Hur fungerar bergsklättringsankare? (Bultar, kammar och mer)

När jag kom djupare in i bergsklättring började jag undra hur man förblir säker när de av misstag halkar. Jag visste att det måste finnas ett system som förhindrar skador när något sådant här händer. Då stötte jag på begreppet att klättra ankare. Jag tillbringade en halv dag med att läsa och förstå de olika teknikerna som kommer att hålla dig säker ifall du tappar greppet om ytan. Nu är jag villig att dela med mig av hur bergsklättringsankare fungerar.

Bergsklättringsankare fungerar genom att du fäster ditt rep eller sele direkt på ankarpunkten med en karbinhake eller knut. För att göra detta kan du använda naturliga ankare som träd, istappar, stenblock och horn. Å andra sidan kan du använda konstgjorda sådana som kolvar, kamanordningar och bultar.

Jag ska gå in på det knasiga med att klättra ankare idag. Förutom att lyfta fram den generiska operationen kommer jag också att fördjupa mig i de olika typerna av ankare för att hjälpa dig förstå hur var och en av dem fungerar. När du har gått igenom min guide nedan kommer du att vara väl insatt i arbetsprincipen för varje typ av ankare.

Du kan dela upp klätterankare i naturliga klätterankare och konstgjorda klätterankare (källa). De konstgjorda har också ytterligare förgreningar. Jag kommer att förklara hur varje typ av klätterutrustning fungerar och följa upp det med en guide för att välja rätt.

1. Naturliga ankare

Naturliga ankare använder egenskaper från berget eller stenen som du kan använda för att klättra eller stabilisera dig själv. Dessa funktioner kan vara:

 • Träd
 • Istappar
 • utsprång
 • horn
 • Stenblock

Du kanske tänker, hur kan du använda dessa naturliga egenskaper för att klättra? Svaret är det de fungerar genom att fästa en karbinhake, snöre eller sele på dem. Det säkerställer att du kan ta stödet för klättring.

Det är dock avgörande att förstå att inte varje träd eller varje istappar kan fungera som ett naturligt ankare. Det finns några krav att vara medveten om innan du väljer det som ditt naturliga ankare. Dessa inkluderar:

 • Du måste se till att det naturliga ankaret kan stödja din vikt. Om det finns några tvivel är det en bra idé att hoppa över det naturliga ankaret till förmån för ett annat.
 • Du måste också se till att ankarets huvudpunkt är ovanför kanten av klippan. Det ser till att repet kan löpa obehindrat mot dig.
 • Det är en bra idé att välja huvudpunkten i din klätterbana. Detta gör att du kan följa den inställda vägen istället för att avvika från den.

Om det naturliga ankaret du planerar att använda uppfyller dessa tre krav kan du använda det som ett ankare och gå vidare. Annars är det en bra idé att hoppa över det till förmån för ett annat ankare.

Varför ska jag använda naturliga ankare?

Svaret är att du kommer att märka många sådana funktioner längs leden eller klättringen. Det är därför när du använder de naturliga ankarna på de sätt jag beskrev ovan, kommer det att vara enkelt för dig att gå framåt.

Det kommer också att vara mycket mindre tidskrävande än de andra metoderna jag kommer att presentera senare. Nu när du är medveten om naturliga ankare, låt oss titta på de konstgjorda.

  Bästa flugfiskebröstpaket

2. Konstgjorda ankare

De flesta av oss är bekanta med konstgjorda ankare. Det här är de du kan köpa online eller i en friluftsbutik. Dessa ankare inkluderar:

 • Fjäderbelastade kamanordningar
 • Pitons
 • Expansionsbult i stål
 • proppar

De konstgjorda ankarna bör fästas i springor eller runt stenar för att ge dig den dragkraft du behöver för att klättra. Ju högre metall-till-sten-kontakt ankaret har, desto bättre är det.

Det betyder att den klarar mer vikt. Den exakta mekanismen de använder beror på vilken typ av ankare du använder.

Jag kommer nu att gå in på detaljerna för de tre typerna av konstgjorda ankare nedan (källa).

Säkra ankare

Säkringsankaret är en av de mest pålitliga ankartyperna du kan åka med. Du kan använda den fristående. Detta ankare är avsett att göra det möjligt för dig att fästa ett rep eller en säkerhetsanordning.

Hur fungerar ett belayankare?

Den består av 2 komponenter. Det ena är användbart som ett naturligt ankare och det andra är det konstgjorda ankaret. Fördelen är att redundans läggs till ankaret. Det i sin tur hindrar dig från att falla. Det ökar också ankarets bärförmåga.

Redundansen säkerställer också att det finns extra säkerhet ifall trycket på repet ökar.

Som du kan se är proceduren för att använda belayankaret ganska enkel. Den är mycket pålitlig under normala förhållanden. Men när terrängen är förrädisk, eller det är stor risk att falla, är det en bra idé att gå med nästa ankare, vilket jag ska betona.

Running Belay Anchor

Har du hört talas om det löpande säkringsankaret tidigare? Jo, det är ett ankare vars huvudsakliga syfte är att skydda dig om ledaren faller. Det är ett av de bästa ankarna när fallrisken är i överkant.

Jag kommer att gå in på detaljerna om detta ankare nedan för att hjälpa dig förstå hur det fungerar.

Löpsäkerhetsankaret måste installeras mellan de två klättrarna. Om ledaren faller kommer följaren att fungera som en motvikt.

Detta kommer att hjälpa ankaret att stoppa fallet. Under normala omständigheter fungerar det som ett vanligt säkringsankare. Det är först när ledaren faller; det kan underlätta motvikten.

Det finns en hel del fördelar som löpsäkringsankaret kan ge, till exempel:

 • Det lätta gripandet av fällan
 • Klättra snabbare under normala förhållanden
 • Undvik extra belastning på repet
 • Snabbare återhämtning från hösten

Dessa fördelar med löpsäkringsankaret innebär att det är en nödvändighet när stigningen är utmanande, eller sannolikheten för ett fall är högre.

Isankare

Fungerar ovanstående ankare i snö?

Om du planerar att bestiga klippan eller ett berg i snöväder, är det en bra idé att använda ett isankare (snöstrejk). Det ger dig ett utmärkt grepp, även i iskalla (källa).

Arbetsprincipen för isankaret är ganska enkel. Snöstolpen ska borras i hård snö. Du kan göra detta med hjälp av isskruvar. Innan detta steg är det viktigt att hitta is som kan hålla den.

Här är en välbeskriven video om hur man installerar dessa typer av snöankare.

Du kanske nu undrar vad händer om isen inte kan hålla den?

Det bästa sättet att använda snöstång är i kombination med v-tråden (källa). V-wire-anordningen kräver att du borrar två hål i is som möts i andra änden.

  Hur mycket bränsle använder en luftballong?

Efter det måste du föra en sladd genom den och V-trådsenheten. Du måste stänga öglan med en tät knut. V-wire-anordningen ger dig då ett redundant sätt att fördela trycket och underlättar även användningen av snöstången.

När du väl använder denna mekanism tillsammans med snöstången kan du skydda dig själv. Isstången kommer inte att lossna heller.

Till exempel kan isankaret eller snöstången också hjälpa dig vid dåligt väder.

3. Återanvändningsskillnad

Det finns en annan skillnad mellan klättringsankarna som du bör känna till. De två typerna under denna distinktion varierar i användning och funktionsprincip.

Skillnaden vilar främst på möjligheten att återanvända ankarna. Jag kommer att diskutera två typer av klätterankare utifrån deras återanvändningsmöjligheter.

Fasta ankare

Fasta ankare är permanent indrivna eller borrade i berget. Du kan fästa en snabbdragare, säkerhetsanordning eller rep. Men när du väl kommer förbi det området behöver du inte dra upp dem ur berget.

De kommer att stanna där. När du går framåt, installera mer för att klättra uppför klippan. Exempel på sådana ankare är:

 • Bultar
 • Pitons

Fördelen med fasta ankare är att de har hög lastkapacitet. Nackdelen är att du måste installera dem upprepade gånger på grund av arbetsprincipen.

Avtagbara ankare

Löstagbara ankare är å andra sidan lika enkla att installera och ta bort. Du behöver inte lämna dem på plats. De är ett bra alternativ om du inte kan installera de fasta ankarna, inte heller kan du använda naturliga ankare. Några exempel är:

 • proppar
 • Cams

Utformningen av dessa ankare är sådan att du kan dra eller lossa dem från berget. Den avtagbara designen minskar också behovet av att bära avtagbara ankare för resan. Det hjälper dig att lätta på belastningen.

Om du undrar hur bergsklättringsankare fungerar, har jag gått in på arbetsdetaljerna för var och en av typerna. Jag hjälper dig också att förstå vilken typ av ankare du ska gå med.

Vilken typ av klätterankare ska jag använda?

Vilken typ av klätterutrustning du väljer beror på ett antal faktorer. Dessa inkluderar:

Terrängtyp

Om terrängen består av många naturliga ankare kommer ditt beroende av konstgjorda ankare att minska avsevärt. Därför är det viktigt att göra efterforskningar innan du väljer ankare. Du bör gå igenom den officiella dokumentationen och webbplatserna för att hitta terrängdetaljer och information.

Teammedlemmarnas erfarenhet

Undrar du varför teammedlemmarnas klättererfarenhet räknas när de väljer ankare? Tja, om hela ditt team är relativt nytt, är det en bra idé att välja ett ankare, till exempel en lockup. Det kommer att stödja teammedlemmarna i händelse av ett fall.

Väder

Hur stor är chansen att stöta på is och snö? Om det är högst troligt finns det inget annat alternativ än att gå för isankaret. Det är därför man inte kan bortse från vädret. Om snö eller is inte är troligt under klätterexpeditionen, kan du åka med de vanliga ankare som jag beskrev ovan.

Trygghet kontra att bära bördan

Om du vill gå för det säkraste alternativet kan du ta med dig de fasta ankarna. Om du är orolig för vikten kan du bära den avtagbara.

När du väl tar hänsyn till dessa faktorer blir det lätt för dig att välja rätt ankare för din klättringsresa.

  11 smarta sätt att få fisklukt från dina händer

Behöver jag utbildning innan jag använder klätterankare?

Ja, träning är absolut nödvändigt när det kommer till att använda bergsklättrarutrustning. Där uppe på berget litar man på ankarna. Därför kan du inte ta någon risk.

Det är lämpligt att gå med på en klätterkurs eller gå till närmaste inomhusklättringsbana. De kommer säkerligen att ha ett träningsprogram som gör dig bekant med alla ankare och som också hjälper dig att förstå hur du använder dem där ute i bergen.

Du bör inte ignorera träning eftersom det kan leda till en mängd problem när du ger dig ut på din första klättringsexpedition.

Hur inkluderar man ankare i klättersystemet?

Jag har gått in på detaljerna om hur ankarna fungerar ovan. Men hur integrerar du det i ditt klättringssystem?

Jag kommer att svara på denna fråga nedan. Det finns två sätt att göra detta.

1. Halvdirekt metod

I den här metoden är du ansluten till belayern och belayern använder ankaret. Tekniken använder säkerhetsanordningen. Fördelen med denna metod är att fällan kan stoppas ganska snabbt. Belayern kan också ta bort sig själv från systemet.

2. Direkt metod

Den direkta processen innebär att du fäster ditt rep direkt i ankaret. Säkerhetsanordningar kan också användas i detta system, men i allmänhet använder den andra klättraren ett annat ankare. Detta gör båda klättrarna oberoende av varandra. När du använder säkerhetsanordningen kommer endast klättrarna att länkas.

Så om du planerar att använda ankaren på din nästa klättringsexpedition, här är två sätt du kan göra det på. I vilket fall som helst måste du köpa annan utrustning så att du kan förankra dig.

Om det ämnet, se till att du läser en artikel av mig på hur mycket kostar klätterutrustning. I den har jag listat all nödvändig utrustning (linor, karbinhakar, sele, hjälm, handskar etc.) och presenterat deras prisklass.

Kan en sele användas för att sätta upp ankare?

Hittills har jag bara pratat om att fästa ett rep i ankaret. Men kan man göra samma sak med hjälp av en sele?

Ja, du kan använda en sele för att sätta upp ett ankare. Fördelen med selen är att den fördelar belastningen jämnt och minskar trycket på huvudlinan.

Det betyder också att om du vill frigöra dig från ankaret så kan du göra det utan större ansträngning. Det är därför, när du planerar att använda de fasta ankarna, att bära klätterselar kan göra resan lätt för dig.

Dessutom skulle en sele förmodligen väga mindre än ett rep. På det sättet rekommenderar jag starkt att du läser en artikel jag skrev om hur mycket väger ett klätterrep. Jag har gett 40 exempel där så att du kan välja det som bäst passar dina behov (vikt och hållbarhet).

Slutsatser

Så om du inte visste hur klättringsankare fungerar förrän nu kan du kolla in min guide ovan. Med den detaljerade användningen av varje typ av ankare och en liten guide som hjälper dig att välja rätt, kan du vara säker på att din nästa bergsklättringstur kommer att bli enkel. Nu är det dags att välja rätt ankare för din nästa expedition.