Hur fungerar bouldering?

Jag älskade att se OS. 2016 tillkännagav de olympiska spelen en ny sport att delta i, Bouldering. Många undrar hur domarna kom fram till sina poäng i boulderingtävlingen, så jag letade upp poängsystemet för boulderingutmaningen.

Boulderingpoängen bestäms av antalet zoner eller toppmöten en idrottare genomför inom fyra minuter. Om två tävlande är lika med antalet zoner och toppar de genomför på fyra minuter, är vinnaren den idrottare som fullbordar det antalet toppar och zoner med det minsta antalet försök.

Bouldering är en så spännande sport i OS. Läs vidare för att lära dig i detalj hur poängsystemet fungerar i OS och hur det skiljer sig från de andra olympiska klätterpoängsystemen.

Boulder Zones vs Summits

Där borta är två sätt att tjäna poäng i bouldering. En är genom att nå toppen, den andra är genom att nå en zon.

En zon är en mittpunkt i klättringssekvensen. När en idrottare når zonklippan håller de den med båda händerna i en sekund och det räknas som att nå zonen. Varje zon ger en idrottare 100 poäng.

Toppen är stenblocket högst upp på klätterbanan. När en idrottare når toppen får han 230 poäng. Detta är ett av de svåraste stenblocken att nå. Med detta faktum kommer många olympier att fokusera mer på att få många zonpoäng istället för att sträcka sig hårt efter stenblocket på toppen.

När du väl når den översta stenen måste du hålla den med båda händerna, och först då kan du släppa taget och få 230 poäng från denna sten.

Idrottare får bara fyra minuter på sig att göra så många poäng som möjligt. Det fanns tre nummer vid OS 2020, som var de enda olympiska spelen hittills med bouldering som en utvald sport.

  Hur man håller en snöboll från att smälta

Det betyder att det bara fanns tre toppmöten och tre zoner, så om en idrottare fullföljde banan perfekt, kunde de uppnå totalt 990 poängklättring.

Försök till bouldering

Om det var oavgjort mellan två idrottare som uppnådde samma antal toppar och zoner, skulle denna regel träda i kraft. Varje försök att zonera eller toppa kommer att räknas mot dig i form av oavgjort, därför är det idealiskt att nå en zon eller toppmöte på ditt första försök.

Att nå en zon eller en topp på första försöket kallas att blinka. Blinkande betyder att du har tittat på banan i förväg och planerat hur du ska nå varje zon och topp perfekt, så det tog bara ett försök att nå varje zon eller topp.

Men om du inte når toppen på första försöket kommer de att ta 20 poäng av dig. Detta överensstämmer med ingen slips eller slips. Det betyder att om det är en poäng du vill blinka kommer du förmodligen att bli den bästa boulderaren för den omgången av tävlingen.

Skillnaden mellan olympisk bouldering och olympisk bouldering för juniorer

Det är inte så stor skillnad mellan boulderingtävlingarna för juniorer och boulderingtävlingarna vid de olympiska spelen. Den största skillnaden är att juniortävlingar vanligtvis ger idrottaren fem minuter på sig att genomföra övningen. Vid de olympiska spelen ger man däremot bara idrottaren 4 minuter på sig att genomföra banan.

Denna lilla extra tid gör det lättare för deltagarna att nå fler zoner och toppar. Det betyder att fler människor borde ha en chans att genomföra kurser.

  En lista över de bästa bågskyttebanorna i Salt Lake City-området

Skillnad mellan bouldering och andra olympiska klättringar

I den OS, det finns tre olika stigningar. Det är bouldering, fart och blyklättring. Var och en av dessa klättringar har sina egna olika färdigheter för att prestera bra.

Även om alla dessa olika typer av klättring är olika, konkurrerar alla tre områden om samma guldmetall. Därför bör boulderingatleter känna till var och en av dessa stilar eftersom de kan få fler poäng genom att delta väl i dessa tävlingar.

Snabb klättring uppnås genom att en klättrare står vänd mot en klippvägg. De klättrar sedan dubbelt så snabbt som de kan. Den snabbaste tiden tas då och det räknas som deras rang. Snabbklättringsfinalisterna startar sedan alla samtidigt vid klätterväggen och tävlar för att se vem som är först till toppen.

Blyklättring, å andra sidan, poängsätts av antalet olika håll en klättrare kan uppnå med ett rep på sex minuter. Den klättrare som når den högsta poängen får högst poäng i detta område och den poängen multipliceras sedan med klättrarens poäng i de två andra grenarna, bouldering och fartklättring. Det är därför blyklättring kan få många poäng vid OS.

Poäng för spetsklättring och hastighetsklättring beräknas i riktning mot en boulderingklättrars poäng och är därför viktiga för den olympiska processen.

Kritiker mot Boulderings poängsystem vid OS

Många gillar inte hur den olympiska styrelsen har beslutat sig för att göra bouldering. Det finns många olika argument om hur de olympiska domarna kan ändra sitt dömande system för att göra det till ett mer rättvist och jämlikt dömningssystem.

Huvudargumentet är att bouldering, fartklättring och blyklättring alla klumpas ihop och tvingas tävla om samma metall. De konstaterar att det är tre separata sporter och bör behandlas som sådana.

  Jigga med flugspö: 5 strategier för att fånga mer fisk

Ett annat argument är att varje försök att nå en topp eller en zon ska räknas för idrottaren. En idrottare som gör fyra försök att nå toppen kommer att få samma poäng som en idrottare som bara gjort två försök att nå toppen.

Det skulle vara mer rättvist att räkna med varje försök för att göra det mer reflekterande av idrottarens skicklighet i blixtklättring. Bouldering är verkligen en strategisk klättringsfärdighet och att räkna varje försök ger en bättre uppfattning om vad sportens principer är.