Hur hållbara är målade bänkskivor?

Om du letar efter en budgetlösning för din köksrenovering har du förmodligen snubblat över ämnet målade bänkskivor. Det kan tyckas för bra för att vara sant – för bara kostnaden för en primer, några akrylfärger och en tätningsmedel kan du få ett helt nytt utseende för dina gamla bänkskivor. Är det möjligt att denna gör-det-själv-renovering kommer att hålla i ett hektiskt kök?

Målade bänkskivor är exceptionellt hållbara. Genom att applicera ett starkt täckskikt på ditt projekt korrekt kommer dina bänkskivor att skyddas från slitage och kan behålla sin skönhet även år efter den första renoveringen.

Men för att maximera hållbarheten av de nya bänkskivorna är det viktigt att följa varje steg i processen till slut. Resten av den här artikeln kommer att titta på hur du följer stegen mest effektivt och ger några tips för underhåll och underhåll av dina fantastiska nya bänkskivor.

Hur man målar bänkskivor för bättre hållbarhet

Vanligtvis skulle tanken på nya bänkskivor komma med en rejäl prislapp. Lyckligtvis kan du köpa allt material du behöver för detta projekt på en stram budget. Dessutom kan allt köpas i din lokala järnaffär eller online. Låt oss ta en titt på de tre väsentliga sakerna du behöver.

Primer: Att lägga grunden

Det första steget är att förbereda dina befintliga diskar. Varje område du planerar att måla måste först skuras noggrant, torkas och torkas. Dessutom är det en bra idé att tejpa bort alla ytor du inte vill måla på, som spishällen eller diskbänkens kanter. När förberedelserna är klara är det dags för det första materialet: en primer.

Genom att applicera ett primerskikt på din yta gör du två saker samtidigt: förbereder färgen för att fästa effektivt och använder en lämplig grundfärg. Det är möjligt att välja en primer hos din lokala järnaffär och få den tonad till en annan färg än vit.

Om du letar efter en ljus marmorliknande finish är en mörkgrå nyans det bästa valet. Detta ger de mörkaste tonerna som du sedan kan bygga på med ljusare färger i det andra steget av processen.

En pensel eller roller kan användas för att applicera din primer. Genom att slutföra detta steg och låta det torka helt har du skapat en utmärkt grund och är redo för nästa fas: målning!

Se även  Bästa duschdraperistänger som inte rostar

För att få en visuell uppfattning om hur denna process kommer att se ut kan du titta på primingprocessen samt nästa steg i den här videon:

Färg: Typer och färger

Lyckligtvis har du det många alternativ för färger som kommer att fungera vackert för dina bänkskivor och inte skadar din budget. Om du har lite överbliven väggfärg från andra projekt, kommer det att fungera bra här. Lågpris akryl är också ett utmärkt val. Dessa finns i din lokala hantverksbutik i många färger och nyanser.

Det finns märken av specifika bänkskivor som du kan köpa, men dessa är onödiga och ger inte dina bänkskivor rätt till extraordinär hållbarhet eller livslängd. Om du föredrar bänkfärger eller set har du många att välja mellan. Däremot kan du uppnå samma effekt utan att spendera extra på ett varumärke.

När du väljer dina målarfärger, tänk på vilket utbud av färger du vill ha på din bänkskiva. Om du vill ha en enfärgad finish kommer detta steg att vara enkelt eftersom du bara behöver en tillräcklig mängd enfärgad färg.

Om du funderar på en ljus marmorstil, kommer vissa vita och gråa färger att vara ett utmärkt val för att ge dig hela utbudet av färger du behöver för att uppnå önskad effekt.

För att skapa den marmorliknande effekten, kan applicering av färg med ett skrynkligt papper eller plastpåse och lätt blotta färgerna på ett ojämnt sätt efterlikna det naturliga utseendet av en marmorskärning. Dessutom kan du använda påsen från att köpa färgen utan att använda någon av din budget på detta material.

Om du går för en enfärgad look, kommer att applicera färgen med en pensel eller roller göra susen. Om du fortfarande inte är säker på vilken stil du föredrar kan du kolla in den här videon som visar upp en finish i marmorstil för inspiration:

Tätningsmedel: Nyckeln till hållbarhet

Slutligen, och viktigast av allt, behöver du ett tätningsmedel av hög kvalitet. Välj en tjock och skyddande topplack för att hålla dina bänkskivor skyddade och glänsande i många år framöver. Denna typ av produkt är otroligt tjock, och du måste hälla ut den på din bänkskiva och gradvis jämna till den. Jag rekommenderar dessa två alternativ som du kan välja mellan, beroende på dina önskemål:

Se även  8 högkvalitativa alternativ till kommandoremsor

Miljöteknik Högglans finish

Detta högblank finish harts fungerar som 60 lager lack när den är torr och kan köpas på Amazon. Den kommer att erbjuda utmärkt skydd och kommer att bete sig på samma sätt som en professionellt installerad bänkskiva. Det är dock viktigt att följa dess torktid: det behöver första 8 timmar för att torka och minst 48 timmar för att stelna helt.

Minwax Semi-Gloss One Coat polyuretan

Om du föredrar en mer traditionell polyuretan kan du prova detta halvblank från Miniwax. Formulan är fortfarande tjock och kommer att motsvara tre traditionella lager men kommer att torka på cirka två timmar. Beroende på din önskade skyddsnivå kan mer än ett lager av denna produkt behövas.

En anmärkning innan du applicerar ditt fogmassa: kontrasten i färgerna du har målat kommer att mjukna något när fogmassan appliceras. Se till att din färgkontrast är tillräckligt stark för att tåla lite av den utjämning som kommer att inträffa.

Applikationstips

Följ instruktionerna noggrant med vart och ett av de olika materialen. En gemensam, viktig faktor för alla steg i detta projekt är tålamod. Det är nödvändigt att låta varje material torka helt innan du går vidare till nästa.

Detta gäller särskilt för det sista steget. Eftersom tätningsmedlen är så tjocka måste du ge dem hela torktiden utan störningar. Se till att låta den torka helt för att få den släta, glänsande och skyddande exteriör du önskar.

Underhåll dina målade bänkskivor för att maximera livet

Det är ingen hemlighet att köket kan vara en av de mest trafikerade platserna i huset. Med varma stekpannor, knivar och hackning som ska göras kommer dina bänkskivor säkert att utstå mycket aktivitet. Här är några tips att tänka på för att maximera livslängden på dina nya bänkskivor.

Se även  Går toalettpapper ut? Och 3 tips för förvaring

Ta enkla försiktighetsåtgärder

Genom att följa några enkla rutiner i köket kan du rädda dina nya bänkar från mycket onödigt slitage. Använd först en skärbräda varje gång du skär dina ingredienser. Detta kommer att förhindra att knivar direkt träffar din yta och eventuellt lämnar märken.

För det andra, undvik att placera varma kastruller och stekpannor direkt på ytan. Genom att placera dessa heta föremål på någon buffert (kanske en trasa, grytlapp eller underlägg) förlänger du livslängden på dina bänkskivor genom att förebygga.

Håll dem rena

Det är viktigt att notera här vad som är lämpligt för rengöring av dessa typer av ytor. Använd endast svampar, kläder, vatten, tvål och allmänna milda rengöringsmedel på dina nya bänkskivor. Att använda någon hård, slipande rengöringsdyna eller rengöringsmedel (särskilt sådana som innehåller blekmedel) kan skada topplacket du arbetat så hårt för att skapa.

Håll utkik efter kanterna och hörnen

Håll ett öga på kanterna och hörnen på dina nya bänkskivor. Speciellt om du har fyrkantiga kanter i motsats till rundade, är de det mest troliga området att drabbas av vissa marker. Om det uppstår nagg kan du enkelt bättra på det med lite färg och försegla det igen.

Återförslut dem för att återställa glansen

Om tiden går och du börjar märka att bänkskivorna inte ger samma glans som de en gång gjorde, kan du snabbt rätta till detta genom att återförsluta dem. Se till att rengöra dem ordentligt först och applicera ytterligare ett lager topplack för att återställa deras lyster.

Du kanske också gillar: Hur man tar bort färg från bänkskivor

Slutgiltiga tankar

Målade bänkskivor kan ge ditt kök en fräsch look på en budget. Det är ett projekt du enkelt kan slutföra själv utan att behöva erfarenhet eller expertis. Du kanske har tvekat tidigare och tänkt att de omöjligt skulle kunna stå emot den aktivitet ditt kök ser varje dag.

Men som vi har sett här, genom att se till att utföra varje steg korrekt och följa några grundläggande skötselriktlinjer, kan du enkelt behålla det nya kökets utseende i många år framöver.

Lämna en kommentar