Hur fungerar kylfiltar? Vad du behöver veta

När folk tänker på filtar, förknippar de dem vanligtvis med värme och att krypa ihop i en säng under vintern. Det är lätt att förstå varför, eftersom det verkligen var deras primära funktion.

Vissa filtar är dock gjorda för att ha rakt motsatt effekt. De ska nämligen svalka dig och få svällande sommarnätter att kännas lite roligare. Som sådan är dessa filtar gjorda av lätta material och infunderade med vissa kemikalier.

Men exakt hur fungerar kylfiltar? Vilka är deras fördelar? Och är det något mer du behöver veta om dem innan du gör ett köp? Läs vidare för att ta reda på det.

Vad är kylfiltar?

Svalkande filtar uppfanns på 1980-talet av NASA. Byrån behövde filtarna för att göra astronauternas resor ut i rymden bekvämare. De behövde nämligen något som skulle hjälpa dem att säkert gå igenom högtemperaturzoner.

Men dessa praktiska verktyg blev snart populära bortom rymdskepp och uppdrag som besökte månen. Det är trots allt många som kämpar med att känna sig för varma när de sover, särskilt under sommaren. Således gav experter helt enkelt filtarna några justeringaroch kylarna du kan hitta idag föddes.

Vetenskapen bakom kylfiltar

När du sover frigör du värmen som din kropp genererar och värmen överförs till allt du rör. Det inkluderar dina sängkläder, filt, madrass och kudde. De flesta sängkläder och filtar behåller sedan denna värme, vilket gör att din säng känns obehagligt varm hela natten.

Tja, kylfiltar gör precis tvärtom. De är gjorda av tyger som har fukttransporterande egenskaper, vilket innebär att de lätt kan absorbera svett och hålla nere temperaturen när du sover.

Dessutom använder filtarna värmeledningstekniker för att snabbt släppa ut all kroppsvärme som du stöter ut under natten. Således förblir de svala, oavsett hur varm du kan vara när du går och lägger dig.

Det finns alltså två sätt på vilka kylfiltar hjälper till att hålla värmen på avstånd: användningen av termoreglerande tyger och värmeledande metoder.

Termoreglerande tyger

Som namnet antyder hjälper dessa tyger till att minska värmen. I de flesta fall gör de det för att de har fukttransporterande egenskaper. Om du inte har hört talas om dem tidigare, kan sådana tyger lätt absorbera fukt (svett, i det här fallet) och torka på bara några minuter. Genom processen förblir de lika svala och mjuka vid beröring.

Se även  Är Legos kompatibla med Mega Construx (eller Mega Bloks)?

De flesta tyger du omges av dagligen tillhör just denna grupp, inklusive bomull, ull, bambu, polyester och akryl. De är alla otroligt andningsbara och lätta, vilket gör dem till ett ännu bättre val för sängkläder och filtar under sommaren.

Förutom att de är utmärkta på att absorbera svett och hålla sig svala på egen hand, fungerar dessa material också otroligt bra när de kombineras. Därför kan du få det bästa resultatet om du köper lakan, örngott och filtar gjorda av kombinationer som bomull och ull, polyester och bomull, eller akryl och ull.

Filtar behöver dock lite mer arbete för att verkligen ha kylande egenskaper. Därför måste materialen som nämns ovan justeras och förbättras med vissa värmeledande metoder för att vara som mest effektiva.

Värmeledande metoder

När vissa tillverkare tillverkar kylfiltar flätar de ihop sitt material med unika termiska mikrokapslar. Dessa tillsatser absorberar kroppsvärmen du avger när du sover innan de snabbt släpper ut den i luften. Således är de ansvariga för att hålla filten sval mot huden när du sover.

Å andra sidan finns det företag som använder geler för att filten ska kännas behagligt kall hela natten. Gelerna gör att filten alltid känns sval vid beröring, och deras struktur säkerställer att materialet är lätt.

Slutligen skapar vissa märken luftkylningsfiltar. Dessa modeller fungerar genom att efterlikna luftkonditioneringsapparater, vilket innebär att de virvlar runt luften för att skapa en svalkande känsla. Du bör dock notera att dessa filtar är elektriska och måste kopplas in när du sover.

Hur väljer du den bästa filttypen för dig?

Du bör välja kylningsmetod och material för din filt baserat på dina behov och budget. Till exempel bör materialvalet bero enbart på vad som känns bäst för dig. Vissa älskar ullens mjukhet, medan andra föredrar den lätta känslan av bomull och polyester. Tänk bara på vad du gillar bäst och fatta ett beslut därefter.

Detsamma gäller för den värmeledande metoden i din filt. Modeller infunderade med mikrokapslar och geler känns ungefär likadana, så det är bara upp till hur filten känns för dig.

Å andra sidan är luftkylningsfiltar både dyrare och lite tyngre. För att inte tala om, de behöver el för att fungera, vilket är en annan faktor du måste tänka på innan du köper dem. Ändå är de det mest effektiva alternativet, och de kommer att fungera bäst om du måste hantera extrem värme varje natt.

Se även  Hur man drar åt sopavfallsbladen

Vilket kylalternativ eller material du än föredrar bör du alltid kontrollera online recensioner för filten du vill köpa. Medan du gör det, leta efter de som publiceras på tredje parts webbplatser, eftersom de vanligtvis är opartiska.

Att läsa om andras erfarenheter av en viss filt kommer att göra ditt eget beslut lättare. Dessutom får du se om det verkligen är värt det att investera i något som inte alls är billigt.

Vad händer om du behöver en tyngdfilt?

Som nämnts ovan är kylfiltar vanligtvis lätta. Denna egenskap är dock inte lämplig för dem som föredrar att sova med en tyngdfilt på grund av ett hälsotillstånd eller den komfortnivå de erbjuder.

Lyckligtvis finns det vikta filtar som fungerar som otroliga kylare. Istället för plast och stål är pärlorna som fyller dessa filtar gjorda av mikroglas.

Detta material håller inte värmen, vilket innebär att själva filten inte kan bli obehagligt varm. Dessutom är den här typen av glas otroligt tungt, så det kommer att ge dig all den komfort du behöver för att sova gott varje natt. Men tyget andas och är lätt, vilket ger den perfekta kontrasten till vikten.

Därför, om du behöver en viktad kylfilt, leta helt enkelt efter en som har glasfyllningar. Kom dock ihåg att sådana modeller är de dyraste på marknaden. Du måste betala minst $100 för ett högkvalitativt alternativ.

Vilka är fördelarna med kylfiltar?

Förbättra din sömnkvalitet

Först och främst är kylande filtar tänkta att hålla dig bekväm när du sover under varma och fuktiga somrar. Som sådana gör de ett imponerande jobb med att förbättra din sömnkvalitet.

Det är lätt att se varför kylfiltar har en sådan effekt. När du sover sjunker nämligen kroppens temperatur naturligt. Kroppen vilar, och alla processer som sker inombords under dagen stoppas eller åtminstone saktar ner.

Men om din säng och ditt rum är för varma, kan utomhustemperaturen störa den naturliga kylningen av din kropp. Det kan i sin tur göra det svårare för dig att somna eller vila medan du sover.

Se även  Kan du baka kakor i en brödrost? 3 steg till Delicious

Gå in kylfiltar. Deras förmåga att överföra värmen från din kropp till luften gör dem till de perfekta allierade du behöver för outhärdliga sommarnätter.

Mindre svettning

Som nämnts ovan är kylfiltar otroliga för att transportera bort fukt. Så när du svettas under natten kommer de att absorbera all fukt och se till att du är torr och bekväm.

Det viktigaste är att själva filtarna förblir torra. Således behöver du inte oroa dig för att vakna upp i fuktiga kläder och en våt filt. Dessutom förblir ditt örngott och lakan torra.

Om du brukar svettas mycket är det viktigt att notera att kylfiltar även kan användas på vintern. Så om du har problem med att svettas året runt, kan du få kylfiltar gjorda av ull eller till och med bambu.

Bättre ekonomi

Slutligen kan en kylfilt också hjälpa dig att spara pengar. Om du använder den här filten när du sover eller tar en tupplur behöver du inte slå på din AC eller fläkt. När allt kommer omkring kommer filten att hålla dig sval och minska din svettning, så de andra enheterna kommer inte att behövas.

Därmed kommer dina elräkningar att sänkas avsevärt varje månad, vilket gör att du kan spendera pengarna på något du behöver eller vill ha. Dessutom behöver du inte lyssna på det konstant surrande eller virvlande som mest fläktar och AC vanligtvis orsaka.

För att sammanfatta

Nuförtiden har kylfiltar blivit den senaste trenden för alla som kämpar med kvalitetssömn på grund av värme. Tillverkade av lätta material, dessa filtar är infunderade med olika mikrokapslar eller geler som absorberar din kroppsvärme och driver ut den i luften. Vissa modeller fungerar också på samma sätt som luftkonditioneringsapparater, och håller dig sval hela natten tack vare el.

Att köpa en kylfilt är verkligen en bra idé om du har problem med att sova under sommaren. Dessutom kan det vara otroligt användbart om du svettas rejält medan du sover, oavsett årstid. Så gör din forskning och var inte rädd för att investera. Om man tittar på alla fördelar kommer det definitivt att vara väl använda pengar att köpa en kylfilt.

Lämna en kommentar