Hur håller timmerstugor varma utan isolering?

Om du tittar på en riktig timmerstuga kommer du att märka att det inte finns plats för isolering i väggarna. Det är bara stockar. Jag bestämde mig för att göra lite research för att ta reda på hur timmerstugor håller sig varma och ville dela med mig av vad jag hittade.

Hur håller timmerstugor varma utan isolering? Timmerstugor kan värmas upp på flera sätt, inklusive eldstäder, elvärme och strategiskt placerade fönster. Det är också viktigt att inte ha några luckor i chinkingen och att kontrollera fukten i själva kabinen.

Att hålla en timmerstuga varm är en förvånansvärt komplicerad process som till och med kan komma ner till byggnadens orientering. Det handlar om vetenskap, landskapsarkitektur och snickeri.

Det grundläggande

Det finns några grundläggande sätt att hålla timmerstugor varma med sina isoleringsfria väggar. En är att trä faktiskt är en isolator i sig. Anledningen till att trä är en bra isolator är att det har mycket utrymme i sig. Det beror på cellstrukturen i själva träet. Cellerna inuti träet är faktiskt fyllda med luftfickor. Detta gör det 15 gånger bättre än murverk, 400 gånger bättre än stål och 1 770 gånger bättre än aluminium.

Ett annat sätt att hålla timmerstugor varma är ner till dess orientering. Experter säger att den bästa riktningen för att ha fönstren vända är söderut. Detta beror på att under vintern hänger solen lågt på den södra himlen och lyser därmed mer genom fönstren i söderläge. Fönster som vetter mot väster och öster ser bara några timmars solljus under de kallare månaderna, och släpper därför ut mycket mer värme.

En annan viktig faktor för att hålla värmen i en stuga är kvaliteten på det trä som används för att bygga den. Experter använder ett betyg som kallas ”R-Value”. R-värdet mäter hur värme färdas genom ett visst material. Ju högre R-värde, desto bättre, eftersom det betyder att materialet tenderar att hålla värmen inne i det, snarare låter det gå vidare till ett annat material, vilket gör det till en bra isolator.

Det är också oerhört viktigt att se efter luftläckor i din kabin. Dessa kan bildas i byggnaden av ditt hem, medan det sätter sig, eller med tiden. Luftläckor är hålrum mellan stockarna när de krymper eller expanderar. Det är bäst att använda ugnstorkat trä så att det har minst 19 % fukthalt. Detta kommer att förhindra att träet spricker eller rör sig för mycket. Kalkning är också till hjälp när det gäller att förhindra luftläckor. Se upp för dessa luftiga hålrum under varje inspektion av din stuga. När de väl upptäckts kan de enkelt fyllas med expanderande skum.

Eldstäder

En av vintermånadernas klassiska bilder är en rytande öppen spis, inbäddad i en mysig stuga. Det finns en matta på golvet, kanske en julgran, och oundvikligen läser barn berättelser för sin nalle eller hund.

Denna bild har blivit skenande i vårt samhälle eftersom eldstäder onekligen är ombonade. Det finns tre typer av eldstäder framför vilka du kan gosa med Spot när du fördjupar dig i Dr Seuss underverk: gas, el och ved.

  Kan du göra en snögubbe i isig snö?

Gaskaminer är eldstäder kopplade till din gasledning. De använder faktisk eld för att värma upp, och måste därför installeras noggrant och korrekt. Gasexplosioner går inte bra med sagoböcker. Gas kan också vara otroligt dyrt. Och om det är problem med din gas kan det bli nödvändigt att mysa med Spot under din tyngsta filt.

Dessa är dock ett utmärkt alternativ eftersom värmen kan styras via fjärrkontroll. Du behöver inte heller ha att göra med en skorsten eller rökkanal. Gasspisar är bäst för större rum.

Elektriska eldstäder kräver en elektrisk anslutning till ditt hus så att den kan generera värme. Dessa eldstäder ser ut som riktiga eldstäder och har extremt enkelt underhåll. De kommer inte heller att bli för varma att röra vid, vilket skapar mindre risk för att Spot svans svansar.

Men även om de kan vara billigare i förväg än bensin, kommer de att kosta mer i det långa loppet. Och om din elektricitet går ut för vad som helst, kommer du att behöva söka skydd under duntäcket. Dessa eldstäder fungerar bäst i mindre rum.

Vedspisen är den klassiska eldstaden vi alla tänker på. Det är definitivt ett av de billigaste valen eftersom du inte behöver använda el eller gas för att få det att fungera. Så om strömmen går, eller om du är strandsatt, kan du fortfarande läsa till Spot alla äventyr ditt hjärta önskar.

Nackdelarna är att du kommer att behöva ta hand om skorstenen, och du måste också kapa din egen ved. Detta kan dock tyckas vara ett relativt litet pris att betala, särskilt med tanke på alla rostade kastanjer du kommer att kunna äta.

Alternativ på golvet

Vissa hytter är beroende av uppvärmning genom själva golvet. Denna teknik har använts i tusentals år. Det kallas ”strålningsvärme”. Det har till och med funnits bevis för denna typ av uppvärmning från antikens Grekland! Tidigare fanns det tunnlar under golven som ledde till husets huvudugn. Ugnen skulle tändas, och den varma luften skulle färdas genom stentunnlarna och stråla ut genom hela huset.

I modern tid har vi teknik som är något bättre än sten och rök. Nu använder vi el för att värma golven, genom att lägga stavar under golvbrädorna och göra dem glödheta. Det finns till och med några alternativ som använder solenergi, vilket är en utmärkt kostnadsbesparande strategi.

Men oavsett hur rostiga stavarna eller solpanelerna kan vara, är det avgörande att kabinen är byggd med en bra grund. Vanligtvis är detta upp till arkitekten eller byggnadsingenjören. Byggandet av stiftelsen är beroende av strukturella egenskaper, geografiska egenskaper, vattentabeller, topografi och budget. Men förutom att ge din stuga ett fast underlag att stå på, kommer grunden också att ge ett utmärkt stöd för att hålla värmen i hytten. Det kan vara en bra idé att isolera grunden, eftersom det kan minska din energiräkning med 20 %.

  Bästa vandringskängor för en dålig rygg

Golv och tak

En annan av de mest kritiska egenskaperna hos en timmerstuga är dess golv och tak. Till exempel, ett tak av katedraltyp ser verkligen underbart ut i din stuga, men det kommer också att göra mer utrymme du måste värma och kyla. Ett not- och sponttak blir mycket bättre på att hålla värmen, och lättare att värma upp i allmänhet.

I genomsnitt förloras cirka 70 % av värmen i din stuga i golvet och taket. Det kan vara nödvändigt att isolera dessa delar av din stuga för att spara värme och energi.

Golv

Genom att isolera din timmerstugas golv kan du spara upp till 20 % av dina årliga uppvärmningskostnader när det monteras på rätt sätt och kombineras med det färdiga golvet.

Det första steget är det första, du bör installera ett fuktbeständigt membran som Tyvek, detta kommer att förhindra att fukt stiger upp och hålla undersidan av din kabin torr eftersom det verkar för att stoppa vatten att komma igenom men tillåter vattenånga att strömma ut.

När ditt membran är på plats måste du lägga tunna träbitar för att lyfta ditt stockhus från marken. Om din timmerstuga redan är något lyft från marken, eller står på styltor, behöver du fortfarande ett fukttåligt membran och du kan fortsätta med stegen nedan.

Fäst dina reglar på svarven och fäst batonger på reglarna för att stödja isoleringen. När du fäster batongerna, tänk på att du måste lämna cirka 50 mm mellanrum mellan membranet och början av isoleringen för att luftflödet ska kunna avlägsna fukt.

Reglar är horisontella element eller balkar som löper parallellt mellan fundamentet för att stödja en last.

När membranet och reglarna är på plats måste du klippa materialet du använder för att isolera till rätt storlek för att passa perfekt i hålrummen som görs av reglarna. Genom att se till att isoleringen sitter tätt slipper du kalla fläckar i golvet.

Ovansidan av isoleringen ska sitta i jämnhöjd med reglarnas ovansida och golvet ska ligga direkt ovanpå. Din isolering bör vara minst 50 mm djup för att fungera effektivt.

Tak

Om du vill isolera insidan av ditt tak måste du vända processen för att isolera golvet.

De flesta som bygger en timmerstuga vill att de vackra detaljerna i det höga taket och takbjälken ska synas från insidan, till skillnad från många vanliga byggnader när taket är planat för att bilda ett lådformat rum.

Det är av denna anledning som många timmerstugor kommer att ha isoleringen ovanpå timmerstugan. Din timmerstuga ska färdigställas till takbjälklaget och taket ska sedan mantlas med dina brädor; Jag skulle rekommendera att använda åldrade brädor av god kvalitet istället för plywood för att lägga till den rustika känslan i din stuga.

Du kommer då att behöva täcka ditt tak med fuktbeständigt membran som Tyvek eller Kingspan som nämnts tidigare. Du måste häfta fast ditt membran på brädorna. Detta är bra eftersom det kommer att hindra den varma luften från din kabin att fly in i isoleringsskiktet.

  Är en UTV bra för att åka i öknen?

Det är dags att lägga till din isolering och det finns väldigt många att välja mellan. Om du håller fast vid ark måste du lägga till batonger på ditt tak för att omsluta isoleringen.

Dina batonger måste placeras runt kanten på ditt tak och fördelas jämnt längs med taket. Du kan sedan skära din isolering till storlek för att passa däremellan. I likhet med ditt golv bör du lämna ett litet luftflödesgap så se till att din isolering inte sitter i jämnhöjd med toppen av takbjälken. Efter att du har slutfört detta steg är du redo att avsluta ditt tak som önskat.

Fukt

Träd är utmärkta på att absorbera stora mängder vatten, på grund av att detta faktiskt är en nödvändig process under deras tillväxtfas. Tyvärr, för timmerhusägare, när stocken har torkats kan den fortfarande absorbera stora volymer vatten; detta kallas hydroskopisk.

Om din timmerstuga absorberar mycket vatten inom en kort tidsperiod kommer detta att främja virkesröta, luftinfiltration och insektsangrepp.

Även om många faktorer kan påverka fukthalten i stockar; det är viktigt under byggfasen att se till att stockarna kapas, lagras och torkas ordentligt. När din stuga väl har byggts är det viktigt att färga, knacka och utföra underhåll två gånger om året för att förhindra att fukt drar till sig mögel, mögel, termiter och röta.

Dubbelglas

Ett utmärkt alternativ för att maximera värmelagringen i din kabin.

Om du bygger i ett kallt klimat använder du definitivt stockar som har en diameter på minst 10 tum, men om du bygger i Europa eller ett varmare klimat behöver dina stockar inte nödvändigtvis vara lika stora beroende på syftet med din timmerstuga.

Dubbelglas är bara värt att få i timmerstugor som har väggar med stockar med en diameter på minst 58 mm. Mindre än så och väggarna är faktiskt inte lika effektiva på att isolera som fönstren, med andra ord kommer mer värme att strömma ut genom väggarna än fönstren.

Dubbelglasning av fönstren i din timmerstuga kan minska din värmeräkning med $200 per år.

Genom att dubbelglasa dina fönster sparar du också mycket på fukten och energin i din stuga, eftersom det bildas mindre kondens på fönstren vid väderomslag.

Relaterade frågor

Hur farliga är gaskaminer i min timmerstuga? Om din gasspis har installerats korrekt och professionellt, bör det aldrig vara några säkerhetsproblem med den förutom att den brinner när du rör den. Försök aldrig att installera en gasspis själv, eftersom det kan leda till allvarliga komplikationer. Som en gasexplosion.

Vilken är den bästa typen av trä att bygga en stuga med? Det finns flera utmärkta träslag som kan användas för att bygga din timmerstuga. Några vanliga är vit och gul tall, gran, ek och röd ceder.