Hur gör du ditt tält mörkare? Lite tips och idéer

Jag minns att folk frågade mig när jag vaknade under mina campingäventyr. Den frågan verkade konstig först, eftersom jag vaknade så fort som möjligt för att inte slösa med dagsljuset. Men när jag tänker efter nu så har jag aldrig använt en väckarklocka för att vakna tidigt. Jag vaknade precis naturligt av solljus som kom genom taket i mitt tält. Tänk om jag kunde tjäna några timmar till? Kanske skulle jag på detta sätt ha fått den energikick jag så desperat behövde i slutet av varje promenaddag. Så hur mörkar du ditt tält och får den där extra sömnen? Låt oss försöka svara på den frågan.

Jag tillbringade några timmar med att söka på internet efter möjliga lösningar på det problemet, och jag hittade några resultat. Du kan mörka ditt tält genom att använda mörkläggningsmaterial; det är dock viktigt att överväga metoder som upprätthåller ventilationen. I den här artikeln kommer jag att beskriva flera sätt att göra detta och visa dig fördelarna och nackdelarna med varje metod.

Använd mörkläggningsmaterial

Problemet med de flesta moderna tält är den ljusa färgen på deras sovhytt.

Jag säger inte att moderna tält är designade fel – de har ventilation, låg vikt och vattentäthet.

Deras ljusa färg var tänkt att möta ett avgörande behov och temperaturen. Medan mörka färger absorberar värme, tenderar ljusa färger att returnera det mesta av solstrålningen.

Om ditt tält har ett färgstarkt sovrum kan du bland annat göra det mörkare.

Köp ett mörkläggningsmaterial från närmaste hemförbättringsbutik som skulle fungera som en provisorisk ljusabsorbent. Om du vill köpa en online tycker jag att du ska kolla upp den den här från Amazon. Jag har inte använt den personligen, även om den hade fått hundratals nöjda recensioner.

Ett sätt att använda det är att bygga själv ett innertält, i princip improvisera något som ser ut som ett myggnät.

Om du gillar den idén rekommenderar jag att du läser min artikel där jag beskrev den varför du ska lägga en presenning över ditt tält och hur man faktiskt gör det.

Jag har också skrivit mycket om det 15 camping knop vem kan hjälpa dig med detta. Jag har också bokstavligen ägnat dagar åt att sålla igenom data så att jag kan ge dig så användbar och korrekt data som möjligt.

Ändå bör du hålla lite avstånd mellan väggen och tältväggen, så att du inte äventyrar ventilationen i tältet.

Drapera din sovrumskapsel

Den är väldigt lik den första lösningen; men det närmar sig problemet från utanför tältet.

Jag har bestämt mig för att separera de två då denna har en högre risk för kondens.

Om du täcker ditt tält med mörkläggningsmaterial är chansen stor att det inte blir något mellanrum.

Med andra ord är det mycket troligt att överdraget sitter tätt på ditt tält, vilket inte ger någon möjlighet till ventilation. Varför är ventilation så viktigt?

Tja, det tillåter två viktiga saker. För det första upprätthåller den luftcirkulationen så att du inte känner dig kvävd på natten.

För det andra minskar det kondens från kroppssvett eller fukten utanför.

Genom att sänka det förhindrar du att ditt tält blir blött, eller kanske din sovsäck blir fuktig. Om du lider av blöta sovsäckar, läs min artikel om det ämnet. Detta störde mig mycket tills jag äntligen insåg vad som orsakade det och hur man fixar det.

  Var köper man stockar för att bygga en timmerstuga?

Om du väljer denna metod måste du hålla ett avstånd mellan mörkläggningsmaterialet och tältets väggar och tak.

Jag tror att det bästa sättet att göra det är att hänga den uppifrån, till exempel från en trädgren.

Skydda personen

Det går runt problemet lite; men det kan också tjäna dig väl. Du kan mörka ditt tält, men det finns mer naturliga och eleganta lösningar.

En av dem är bara att täcka dina ögon med olika typer av produkter. Du kan till exempel få en sömnmask.

Personligen är det det jag har gjort de flesta av mina resor, speciellt på flyg.

Det är en av mina favoritlösningar eftersom en bra mask knappt märks och du kan fortfarande njuta av fördelarna med ett färgstarkt tält.

Ett annat sätt är att använda en hatt, en hoodie eller kanske till och med din sovsäck. Ärligt talat, vilken metod som helst är legitim så länge den inte tillåter ljus att tränga igenom och väcker dig.

Välj en campingplats utan ljusföroreningar

Vad kan vara mer naturligt än att använda Mother Nature blackout-produkter? Jag vet att en utsikt över himlen kan vara frestande – vem älskar inte att se ett stjärnfall på en romantisk kväll?

Ändå, om solljus är ett allvarligt problem för dig, överväg att campa någonstans med mindre ljusföroreningar. Oroa dig inte för natten, du kan alltid använd rött ljus strålkastarfunktionen – Dessa skulle bevara ditt mörkerseende.

Du kan till exempel använda träd och fortfarande njuta av det vackra ljudet av fågelsång på morgonen.

Ett annat sätt, som är lite smartare, är att slå läger på västra sidan av en kulle. Vilket är perfekt för dig som lider av soluppgångspenetration.

Om du sover på västra sidan kommer ljus som kommer från öster att blockeras fram till sena morgontimmarna.

Dessutom kan du också välja en specifik campingplats med viss takbeläggning uppifrån. Om inget av dessa fungerar kan du också överväga att hyra stuga, även om det bara är för några nätter.

Köp ett mörkt tält

Som jag nämnde tidigare har moderna tält oftast en lätt sovhytt. Vissa märken designar till och med tält med mörka färger, men skona sovdelen.

Tanken bakom detta är att hålla dig fräsch så mycket som möjligt när solen skiner. Det kan vara väldigt irriterande; Tänk dock på att det finns en tanke bakom detta.

Du kan lätt köpa ett mörkt tält, men tänk på att det absorberar mer solljus. Det kan vara en av anledningarna varför ditt tält blir för varmt. Ändå kan du alltid bygg din egen campingdusch för att uppdatera mer.

Ändå bör du inte bry dig för mycket om färgen på hela tältet, fokusera på sovrumskapseln istället.

En av de mest populära, och en jag personligen rekommenderar starkt, är Coleman Carlsbad tält med skärmrum. Den har en mörkrumsteknik, som ska blockera cirka 90 % av solstrålningen, så att du kan fortsätta sova efter soluppgången. Det här tältet har gjort ett fantastiskt jobb på mina campingäventyr och översvämmas bokstavligen av positiva recensioner.

Om du planerar att campa med familjen bör du överväga en stort campingtält. I så fall kan du överväga Ozark Trail 10-personers Dark Rest Instant Cabin-tält, som har samma blackout-teknik som Colemans.

  Landar du i vatten medan du paraseglar?

Gör innertältet mörkare

Denna lösning är perfekt för tält med innertält. Dessa tält har vanligtvis en stor baldakin, med en eller två separata baljor under.

Så hur gör det någon skillnad? Tanken är att innertältet inte är fastsytt i överdraget, så du kan dra nytta av gapet mellan de två.

Om ditt tält gör det kan du ta en handduk eller en filt (ärligt talat, allt som blockerar ljus) och ta upp det potentiella utrymmet.

På så sätt förhindrar du att vissa delar av ditt tält får solljus. Ventilationsproblemet som nämnts ovan existerar fortfarande med denna metod.

Det största problemet med detta är att din kropps svett inte har någonstans att avdunsta. För att undvika kondens, täck inte hela innertältet – lämna några områden öppna för ventilation.

Resetält för en baby

Om du är en förälder som campar med en baby; det kan vara svaret för dig.

Det finns flera sätt som dina älskade små kan sova i naturen – ett av dem är ett resetält för spädbarn.

Att bebisar vaknar är ett vanligt problem som kan bli värre när de campar.

Det stör inte bara andra som sover, utan det kan också locka vilda djur (du kan läsa mer om det i båda mina artiklar – Är camping säker? & Är det farligt att gå?).

Jag är dock ganska säker på att du noga har valt din campingplats i förväg om du bestämmer dig för att åka med en bebis.

Bebisar kan vara känsliga för solljus och kan vakna snabbt när solen kommer fram.

Om du har ett babyresetält, vilket jag varmt rekommenderar (eftersom det även skyddar mot insekter och ormar), bör du försök täcka den med en handduk.

Det skulle i sin tur förhindra soluppgångsljus från att väcka dem. Ändå, och det här är ett stort sådant, TÄCK INTE BABYTÄLTET HELT!

Detta blockerar luftcirkulationen och kan leda till kvävning. Lägg handduken delvis ner och täck endast de områden där solljus kommer in.

Måste jag måla den inre delen?

Svaret på det beror på vilken typ av tyg ditt innertält har. I allmänhet finns det två typer för detta: bomull och polyester.

Om insidan av ditt tält är gjord av bomull, borde det inte vara ett problem. Bomullstyger tenderar att lätt ta upp färg, precis som du kan se med kläder.

Däremot gör ett polyester/nylontyg inte särskilt bra med färg. Vanligtvis torkar det inte bra och färgen fastnar inte (men fortfarande möjligt).

Men om du har valt att måla ditt tält (bomull/nylon), se till att vädra det ordentligt efteråt. Färgångor är ohälsosamma och kan vara farliga att andas in, särskilt i ett slutet utrymme, som ditt tält.

Se också till att torka din duk helt innan du packar om den. Annat, ditt tält kan bli klibbigtoch vattenmotståndet kan äventyras.

Fuktiga, kompakta förpackningar kan också påskynda tillväxten av mögel och mögel få ditt tält att stinka. Lyckligtvis, om det har hänt dig så finns det det sätt att eliminera svamparna.

Vilka är riskerna med mörka tält?

Mörka tält kan vara frestande – vem skulle inte vilja ha lite extra sömn? Men du måste också tänka på nackdelarna.

  Rekommendationer för rapplängd du behöver veta

För det första är det svårt att veta vad som händer på utsidan, vilket är oerhört viktigt i naturen.

Strövande björnar är bland de mest dödliga och farliga scenarierna en campare kan stöta på. På det sättet rekommenderar jag starkt att du läser min förklarande artikel vad du ska göra om det finns en svartbjörn utanför ditt tält.

I allmänhet är det rätta tillvägagångssättet att hålla tyst och inte göra några skarpa rörelser. Även om det är svårt att se vad som händer på utsidan, kan du snabbt bli överraskad av den oönskade gästen.

Dessutom kommer ett mörkt tält att märkas mindre under dagen. I händelse av att du slår läger på en plats där jakt är tillåten, kommer iögonfallande att vara till din fördel.

Vad är det för mörkrumsteknik?

Mörkrumsteknik, även känd som ”mörkrumstält”, har olika tekniker för att uppnå detta mörker. Så vad gjorde dessa producenter?

Den första tekniken gjordes av lägga till en specifik mörk fluga till tältets design. På så sätt minskar de bländning och förblir mörka även efter soluppgången.

En annan metod var att lägga till ytterligare paneler under taknätet, som finns i vissa tält tillverkade av Ozark och Coleman, som beskrivits ovan.

Dessutom var ett förhållningssätt till mörka särskilt sovkapseln, så att resten av tältet behåller sin ljusa färg.

Slutsatser

Att vakna tidigt på grund av soluppgången är en absolut mardröm, särskilt när man campar med barn.

Vi behöver alla denna extra sömn eftersom utomhusaktiviteter vanligtvis förbrukar en betydande mängd energi.

Moderna tält har sina fördelar, såsom låg vikt, vattentäthet och ventilation. En betydande nackdel är dock att de vanligtvis har en färgglad sovrumskapsel.

Tanken bakom detta är att hålla din sovplats sval, eftersom ljusa färger absorberar mindre värme än mörka. Den gyllene färgen kan vara problematisk när det kommer till solljuspenetration.

Det finns dock några steg du kan vidta för att lösa problemet. Du kan till exempel använda mörkläggningsmaterial.

Improvisera bara ditt innertält, som liknar ett myggnät. Du kan också använda den för att täcka din sovrumskapsel, men kom ihåg att lämna ett gap mellan de två för att upprätthålla ventilationen och förhindra kondens.

Ett annat tillvägagångssätt är att köpa ett nytt tält med mörkrumsteknik, som gör att du kan sova även efter soluppgången.

Du kan också testa att måla insidan av ditt tält, även om du bör kontrollera tygtypen innan. Även om bomullstyg lätt kan färgas, är den syntetiska formen (nylon) vanligtvis inte särskilt bra på det.

Om du väljer den metoden, se till att ventilera ditt tält ordentligt efteråt så att du inte andas in färgångor.

Tänk på att mörkläggning av ditt sovrum har ett antal nackdelar. Farliga djur som strövar utomhus, som björnar eller ormar till exempel, kommer att vara svåra att lägga märke till.

Nåväl, det blir det. Jag hoppas att min artikel har gett dig lite vägledning för att hantera din lätta tältsituation.

Efter att ha läst detta har du förmodligen några kvardröjande frågor. Låt mig veta om dem och dina tveksamheter genom att lämna en kommentar nedan!