Hur förhindrar du att husbilsrör fryser när du campar?

Vintercamping njuts vanligtvis bara av en liten del av RVing-samhället. Många campare kör sina riggar till sydstaterna på vintern för att undvika kyla och snö. Ändå har camping på vintern sina fördelar, bara man gör rätt.

Frysrör är en mycket verklig fara när du använder din husbil i låga temperaturer. För att förhindra att rören fryser måste du vidta lämpliga försiktighetsåtgärder, underhålla dem och värma upp dem. Vi kommer in på detaljerna nedan.

Om du alltid har velat testa vintercamping har du tur. Det här inlägget kommer att visa dig hur du tar hand om din husbil så att du kan njuta av att campa i vinterlandskapet.

Varför campa på vintern?

Camping på vintern har många fördelar. En gång upptagna och bullriga campingplatser är nästan tomma. Detta innebär att du kan koppla av och njuta av det fridfulla landskapet utan alla folkmassor.

Även på vintern finns det fortfarande massor av utomhusaktiviteter att göra. Och medan du njuter av snön ute, kommer det inte att finnas några insekter eller ohyra som irriterar dig! Så medan snöfåglarna flockas till campingplatserna med varmare väder kan du förbereda din husbil för en mysig vintercampingresa.

Hur du skyddar dina rör

Det är viktigt att dina rör inte fryser på vintern. Om dina rör fryser kan det uppstå mycket rejäla VVS-problem. Precis som i ett hem expanderar vattnet i rören när det fryser. Denna expansion resulterar i spruckna eller sprängda rör.

Isolering är kanske det viktigaste steget du kan ta för att förhindra frysning. Det finns ett antal sätt du kan isolera dina rör.

Den första är värmetejp. Värmeband är i allmänhet tunt och flexibelt. Det finns i många järnaffärer och marknadsförs vanligtvis för VVS. Den används genom att linda den runt rör för att skydda dem från kylan.

I din husbil kanske du inte vill linda tejpen runt rören som du skulle göra hemma. Istället kan du köra tejpen parallellt med röret och sedan fästa den genom att tejpa den.

Det finns olika typer av värmetejp och du vill vara säker på att du har rätt sort. Takvärmetejp är styvt och kan inte lindas runt rör. Värmeband avsedd endast för metallrör kan smälta PVC.

Det är viktigt att notera att även om värmetejp hjälper till att isolera dina rör, kan det behöva användas tillsammans med andra åtgärder. Dessutom, i mycket kalla temperaturer, kanske värmetejp inte räcker för att förhindra att dina rör spricker.

En annan vanlig förebyggande metod som används i hemmen är att tillåta ett litet dropp från kranar. Att skruva på kranarna lite kommer att hålla vattnet flytande genom rören och förhoppningsvis kommer det att frysa mindre.

När du är inomhus kan du också hålla VVS varm genom att öka luftcirkulationen. Detta kan göras genom att öppna förvaringsutrymmen och skåp inuti så att den varma luften i din husbil kan nå ditt VVS.

Värmare i olika former kan också användas. Vissa husbilar har inbyggda metoder för att tillföra värme till VVS-systemet. Rören och vattentankarna kan placeras i ett område som tar emot värme eller i en uppvärmd kanal.

Detta innebär ofta att en kanal dras från varmluftsugnen till VVS-facket. När ugnen slås på ibland för att värma insidan av din husbil, bör den också värma rören och hålla dem från att frysa.

Men om din husbil inte är inställd på detta sätt, kan du behöva använda en värmare, till exempel en värmare. Detta kan dock vara knepigt. Du måste vara mycket noga med att inte överhetta närliggande komponenter och vidta säkerhetsåtgärder.

Var förnuftig med din tankanvändning. Ibland är det bättre att använda din interna färskvattentank istället för att ansluta dina rör. Om du bara litar på din sötvattentank kan du förvara din sötvattenslang och inte oroa dig för att den spricker. Innan du förvarar dem, kasta eventuellt kvarvarande vatten.

  Lägger jag ett liggunderlag i en sovsäck?

Du måste också göra smarta val för dina avfallstankar. De ska bara tömmas när de är fulla och när du inte dumpar se till att hålla ventilerna stängda.

Om du tror att återvinningstanken fryser, är det bäst att bara tömma dem. Du kan tömma vattensystemet och blåsa igenom rören med tryckluft och ta bort eventuell kvarvarande fukt. Ogiftigt, biologiskt nedbrytbart frostskyddsmedel kan också användas.

Endast en liten mängd i lagertankar kan skydda ventilerna från is och frysning. Varje tank kanske bara behöver några liter. Dessutom kan du hälla ner en del i duschavloppet som leder till gråvattentanken, som kommer att skydda duschens avloppsrör. Fyll på frostskyddsmedel medan avloppsvattnet fyller tankarna.

Vilken typ av frostskyddsmedel du använder är viktig. Frostskyddsmedel för bilar bör aldrig användas eftersom det kommer att förorena ditt husbilsvattensystem. Det finns tre vanliga typer av frostskyddsmedel för husbilar; etanol, propylen/etanol och propylenglykol.

Etanol är alkoholbaserat och det mest prisvärda. Men det har nackdelar. Det kan leda till dålig smak och luktande vatten eftersom det påverkar vattentillgången. Alkoholen är också hård mot ventiler och tätningar, torkar ut gummit, orsakar sprickor och läckor.

Denna typ av frostskyddsmedel är begränsad till quest- och pex-vattenlinjer. Det är också mycket brandfarligt på grund av sin alkoholbas. I allmänhet är detta inte det bästa valet för RV frostskyddsmedel.

Nästa är en blandning av propen och etanol. Eftersom det använder alkohol kan det resultera i dålig smak och luktande vatten trots att det inte är giftigt. Alkoholen kan även torka ut tätningar och ventiler och är brandfarlig. Även om det säljs i husbilsbutiker, kanske det fortfarande inte är det bästa valet.

Slutligen är propylenglykol vanligtvis exklusivt för husbilar. Det är icke brandfarligt och kommer inte att lämna ditt vatten illaluktande eller smaklöst. Det är giftfritt och säkert för nästan alla VVS-system för husbilar. Som en extra bonus fungerar den också som smörjmedel och konditionerar dina ventiler och tätningar.

Om du vet att du kommer att campa i extremt kalla temperaturer, kan det vara tillrådligt att fullständigt vinterisera din husbils VVS-system. Du kan ta med dig dricksvatten i din husbil och använda camping eller lokala toaletter. Var noga med att kontrollera med din värd för att säkerställa att duschar och toaletter fungerar och är tillgängliga.

Genom att vidta några eller många försiktighetsåtgärder under vinterförhållanden kan du skydda dina vattenledningar från att frysa och göra campingen säker och trevlig. Men ditt VVS är inte det enda som behöver hålla sig varm under en vinterhusbilstur.

Hur man generellt isolerar sin husbil

När du campar i isiga temperaturer vill du naturligtvis hålla dig varm. Vidta därför åtgärder för att isolera din husbil.

Det första steget är att försegla din husbil och försegla den ordentligt. Detta innebär att du gör en noggrann inspektion av tätningarna och tätningarna runt alla dina dörrar och fönster varje höst. Om de är spruckna, svaga eller saknas bör de repareras eller bytas ut.

Fönsterbeklädnader och husbilslister är också användbara för att hålla din husbil varm. Eftersom kall luft kan cirkulera under din husbil och rören kan hålla sig svala samtidigt som de avleder värme, överväg att använda RV-fotlister. Detta kommer att hjälpa till att blockera kalldrag och skydda utrustningen under din husbil. Skumplattor på botten lägger till ytterligare ett lager av skydd.

Fönsterbeklädnader kan också bidra till att förhindra drag, men fungerar främst för att stöta bort kylan och reflektera värmen tillbaka inuti. Dessa foliepaneler eller filmer är reflekterande till sin natur och mycket anpassningsbara. Du kan klippa dem exakt till din fönsterform för att få bästa skydd mot kylan.

  Är camping ensam konstigt?

Att täcka ventiler och din A/C-enhet förhindrar drag. Eftersom du inte kommer att använda din A/C-enhet, vänligen täck över den ordentligt. Detta förhindrar snö, is eller regn från att tränga in och kall luft från att nå ditt inre.

Att skydda dina ventiler från drag och nederbörd bör inte heller förbises. Du vill att ventilerna ska vara öppna för luftväxling, särskilt om du använder en bärbar värmare, men du vill inte att snö eller is ska byggas upp i dem.

Slutligen kan din inredning också ha en isolerande effekt. Tunga gardiner och draperier håller ute kall luft som läcker in genom fönstren. De hjälper också till att förhindra att varm luft lämnar interiören. Om du vill separera ditt bostadsutrymme från badkaret så att det blir mindre och lättare att värma upp kan du köpa stora isolerade gardiner för att skilja de två områdena åt.

Skumskivor eller golv kan isolera golvet och avvärja kalla fötter. Men tunga mattor kan fungera lika bra och kan vara billigare. Genom att isolera din husbil ordentligt säkerställer du att värmen som du pumpar in i din installation stannar inne och kylan stannar utanför.

Uppvärmningsmöjligheter för din husbil

Under många kalla förhållanden bör din husbilsugn vara tillräckligt för att hålla din husbil varm. Ugnen är också det säkraste alternativet och håller ditt VVS-system varmt. Men i vissa fall kanske ugnen inte räcker till. I det här fallet måste du använda någon typ av värmare.

Det finns ett fåtal typer av rumsvärmare, de finns i många olika storlekar och typer. Vanligtvis är de bästa typerna av rumsvärmare de med inbyggda säkerhetsfunktioner för att skydda dig och din installation. Säkerhetsfunktioner inkluderar saker som en automatisk avstängning om värmaren faller, en termostat och en timer. Vissa har dessutom en automatisk avstängning när de känner att de överhettas.

Det rekommenderas inte att låta din värmare vara påslagen på natten medan du sover, även om natten ofta ger de kallaste temperaturerna. Men det finns säkert en handfull campare som gör det mot rekommendationen. Om du planerar att lämna din värmare på över natten, är det mycket viktigare att investera i en som har en mängd säkerhetsfunktioner.

  • Keramiska värmare

Dessa värmare är kompakta, lätta att transportera och allmänt tillgängliga. De är inte kraftfulla, men kan vanligtvis lätt värma upp mindre slutna utrymmen, till exempel om du skiljer din sittbrunn från ditt bostadsutrymme.

Keramiska värmare fungerar med hjälp av keramiska plattor, ledningar och en fläkt. Interna ledningar som leder elektricitet värmer de interna keramiska plattorna. En fläkt blåser sedan över plattorna för att trycka varm luft ut och in i ditt utrymme.

  • Tornvärmare

Tekniskt sett klassificeras tornvärmare som keramiska värmare. De använder samma metod för att värma upp ditt utrymme med keramiska plattor och ledningar. Skillnaden är att de är större och mindre kompakta. Detta gör att de ofta kan ge mer värme snabbare än en liten, bärbar keramisk värmare.

Både tornvärmare och keramiska värmare är lämpliga för tillfällig användning under vintercamping. De är inte särskilt hållbara eller byggda för att tåla konstant användning, men gör utmärkta ugnstillägg. Men på grund av dessa begränsningar bör du inspektera dem för slitage varje gång du planerar att använda dem.

  • Rullande eldstäder, inbyggnadskaminer och insatskaminer

Många husbilar kanske redan har dessa som ett uppgraderingsalternativ. Om din husbil inte innehåller dem, kan du också hitta rullande eldstäder online eller i vissa butiker. Några modeller är keramiska spisar byggda för att se ut som en vedeldad spis. Andra använder ett infrarött system för att producera värme.

  Behöver du en kudde i en hängmatta?

Dessa värmare kan pumpa ut en hel del varm luft och är idealiska för större utrymmen. Dessutom är de gjorda för att tåla långvarig och frekvent användning.

  • Infravärmare

Dessa värmare använder infrarött ljus, ett spektrum av ljus som är osynligt för blotta ögat, för att leda värme till våra kroppar. På samma sätt som solen skiner på trottoaren en sommardag och värmer den, eftersom dessa värmare avger det infraröda ljuset absorberar vi det och värmer i sin tur upp det.

Vissa har fans och andra inte. De fungerar bäst när de placeras nära din person så att du kan ta emot hela mängden infrarött ljus.

  • Bränslevärmare

De flesta campare kommer inte att välja en bärbar bränslevärmare framför en elektrisk. Detta beror på att det inte är idealiskt att ha propan eller andra brännbara bränslen i din husbil för att driva en värmekälla. Men i händelse av att det inte finns någon el, skulle en bränslevärmare vara en bra backup. Se bara till att ventilera din husbil och ha en fungerande kolmonoxiddetektor.

Om du har isolerat din husbil ordentligt och köpt en värmare som har rätt storlek och typ för ditt utrymme, bör du förmodligen inte hålla den varm även i kyliga temperaturer.

Andra kallt väder tips

Värmeelement och isolering är mycket för att skydda dig och din installation mot kyla. Men det finns fortfarande ytterligare åtgärder du kan vidta för att hålla värmen.

Att ta sig in och ur husbilen så lite som möjligt är viktigt för att begränsa luftväxlingen. Försök att montera ihop allt du behöver för din utomhusresa innan du öppnar dörren. På så sätt kan du snabbt lämna din husbil utan att avge för mycket värme.

Du bör också klä dig varmt inte bara för utomhusaktiviteter, utan också för att sova. Massor av lager, värme och till och med en hatt är bra för att hålla dig varm medan du sover. Det rekommenderas inte att använda din spis på natten och en ugn kan vara bullrig. Försök därför att klä dig så varmt som möjligt.

Sovsäckar eller elektriska filtar kan också göra din sömn mer bekväm. Elektriska filtar med timer rekommenderas, lämna dem inte på hela natten. Prova att värma ditt sovutrymme med din bärbara värmare innan du går och lägger dig och stäng sedan av den när du går och lägger dig.

Bortsett från att packa kläder och filtar, glöm inte några nödvändigheter för din rigg. Snöplogar är viktiga men förbises ofta. De kommer att hjälpa oerhört mycket om du behöver gräva ut din husbil eller bara rensa snö från dina rör. En hårtork kan också vara användbar för att snabbt värma upp kalla eller frusna rör.

Snökedjor är fördelaktiga för isig och snöig terräng, särskilt när man försöker flytta en stor husbil. Reservpropantankar och bränslekällor är andra bra saker att ha till hands om du planerar att ta med en bärbar värmare och/eller använda din ugn. En bra tumregel för vintercamping med husbil är att aldrig bli ertappad oförberedd.

Vintercamping, värt den lilla ansträngningen

Det är ingen hemlighet att använda din husbil på vintern är lite mer av en huvudvärk och krångel än att använda den i varmt väder. Ändå tycker många campare att vinterbruket är värt det på grund av det fridfulla landskapet, tomma campingplatser och spännande utomhusaktiviteter.

Fler artiklar du kommer att älska

Fungerar husbilsvärmare på el? (Svar och förklaringar)

Kan man använda en rumsvärmare i en husbil?

5 bra sätt att isolera en popup-camper (från värme eller kyla)