Hur gör man en lägereld för matlagning? (Långtidskockar)

När du är ute i naturen och har begränsade resurser är det viktigt att veta hur man bygger en lägereld för matlagning. Första gången jag var tvungen att bygga en var när min propangas i min kamin tog slut och jag var tvungen att improvisera lite värme för att få mitt vatten att koka upp. Ärligt talat är processen ganska enkel och du bör fortsätta läsa även om du är van vid mer konventionella metoder.

För att göra en lägereld för matlagning bör du bara göra det följ följande sex steg:

 • Samla rätt ved – se till att den är torr och i rätt storlek.
 • Hitta rätt ställe att laga mat genom att hålla sig till platta platser.
 • Ordna några stora stenar i U-form och placera din ved i rätt position.
 • Lägg lite tändande och tinder emellan för att påskynda tändningen.
 • Lys upp kärnan.
 • Börja koka över de brinnande kolen.

Kortbrännande lägereldar (en mellanmålseld)

När det gäller att laga mat med hjälp av en lägereld kan du få en ”Snack Fire” eller en ”Cooking Fire”. Snackfires är den enklare versionen, och du kan göra en om allt du vill göra är att förbereda en enkel måltid använda en campingkaffekanna.

Processen är ganska enkel – du behöver bara göra en liten tipi genom att luta ihop några kvistar. Se till att lämna tillräckligt med öppet utrymme i mitten för tindern.

I det här fallet kan tinder ta formen av papper, löv eller något annat som lätt tar eld. Snackbränder är vanliga eftersom du kan starta en på några sekunder.

Långvariga brasor (för hamburgare, kebab och mer)

’Cooking Fires’ är något annat och relevant om du vill undvika det använda en campingspis. Kraven för en sådan lägereld inkluderar:

 • Ved som kan variera i storlek beroende på behov.
 • Tändning är det som håller elden igång efter att du har tänt den. Kvistar duger.
 • Tinder inklusive gräs, löv, tidningar och liknande.

Själva processen att starta en lägereld för att laga mat omfattar följande:

1. Hitta skogen

Välj det perfekta träet. Bra ved bör vara torr (även om den är det). även möjligt att tända blöt ved). Bekämpa lusten att klippa av grenarna från det första friska trädet du ser.

Gröna grenar av levande träd brinner fint, även om de också producerar den typ av rökig eld som får dig att fly från din campingplats. Torrt lövträ är inte svårt att hitta.

2. Sjuk för rätt plats

När du väl har veden måste du hitta en lämplig plats för din lägereld. Platsen bör vara platt, stenig och flera meter bort från närmaste buske. Se upp för överhängande trädgrenar.

Starta i princip inte din matlagningseld nära brandfarligt material. Du måste också ta hänsyn till vinden – du kan ta skydd bakom en kulle eller ett träd.

3. Förbered webbplatsen

Hitta några tegelstenar och arrangera dem i en U-form. De flesta campingproffs rekommenderar att du placerar en stor sten på baksidan av detta arrangemang. Den kommer att fungera som en skorsten som drar ut röken. Som nämnts ovan, var uppmärksam på vinden. Förvara den på baksidan av din nya eldstad.

  4 bästa tipsen för vattenfallsrappning

När det gäller stenarna, se till att du väljer de som är höga och har samma höjd. På så sätt kan du sätta en kastrull eller kastrull på den utan att elden kvävs. Se också till att de inte är hala så att du undvika exploderande lägereldarstenar.

Placera inte veden platt, staplad eller i form av ett tält. Den förra skulle inte kräva någon ansträngning och skulle hålla lågan brinnande längre. En tipiform är å andra sidan förknippad med vissa förberedelser, även om det skulle påskynda antändningsprocessen på grund av korrekt luftflöde.

4. Använd tändaren/Tinder

Om du valde papper som tinder, placera det i utrymmet mellan stockarna och lägg tändningen (små kvistar) ovanpå. Nyckeln är att stapla kvistarna i en omväxlande riktning tills papperet är helt täckt.

Var noga med att inte överfulla den inre volymen – du måste ha bra luftflöde för att det ska fatta eld. Liksom med ved, se till att kvistarna är torra och brännbara.

5. Tänd elden och ordna kolen

Gör upp en eld i plåten (pappret) under tändkakan. Om du lyckas kommer den elden så småningom att sätta eld på tändningen.

När det händer kan du lägga till ved ovanpå detta arrangemang. Försök att använda jämnstora block och låt elden brinna tillräckligt länge för att göra heta kol.

Hitta en pinne som du kan använda för att omfördela dessa varma kol till en sektion, vilket gör den änden mycket varmare. Detta gör att du kan skapa olika tillagningstemperaturer och inställningar.

6. Börja försiktigt laga mat

Efter detta är allt du behöver göra att placera en grill ovanpå din lägereld för att täcka de brinnande kolen. Se till att nätet är tillräckligt brett så att det inte glider under tillagningen.

Ta tag i pannorna och tången och börja laga mat. Se till att du är beredd på farliga scenarier genom att hålla en hink med vatten i närheten under hela processen.

Du måste agera omedelbart om din brand börjar visa tecken på att komma utom kontroll. Se också till att din campingplats tillåter eld. Vissa nationalparker är utsatta för skogsbränder under vissa årstider, så de begränsa uppsättningen av matlagningsbränder.

Extremt långvariga lägereldar (för soppor, potatis)

Teknikerna som nämns ovan har gett dig en allmän uppfattning om hur man gör en lägereld för matlagning. Ändå finns det en chans att du vill laga en måltid som behöver värmas länge.

Det är möjligt att de konventionella metoderna kommer att fungera för dig, även om det är bättre att känna till dina alternativ. Mitt favoritsätt är att bygga en självförsörjande låga. Principen här är att du drar nytta av gravitation och naturlig konsumtion. För att göra detta, överväg följande steg.

1. Skapa en ramp

Bygg själv en ramp med en vinkel på cirka 30 grader från marken, med hjälp av några långa pinnar (du hittar lätt dessa utanför). Du behöver förmodligen ett bra rep för det. Det är också viktigt att du känner till några grundläggande knutar innan du börjar.

  Vad du ska göra innan du lämnar din stuga – den kompletta checklistan

2. Lägg några tjocka stockar

Placera fyra till fem stora stockar i cylinderform och placera dem på rampen du byggt. Den första veden i raden är den som nuddar marken och är den första som tänds och bränns.

3. Sätt igång elden

Följ stegen ovan för att tända lägerelden och få igång processen. När blocket i botten är förbrukat tar nästa i raden sin plats och håller din eld igång.

Du kan hitta mer djupgående exempel i en artikel jag skrivit om hur man håller en lägereld brinnande hela natten. Den självförsörjande branden är bara en av många. Jag föreslår också att du tar en titt på följande video för att få ett bättre visuellt perspektiv.

Hur förhindrar du en rökig smak?

När du använder en lägereld för matlagning är det vanligt att din mat får en rökig smak. Detta är ett naturligt fenomen eftersom man inte längre använder gas för matlagning. Istället använder du brandfarliga, fasta material.

Om du använder spett, finns det ingen väg runt det, eftersom din mat kommer att vara direkt över lågan. Om du använder en grill kanske du föredrar att byta till en kastrull eller kastrull som inte är perforerad.

Förutom att välja rätt verktyg måste du också minimera rök genom att använda rätt material. Tillsätt inte för mycket papper för att tjäna som bränsle – det avger mycket rök under förbränningsprocessen.

Det kan vara bra att använda bensin istället. Se alltid till att elden utsätts för tillräckligt med luftflöde för att brinna. Tänk dock på att för mycket luft skulle avge mer rök. Om det är begränsat skulle din eld både pågå längre och röken blir mindre övermannad.

Vad kan man laga på en lägereld?

Det finns en hel del sätt att närma sig lägereldsmåltider. Så långt som verktyg du bör användadu måste ta hänsyn till följande:

 • Undvik plastredskap. De kommer att smälta. Hitta metallverktyg; annars kommer saker att gå väldigt fel väldigt snabbt.
 • Metallredskap utgör också en risk. Att introducera dem till din lägereld kommer att göra dem varma nog att göra skada. Av denna anledning investerar många campare i traditionella metallgrytor och stekpannor med gummihandtag. Detta tillvägagångssätt är vettigt, men det är bättre att spendera dina pengar på redskap som är gjorda speciellt för arbete utanför hemmet.

Angående metoderna du bör användadet finns en hel del konventionella metoder, inklusive följande:

 • Att laga spett är lätt nog eftersom det låter dig experimentera med korv, marshmallows och liknande.
 • Grillar är lite mer komplicerade eftersom de kräver användning av en grill. Men grillar är definitivt ett spännande alternativ för friluftsliv.
 • Vissa människor har till och med gått så långt som att campa med Dutch Ovens eftersom de har mer flexibilitet när det kommer till matlagning.

Så långt som maten som kan lagas på en lägereld inblandad har du flera alternativ:

 • Varmkorvar och marshmallows är utbredda. Och så finns det bacon som vem som helst kan göra, bara de har en långpanna.
 • Eldstekt frukt kan också fascinera dig. Köp lite bananer, persikor och äpplen och experimentera lite.
 • Kebab kan vara en utsökt måltid om du har rätt grönsaker till hands. Du kan också prova grillad ost, potatis, Bannock och Corn Fritters för att nämna några.
  Transportcontainerhytt – Är det en bra idé?

Hur lagar man hamburgare på en lägereld?

Att laga hamburgare på en lägereld är en enkel sak utför följande steg:

 • Starta din lägereld genom att följa stegen ovan. Placera en grill över eldstaden och lägg biffarna på gallret.
 • Värm inte grillen riktigt. Biffarna kommer att brännas. Använd istället handtaget för att hålla grillen några centimeter ovanför lågan. Om du känner dig trött går det bra att själv lägga den på klipporna en kort stund. Du kan till och med placera grillen på grillen konsekvent om du väljer stenar som är tillräckligt höga (minst 5-6 tum).
 • Ge det en minut eller två. Du kommer att höra att biffarna börjar fräsa. Vänd på biffarna och sätt tillbaka grillen på plats. Vänta tills den andra sidan av biffarna kokar.
 • Fortsätt kolla dem. När de har nått önskat tillstånd tar du ut biffarna, lägger dem på en tallrik och tar ut hamburgerbullarna. Resten ska vara klart.

Du kan också göra frysta hamburgare. Men det kommer att ta lite längre tid. Du måste vända biffarna oftare. Självklart måste du ge dem några minuter att tina först. Det är också i ditt bästa intresse att krydda biffarna med salt och peppar i förväg. Att tycka om!

Ska jag ta med en campingspis istället?

Att göra upp en lägereld för matlagning är ett trevligt sätt att uppleva naturen och försumma hemmets gamla vanor. Detta har dock sina nackdelar.

Förutom den rökiga smaken din måltid får, kräver matlagning över en lägereld en hel del förberedelser. Istället kan du bara elda upp din campingspis och laga mat på några minuter.

Har du tillräckligt med utrymme i ryggsäcken ska du förstås köpa en campingspis och ta med dig. När du känner dig trött och har ont om tid, sätt på den och gör dig en varm måltid.

Att veta att användningen av en lägereld för matlagning är ett giltigt alternativ är fortfarande viktigt, eftersom du kan implementera det när du till exempel får slut på gas eller när din campingspis slutar fungera.

Slutsatser

Att bygga en egen lägereld för att laga mat kan låta skrämmande i början, särskilt om du inte är bekant med processen.

Ändå, om du organiserar dina tankar och följer de rätta principerna, som beskrivs i den här artikeln, borde du klara dig. Självklart finns det utrymme för personliga improvisationer och förhållningssätt. Se dock till att du vidtar lämpliga försiktighetsåtgärder för att undvika misstag.

Jag hoppas att min artikel har kastat lite ljus över hur man gör en lägereld för matlagning. Om du har några idéer och nya insikter, låt mig veta allt om dem genom att lämna en kommentar nedan!