Hur fixar du ett avskalat skruvhål i en metalldörr?

Om du antingen fäster eller lossar en skruv på din metalldörr, men du gör ett misstag, och skruvhuvudet lossnar. Du försöker manövrera den avskalade skruven med din skruvmejsel, men den kommer bara inte att vika sig. Hur fixar man ett avskalat skruvhål i en metalldörr?

För att fixa ett avskalat skruvhål i en metalldörr, försök få din skruvmejsel att bita i den så att du kan lossa den. Du kan också försöka svetsa in en mutter i den avskalade skruven och ta bort den med en hylsnyckel. Alternativt, fyll hålet och måla om dörren.

Låt oss titta på vad som orsakar en avskalad skruv och några kreativa sätt att fixa det.

Vad orsakar en avskalad skruv?

En avskalad skruv är en skruv som har tappat huvudet, vilket gör den svår att ta bort med en skruvmejsel. En skruvmejsel är en anordning som används för att ta bort en skruv, och den fungerar genom att spetsen på dess skaft sätts in i huvudet på en skruv och lösgör den. Skruvmejseln fungerar bara om den passar på huvudet på en skruv. Om en skruv tappar huvudet förlorar skruvmejseln sin funktion.

En avskalad skruv är ett vanligt möte om du gör många gör-det-själv-hemförbättringar som involverar många skruvar. Det finns några vanliga fel som resulterar i avskalade skruvar.

En av orsakerna till avskalade skruvar är användningen av felaktiga verktyg. Om du använder en ordentlig skruvmejsel för att lossa en skruv ska det normalt inte vara några problem att ta bort skruven rent. Bra skruvmejslar är gjorda av metallaxlar som är motståndskraftiga mot böjning, så de bör vridas lätt när de väl sitter fast i skruvhuvudet.

Om du använder en undermålig skruvmejsel, eller om skruvarna du använder inte är av bra kvalitet, kan ett fel uppstå som resulterar i en avskalad skruv. Avskalade skruvar kan också uppstå om du använder skruvmejslar som är för stora eller för små för skruven du försöker lossa. Att använda skruvmejseln i en udda vinkel kan också resultera i avskalade skruvar.

En annan orsak till avskalade skruvar är för hårt åtdragning av en skruv. Det viktiga att komma ihåg när du skruvar fast en skruv i ett hål med hjälp av en skruvmejsel är att du inte ska fortsätta att dra åt den om den redan sitter fast ordentligt.

Se även  Kan du spraymåla glas?

Att vrida skruvmejseln några varv mer än nödvändigt kan leda till att huvudet går av. På samma sätt kommer sannolikt att försöka att dra åt en skruv när den redan är avskalad resultera i att problemet förvärras.

En annan källa till avskalade skruvar är felaktiga borrar för att skapa ett hål för skruven i första hand. Om du använder en borr av dålig kvalitet för att borra ett dåligt passande hål på en metalldörr, skulle skruven inte skruvas ordentligt. En skruv som inte är fastsatt på det borrade hålet är mer sannolikt att tas bort när externt tryck appliceras.

Hur man fixar ett avskalat skruvhål i en metalldörr

Det finns några metoder för att fixa ett avskalat skruvhål i en metalldörr, och de involverar alla lite sunt förnuft. Låt oss utforska dem i det här avsnittet.

Borra ytterligare ett hål

Denna metod innebär att man använder en borrare för att försiktigt borra ett annat hål i det befintliga avskalade skruvhålet. När du har borrat ett litet hål i det befintliga avskalade skruvhålet, försök att passa in din skruvmejsel i hålet och se om den passar.

Om din skruvmejsel fortfarande inte passar in i det avskalade skruvhålet kan du försöka fortsätta att borra lite igen. Målet är att se om skruvmejseln kan fästas tillräckligt säkert i hålet så att du får ett bra grepp.

Den här metoden är dock inte nödvändigtvis bunden att fungera, så om detta misslyckas, fortsätt inte att borra ett hål i den avskalade skruven eftersom du av misstag kan borra för djupt och förstöra din metalldörr.

Använd en hammare

Denna metod, liksom den första, innebär att man försöker säkra ett starkt grepp av skruvmejseln på den avskalade skruven så att den kan lossas manuellt.

Sätt in din skruvmejsel på den avskalade skruven och försök placera den där dess grepp är starkast. Använd sedan en hammare för att knacka försiktigt din skruvmejsel på den avskalade skruven. Detta för att se om skruvmejseln kan få ett bra grepp om den avskalade skruven med hjälp av något yttre tryck.

Om skruvmejseln är fastsatt på den avskalade skruven med den här metoden, är allt du behöver göra sedan att vrida på skruvmejseln för att ta bort den avskalade skruven.

Men som den första metoden, framgång om inte garanterad. Var noga med att inte knacka på skruvmejseln med för mycket kraft eftersom du kan skada din metalldörr.

Se även  Kommer vinäger att ta bort färg från betong?

Använd en annan skruvmejsel

Om du inte kan få ett bra grepp om den avskalade skruven med din nuvarande skruvmejsel, prova att byta bort den. Du kanske vill prova att använda en mindre skruvmejsel och se om det fungerar.

Alternativt kan du prova att använda en platt skruvmejsel. En avskalad skruv har vanligtvis mindre yta tillgänglig för manövrering, så att använda en mindre, plattare skruvmejsel kan fungera bättre än en stor.

Fyll hålet med ytterligare en skruv

Den här metoden syftar till att få en ny skruv att bita i det avskalade skruvhålet tillräckligt så att om man skruvar loss den nya skruven skulle den avskalade skruven avlägsnas från dess hål.

För att göra detta, hitta en skruv som är större än den avskalade skruven. Använd sedan en skruvmejsel och manövrera försiktigt den större skruven i det avskalade skruvhålet. Detta kan kräva lite fysisk ansträngning från din sida. Se om den större skruven kan bita i det avskalade skruvhålet och passa in ordentligt.

Om den nya skruven verkligen passar in i det avskalade skruvhålet så att den lossnar när du vrider på den nya skruven, har du lyckats. Du bör dock överge denna metod om du märker att du bara gör ett större hål på din metalldörr.

Använd en tång

För denna metod, undersök det avskalade skruvhålet. Finns det någon del av den avskalade skruven som skjuter utåt så att en tång kan manipulera den? Om det finns någon del av den avskalade skruven som kan fästas på med en tång, är det värt att försöka lossa den avskalade skruven genom att vrida den med tången.

Denna metod fungerar dock bara om det finns en del av den avskalade skruven som hålls fast av tången. Försök inte att plocka på det avskalade skruvhålet med din tång om du inte kan se någon del av den avskalade skruven. Det kan fästas på eftersom det kommer att göra hålet större och förvärra problemet.

Svetsa en mutter på den avskalade skruven

Syftet med denna metod är att fästa en mutter ordentligt på den avskalade skruven så att du kan använda en hylsnyckel för att lossa muttern, vilket i sin tur kommer att lossa den avskalade skruven.

Se även  Löser sig toalettpapper? Och hur man testar det själv.

Om du har erfarenhet av svetsning, svetsa försiktigt en mutter på den avskalade skruven. Nyckelordet här är ’mild’ – du vill inte skada din metalldörr och måste byta ut hela grejen.

När muttern har svetsats på den avskalade skruven, vänta en liten stund tills du är säker på att svetsningen är säker. Sedan är allt du behöver göra att använda en hylsnyckel för att lossa muttern. Om muttern är svetsad till den avskalade skruven, ska den vridas och lossas också.

Fyll det avskalade skruvhålet

Om du inte har något emot att lämna den avskalade skruven i din metalldörr, kan du alltid välja att fylla hålet och måla över det.

Du kan köpa ett metallfyllmedel, ett ämne som du kan använda för att fylla ett hål i en metalldörr. Allt du behöver göra är att slipa området runt hålet tills du når ren metall och rengöra dörren från all smuts och olja. Du kan också applicera en rostborttagare på alla områden som du har märkt har rostat.

Fyll sedan hålet med fyllmedlet med en spackel. När fyllmedlet har torkat helt, överväg att måla om metalldörren så att färgen ser enhetlig ut.

Det krävs ett par stadiga händer för att fylla ett hål framgångsrikt, så överväg att be om hjälp om du är oerfaren. Kom ihåg att vårt primära mål inte är att skada metalldörren tidigare. Ett felaktigt drag och dörren kan vara förstörd.

Slutsats

Att ha en avskalad skruv är en vanlig upplevelse i gör-det-själv-projekt eftersom vi alla gör misstag. Det är dock mer sannolikt att misstag uppstår om du använder fel verktyg eller manövrerar en skruv med fel teknik.

Det finns några metoder du kan prova för att få din skruvmejsel att bita i den avskalade skruven så att du kan lossa den. Svetsa in en mutter i den avskalade skruven och ta bort den med en hylsnyckel är också ett alternativ. Det sista valet är att fylla hålet och måla om dörren.

Förebyggande är bättre än att bota – se till att du använder rätt verktyg och teknik för att fästa eller lossa skruvarna så att de inte blir avskalade i första hand.

Lämna en kommentar