Hur gör du vandringskängor mer bekväma?

Jag kan inte föreställa mig hur många gånger jag upplevde smärta när jag gick innan. Jag vet att det är normalt att möta detta problem, särskilt när du springer långa sträckor. Men jag undrade fortfarande hur man skulle göra vandringskängor mer bekväma. På så sätt hoppades jag att smärtan åtminstone inte skulle sätta in förrän i slutet av resan. När jag började forska insåg jag att det finns några sätt att göra dina stövlar mycket mer bekväma och lämpliga för långa promenader. Låt oss dyka direkt in utan begränsningar.

För att göra vandringskängor mer bekväma, se först till att du väljer rätt storlek för dina fötter. Bryt sedan in gradvis genom att ta övningspromenader med olika typer av strumpor och rätt snören. Använd dessutom en innersula med låg friktion med dämpade klackar. Slutligen, se till att yttersulan är intakt och prova att sträcka den i en skoverkstad.

1. Välj rätt storlek

Steget jag lyfter fram nu är ett självklart sådant som du bör följa, men de flesta klättrare vet inte hur de ska välja rätt storlek. Därför kommer jag att dela med mig av rätt kriterier för att välja rätt vandringskängor.

Det första du ska göra är att veta den exakta storleken på dina fötter. Storleken på vandringskängor skiljer sig åt per företag.

Därför, snarare än att förlita sig på storlekstabellen, är det en bra idé att veta de exakta måtten på dina fötter. Jag ska dela med dig av en enkel procedur som du kan använda för att identifiera dessa specifika mätningar.

Saker du behöver

 • Bit av papper
 • Penna
 • Måttband
 • Strumpor

Procedur för att mäta dina fötter

 • Du måste ta på dig sockorna först. Vanligtvis har man också strumpor på sig under klättringen. Därför är det bäst att mäta fotmåtten medan du bär dem.
 • Du måste sitta på en stol och sätta fötterna på pappret.
 • Använd pennan och spåra konturerna av fötterna.
 • Efter det ritar du en rektangel runt fotens ram. Den ska vidröra de längsta och även de bredaste punkterna på fotens omkrets.
 • Därefter måste du mäta rektangelns sidor för att veta måtten på dina fötter. Skriv ner siffrorna.
 • När du har dessa mått kan du köpa en vandringskänga enligt de exakta måtten istället för att lita på storlekstabellen.

Verkar det här förfarandet besvärligt för dig?

Tja, oroa dig inte för mycket om det eftersom du bara behöver följa det en gång. Vandringsskor kan hålla i flera år tillsammans. När du väl har valt rätt stövlar behöver du därför inte upprepa proceduren på flera år tillsammans.

Proffstips

Jag skulle föreslå att du håller en halv tums utrymme mellan tårna och den främre delen av stövlarna. Det ser till att dina fötter alltid är bekväma i skorna (källa).

2. Träna på att gå runt i huset

Letar du efter en metod för att göra dina befintliga vandringskängor bekväma? Tja, jag ska hjälpa dig med det också.

Det finns en procedur som kallas att bryta sig in i vandringskängorna (källa). Processen anpassar dina fötter till passformen på stövlar.

Om du vill göra dina befintliga promenadstövlar bekväma är detta proceduren att följa. Jag kommer att belysa processen nedan.

 • Du behöver sätta rätt innersula i vandringskängorna och olika strumpor.
 • Efter det måste du knyta snören så att de inte är för täta. Du måste se till att plösen och kilen på stöveln är raka.
 • När du har gjort det, gå långsamt runt ditt hus.
 • När du är bekväm med det här steget, prova att gå runt i grannskapet för att ta på dig promenadstövlarna. Det kan ta några dagar, så håll dig konsekvent med den metoden.
  Komplett guide: Hur man rapparerar ner ett träd

När du har följt dessa fyra steg kan du ta på dig dina vandringskängor och göra dem mer bekväma för dig.

3. Använd en innersula

Många vandringskängor kommer inte med en innersula. De som gör det enkelt för dig att ändra det när du behöver. En innersula som inte är gynnsam för dina fötter kan orsaka obalans eller obehag. Därför är det en av de vanligaste orsakerna till obekväma promenadskor.

Om dina vandringskängor fortfarande inte är bekväma efter att ha följt stegen ovan kan det vara dags att byta ut innersulan på din stövel.

Frågan du kan ha är hur du väljer en innersula som passar dina skor?

Jag kommer att dela med dig av enkla kriterier som du kan följa för det specifika syftet. Det hjälper dig att välja de innersulor som både är bekväma och som kan hjälpa dig att få ett bra grepp.

Passa

En av de första sakerna att titta på i innersulan är passformen. Det hjälper dig att välja de innersulor som är perfekta för dina stövlar.

Stöd

Inläggssulorna ska vara sådana att de kan absorbera en del av stöten. När de fördelar din vikt och absorberar slagen blir det lättare för dig att gå längre sträckor.

Hälkoppar

Trycket på din häl är enormt under promenaden. Vandringsskorna kan mildra det till viss del. Men om innersulorna också har en design som ger dig bra häldämpning kan du vara säker på att du inte kommer att uppleva hälsmärtor. Därför är det en funktion som du nog bör vara uppmärksam på när du väljer sådana innersulor.

Lågfriktionsyta

Det är alltid lämpligt att välja en innersula som är gjord av en yta med låg friktion. Det säkerställer att du inte drabbas av blåsor eller andra sådana problem. Det förhindrar även eventuella hot spots, vilket också är en fördel.

När du väljer inläggssulorna utifrån dessa fyra faktorer blir det lätt för dig att välja rätt. Efter att ha installerat rätt innersula kan dina vandringskängor bli mycket bekvämare.

4. Låt det sträcka sig

Nu när du har täckt både innersulorna och inbrottsproceduren är chansen stor att dina stövlar kommer att vara bekväma för dig. Om de fortfarande inte är det kan du få dem sträckta.

Du kan gå till en lokal skomakare eller skomakare för att sträcka det lite. Det påverkar inte stövlarnas strukturella integritet på något sätt. Men när du sträcker dem blir de mer bekväma. Det är en lösning som många inte känner till.

5. Kontrollera yttersulan

Visste du att yttersulan också kan leda till obehag? Efter några turer kan yttersulan utsättas för omfattande slitage.

Av denna anledning kan det bli obalanserat. Denna obalanserade yttersula är inte lätt att lägga märke till i början, men den kan orsaka obehag i timmar i sträck. Den bästa lösningen är att byta ut din yttersula lokalt.

Faktorerna att tänka på när du väljer yttersula är:

 • Grepp på erbjudande
 • Hållbarhet
 • Mått

Efter att ha valt en baserat på dessa parametrar kommer obehaget och smärtan att försvinna. Om detta är ditt fall rekommenderar jag starkt att du läser en artikel som jag skrev som beskriver bästa vandringskängor med Vibram-sulor.

  Hur lång tid tar det att kanot 10 mil?

Vibram är den typ av gummi som jag har använt i flera år och har bäst erfarenhet av. I den här artikeln har jag också inkluderat de stövlar som har fått de högsta betygen och de mest positiva recensionerna från tusentals användare.

6. Prova olika strumpor

Lösningen jag ska lyfta fram nu är en av de enklaste att följa (källa). Har du testat att byta strumpor än?

Om stövlarna är omfattande är det en bra idé att gå med de tjockare sockorna. Likaså, om det är tight kan du gå med tunnare strumpor.

Ett annat tips som du kan följa är att välja de fuktavledande sockorna. Det ser till att dina fötter alltid förblir torra. Samtidigt, om du vandrar eller vandrar i monsunen, kommer dina fötter också att hålla sig torra.

Torra fötter ger ett bra grepp. Under sådana omständigheter kommer även insidan av stöveln, inklusive dämpningen, att ha en bättre effekt. Att byta strumpor kan därför utan tvekan hjälpa dig att bli av med besvären.

7. Använd snören till din fördel

En av de främsta anledningarna till att de flesta vandringskängor kommer med snören är att du kan ändra passformen på vandringskängan till viss del. Du kan knyta spetsarna hårt eller löst.

Valet är helt upp till dig. En annan fördel med att ha skosnören i stövlarna är att om det verkar för tight kan du lossa på snören. Det ger dig lite mer utrymme inuti vilket gör att vandringskängorna blir mer bekväma för dig.

Du kan också använda olika snörningstekniker för att undvika smärta. Följ videon nedan, som beskriver hur man gör ett hällås, för att undvika ankelvärk och svarta tånaglar.

8. Hudförband kan komma till din räddning

Är dina vandringskängor obekväma på grund av blåsor? Är du trött på friktionen i dina vandringskängor?

Om källan till problemet är friktionen kan hudförband gynna dig (källa). Dessa kan hjälpa till att skydda dina fötter från många problem, till exempel:

 • Blåsor
 • Friktion
 • Upptagen
 • Felaktig passform

Samtidigt är de väldigt flexibla vilket gör att de inte påverkar greppet du får negativt.

En annan fördel med hudförbanden är att de har en kylande effekt. Som ett resultat kommer dina fötter att vara bekväma även under långa resor.

Några sådana exempel är:

 • BSN Medical BEI076168 Leukotape P Sporttejp
 • Hård rem

Medan hudbandagen borde vara din sista utväg men de är väldigt effektiva.

Listan med lösningar ovan är avsedd att hjälpa dig fokusera på din vandringsresa istället för att oroa dig för bekvämligheten med dina vandringskängor. Jag har personligen använt många av dessa metoder med stor framgång för att göra mina vandringskängor mycket bekvämare.

Ska vandringskängor sitta åtsittande?

Ja, vandringskängorna måste sitta tätt. Framtill bör du lämna max 0,5 tum utrymme. Om du har tillräckligt med utrymme för att vicka på tårna, kommer du att upptäcka att stövlarna är bekväma.

Om du inte är säker på hur du väljer rätt storlek kan du använda min guide ovan för att veta storleken på dina fötter och välja rätt storlek därefter.

Blir vandringskängor mer bekväma med tiden?

Denna fråga beror på om dina stövlar kan sträcka sig över tiden. Vid fortsatt användning kan vandringskängor sträcka sig något, men inte lika mycket som träningsskor eller vardagsskor.

Därför är det en bra idé att köpa rätt storlek i förväg. Men om de expanderar lite blir de mer bekväma för dig.

  Hur får man en lägereld att ändra färg? (Detta fungerar verkligen)

Du kan följa inbrottsproceduren, som jag har markerat ovan för att vara säker på att du kan sträcka dem med ett jota.

Ska vandringskängor vara en halv storlek större för mer komfort?

Om du följer ovanstående metod väljer du automatiskt en promenadsko som är en halv storlek större. Å andra sidan är det oftast för mycket att välja en vandringskänga en storlek större.

När du går en halv storlek större med stövlar finns det tillräckligt med plats för sockorna. Dessutom kommer den att sträcka sig lite, vilket säkerställer att du har gott om utrymme att vicka på tårna. Så håll dig till vandringskängor som mest, som är en halv storlek större.

Ska jag köpa mer bekväma vanliga skor?

Vardagsskor kunde vara bekvämare; dock är promenadstövlar nödvändiga. De är en oumbärlig utrustning när du ska klättra. Fördelarna de erbjuder är många.

 • Vandringsstövlar gör det enkelt för dig att få ett bra grepp i vilken terräng som helst.
 • De ser till att trycket och påverkan på dina fötter är på botten.
 • De låter dig röra dig stadigt över vilken yta som helst.
 • Stövlarna skyddar även dina fötter från väderleksfaktorer utanför.

Av dessa skäl kan du inte klara dig utan vandringskängor när du klättrar eller vandrar. Undvik vardagliga, vanliga skor för långa promenader.

Ska tårna nudda toppen av mina stövlar?

Svaret på denna fråga är ganska enkelt. Det bör finnas ett 0,5 tums eller 1 tums mellanrum mellan tårna och toppen av stövlarna.

När så är fallet kan du vicka på tårna bekvämt. Det kommer också att finnas gott om plats för sockorna. Så det är en bra idé att följa denna riktlinje när du väljer vandringskängor.

Kommer det att vara bekvämt att bära vandringskängor varje dag?

Nu när du har valt vandringskängorna är det här en ganska självklar fråga. De flesta skorna i det här avsnittet har en bra profil. Det betyder att du också kan använda dem dagligen för att gå runt.

Den enda nackdelen är att när du använder dem på standardytor kan slitbanan utsättas för omfattande slitage. Det kommer att förkorta livslängden på vandringskängor snabbare. Men om du inte har några problem med det kan du använda dessa stövlar dagligen.

Hur förhindrar jag att mina vandringskängor skadar mina fötter?

Vandringsstövlar kan vara obekväma då och då, även om baksidan av skalan är när de börjar skada dig. Det var ofta blåmärken i slutet av min vandring.

Men var och en av oss upplever den smärtan på olika sätt. Därför har jag tidigare skrivit om olika områden där stövlarna kan belasta dina fötter och föreslagit lösningar för dem.

Se till att du läser båda artiklarna jag skrev om varför gör vandringskängor ont i mina anklarOch varför gör mina vandringskängor ont i tårna.

Jag tillbringade två dagar med att skriva både artiklar och gräva igenom forum, YouTube-kanaler och bloggar för att samla dig med de mest användbara lösningarna.

Slutsatser

Är du trött på obekväma promenadskor? Tja, att följa min guide ovan kan hjälpa dig. Jag har lyft fram åtta olika steg du kan ta för att göra dina vandringskängor mer bekväma.

Istället för att bara betala för ett nytt par, prova dessa metoder för att göra ditt befintliga mer bekvämt. Det sparar dig en avsevärd kostnad och gör samtidigt din klättringsresa roligare.