Hur fungerar en Zip Line?

En vän bad dig att åka ziplining med dem i helgen. Du ser ingen anledning att säga nej, men du skulle vilja bli lite mer utbildad om processen innan din resa. När du zipline, hur exakt fungerar det hela?

En zip-line fungerar mestadels genom gravitationen, där du börjar på en hög punkt på plattformen och sedan åker ett kabelsystem ner till en lägre punkt. Mindre friktion mellan remskivan och vajern ökar din terminalhastighet så att du kan åka snabbt. Zip-linjen kommer också att innehålla bromsar så att du kan komma till ett säkert stopp.

Om du vill lära dig ännu mer om hur zip-linjer fungerar, har du kommit till rätt plats. I dagens artikel kommer vi att granska delarna av en zipline, vetenskapen och fysiken bakom ziplining, och hur zipline-bromsar fungerar. Du kommer att vara redo att åka när du är klar med läsningen!

Delarna av en Zip Line

Det är svårt att förklara hur en zipline fungerar utan att först identifiera de olika delarna av ziplinesystemet. Här är vad du behöver veta.

Vagn

Även om du inte sitter i ett säte när du åker ziplining, åker du sittande. Fordonet som du är i, så att säga, kallas vagnen. De flesta vagnar är dimensionerade efter din kroppsmassa, och storleken på vagnen kan påverka din ziplininghastighet. Du behöver vanligtvis inte oroa dig för att välja rätt vagnstorlek, eftersom det är zipliningföretagets ansvar.

Plattformar

Som vi berörde i introt är hela kärnan med ziplining att man börjar på en högre punkt och sedan glider ner till en lägre punkt. De två punkterna är plattformar. Den övre plattformen bör utformas på en sådan höjd topografiskt att tyngdkraften kan få fäste när du väl börjar åka längs linjen, eftersom detta kommer att ge dig en mer tillfredsställande åktur. Plattformens bredd ska låta dig stå bekvämt utan att känna att du vippar utanför kanten.

Bromsar

Vi kommer att ha ett helt avsnitt om hur zipliner slutar, men vi vill nämna nu att ja, bromsar är en del av ziplining-systemet. Om något bör zipliningföretaget tillhandahålla en primär uppsättning bromsar och sedan en uppsättning reservbromsar som börjar fungera om den första uppsättningen slutar fungera av någon anledning.

  Hur länge håller husbilsdäck?

Kabel

Kabeln är själva ziplinan. Vi skrev precis ett bra inledande inlägg om zipline-kablar som du borde kolla in om du missade det. De flesta zipline-kablar är gjorda av galvaniserad stållina som är byggd starkare än till och med rostfritt stål. Varje kabel i repet består av en serie mindre kablar för större hållbarhet. Det galvaniserade repet är fäst på en remskiva, och remskivan är det som guidar dig ner när du åker ziplining.

Hur fungerar en Zip Line? Hur vetenskap spelar en roll

Okej, så nu när vi har fått den förklaringen ur vägen, låt oss prata om hur en zip-line fungerar. Först och främst, när du anländer till din ziplining-destination, är du utrustad i en sele och sedan fastklämd på ziplining-kabeln. Kom ihåg att själva vajern är fäst vid en remskiva, och remskivan är det som flyttar dig från den första plattformen till den andra.

Tja, det och gravitationen. Om vi ​​inte hade gravitation, då när du klev av plattformen, skulle du bara hänga där. Som tur är är det inte alls det som händer. Den sluttningsliknande designen av zipline från den högre plattformen till den nedre plattformen drar dig ner.

Det är inte bara gravitationen som spelar här, utan trögheten också. Den här fysikegenskapen bestämmer att materia kommer att fortsätta röra sig i en rak linje tills en yttre kraft stoppar den, såsom bromsarna på zip-linjen.

Du behöver inte oroa dig för att gå långsamt när du åker ziplin. Remskivan kontrollerar friktionen när du cyklar, vilket gör att du kan få den typ av hastighet som spänningssökare tycker om. Anledningen till detta är att, jämfört med glidning, ger mindre friktion att rulla ner för ziplinen. Eftersom friktion har en större kraft än gravitation, behöver du den mindre graden av friktion. Ju brantare zipline, desto snabbare brukar du åka, men vi pratar mer om hastighet lite senare, så se till att kolla upp det!

  De 10 bästa kolpilarna för jakt – Köpguide

Hur man stoppar en Zip Line

Du susar längs zip-linjen i ganska bra hastighet. Du njuter verkligen, men nu börjar du undra när och hur du ska ta stopp. Tja, som vi nämnde tidigare, har zipline-systemet bromsar såväl som en reservbroms. Bromsarna kan vara aktiva eller passiva. Med aktiva bromsar kan du manuellt sakta ner dig själv. Detta är praktiskt när du åker nerför branta backar eller om du har en hög maxhastighet.

Det du kommer att se mycket oftare när du kör ziplining är passiva bromsar. Dessa bromsar kontrolleras inte av ryttare. Istället är utformningen av zipline-banan sådan att linjen naturligt avsmalnar för att få dig att stanna.

När du slutar så här spelar flera fysikegenskaper. En av dessa är linjens friktion. Om du använder aktiva bromsar som en del av zipline-systemet, kommer du att bära handskar så att du kan öka friktionen för att få zip-linan att sakta ner. Kom ihåg att friktionens kraft är starkare än gravitationens, varför du kan sakta ner dig själv med den här metoden.

Den andra fysikkraften som hjälper dig att stanna vid ziplining är luftmotstånd. Vad är luftmotstånd, frågar du dig? Det är en vätskedynamikteori som säger oss att draget fungerar motsatt av relativ rörelse på alla rörliga föremål och dess omgivande vätska. Det finns en hel komplex luftmotståndsformel som involverar konstant hastighet, luftmotstånd och luftdensitet.

Det långa och korta av det är detta. När ett föremål i rörelse färdas snabbt, till exempel din zipline, ökar dess luftmotstånd. När detta händer uppnår din zip-line terminalhastighet, vilket påverkar hastigheten på ett fritt fallande föremål när dess motstånd hindrar föremålet från att öka i ytterligare hastighet. Med andra ord, vid ziplining bestämmer terminalhastigheten vad din maxhastighet blir.

Med mer luftmotstånd applicerat på zip-linjen, börjar din hastighet att sakta ner och så småningom stannar. Så visst kan man säga att bromsarna hjälpte dig att stanna, men det finns mycket mer vetenskap på spel än du kanske har insett!

Hur snabbt går du när du ritar?

Som vi sa att vi skulle göra, låt oss gå in i en diskussion om ziplininghastighet nu. Den genomsnittliga hastigheten när du åker en zipline är allt från 21 till 30 miles per timme till 31 till 40 MPH och ibland så hög som 50 MPH. Varför hastighetsskillnaden, undrar du säkert? Hur snabbt du kan resa på en zipline beror på flera faktorer, så låt oss gå in på dem nu.

  De bästa snöglasögonen för under $100

Hur lång kö är

Att ta en kort zip-line-tur låter dig inte nå höga hastigheter i samma grad som en längre tur. Ju mer tid du har på zip-linjen, desto närmare kan du komma att uppnå terminalhastighet. Detta beror på att gravitation och tröghet har mer tid att arbeta.

Lutningsvinkeln

Även på den längsta zip-lining-turen, om det inte finns någon backe eller om backen är mycket opartisk, kommer du inte att gå fort. Kom ihåg att gravitationen är en nedåtdragande kraft, vilket innebär att du måste vara högre upp för att gravitationen ska göra sitt. Inte bara det, utan din sluthastighet stiger när lutningsvinkeln gör, vilket återigen ökar hastigheten på din åktur.

Din vikt

Den sista faktorn som påverkar din ziplininghastighet är din vikt. Även om du kanske tror att någon som väger mer kommer att färdas långsammare längs linjen, så är det tvärtom. Ett föremål som väger mer har högre sluthastighet jämfört med ett lättare föremål eftersom dess tyngdkraft är större. Objektet kommer lättare att uppnå terminalhastighet och nå sin maximala hastighetspotential på kortare tid.

Slutgiltiga tankar

Vid ziplining står du på en hög plattform och rider sedan längs en lina som är fäst vid ett remskivasystem. Sådana fysikprinciper som gravitation, tröghet, sluthastighet och luftmotstånd påverkar alla hur snabbt du kommer att gå, men det är inte de enda faktorerna som har en effekt. Din vikt, lutningsvinkeln och längden på din tur kan också påverka din hastighet. Även att stoppa zip-linjen är vetenskapligt, vilket kräver luftmotstånd och friktion.

Vi hoppas att lärande om hur zipliner fungerar gör att du känner dig säker nog att schemalägga en zipliningupplevelse idag!