Hur fungerar en hastighetsmätare för jetski? Är det korrekt?

Även om det ger dig mycket frihet att åka vattenskoter är den överenskomna hastighetsgränsen av kustbevakningen 65 miles per timme. För att avgöra om du har rätt hastighet kontrollerar du din jetskis hastighetsmätare. Du har hört blandade saker om att använda hastighetsmätaren, som att den inte alltid är korrekt. Är det sant? Hur fungerar hastighetsmätaren förresten?

Hastighetsmätare för vattenskoter fungerar så här: kablar ansluts till hastighetsmätaren och kablarna vrids och flyttar en intern magnet i hastighetsmätaren. Cupen indikerar din vattenskoterhastighet, men det är tyvärr sällan exakt, ibland med 20, till och med 30 miles per timme!

Vänta, det är en enorm skillnad mellan din faktiska hastighet och den uppmätta hastigheten. Varför är vattenskoterhastighetsmätare så felaktiga? Finns det något du kan göra för att få en sannare avläsning så att du kan hålla dig inom hastighetsgränsen? Vi kommer att diskutera allt det och mer i det här inlägget, så se till att du fortsätter läsa!

Hur fungerar en hastighetsmätare för jetski?

Som alla fordon har din vattenskoter en hastighetsmätare. Detta är ofta inbyggt i instrumentbrädan men kan vara en separat (och lättare borttagbar) enhet. När du accelererar på din vattenskoter rör sig hastighetsmätaren också och visar vad som är tänkt att vara din hastighet på sin mätare.

Vad händer bakom hastighetsmätarens yttre yta som gör att den kan bestämma din hastighet? Tja, hur en jetski hastighetsmätare fungerar kan variera från modell till modell, men här är en grundläggande sammanfattning av hur hastighetsmätaren ska fungera.

En serie kablar kommer ut från din jetskis hastighetsmätare som kallas drivkablar. Dessa är flexibla nog att flytta, eftersom de måste vända sig ofta. När din vattenskoter är i vila, bör drivkablarna vara det också. För att visa din hastighetsavläsning kommer kablarna att börja svänga när du ökar hastigheten. Inte bara en del av kabeln rör sig, utan även den andra sidan.

Rörelsen av kabeln närmast hastighetsmätarens magnet aktiverar denna komponent. Magneten är en del av hastighetsmätarkoppen, även känd som en speedcup. Speedcupen har hastighetsmätarens nål, som rör sig uppåt eller nedåt när du ökar och tappar hastighet.

Magneten roterar runt speedcupen och när den gör genererar den sitt eget magnetfält. Nu har speedcupen elektriska strömmar genomgående. Speedcupens vridmoment ökar, vilket tvingar koppen mot magnetfältets riktning. När magneten rör sig snabbare ökar magnetfältets styrka och trycker hastighetsmätarnålen uppåt och uppåt.

Den sista delen av en vattenskoterhastighetsmätare är en hårfjäder. Denna lilla komponent kan överstå speedcupens kraft för att behålla nålpositionen när din vattenskoter inte är i rörelse. Med andra ord håller hårfjädern nålen rätt på noll.

  Behöver barn ett fiskekort i Kalifornien?

Är hastighetsmätaravläsningarna för jetski korrekta?

Delarna av en jet ski hastighetsmätare är inte så olika från vad du skulle se i en bil eller lastbil. Ändå vet du att när du sätter dig i ditt fordon och ser hastighetsmätarens nål röra sig kan du lita på att du faktiskt kör i den hastigheten.

Bland vattenskoterägare har en oroande trend vuxit fram. Deras hastighetsmätare är ofta felaktiga, och inte bara med en fråga om 3 miles per timme, utan ibland 30 MPH eller mer. Här är en tråd på forumet PWC idag med affischer som beklagar just detta faktum.

De flesta vattenskoteråkare upptäcker att deras hastighetsmätare överväger vad deras faktiska hastighet är, men vissa förare har noterat att hastighetsmätaren släpar efter. Det senare är en ännu läskigare situation!

Detta kan tyckas vara ett konstigt fenomen för dig. Vattenskotrar är tillverkade för att vara höjdpunkten av prestanda. De märken som gör dem inkluderar Polaris, Honda, Kawasaki, Sea-Doo och Yamaha. Dessa är inte små, okända företag, och de är inte heller märken som inte är bekanta med motorfordon av alla slag.

Ingen sådan tillverkare skulle säkert tillverka en vattenskoter eller något annat fordon med ett så uppenbart problem som en felaktig hastighetsmätare. Detta måste bara vara ett problem med äldre vattenskotrar, eller hur? Även om det vore trevligt om det var fallet, så är det inte. Vattenskotrar från alla tillverkare och i alla åldrar kan ha felaktiga hastighetsmätare.

Varför?

Speedcupen i din jetskis hastighetsmätare trycker på nålen som reaktion på kraften från ett magnetfält, eller hur? Men tänk om det inte är den enda kraften som appliceras på speedcupen? Tänk om speedohjulet bakom åkplattan mot skidans botten skapade sin egen kraft som får speedcupen att flytta nålen mycket högre än den borde?

Dessa är inte hypotetiska, eftersom det är precis vad som händer. Speedohjulet, som sitter i vatten, kan påverkas av allt möjligt. Om vattnet är lite snurrigt kan det förändra hur det snurrar. Om din åkplatta är öppen och ventilerad kan det också påverka speedohjulet.

Allt detta resulterar i en hastighetsavläsning som inte är i närheten av vilken hastighet du kör din vattenskoter med.

Är det en så stor sak att din jetski hastighetsmätare är felaktig?

Okej, så din vattenskoterhastighetsmätare är inte perfekt. Är det verkligen en så stor fråga i slutet av dagen? När allt kommer omkring fungerar allt annat som är relaterat till din vattenskoter perfekt, det är bara hastighetsmätaren som är lite knasig.

  Hur mycket snö behöver du för att bygga en snögubbe?

Det är verkligen en stor sak om din hastighetsmätare är avstängd. Kom ihåg att kustbevakningen har regler för vattenskoter som du själv. Som vi sa i introt är Kustbevakningens hastighetsgräns 65 MPH. Om du går över den hastigheten för att du inte kan lita på din hastighetsmätare kan du gripas för fortkörning i värsta fall.

Vem har befogenhet att arrestera dig, frågar du? Kustbevakningen, för en. Utanför dem kan brottsbekämpande båtar också dra dig omkull och knäppa dig.

Du kommer inte alltid att bli arresterad direkt. Om detta är ditt första brott eller om du inte går så fort, kan du bara få en muntlig varning. I en sådan situation, betrakta dig själv som väldigt lycklig.

Nästa straff är att ta emot en jetski fortkörningsböter. Värre än så är en order om uppsägning av resa, där du måste återvända till land omedelbart. Polisen förväntar sig också att du fixar din hastighetsmätare innan du kan ge dig ut igen.

Vad kan du göra för att få mer exakta siffror från din jetski hastighetsmätare?

Okej, så det är för allas säkerhet och ditt gnistrande rena juridiska register att din jetskis hastighetsmätare fungerar bättre än den gör för närvarande. Vilka är dina alternativ för att producera mer exakta siffror?

Köp en ny vattenskoter

För det första kan du uppgradera din vattenskoter till en ny modell. Färska fabrikstillverkade vattenskotrar med helt nya komponenter kommer att fungera bäst, inklusive hastighetsmätaren. Men att gå den här vägen leder till det oundvikliga att din hastighetsmätare kommer att misslyckas igen när du använder din vattenskoter mer och mer, så du är i denna oändliga loop av att köpa nya vattenskotrar. Det är inte kul ekonomiskt.

Använd en Jet Ski GPS-app

Du kan också arbeta med det du har, mäta din hastighet på en GPS-app som är utformad för att mer exakt producera hastighetsrekord. Även känd som en vägmätarapp, en GPS-hastighetsmätareapp sägs ha en noggrannhetsklassning på cirka 99 procent, men det beror förstås på vilken app du laddar ner.

Många sådana appar kan fungera om du är offline, och de är avsedda för att spåra din hastighet när du gör andra aktiviteter också, som att flyga i ett flygplan, cykla, åka tåg eller buss, springa, gå och till och med köra bil.

  Är Side-by-Sides Street lagligt i Kalifornien?

Här är några appar för GPS-hastighetsmätare som rekommenderas starkt av vattenskoter.

 1. DigiHUD

Den första appen är DigiHUD, som är tillgänglig i Google Play Butik. Den här gratisappen fungerar oavsett om du har en mobilanslutning, som kan vara fläckig när du är ute i vattnet på din vattenskoter.

HUD i DigiHUD står för head-up display, som visar information som din tillryggalagda sträcka och din aktuella hastighet. Det normala visningsläget är standard, men du kan också byta till HUD-läge. Det här läget fungerar som en spegelvisning av din hastighet, ungefär som en reflektion av vindrutan. DigiHUD rekommenderar att du använder det här läget om du åker vattenskoter efter mörkrets inbrott.

Här är en sammanfattning av all data DigiHUD kan visa dig på din virtuella hastighetsmätare:

 • Batterinivåindikator
 • Tid
 • Vägmätare
 • Statistik
 • Kompass
 • Distans rest
 • Toppfart
 • Medelhastighet
 • Nuvarande hastighet

Växla mellan hastighetsvisningar i knop, kilometer per timme (KMH) eller MPH.

 1. Dynomaster

Dynomaster är gjord för dragracers, men jetskidåkare använder den hela tiden, särskilt med tanke på att den här appen är gratis. Med hjälp av Bluetooth GPS låter Dynomaster dig anpassa din hastighetsmätare så att den bara visar den information som är mest relevant för dig just då.

Med Dyno Graphs kan du gå tillbaka och granska dina siffror under hela din resa. Dynomaster är till och med kompatibel med Microsoft Excel för export av data såväl som Google Earth.

 1. SpeedView

Den sista GPS-hastighetsmätarappen för din övervägande är SpeedView, som endast är tillgängligt för Android-användare i Google Play Butik. SpeedView kallar sig en ”avancerad hastighetsmätareapplikation” och tar data från din Androids GPS för att skapa en hastighetsgraf när du åker vattenskoter. Grafen ger sådan information som hur länge du har rest, ditt avstånd, riktning och medelhastighet.

En medföljande linjär kompass håller dig på rätt spår varje gång du åker på en vattenskotertur. Om du samlar på dig åkdata som du vill behålla, exporterar SpeedView det till program som Google Earth och mer.

Slutgiltiga tankar

Jetski hastighetsmätare har mycket gemensamt med hastighetsmätaren du använder i din bil varje dag. Det finns bara en viktig skillnad: vattenskoterns speedohjul leder till många felaktigheter i hastighetsavläsningen. Istället för att riskera att få biljetter eller till och med arresteras för hastighetsöverträdelser är det mycket bättre att använda en GPS-hastighetsmätareapp istället.