Hur gör man en campingdusch? (Med värme och avskildhet)

I några tidigare artiklar har jag nämnt att det blir rörigt att spendera lite tid i naturen någon gång. Jo, jag står fast vid den tanken. Även om det finns några tekniker som kommer att hålla dig fräsch och ren. Jag tror att det bästa sättet att göra det är att ta en lång, bra dusch. Så jag bestämde mig för att skriva en djupgående artikel som beskriver hur man gör en campingdusch.

För att göra din DIY campingdusch behöver du följande saker, som du enkelt kan beställa online eller köpa i din lokala butik:

 • Två diskbänkssprutslangar med räfflad mässing
 • Ett kransprayhuvud
 • 2-liters ogrässprayflaska (se till att den är ny, inte en du återanvänder)
 • Två svarta plastsoppåsar
 • Ett rep
 • 10×10 fot presenning eller plastduk

Steg 1: Sätt ihop slangen och sprutmunstycket

Dessa två delar levereras vanligtvis separat, även om de i vissa fall redan kan vara förmonterade när du lägger beställningen. Börja med att skruva in sprayhuvudet i förlängningsslangen tills det är tätt.

När du köper tuben vill du se till att den har en koppartråd på änden och en hålring som du passar in i munstycket. Se till att munstycket är ordentligt fastskruvat så att det inte finns någon risk för läckage.

Steg 2: Sätt ihop vattentanken

Ta ett litet plaströr och fäst det i ena änden av den andra spolslangen. Se till att den passar hålringen precis.

Sätt sedan in munstycket i flaskan på ogrässprutan. Det finns ett litet gängat hål på toppen eller botten av ogrässprutflaskan som röret passerar genom. Skruva fast ringen på diskbänkens sprutslang i behållaren tills den är tät så att den inte lossnar lätt.

Steg 3: Anslut tanken till munstycksröret

Nu när du har två sprayslangar med varsin fri ände behöver du koppla ihop de två så att det blir en koppling mellan vattentanken och duschmunstycket.

De två ändarna ska lätt gå ihop genom att skruva ihop ändarna med mässingsgängor. Du kan använda en tång för att dra åt och stärka länken genom att linda tejp runt anslutningspunkten.

Steg 4: Kontrollera efter läckor

Vid det här laget är din campingdusch i princip klar – enkelt. Det du behöver göra nu är att kontrollera om det finns läckor vid anslutningspunkterna på grund av lös skruvning.

Du vill fylla sprayflaskan till tre fjärdedelar med vatten – se till att utlösningsventilen är stängd. Pumpa upp sprutan så att trycksatt vatten rinner in i slangen.

När du trycker på munstycket ska en mild stråle av tryckvatten komma ut för en bekväm dusch. Undersök anslutningen för eventuella läckor; om det inte finns, är du bra att gå.

Steg 5: Konfigurera höljet

Nu när din campingdusch är klar kan du överväga att sätta upp ett staket för din integritet. Om du campar med en grupp och din campingplats är på allmän mark, är det vettigt att vilja skydda dig från nyfikna ögon.

  En guide till sovsäcksklaustrofobi

Vik presenningen på mitten och bind ihop de två hörnen med ett snöre, för detta snöre genom presenningens metallöglor. Bind den fria änden av linan till en överhängande trädgren eller något annat stöd du kan hitta.

Knyt fler längder av snöre till två olika områden längs den övre kanten av presenningen, knyt sedan de andra linjerna i motsatta riktningar. Detta skapar ett vertikalt rör med en slits som fungerar som en ingång.

Förutom att spela en viktig roll som campingdusch, Presenningar kan också skydda ditt tält om du hänger dem uppifrån. Det är därför jag tycker att du ska ta med en ändå.

Om du har problem med slipsen rekommenderar jag min artikel om det 15 viktiga campingknutar – du skulle förmodligen hitta rätt för dig där.

Steg 6: Njut av din dusch

Hitta en gren där du kan hänga din sprayflaska så att den ligger precis ovanför din duschvägg. Det är allt du behöver för att göra en bärbar utomhusdusch.

Se till att placera duschen en aning nedåt från där du tältar så att vatten inte rinner in i ditt tält.

Kom ihåg att vanlig tvål kan förorena miljön runt din campingplats. Det är bättre att använda en liten mängd biologiskt nedbrytbar tvål om möjligt och det är bäst att inte använda någon tvål alls.

Placera inte din dusch nära en bäck eller annan vattenkälla. Även den biologiskt nedbrytbara tvålen du använder kan vara skadlig för flora och fauna.

Hur väljer jag rätt delar?

För att din campingdusch ska fungera är det viktigt att välja rätt delar. Det kan vara frustrerande att beställa alla nödvändiga delar och ta reda på att ingenting fungerar, varför jag tycker att denna del av artikeln är oerhört viktig.

Låt oss ta en titt på varje del och se vad som är viktigt att tänka på.

Sprayslangarna

När du köper rören är det viktigt att välja två som är relativt korta. Tänk på att en trädgårdsslang är alldeles för lång och inte skulle göra någon nytta med den lilla mängd vatten du kommer att använda för campingduschen.

Försök att välja den kortaste typen butiken har att erbjuda – vanligtvis är den cirka 90 cm. Se till att slangen är så lätt som möjligt, speciellt om du ska bära den i ryggsäcken.

Som jag nämnde är det också viktigt att båda slangarna har en hullingförsedd mässingskoppling i ena änden – annars skulle du inte kunna fästa de två.

Kranen

Beställer du kranen ska du vara säker dess GPM är relativt låg och att den har en utlösarfunktion med tummen.

Om produkten du köper har en hög GPM kommer din tank att ta slut snabbt och du kommer inte att kunna njuta av din dusch. Därför rekommenderar jag att du väljer en kran med en GPM lägre än 1,5.

  Hur långt är ett parasailrep?

Du kommer förmodligen inte att kunna njuta av den imponerande bäcken du är van vid hemma, även om du har en begränsad mängd vatten utomhus.

För det andra är det viktigt att kranen har ett handtag som du kan trycka på med tummen för att låta vattnet rinna ut. Använd inte en vanlig diskbänkskran – på så sätt kan du inte kontrollera vattnet och de kommer att börja rinna så fort du sätter lite tryck i tanken på ogrässprutan.

Ogrässprayflaskan

Om du är mobil och inte bär dina saker på ryggen, välj den större behållaren som finns. All möda du lägger ner på campingduschen skulle inte göra dig någon nytta, eftersom vattnet tar slut på två minuter.

Jag har föreslagit att du väljer en 2-liters flaska eftersom det är ungefär den storleken som inte kommer att belasta din rygg mycket. Ändå, om du har en bil eller en skåpbil att transportera dina grejer, tycker jag att du ska skaffa en större – kanske runt 4-6 liter.

Hur man gör en varmvattenberedare för en campingdusch?

För att skapa din egen varmvattenberedare behöver du:

 • Ogrässpruta
 • Rätt duschslang
 • Duschstav
 • Droppventil
 • MPT-beslag
 • Duschhuvud med lågt flöde

Det första steget innebär att ställa upp tanken. Det är absolut nödvändigt att du skaffar en ny tank och snarare en som är gjord av metall.

Om du stöter på en svartmålad blir den ännu bättre. Annars kan du köpa en sprayburk så att du målar tanken du köpt svart.

Svart färg absorberar mycket av solens solenergi. Klipp av den befintliga slangen på ogrässprutan, lämna ungefär en tum och sätt in MPT-kopplingen i röret.

Med denna gängade bit kan du ansluta duschslangen. Du kan välja att värma tanken med eld eller brinnande kol, och detta är mer tillämpligt om behållaren är av metall.

Tro det eller ej, jag lyckades njuta av en varm dusch några gånger medan jag campade i regnet. Jag använde några knep som hjälpte mig med det tänd lite blöt ved Och hålla elden igång i regnet.

Det kanske låter löjligt till en början, men ingenting kommer i närheten av känslan av varmt vatten i hemska väderförhållanden.

Alternativt, om du campar i en region med rätt mängd solsken, bör vattnet värmas upp på ungefär en timme eller två genom att utsätta tanken för direkta solstrålar.

Det är allt du behöver för att göra dig själv en campingduschvattenberedare.

Hur håller jag min campingdusch ren?

Din campingdusch bör hållas ren hela tiden för att förhindra mögel och annan oönskad tillväxt.

Det enklaste men bra sättet att rengöra din dusch är att rinna lite varmt vatten och lite blekmedel genom väggarna i din duschkabin för att desinficera dem.

Låt dem sitta i en timme eller två, skölj sedan med lämplig mängd kallt vatten för att ta bort blekmedlet. Detta säkerställer att din campingdusch förblir ren och förhindrar mögel.

  Varför får jag huvudvärk av att gå?

Hur fungerar campingduschar?

Det som får en lägerdusch att fungera är en tryckgradient. För att vätska ska strömma genom ett rör från ena änden till den andra måste trycket vid startpunkten vara högre än trycket i slutet.

Vid steg 4 sa jag att man skulle pumpa sprutan innan man trycker på munstycket. Genom att pumpa luft från den omgivande atmosfären ökar du gradvis trycket i tanken.

Vid det här laget är innehållet i behållaren under tryck och ”letar efter en utväg”. När du trycker på munstycket skapar du en öppning som gör att det kan rinna ut och vattnet rinna ut naturligt.

Hur länge räcker vattnet?

Svaret på denna fråga beror på två saker: vilken typ av kran du kommer att använda och hur mycket tryck du applicerar i ogrässprayflaskan.

I produktbeskrivningen för kranen du köpte bör du se GPM-värdet, som står för Gallons Per Minute.

Till exempel, om din kran har 2,5 GPM, skulle den flöda cirka två och en halv liter genom den varje minut den är öppen. Så, till exempel, om din ogrässprayflaska har en kapacitet på 3 gallon, skulle din dusch pågå i cirka 6 minuter.

Har du tagit med en större tank så håller den såklart längre och tvärtom.

Du bör dock också ta hänsyn till hur mycket tryck du lägger i sprutan i steg 4. GPM står vanligtvis för mängden vatten per minut när kranen är full.

Så om du pumpar några gånger mindre kommer du att njuta av en längre dusch (även om den också skulle ha en svagare spray).

Hur mycket vatten ska jag fylla tanken?

Det är sant att ju mer du fyller sprutan, desto längre duschar du. Ändå bör du inte fylla den till maximal kapacitet, annars skulle du inte kunna pumpa in luft.

Som jag redan har rekommenderat bör du fylla tanken tills den är tre fjärdedelar full. Ändå är det här numret dynamiskt och du kan testa det för att se vad som händer.

Pumpprocessen kan också fungera om du fyller sprutan lite mer – prova själv.

Slutsatser

Att hålla rent utomhus är möjligt, och det rätta sättet att göra det är förmodligen att göra en campingdusch. Det kan låta skrämmande till en början – det finns många olika delar och det krävs en del investeringar.

Ändå, om du strikt följer instruktionerna och beställer rätt delar, bör du klara dig. Om du blir yr och köper produkterna baserat på en aning, skulle du förmodligen slösa bort mycket pengar. Gör köpet klokt så att du kan njuta av en dusch länge även under de värsta förhållandena.

Jag hoppas att min artikel klarade upp saker och ting och svarade på din fråga om att bygga en campingdusch. Om du har några tvivel eller nya insikter, låt mig veta allt om det genom att lämna en kommentar nedan!