Hur fäster man en sovsäck på en ryggsäck? Med foton

Vi vet alla hur packad din vandringsryggsäck kan vara. Jag packade för mycket saker på många av mina campingplatser tills jag insåg exakt vad jag behövde ta med. Så även om sovsäckar är bland de större redskapen du kommer att packa, är det viktigt att packa dem klokt. En lösning är att knyta den utanför ryggsäcken med hjälp av ryggsäcksöglorna och bärremmarna. Det är inte alla ryggsäckar och sovsäckar som har det, varför jag valde att skriva den här artikeln. Låt oss gå in i det och ta reda på hur man fäster en sovsäck på en ryggsäck.

Det finns sex sätt att fästa en sovsäck på en ryggsäck:

  • Anslut öglorna på din ryggsäck till remmarna på påfyllningspåsen.
  • Fäst bärväskan på kompressionsspännena på sidorna av ryggsäcken.
  • Bygg ditt eget bindningssystem med två par remmar och ett spänne.
  • Använd själva locket för att komprimera sovsäcken (ryggsäckar med inre ram)
  • Använd de nedre fästpunkterna (ryggsäckar med extern ram)

Dessutom, istället för att knyta den till din ryggsäck, kan du stuva sovsäcken i själva ryggsäcken – ärligt talat, det skulle vara min väg att gå. Detta håller din sovsäck torr och förhindrar att den svänger.

Använd ryggsäcksslingorna & stoppningssäcksbanden

Den första metoden jag kommer att prata om bygger på två funktioner.

För det första bör din sovsäcksbärare ha remmar och för det andra; din ryggsäck ska ha öglor på bakpanelen. När du har båda kan du bara dra remmarna genom cirklarna och dra åt allt.

Nackdelen med detta är att inte alla ryggsäckar har dessa öglor, och inte heller varje väska har remmar.

Jag kommer att diskutera båda scenarierna senare i den här artikeln. Jag tycker att det är nödvändigt att nämna att du kan köpa bärkassar separat.

Det här alternativet är enligt min mening särskilt användbart om bärväskan tappas bort – vilket det vanligtvis gör. Köper du en ny väska bör du förutom bra justerbara remmar även se till att väskan är vattentät och hållbar. Håll dig till nylon, även om mesh gör sig bättre vad gäller förvaring.

Använd kompressionsspännena

Ett knep jag har lärt mig på mina resor är att använda kompressionsspännena som öglor.

Det löser fallet där själva ryggsäcken inte har några av dem i ryggpanelen – vanligtvis är det de gamla ryggsäckarna vi pratar om.

Kompressionsspännen svarar på en mängd olika behov. Vanligtvis är de där för att stödja fullastade ryggsäckar, vilket ger dem en stabil last.

När du packar lite mer än den maximala kapaciteten säkrar kompressionsremmarna öppningarna och förhindrar att lasten svänger eller flyter.

Eftersom de här remmarna vanligtvis sitter på sidorna, fann jag dem användbara när du knyter din sovsäck. Det jag gillar med den här metoden är att vidvinkeln mellan de två remmarna hindrar din sovsäck från att svänga. Det skulle resultera i en fast viktfördelning på vägen.

Bygg ditt eget bindningssystem

Denna lösning fungerar bäst om det inte finns några remmar på din sovsäck; din ryggsäck har dock rätt öglor. Det du behöver göra nu är att bygga ditt bindningssystem på din sovsäck/bärare.

För att göra detta måste du först göra dig själv fyra stycken rep, som du kan köp billigt från amazon. Jag har diskuterat processen utförligt i min sovsäcksöglor artikel. I grund och botten sveper de två första runt din sovsäck eller sovsäck, medan det andra paret kopplar dem till dina ryggsäcksöglor.

  Topp 5 mest hållbara mål för bågskytte för nybörjare

Jag ska här nämna att det är avgörande att dra åt allt, för att förhindra att din sovsäck svänger konstant.

Annan teknologi är lite mer komplicerat, men mycket mer uthärdligt. Med detta skulle du skaffa dig en ett par två bandca 1” var och en bältesspänne (Amazon-länkar) – följ videon nedan för att få idén rätt.

Invändig ram: använd kåpan

Invändigt inramade ryggsäckar har vanligtvis en enlång fackstruktur som vanligtvis har spännband i botten.

Med de paketen staplar du vanligtvis dina redskap ovanpå varandra och måste ofta gräva hela vägen för att få ut något av det.

Många människor tycker att denna metod är tröttsam; men jag tror att detta är det mest stödjande för din rygg. Utöver det kan du använda locket på toppen för att knyta ner din sovsäck.

Detta kan göras snabbt genom att använda remmarna som fästs på själva locket, som ser till att hela förpackningen förblir stabil. Lägg sovsäcken ovanpå allt och använd remmarna för att fästa den ordentligt.

Jag kommer att säga här att denna metod har en framträdande nackdel. Vad det gör är att lämna ett gap mellan locket och resten av din förpackning, som är benägen att droppa vatten. Om du väljer att gå med detta, se till att du har ett nylonskydd för att stänga detta gap.

Yttre ram: monteringspunkter på undersidan

Ärligt talat är ryggsäcken med extern ram min favorit. Det är svårt att förklara, men jag känner att de ger bättre stöd och bibehåller den solida strukturen.

Jag har funnit den här metoden särskilt användbar med dessa typer av paket. Men många moderna interna ramar kan också göra susen.

Tanken här är att använda monteringspunkterna på botten av dessa förpackningar. Invändiga ramar har vanligtvis öglor vid dessa punkter, vilket vanligtvis skapar en lösare anslutning. Ryggsäckar med yttre ram har dock väldigt ofta remmar på dessa bindningspunkter.

Det råder ingen tvekan om att bälten gör jobbet bättre, eftersom en svajig packning skulle sluta med ryggsmärtor och påfrestningar.

Om du använder öglorna – det är okej – föreslår jag bara att du är mer uppmärksam på att dra åt saker och ting.

Packa in den

Titeln på den här artikeln handlar om att fästa din sovsäck på din ryggsäck – tydligen utifrån. Det är väldigt vanligt att man gör det här, därför har jag försökt samla en användbar teknik som kan göra ditt liv enklare.

Ändå tror jag att det är fel sätt att packa väskan utifrån. Sammantaget skulle jag definitivt rekommendera att slå in din sovsäck i din ryggsäck, och jag har flera skäl att stödja det.

Den mest uppenbara anledningen är att intern packning är bäst för att hålla din sovsäck torr. Jag kommer att diskutera hur fukt allvarligt kan påverka det senare, så jag säger tills vidare att det är viktigt att hålla det torrt.

  Behöver du ett liggunderlag när du backpackar?

För det andra, om du förvarar den inuti kan du hänga blöta redskap från utsidan, som dina vandringskängor eller tält.

Otaliga gånger har jag fattat fel beslut genom att hänga min sovsäck bredvid mitt tält – den senare höll bara den förra fuktig. Jag har hittat Stöd för mina expertutlåtanden och lyckades till och med samla in ett tips.

Om du använder en ryggsäck med en inre ram kan du använda remmarna på botten för extra kompression, vilket ger mer plats för saker från ovan.

Dessutom kan både interna och externa rampaket ha ett separat fack för dina sovsäckar. Det är väldigt lockande att ha dina skor där, men jag råder dig att lämna dem till din sovsäck då det är viktigare att hålla det torrt.

Kan du ta en sovsäck på planet?

Att fästa en sovsäck på en ryggsäck är en sak, även om det kan orsaka en del problem under flygresor. Generellt sett skulle jag inte sätta mig på ett plan med väskan inkopplad från utsidan; den kan överskrida den maximala storleken.

Om du planerar att använda takhytten, försök att packa ner sovsäcken i ryggsäcken istället. På det sättet rekommenderar jag starkt att du läser en artikel jag skrev om hur man tar med sig campingutrustning på ett plan. Jag listade 37 olika flygbolag där och deras storlek och viktbegränsningar.

Hur vet jag om ramen är intern/extern?

Det är många skillnader mellan inre och yttre ramryggsäckar, även om den viktigaste är deras utseende.

Medan interna ramar tenderar att vara smala och vanligtvis har ett lock på toppen, är externa ramar vanligtvis fyrkantiga och kan hålla större utrustning.

I allmänhet är interna ramar lättare, även om vissa undantag kan hittas i den externa sektionen där ultralätta design har implementerats.

Måste jag knyta sovsäcken upptill/nedtill?

Detta beror på var remmarna/öglorna sitter på din ryggsäck. Om din ryggpanel har dessa på båda områdena – mitt personliga val skulle vara att knyta min sovsäck till den övre delen – och här är varför.

Om du knyter den för lågt kan två saker hända:

För det första, när du tar ner ryggsäcken är det troligt att din sovsäck blir täckt av smuts och fukt om och om igen.

För det andra, om du går på stigar som är smala eller kanske har buskar, är det mer sannolikt att din väska blir påkörd om du placerar den lågt.

En annan anledning till att jag hellre hänger det lågt är min subjektiva känsla i frågan, och jag är inte säker på att det är väl bevisat. Ändå märker jag att om jag spänner sovsäcken lågt så gör ländryggen mindre ont.

I allmänhet tenderar jag att utveckla ländryggssmärta på långa promenader, och jag har upplevt mer smärta när det mesta av vikten av min packning ligger i de nedre områdena.

Hur undviker man fukt?

Det finns många anledningar varför din sovsäck kan bli fuktig medan du campar, börjar med kondensering av andedräkt vidrör tältet från insidan.

I detta avseende skulle det vara nödvändigt att säga att om du hänger din väska utanför din ryggsäck ökar chansen att den blir blöt.

  Var ligger Abraham Lincoln's Log Cabin?

Det är ännu värre så här, för att sova i en fuktig sovsäck kan snabbt göra dig sjuk och avsluta ditt äventyr.

För det föreslår jag att du använder två lager istället för ett.

Lägg först sovsäcken i en tjock, vattentät soppåse, som även skyddar dig mot punkteringar orsakade av brutna grenar längs vägen. Använd endast din sovsäck för den yttre delen.

Det är en fördel om den har sina remmar, på så sätt kan du fästa den i dina ryggsäcksöglor som jag nämnde ovan.

Påverkar fukt prestandan hos sovsäckar?

Ja, fukt är ett allvarligt problem och kommer att dramatiskt påverka din sovsäck. Dunsovsäckar håller dig varmare jämfört med syntetmaterial; men de är också mindre känsliga för våta förhållanden.

Anledningen till detta är strukturen i det fina lädret. De isolerar värmeledning genom att fånga atmosfären i sina små luftfickor.

På så sätt flyttar inte värmen från din kropp till omgivningen. När fjädrarna är våta kollapsar hela strukturen och lämnar ingen chans till isolering.

Syntetiska sovsäckar fungerar annorlunda och återhämtar sig snabbare än dun när de är blöta. De minskar också deras prestanda när de är fuktiga, så du bör undvika det ändå.

Vad är det korrekta sättet att förvara min sovsäck?

Du har nu lärt dig hur du knyter din sovsäck till din ryggsäck och hur mycket fukt påverkar din sovsäck. Jo, arbetet slutar inte här; när du väl har campat klart behöver du fortfarande ta hand om din väska.

Även om bärväskor gör ett bra jobb med att hänga dem utanför din ryggsäck, är de inte lämpliga för långtidsförvaring. Anledningen här är att fyllningen tenderar att förstöras om den fylls tätt under en längre tid.

Istället rekommenderar jag att du använder en nätpåse, eller till och med viker den löst utan lock. Välj inte fuktiga förvaringsutrymmen som källare eller vindar utan biff till skåp.

Slutsatser

Det finns en mängd olika tekniker som hjälper dig att fästa din sovsäck på din ryggsäck.

Om din väska har öglor på bakpanelen kan du dra igenom remmarna på påsen och dra åt allt.

Ett annat sätt är att använda kompressionsspännena som vanligtvis finns där för att komprimera din packning när den är fulladdad – använd sovsäcksremmarna för att fästa.

Om din väska inte har tejp kan du fortfarande bygga din egen genom att använda fyra längder av snöre som beskrivits tidigare.

Med interna rampaket är det enkelt att använda locket för att täcka din sovsäck och kompressionsremmarna för att dra åt hela packningen.

Externa rampaket har vanligtvis bottenmonteringspunkter; Tänk dock på att lågt hängande sovsäckar kan skada din sovsäck när du går i trånga utrymmen.

Sammantaget tycker jag att det är ett bättre sätt att packa din sovsäck, eftersom det hjälper till att hålla sovsäcken torr och ger fler alternativ för att hänga upp blöta föremål som skor och tält.

Tänk på att fukt har en betydande inverkan på sovsäckar, speciellt de som är fyllda med dun. För att undvika detta bör du använda två lager för att slå in din sovsäck: ett inre lager för att säkerställa vattentäthet och ett yttre lager, vanligtvis bärväskan.