Hur grunt kan basbåtar köra?

Vissa gånger bestämmer sig fisken som du försöker fånga för att gå in på grund, men du är inte säker på hur länge din båt kommer att hålla. Så, hur länge kan din basbåt gå in i grunden tills du måste kämpa för att ta dig upp och ut?

Om du har vissa tillbehör som finns på din båt, kan du bege dig ut i vatten som är två fot eller mindre. Men med jackplattor kan du bege dig ut på grundare vatten. Det viktiga är att komma ihåg att du inte vill skynda dig in i någon situation där grunt vatten är inblandat.

Vi ska dyka ner i vad som behövs för att köra i grunden, men vi ska också prata om vikten av att vara förberedd på alla sätt innan man ger sig ut.

Hur förbereder du dig för det grunda?

Något som du verkligen vill göra när det gäller att förbereda dig för fallet att du kan gå i vattnet och ge dig ut i det grunda, du vill vara säker på att din utrustning är lika balanserad. Speciellt om du ska vara ute på vattnet länge och du är med i en turnering.

Var medveten om betet du ska bära eftersom detta i sin tur kan påverka vikten när du är på väg ut på grunt vatten. Så se till att du inte tar för mycket med dig, inte bara i bete utan också i din tackling.

Se till att det inte är mycket tyngd i nosen på din båt så att om det behövs kan du snabbt komma ombord på planet, och det kommer att kunna hjälpa dig om du behöver ta dig upp ur det grunda. Men du vill inte rusa in på ett plan i det grunda. Det kan göra mer ont än det kan hjälpa.

Förstå att du kommer att ha en bobrunn som är full med vatten också, så det är något du måste ta hänsyn till när du tar med utrustningen på din båt också. Försök att bära den lättaste lasten du kan när du är på väg ut.

  Vilket är det bästa vädret för att bygga en snögubbe?

Ta med en stötstång för säkerhets skull. Ibland kan du fastna i leran, och du är inte nödvändigtvis redo att hoppa ut i vattnet med vem vet vilken sorts rovdjur i vattnet, det är där stolpen spelar in. Var dock säker på att du kontrollerar materialet på stolpen eftersom aluminium har potential att smula sönder och böjas med mycket kraft.

Grund med en jack-platta

En av de bästa sakerna du kan få till din båt är en domkraftsplatta. Detta är något som är fäst på din båt som gör att du kan lyfta din motor vertikalt istället för att ändra din dragvinkel.

Men vad har det här med grunderna att göra? Jo, med en domkraftsplatta kan du ändra höjden på din motor, vilket gör att du kan ha propellern antingen högre eller lägre i vattnet. Detta hjälper till att kunna fortsätta manövrera i det grunda. Du kan också veta att du minskar risken för att din motor eller propell träffar botten och skadar livsmiljöerna under dig.

En domkraftsplatta låter dig också höja skeggen och stödet på din båt, vilket hjälper till att vara säker på att du undviker skrapning. Även om din prop är högre än båtens botten, kommer du att kunna ha dem kvar i vattnet. När vattnet rör sig under båten kommer det att vinklas uppåt vilket fortfarande hjälper vattnet att nå stödet.

Det finns verkligen inget som är dåligt med en jack plate. Det hjälper dig också att lättare kunna hyvla när du är på grund. Det kan bli många problem om du är på grund utan rätt utrustning, så se till att du är förberedd innan du bestämmer dig för att du ska ge dig ut på vattnet.

Vad bör undvikas?

Om du inte har en domkraftsplatta, se till att axeln på din trollingmotor är upphöjd. Om du ser att leran som finns på botten börjar växla runt, har du inte nödvändigtvis träffat botten, men du utsätter din motor för risk eftersom den kommer att suga in det smutsiga vattnet, särskilt eftersom det redan är grunt.

  Hur vet jag att min snöskoter behöver nya stötar?

Vid hyvling vill du vara säker på att du befinner dig på lite djupare vatten och det vill du inte göra genom att bara sätta gasreglaget framåt. Poling över i det djupare vattnet är ett bra val, det hjälper dig att kunna ta dig ut lite lättare. Höj din domkraftsplatta om du har en. Om du har personer som är i båten med dig, låt dem flytta så att aktern lyfts högre. Det hjälper dig också att undvika att skada din motor.

Gå inte in utan en plan. Det är något du måste ha redo innan du ens tänker på att ge dig ut till vattnet. Om du ska ut i grovt vatten är det bättre att du inte gjorde det. Särskilt om du plötsligt är på grund och du inte vet hur du ska ta dig ut i tid. Om vädret kan bli fult är det bäst att inte riskera det alls.

Var inte otålig. Det finns tillfällen då du kan gå igenom och plötsligt inse att du är i grunden. Om det finns ett problem är det ibland svårt att ha tillräckligt tålamod för att komma på den korrekta och enklaste lösningen. De flesta kommer att tappa tålamodet och bara trycka gasreglaget framåt, inte bry sig. De ska också försöka ta den kortaste vägen, vilket också är en plats där man kan skada de grunda vattenmiljöerna.

Undvik att gå över områden som kan vara för grunda för att gå igenom utan att orsaka skada. Gå runt den. Du kommer att tacka mig senare. Dessutom kan du ibland behöva gå ur båten och trycka på. Bristen på vikten av människor i båten kommer att hjälpa båten att flyta högre vilket kan hjälpa dig att ta dig ur en klibbig situation.

  Kajakpaddling i Spring State Park – Ocala, FL

Fördelar med grund för en basbåt

Det grunda har alltid verkat vara något som är lite skrämmande, speciellt om du ska gå ut på en turnering. Men med rätt förberedelser och verktyg kommer du att kunna bli en mästare på det grunda, men du måste vara säker på att du också har rätt tänkesätt.

Nu behöver du inte oroa dig för att förlora den stora längre. Du kan lita på att du kommer att kunna arbeta genom vattnet så länge du är smart på det. Ibland kan basen vara rädd till grund, och nu är detta något som inte kommer att vara ett hinder för dig längre.

Se till att du har rätt utrustning. Att du har sett till att din båt inte är överviktig. Det är något du vill vara säker på innan du ger dig ut i första hand.

Förhoppningsvis, när vi har gått igenom den här artikeln, har du kunnat lära dig några saker som du ska implementera när du planerar att ge dig ut. Kom bara ihåg att inte bli kaxig.

Om du tror att du kommer att kunna ta dig igenom grunt vatten och du bara satsar på det, bli inte förvånad om du plötsligt upptäcker att det är lite på gång med din motor. Om vattnet blir grumligt vet du redan att du gör en del skada på din motor.

Var säker, var försiktig och viktigast av allt se till att ha roligt. Många fiskare fiskar inte nödvändigtvis bara på grund, så det här är i princip bara något att förstå ifall du råkar ut för något som du aldrig trodde att du skulle ha.

Det är aldrig dåligt att vara för förberedd. Det är aldrig dåligt att inte gå ut om prognosen inte ser så bra ut. Riskera det inte bara för en dags fiske, det finns många saker som är viktigare än vissa fiskar.