Hur flyger en luftballong?

Oavsett om det är en romantisk resa till skyarna för två eller en chans att låta hela familjen se en tur i luftballong låter som precis vad du letar efter. Du har aldrig åkt i luftballong, så du har några frågor. Nämligen, hur flyger ballongen?

Värmen stiger, så den varma luften i ballongen har mindre densitet än den kalla luften, vilket gör att ballongen kan stiga upp. På grund av principerna för flytkraft, eller luftens ansträngning uppåt, kan luftballongen förbli hundratals, ibland tusentals fot upp tills piloten tar ner ballongen för en landning.

I det här inlägget kommer vi att prata mycket mer detaljerat om hur luftballonger flyger. Vi kommer också att diskutera den genomsnittliga höjden en luftballong reser, vilken typ av hastighet du bör förvänta dig när du flyger och om du rör dig snabbt i en ballong.

Delarna av en luftballong

Vi har inte tagit upp luftballonger på bloggen på ett tag, så låt oss börja det här inlägget med att gå igenom delarna av en luftballong. Denna information är också praktisk för förstagångsballongryttare.

Kuvert

Även om det kallas en luftballong, är det tekniska namnet på ballongen inte alls det. Istället är denna del känd som kuvertet. Kuvertet har flera komponenter inuti det, såsom den avsmalnande botten, som kallas kjolen. Toppen av ballongen heter lämpligtvis kronan.

Kuvertet är sällan ett stycke, utan snarare flera paneler fästa. Det tekniska namnet för varje panel är goren. Tyget som används för panelerna är en ripstop-nylon som är brandsäker så att du inte behöver oroa dig för att luftballongen av misstag går upp i lågor. Om du någonsin har använt en ryggsäck för bergsklättring eller vandring är den gjord av samma typ av tyg.

En genomsnittlig luftballong eller kuvert kommer att ha 24 gores totalt. En typ av väv som kallas belastningstejper samt sömmar håller hålen fästa. Lastbanden är som materialet i bil- och lastbilsbälten, så du vet att det är bra grejer. Denna väv begränsar belastningen på blodkropparna och håller ballongens vikt uppåt.

Kuverten har också en beläggning av polyuretan med ultraviolett-hämmande så att materialet inte bleknar i solen.

  Köpguide för kajakstorlek

Ballongens krona inkluderar en elektrisk sensor känd som en pyrometer. Denna mätare avläser lufttemperaturen, som inte får överskrida en viss gräns. Om lufttemperaturen blir för hög kan styrkan i luftballongens ripstop-tyg försämras.

Brännare

Den andra delen av en luftballong är brännaren, vilket är där den uppvärmda luften som driver ballongen kommer ifrån. Vi kommer att prata mer om den uppvärmda luften i nästa avsnitt, så se till att du fortsätter läsa.

Vissa luftballonger har bara en brännare och andra två, med behovet av en sekund vanligtvis beroende på ballongens storlek. Brännaren, oavsett om det är en eller två, kommer att sikta upp mot mitten av luftballongen. En pilotlampa aktiverar brännaren/brännarna genom sprängventilen. Ballongkaptenen kan använda sprängventilen för att skicka mer bränsle till brännartankarna eller mindre, till exempel för landning. Allt piloten behöver göra är att justera en trigger.

Korg

Sist men absolut inte minst är korgen, även kallad gondolen. Det är här du och dina nära och kära sitter på en luftballongfärd. Vissa korgar är fortfarande gjorda av flätad, men du är lika sannolikt att se mycket hållbara material som glasfiber eller aluminium.

Korgen har ett ramverk som är anslutet till kablarna i rostfritt stål över ditt huvud. Det kan finnas så många som 24 kablar som fäster korgen på ballongen.

Syftet med detta ramverk är flera. Ramverket håller korgen stabil, speciellt när du landar, så du behöver inte oroa dig lika mycket för att korgen tippar. Därmed inte sagt att det inte kan hända, men det är mindre troligt. Ramverket skyddar även brännarsystemet och håller passagerarna säkra när de åker.

Färgglad luftballong tidigt på morgonen i Ungern

Hur flyger en luftballong?

Nu när du är bättre bekant med delarna av en luftballong, låt oss diskutera hur ballongen flyger, eftersom det är väldigt fascinerande saker!

Brännarsystemet är integrerat för att låta en luftballong flyga. Gasen som driver brännarsystemet är flytande propan. Trycket mellan brännaren och bränsletanken skickar gasen till pilotljuset, där den antänds. Brännarsystemet har också en tryckmätare så att ballongpiloten alltid kan hålla ett öga på hur mycket tryck luftballongen får.

  Varför bär landhockeyspelare en handske?

I ett flerbrännarsystem kan en slang skicka propanen från en brännartank till den andra. Brännaren har även spolar så att den flytande gasen förångas när den träffar spolarna. Pilotljuset tänder sedan ångan med hjälp av sprängventilen. Den resulterande lågan är allt från sex till åtta fot hög. Den lågan stiger upp i kuvertet.

Mängden värme från denna antändning är betydande, minst 12 miljoner brittiska termiska enheter eller BTU per timme. När ångan är tänd, kommer du definitivt att höra den i form av ett whoosh-ljud.

Luften i kuvertet blir väldigt varm, vilket går tillbaka till det vi nämnde i introt. Värmen stiger, vilket innebär att den varma luften i höljet är högre än den kalla luften, som naturligt sjunker. Varmluften är mindre tät och ger den nödvändiga uppstigningen för luftballongen.

Detta innebär att luften i kuvertet måste hållas varm så att du kan fortsätta flyga, utanför det första utbrottet av varm luft från brännarsystemet. Ballongpiloten kan värma luften i kuvertet på ett av två sätt.

Den första metoden är genom en doseringsventil, även känd som en kryssventil. Ballongpiloten kommer att se hur mycket propan som färdas till brännaren för att säkerställa att brännarens uteffekt förblir konsekvent. Om den gör det, bör lufttemperaturen i kuvertet också vara konstant och hålla sig varm nog för en längre flygning.

Ballongpiloten kan också använda sprängventilen, som ger de ovan nämnda 12 miljoner BTU värme. Efter den första sprängningen kommer även temperaturen att upprätthållas genom att regelbundet slå på sprängventilen för att värma upp luften i höljet. Ju bättre temperaturkonsistens desto jämnare blir höjden när du flyger.

Hur högt kan man flyga i en luftballong?

På tal om höjd, hur högt kan du förvänta dig att flyga när du flyger i luftballong med vänner eller familj? Vi är glada att du frågade! Det här är ett ämne som vi har fördjupat oss i på bloggen, så låt oss sammanfatta den informationen här.

Den lägsta höjden vi har sett för flygningar med luftballong är 500 fot, men räkna med att du kommer att vara minst 1 000 fot upp. I vissa fall kommer du att vara så högt som 3 000 fot i luften. Detta är ganska högt, eftersom skyskrapor som bröt 3 000 fots höjdbarriär ansågs vara de högsta i världen för bara några år sedan.

  Vad är skillnaden mellan en ATV och en UTV?

Du kommer definitivt att kunna njuta av sevärdheterna så högt upp, men förvänta dig inte att gå för mycket högre än 3 000 fot. Vid cirka 8 000 fot ändras luftkvaliteten och tunnas ut. Det som kan följa är höjdsjuka, som kan orsaka symtom som andningssvårigheter, illamående och huvudvärk, vilket inte skulle göra ballongflygning särskilt roligt!

Plus, det finns också det lilla faktum att när du stiger var 1 000 fot högre, sjunker temperaturen med så mycket som 4 grader. Du vill inte vara för kall när du flyger i luftballong, eftersom detta också påverkar din njutning av upplevelsen.

Så vad dikterar din luftballonghöjd? Är det ballongföretaget du bokar via? Det kan vara en del av det, men din maxhöjd har mest att göra med vädret. Du behöver lite vind när du ballonger, vanligtvis mellan 4 och 6 miles per timme, men om vindarna är närmare 12 MPH är det inte längre säkert att flyga.

Hur snabbt flyger luftballonger?

Att åka i luftballong är inte som att ta en runda i en racerbil. Det är inte ens besläktat med parasailing, som har hastigheter uppemot 30 MPH. Ballongflygning är en av de roligaste aktiviteterna du kan göra på himlen. Din ballongpilot guidar dig längs med cirka 5 MPH. I vissa fall kan du gå bara marginellt snabbare, som 8 MPH, men det är inget nervkittlande.

Den låga hastigheten gör luftballongturer lämpliga för både barn och vuxna.

Slutgiltiga tankar

Varmluftsballonger inkluderar ett brännarsystem som antänder propan för att skicka ballongen i luften. Genom att hålla temperaturen i ballongen varm kommer den att hålla sig flytande så att du kan sväva förbi och dricka i världens skönhet på 1 000+ fot. Vi hoppas att informationen i den här artikeln har inspirerat dig att prova luftballong!