant i och utanför USA. Några av de lagar som vi kommer att hänvisa till senare kommer att vara specifika för USA, men detta genomsnitt gäller i stort sett överallt.

Mycket av framgången och säkerheten vid ballongflygning beror på vädret, särskilt vinden. Att vara mellan 1 000 och 3 000 fot i luften är en söt plats för den perfekta vinden.

Det är också tillräckligt högt för att du kan få en fantastisk utsikt!

De flesta ballonger och deras piloter föredrar att flyga på lägre höjder. Förhållandena tenderar att vara mer gynnsamma, och det är också lite varmare normalt! Det brukar bli 3-4 grader kallare för varje 1000 fot du reser upp!

Naturligtvis gillar många passagerare att se hur högt de kan komma. Detta är för både spänningen och utsikten! Höghöjdsbilder kan vara riktigt coola! Piloter vet hur högt är för högt samtidigt som de håller sina passagerare nöjda.

En rimlig rädsla för höjder

För den oinvigde är 1 000 till 3 000 fot i luften riktigt högt! Speciellt när du hålls uppe av varm luft i en nylonsäck med hål upptill och nedtill!

Och glöm inte den där vävda flätade korgen som du bara ska lita på! Allvarligt talat, vem i sitt fulla sinne tror att det är säkert att flyga över 1 000 fot i luften i en luftballong?

Tja, det kan göra dig lugnare att veta att det har skett tusentals säkra flygningar på dessa höjder, och väldigt få olyckor! Faktum är att de flesta luftballongolyckor inträffar under 1 000 fot.

När du väl har kommit till din marschhöjd är du verkligen säker! Det är start och landning där de få olyckor som inträffar vid ballongflygning brukar hända.

Du är tillräckligt hög för att inte stöta på någonting och tillräckligt låg för att ha gynnsamma vindförhållanden. Plus, i en luftballong har du faktiskt företräde i himlen, så oroa dig inte för flygplan!

Allt som allt, att ha en genomsnittlig höjd på mellan 1 000 och 3 000 fot bör göra dig lugn. Det är den perfekta höjden för säkerhet och att ha det bra!

Utöver allt detta är det faktiskt mer sannolikt att du råkar ut för en olycka i en bil eller motorcykel på marken än att du är i en luftballong tusentals fot i luften!

Så 1 000 till 3 000 fot låter inte så illa, eller hur? Den genomsnittliga höjden för en tur i luftballong är perfekt!

Hur blir de så höga?

Med tanke på hur högt luftballonger flyger i genomsnitt ställer man sig naturligtvis frågan: hur tar de sig dit i första hand? Nåväl, du har kommit till rätt ställe!

  Är parasailing säkert? (Med säkerhetsstatistik)

Svaret är både komplext och väldigt enkelt. För mig är det också fascinerande!

Bärighet

Det korta svaret är att luftballonger flyger för att varmluft stiger upp. Det är verkligen så enkelt, men vad betyder det i vetenskapliga termer? För att svara på det måste du förstå flytkraften.

Flytkraftslagen, även kallad Arkimedes princip, säger att ett föremål som är helt eller delvis nedsänkt i en vätska (en vätska eller gas) påverkas av en uppåtriktad kraft lika med mängden vätska som förskjuts av föremålet.

Den uppåtgående kraften kallas flytkraften! Jag ska illustrera med ett exempel som vi alla kommer att känna till (och jag kommer att tillhandahålla en användbar grafik också!).

Som du kan se ovan har vi exemplet med en tennisboll i vatten. Tennisbollen är föremålet och vattnet är vätskan.

Tennisbollen tränger undan vatten tills den uppåtriktade kraften är lika med den nedåtriktade kraften som utövas av gravitationen. Vid den punkten flyter tennisbollen!

Men vad skulle hända om vi placerade en blyboll av exakt samma storlek i vattnet? Som ni redan vet skulle det sjunka! Men varför är detta?

Helt nedsänkt tränger tennisbollen och blybollen undan samma mängd vatten, så flytkraften som verkar på dem är densamma. Skillnaden är vikten på de två bollarna.

Ledbollen, som väger mycket mer än tennisbollen, har en större kraft nedåt som gör att den sjunker där tennisbollen skulle flyta! Det är Arkimedes princip!

Ballonger och flytkraft

Så hur gäller det för luftballonger och hur högt kan de flyga?

Det första du behöver komma ihåg är att en vätska är en vätska eller en gas. Allt det där syre du är omgiven av? Det är en gas, som kvalificeras som en vätska.

En luftballongs kuvert är fyllt med, ja, varmluft. Den varma luften är lättare (mindre tät) än luften utanför kuvertet. Det betyder att höljet börjar stiga eftersom dess flytkraft är större än tyngdkraften nedåt!

Den nedåtgående kraften som arbetar på en luftballong förändras aldrig, men när luften inuti kuvertet värms upp ökar dess flytkraft. Ju mer flytande kraft, desto snabbare och högre kommer den att stiga!

Och det är så luftballonger reser sig så högt som de gör! De är fyllda med varm luft som gör att de börjar flyga, och sedan fortsätter piloten att skjuta in lågor i kuvertet för att hålla luften inuti uppvärmd.

Ju högre du vill att din ballong ska gå, desto varmare behöver du luften inuti kuvertet. Om du vill landa måste du låta varm luft komma ut.

Det finns mer fysik i det än så, men vi har täckt relevanta saker. Nu vet du hur luftballonger flyger så högt som de gör!

Vilka är gränserna?

Vi har redan hänvisat till några av gränserna för en luftballongflygning, men vilka är de exakt? Tja, det finns några olika sätt att svara på den frågan.

Ett av sätten att besvara den frågan är att ta itu med de juridiska gränserna. Du kan också prata om de gränser som upprätthålls av naturlagarna och fysikens lagar.

  Krockar luftballonger in i varandra?

Du kan också prata om gränserna för hur högt är för högt eller gränserna för hur lågt är för lågt. I grund och botten finns det ett gäng sätt du kan svara på den här frågan!

Vi kommer att titta på alla dessa gränser på ett eller annat sätt. Vi börjar med att titta på gränser som vi har tvingat på oss själva.

Människogjorda gränser

För det här avsnittet kommer vi bara att prata om lagar och gränser som sätts i USA. Mångfalden av lagar runt om i världen som rör luftballonger gör det alldeles för svårt att ta upp alla länder i den här bloggen.

Faktum är att eftersom det finns så många lagar bara i USA, kommer vi egentligen bara att fokusera på en gräns som hjälper oss att svara på två frågor.

I USAmåste luftballonger flyga minst 1 000 fot över det högsta hindret inom 2 000 horisontella fot när de flyger över befolkade områden.

Detta liknar en lag i Australien som säger att en luftballong måste resa 1 000 fot över marknivån när den flyger över ett befolkat område. Den amerikanska lagen är uppenbarligen lite mer försiktig.

Dessa lagar är exempel på konstgjorda gränser och även gränser för hur lågt en luftballong kan gå.

Naturliga gränser

Moder natur har själv satt några gränser. Dessa gränser tenderar att vara lite mer bindande än konstgjorda gränser och har också vanligtvis allvarligare konsekvenser för att ignorera dem.

Till exempel, varför färdas inte de flesta luftballonger över 3 000 fot i luften? Tja, för vissa länder beror det på att det är den lagliga gränsen. Men för många ballongfarare beror det på att luften blir mycket mer oförutsägbar på den höjden.

Vindarna är inte bara mer oförutsägbara, de är också mycket starkare. Detta beror mest på att konvektionsströmmar skapas av förändringar i lufttemperaturen.

Dessutom, som jag redan har nämnt, blir temperaturen kallare ju högre du kommer. Utöver detta börjar luften bli tunnare när du väl har passerat 8 000 fot. Även långsam höjning kan resultera i höjdsjuka.

På grund av dessa naturliga gränser föredrar de flesta luftballonger att stanna närmare marken när de flyger. För den som har velat flyga högre har specialutrustning varit nödvändig för säkerhet och framgång.

Den högsta någonsin

Medan de flesta luftballonger gärna stannar mellan 1 000 och 3 000 fot, har det funnits några som har vågat gå högre. Mycket högre.

Naturligtvis åker dessa ballongfarare inte bara upp i vilken gammal luftballong som helst. De samarbetar med forskare och ingenjörer för att ha bästa möjliga utrustning. De studerar och forskar om de bästa möjliga sätten att nå högre höjder.

Dessa äventyrare är definitivt undantaget från regeln.

En ballongfarare vågade sväva högre än resten. Vijaypat Singhania, en indisk affärsman och flygare tog sin luftballong 68 986 fot upp i luften.

Det är över 13 mil rakt upp! Den här skivan är ännu mer imponerande när man betänker att Singhania var 67 år när han åstadkom denna bedrift redan 2005! Vilket otroligt rekord!

Så exakt hur lyckades Singhania göra denna häpnadsväckande skiva?

Skivan

Singhania, som har varit äventyrlig hela sitt liv, gav sig i kast med att flyga över 70 000 fot i luften i en luftballong. Redan framgångsrik i affärer och flyg, tvivlade ingen på att han kunde uppnå sitt mål.

  Ska jag springa utan strumpor?

Även om Singhania inte riktigt nådde sitt mål, kom han nära. Dessutom slog han Per Lindstrands tidigare rekord på strax under 65 000 fot i höjd.

Ballongen Singhania använde var extremt dyr, men exakt hur mycket den kostade vet vi inte. Vad vi vet är att den var utrustad för extrema höjder och var över 160 fot lång och vägde 44 ton när den var helt uppblåst.

Singhania stannade i en tryckkabin i knappt fem timmar för att uppnå rekordet.

Flygningen började i Bombay och landade bara 150 mil söderut i en liten by. Singhania välkomnades med många reportrar och lokala bybor som var glada över hans prestation.

Den exakta höjden som Singhania verifierades av förseglad utrustning ombord, och senare verifierades till 68 986 fot trots initiala rapporter om att den var högre.

Singhania, som innehar andra flygrekord och utmärkelser, erkändes runt om i världen för denna enastående prestation av tapperhet och mod.

Vad är på horisonten?

För närvarande verkar det som att Singhanias rekord är långt ifrån säkert!

Fedor Konyukhov, en rysk upptäcktsresande som innehar många världsrekord inom olika områden, arbetar för närvarande med Cameron Balloons för att sätta ett nytt rekord för högsta flygning i en luftballong!

Vem är Fedor Konyukhov

Konyukhov vill inte bara slå det tidigare rekordet, han vill slå det! Konyukhovs mål är att flyga 114 800 fot i luften, ett mål han har haft sedan han var en liten pojke.

Detta skulle vara ytterligare en prestation i en lång rad prestationer för den ryska upptäcktsresanden. Konyukhov anses av många vara vår tids stora upptäcktsresande.

Han har för närvarande rekordet för den snabbaste tiden runt om i världen i luftballong. Han var också den andra piloten som segrade runt världen i en luftballong.

Konyukhov har besökt Nord- och Sydpolen, klättrat på den högsta toppen på var och en av de sju kontinenterna, var den första personen som åkte runt Antarktis i en segelbåt och har seglat jorden runt fyra gånger.

Han är också präst i den ukrainsk-ortodoxa katolska kyrkan, känd konstnär och tjänstgjorde i tre år i den sovjetiska flottan.

Jag antar att det jag försöker säga här är att om någon kan hoppa i en luftballong och flyga över 100 000 fot i luften, så kan Fedor Konyukhov.

Det som ligger framför oss?

Från och med oktober 2018 meddelade Kameruns ballonger att de är över halvvägs färdiga med att bygga sin ballong för Konyukhov. När den är färdig kommer den att vara den största luftballongen någonsin.

Konyukhov måste flyga in i exosfären om han vill uppnå sitt mål, så allt måste vara exakt. Han är för närvarande 67 år gammal, samma ålder som Vijaypat Singhania när han satte det nuvarande rekordet.

Konyukhov är förvisso i bra form eftersom han nästan verkar ha accelererat tempot han jobbar i.

Så håll ögonen öppna för vad som väntar! Historien om luftballongflygning lär oss att mänskligheten alltid kommer att sträva efter att överträffa sig själv.

Rekord är verkligen gjorda för att slås, och det här är ett som verkar mogen för att slås.