Hur förblir golvlösa tält torra?

Golvlösa tält var på topp innan jag föddes och det ser ut som att de gör comeback i de ultralätta backpacking- och jaktsamhällena. Det finns några anledningar till att människor undviker golvlösa tält, men den främsta anledningen är att de är rädda för att vatten ska läcka in i tältet. Är du dömd att bli blöt i ett golvlöst tält eller kan du hålla insidan torr med lite grundplanering?

Hur förblir golvlösa tält torra? Att hålla insidan av ditt golvlösa tält torrt är ganska enkelt. Alla tält är designade för att leda bort vatten från tältet, men du måste vara försiktig var du slår upp läger. Försök att sätta upp tältet på ett plant underlag, bort från dalar, kullar och sänkor, så att du inte får pölar och springer genom insidan av ditt tält. Visualisera din omgivning och slå läger på hög mark så att regnvatten rinner runt din campingplats och inte kommer under tältet.

Det kanske låter enkelt nog, men att hitta en lämplig plats att slå läger på kan vara lite knepigt. Din campingplats kan bli översvämmad några gånger i början, men med lite övning kommer du att ta dig igenom det. Här är några tips för att hålla ett golvlöst tält torrt.

Hur man håller ett golvlöst tält torrt

Att hålla insidan av ett golvlöst tält torrt är lättare sagt än gjort. Att hitta rätt läge för lägret är det viktigaste steget. Nyckeln till att slå läger är att undvika låga platser och se upp för närliggande kullar som kan leda vatten in i ditt tält.

Under mina första dagar av camping blev jag bränd av ett dåligt urval av platser, men man lär sig snabbt efter några kalla/våta eländiga nätter. Det kan ta några dåliga resor, men så småningom lär du dig att undvika våta områden. Att packa ihop utrustningen efter en natt med regn och se vattenpölar överallt och den torra marken under tältet är en fantastisk känsla.

I den verkliga världen kommer du sällan att hitta den ”PERFEKTA” platsen för camping, men den mesta jorden kommer att absorbera en hel del vatten och tält är designade för att dränera vatten från insidan. Så så länge du undviker låga punkter där vattnet kommer att samlas bör du klara dig i de flesta stormar.

  Hur man gör hemmagjord tältsömsförseglare: DIY tältsömsförseglare

Hitta en campingplats borta från låga platser där marken sluttar bort från dig. Det betyder att man inte slår läger i dalar, på sidorna av kullar, nära bäckbäddar eller små sänkor. Du kan vanligtvis se var vattnet lägger sig/flödar genom en snabb visuell inspektion av din omgivning.

Kom ihåg att detta är en läroprocess. Det är aldrig kul att sova i en blöt sovsäck, men du blir bättre på att välja campingplatser längs vägen. Du kan vara blöt, kall och olycklig några gånger, men du kommer att överleva och vet att du kan undvika det problemet nästa gång.

Sätt upp ett tältfotspår eller presenning

Tältfotavtryck för att hålla golvlöst tält torrt

Vissa ultralätta killar gillar att lägga sitt liggunderlag/sovsäck direkt på golvet, men det är bortom min komfortnivå. Det kanske fungerar under de torra sommarmånaderna, men på våren/hösten ber du om problem. Vad händer om det regnar första natten och du måste vandra till en ny camping där terrängen är blöt och lerig? Vill du verkligen lägga dina grejer i leran och göra allt blött och smutsigt?

Det är därför jag alltid bär en liten presenning eller tältfotspår att placera under mitt liggunderlag/påse och hålla mina saker från marken. Tarpen behöver inte ens täcka hela golvet i ditt tält. Jag gillar faktiskt att lämna halva tältet öppet så det finns en torr/smutsig sida och en ren sida. Gå bara in med dina smutsiga stövlar och gå in i det torra rummet. Klipp bara en billig 4×8 presenning

Jag bär en billig 59″x86″ Terra Hiker Tent Footprint att gå under min sovplats. Den är tillräckligt stor för att ha ungefär en fot på änden och ena sidan av min sovsäck. Min ryggsäck går på fötterna i slutet av min sovsäck och det finns ungefär två meter bredvid min väska att manövrera runt och klä på sig utan att kliva i gräset. Du kan också lägga ner en billig presenning, men den är skrymmande och svår att vika.

Se till att fotavtrycket inte sticker ut utanför dina tältväggar. Tältfotspår är vattentäta, så du vill inte att vatten ska komma på dem, samlas och rinner in i tältet.

Överväg att ta med en ultralätt spjälsäng

Ultralätt spjälsäng håller din sovsäck torr

Det ultralätta samhället kan rynka pannan åt detta förslag, men att bära en ultralätt spjälsäng håller din sovsäck/matta från marken och borta från läckande vatten. Ultralätta barnsängar är mycket populära bland jägare. De använder sängen för att få upp sovutrustningen från marken och lägger resten av sina grejer på en vattentät presenning. Detta är inte helt nödvändigt med korrekt lägerplacering, men det låter dig göra installationsmisstag utan att få din utrustning genomblöt.

  Vad är åsarna på en ficklampa till för?

Det finns många olika företag som gör lätta spjälsängar, men de Therm-a-rest Ultralätt spjälsäng (2lbs 9oz) är det överlägset lättaste alternativet jag har sett. Den kan hålla upp till 325 pund och den enda nackdelen är priset. Du kan hitta mycket billigare alternativ, men den typiska ultralätta spjälsängen väger mellan 5 och 6 pund.

Se efter tecken på lera och låga fläckar

Översvämmad gård med lera

En visuell inspektion av jorden bör vara ditt första steg för att hitta låga fläckar och dräneringsdiken. Det kan vara lite svårt att se låga fläckar på allmänt plan mark, men man kan vanligtvis se erosion från rinnande vatten. Leta efter långa raka dalar i jorden som leder till ett större område där vattnet samlas och rinner ner i jorden.

Du kan vanligtvis se var vattnet rinner och sätter sig genom att titta på gräset. Detta kan vara utmanande i sommarvärmen, men det kommer nästan alltid att finnas tecken på rinnande vatten och dålig dränering. Vattendränering hittar den låga fläcken och följer markens naturliga flöde.

Områden med starka vattenströmmar och poolvatten visar nästan alltid tecken på skador på gräset. Du kommer att se lerfläckar, skräp som bärs med vattnet, skadat gräs, mossa och eventuellt stående vatten. Det beror verkligen på tid på året och när det senast regnade.

Se upp för vattendränering

Försök att visualisera din omgivning och ta reda på det naturliga flödet av vatten. Vatten rinner alltid till den lägsta punkten och följer vägen för minsta motstånd. Det är därför hårt använda vandringsleder ofta svämmar över medan miljön förblir torr. Det finns ingen smuts i vägen och packad jord bildar en naturlig vattenväg. Vattnet kommer att rinna fritt tills det når en låg plats för att samlas och arbeta sig ner i grundvattenytan.

Du inser förmodligen att det aldrig är en bra idé att slå upp ditt tält på en låg plats, men du måste också se upp för fritt rinnande vatten. Att slå läger halvvägs uppför en kulle är ett recept på katastrof. Du behöver inte oroa dig för vattenpölar, vattnet bara rinner genom dem

  Sovsäcksstorlek förklaras: vilken storlek sovsäck behöver jag?

Tänk på vattenavlopp

Lera Med Dålig Dränering

Vatten kan vanligtvis rinna genom smuts och sand, men det finns andra områden där vattnet rinner riktigt hårt. Det finns två huvudområden du vill undvika när du sätter upp ett golvlöst tält. Se upp för stenplattor och jord fylld med lera.

Bergtäckt mark bör vara ganska lätt att upptäcka, eftersom stora stenplattor nästan alltid sticker ut från marken. Om du ser en stor bit av sten komma upp ur jorden, betyder det vanligtvis att det bara finns några centimeter smuts ovanpå stenplattan i det omgivande området. I ett lätt regn kan vatten sjunka ner i marken, men i ett skyfall har vattnet ingenstans att ta vägen.

Lerfylld jord är svårare att upptäcka eftersom den vanligtvis blandas med smutsen. Det är svårt att beskriva, men man brukar se om det är lera i marken när man slår ner sina tältpinnar i marken. Om stolparna lätt går in och jorden smulas sönder betyder det vanligtvis att den är fylld med sand.

Lerfylld smuts känns som att trycka in i en hög med lera. Har du någonsin trampat i leran runt en damm och den lutar runt din sko i en klump? Det är samma sak som kommer att hända om du hamrar din tältstång i lerfylld jord. Det blir nästan till en knölig lerboll som man kan rulla i händerna. Ungefär som lerpajer barn gör när de är små.

Kan jag slå upp ett golvlöst tält på toppen av en kulle?

Du ska kunna slå upp ditt tält på toppen av en kulle, men var försiktig med din omgivning. Det kommer att finnas utmärkt dränering på toppen av en kulle, men du bör se upp för stenig mark. Vatten kommer inte att rinna genom stenar, så det kommer att avleda till miljön. Står dina tält på stigen mot backen är det rinnande vattnet precis i vägen.

Lägg märke till att jag sa att du kan slå upp ditt tält på ”toppen av en kulle”. Försök inte slå upp ditt tält halvvägs uppför en kulle, inte ens på en plan plats. Vattnet kommer att rinna ner från den högre punkten på kullen och rinna genom ditt tält. Du skulle förmodligen inte behöva ta itu med vattenpölar, men det hjälper inte mycket när allt inuti är genomblött.